Putevima Orient Express-a

Da li i Vama na spomen Orient Express-a, na um padne film prema priči slavne Agathe Christie “Ubojstvo u Orient Expressu” ?

Putevima Orient Express
Smarter Travel photo

Nije čudo da je Agatha tražeći vlak za svoju priču odabrala upravo ovaj, možda najslavniji vlak u povijesti željeznice.

Prvi put krenuo je na put 1883 godine, a rute su se mijenjale, pa je prvo povezivao Francusku i Rumunjsku,
točnije Pariz – Giurgiu, da bi kasnije glavna trasa bila Pariz – Istambul (Turska), od kuda i naziv “Orient”.

Putevima Orient Express

Vlak je do svog odredišta prolazio sljedećom rutom :

Paris
Strasbourg
Minhen
Beč
Budimpešta
Bukurešt
Istanbul

Originalni Orient Express otišao je nakon skoro 100 godina u mirovinu i to 1962 godine.

Spomenuti ćemo još rute koje su sljedile trasu prvobitnog Orienta.

Iako komercijalna nova ruta ponovno prometuje od 1982 godine pod nazivom Venice Simplon-Orient-Express, tura baziranih na originalnom Orientu bilo je nekoliko :

  • Orient Express 1883-1962
  • Simplon Orient Express 1919-1939
  • 1945-1977 postaje Direct Orient Express
  • Treba spomenuti i liniju Alberg Orient Express koja je nudila putovanje čak do Atene 1930-39 i
    1945-62

No vratimo se na Venice Simplon-Orient-Express koji ostaje jedina aktivna linija koja nudi jedinstveni doživljaj putovanja vlakom u maniri zlatnog doba.

Da li ste znali da vlakom kojim, slijedeći trag Orient Expressa, i u moderna vremena možete doživjeti fantastičan doživljaj putovanja?

Putevima Orient Express

Venice Simplon-Orient-Express tragom svog slavnog prethodnika nudi petodnevno putovanje sa startne pozicije Pariza pa sve do Istambula i natrag : 
Pariz – Budimpešta – Bukurešt – Istanbul.

Uz povijesni element, fatastične gurmanske delicije, i zvuk vagona koji gaze tračnice, odnosi vas u neka druga vremena, a naposljetku i stvarno provodi kroz pitoreskna mjesta na svojoj turi.

Sastoji se od 18 luksuznih vagona, koji odišu povješću u najboljoj maniri, koristeći u dizajnu interijera najfinije tkanine i autentične drvene detalje.

Putevima Orient Express

Grand Suite je ekskluzivna kabina koji nudi smješaj razine hotela sa pet zvjezdica. Pritom i ostale kabine imaju svoju priču pa će putniku ponuditi mogućnost istraživanja povijesti.

U novije vrijeme putem putničkih agencija možete rezervirati i jednodnevno iskustvo ovakvog putovanja, birajući između više destinacija.

Putevima Orient Express
Scena iz serije Hercule Poirot

Pritom ne bilo kakvim, već putem Orient Expressa, no ovaj put bez slavnog Herculea Poirota.

Ako bi Vas zanimalo ovakvo putovanje i možete si  priuštiti malo luksuza, istražite mogućnosti i destinacije na stranicama: 

www.luxurytraintickets.com

Napisala : Andreja Rezniček Mehun
Photo : Pinterest / Stacie Flinner 

Www.TheFlow.hr

https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

 

Možda će te zanimati

Rent & Travel

Život u autobusu

Posljednjih nekoliko godina sve popularniji način za stvaranje doma, posebno u nekim zemljama EU i SAD-a uključuje projekt preobrazbe autobusa u mobilne kuće. Visoke cijene zemljišta i nekretnina pokrenuo je “trend” gdje mlade obitelji uz puno truda i određeno ulaganje, kreću u avanturu preobrazbe vozila u dom. Uz remont motora može se dobiti dom na […]

Read More
Rent & Travel

Zračna luka Split u novom izdanju

Ove godine koja ipak ima nešto pozitivniji prizvuk, i otvara mogućnost putovanja, put nas je doveo u Zračnu Luku Split (Kaštela) Posljednjih nekoliko godina, radilo se na dogradnji i uređenju, ljeti vrlo prometnog zračnog terminala na području Resnik, udaljenog tek 6 km od Trogira, a 26 km od Splita. Prvi put ova zračna luka puštena […]

Read More
Rent & Travel

Rastoke dragulj pokraj Slunja

Svi turisti znaju da je “must visit” destinacija, pri posjetu Hrvatskoj, nacionalni park Plitvice. Ono što možda nekima promakne je dragulj prirode koji se nalazi na kod mjesta Slunj – Karlovačka županija. Mjestašce Rastoke, izgleda poput seoca iz neke bajke. Kućice na obroncima, sa svojim vrtovima u visini, vide se sa ceste i mosta koji […]

Read More