Putevima Orient Express-a

Da li i Vama na spomen Orient Express-a, na um padne film prema priči slavne Agathe Christie “Ubojstvo u Orient Expressu” ?

Putevima Orient Express
Smarter Travel photo

Nije čudo da je Agatha tražeći vlak za svoju priču odabrala upravo ovaj, možda najslavniji vlak u povijesti željeznice.

Prvi put krenuo je na put 1883 godine, a rute su se mijenjale, pa je prvo povezivao Francusku i Rumunjsku,
točnije Pariz – Giurgiu, da bi kasnije glavna trasa bila Pariz – Istambul (Turska), od kuda i naziv “Orient”.

Putevima Orient Express

Vlak je do svog odredišta prolazio sljedećom rutom :

Paris
Strasbourg
Minhen
Beč
Budimpešta
Bukurešt
Istanbul

Originalni Orient Express otišao je nakon skoro 100 godina u mirovinu i to 1962 godine.

Spomenuti ćemo još rute koje su sljedile trasu prvobitnog Orienta.

Iako komercijalna nova ruta ponovno prometuje od 1982 godine pod nazivom Venice Simplon-Orient-Express, tura baziranih na originalnom Orientu bilo je nekoliko :

  • Orient Express 1883-1962
  • Simplon Orient Express 1919-1939
  • 1945-1977 postaje Direct Orient Express
  • Treba spomenuti i liniju Alberg Orient Express koja je nudila putovanje čak do Atene 1930-39 i
    1945-62

No vratimo se na Venice Simplon-Orient-Express koji ostaje jedina aktivna linija koja nudi jedinstveni doživljaj putovanja vlakom u maniri zlatnog doba.

Da li ste znali da vlakom kojim, slijedeći trag Orient Expressa, i u moderna vremena možete doživjeti fantastičan doživljaj putovanja?

Putevima Orient Express

Venice Simplon-Orient-Express tragom svog slavnog prethodnika nudi petodnevno putovanje sa startne pozicije Pariza pa sve do Istambula i natrag : 
Pariz – Budimpešta – Bukurešt – Istanbul.

Uz povijesni element, fatastične gurmanske delicije, i zvuk vagona koji gaze tračnice, odnosi vas u neka druga vremena, a naposljetku i stvarno provodi kroz pitoreskna mjesta na svojoj turi.

Sastoji se od 18 luksuznih vagona, koji odišu povješću u najboljoj maniri, koristeći u dizajnu interijera najfinije tkanine i autentične drvene detalje.

Putevima Orient Express

Grand Suite je ekskluzivna kabina koji nudi smješaj razine hotela sa pet zvjezdica. Pritom i ostale kabine imaju svoju priču pa će putniku ponuditi mogućnost istraživanja povijesti.

U novije vrijeme putem putničkih agencija možete rezervirati i jednodnevno iskustvo ovakvog putovanja, birajući između više destinacija.

Putevima Orient Express
Scena iz serije Hercule Poirot

Pritom ne bilo kakvim, već putem Orient Expressa, no ovaj put bez slavnog Herculea Poirota.

Ako bi Vas zanimalo ovakvo putovanje i možete si  priuštiti malo luksuza, istražite mogućnosti i destinacije na stranicama: 

www.luxurytraintickets.com

Napisala : Andreja Rezniček Mehun
Photo : Pinterest / Stacie Flinner 

Www.TheFlow.hr

https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

 

Možda će te zanimati

Lopar festival skulptura od pijeska
Rent & Travel

Umjetnički spektakl na otoku Rabu

Na jednoj od najljepših hrvatskih plaža uskoro počinje Festival skulptura od pijeska Popularni festival na Rajskoj plaži iz godine u godinu okuplja sve veći broj umjetnika i turista u Lopar Rajska plaža u Loparu i ove će godine ugostiti svjetske i domaće umjetnike koji pripremaju izložbu prekrasnih kreacija napravljenih od pijeska. Novo izdanje popularnog Festivala […]

Read More
Mövenpick
Moj Zagreb Rent & Travel

Mövenpick Zagreb dočekuje prve goste

Accor, vodeća svjetska hotelijerska grupacija otvorila je svoj prvi hotel Mövenpick u Hrvatskoj. Mövenpick Zagreb poziva putnike iz cijelog svijeta da otkriju glavni grad Hrvatske i dožive nezaboravna iskustva. Zagreb je dobio novu poslovnu destinaciju inspiriranu poznatim izumiteljima. Ovo je prvi je hotel u Hrvatskoj ovog vodećeg međunarodnog premium brenda, poznat po oživljavanju švicarskog gostoprimstva […]

Read More
Women's days modniALMAnah
Rent & Travel

Women’s days by modniALMAnah na najistočnijem dijelu lijepe naše!

Prekrasan Ilok – grad u kojem Dunav ljubi nebo, a domaćini šire ruke kako bi vas ugostili i pokazali vam ono najljepše u svojem gradu bio je kulisa za 6.po redu Women’s days by modniALMAnah kojeg je osmislila stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko. Domaćini putovanja luksuzni Apartmani Dunavski san, svojim su položajem osigurali […]

Read More