Život u autobusu

Posljednjih nekoliko godina sve popularniji način za stvaranje doma, posebno u nekim zemljama EU i SAD-a uključuje projekt preobrazbe autobusa u mobilne kuće.

Visoke cijene zemljišta i nekretnina pokrenuo je “trend” gdje mlade obitelji uz puno truda i određeno ulaganje, kreću u avanturu preobrazbe vozila u dom.

Uz remont motora može se dobiti dom na kotačima, sa kojim ćete ukoliko to želite moći i proputovati svijet.

Život na kotačima autobus

Posebno popularni za ovakve projekte zbog svog izgleda i prostranosti su “školski autobusi” duljine od 7 do 10 m. (20-35 stopa).

Obično su i dobre prosječne visine, te po preuređenju osiguravaju sav potreban komfor.

Parovi koji žive sami, često će zbog lakšeg manevriranja i parkiranja izabrati kraći bus, dok će obitelji sa više članova ili ljubimcima razmatrati buseve na kat.

Busevi mogu imati motor pozadi ili naprijed, što se također uzima u obzir, ovisno što želite postići sa dizajnom koji imate na umu.

Život na kotačima autobus

Iako neki stariji busevi imaju dosta kilometara iza sebe, dizelski motori mogu povući dosta. Pritom veći domovi ovog tipa možda će imati primarnu namjenu stanovanja, a manje putovanja, pa taj element nije svima bitan.

No čak i ako autobus ima “stari” motor, to nemora biti nerješiv problem. Osim kompletnog remonta, ponekad je isplativije ugraditi novi motor, na taj način mobilnom domu osigurava se dug život, koji opravdava svo ulaganje i trud.

Život na kotačima autobus

Kod ovakvih domova, domišljatost je ključni faktor, bitan je plan kako iskoristiti svaki kutak za ono najvažnije, što ugodnije spavanje, skladišni prostor, ili smještaj kućanskih aparata koji život čine lakšim.

Tržište za ovaj tip “života” sve više se razvio, te su i razine luksuza porasle, kao i mogućnosti koje su praktički bezbrojne.

Život na kotačima autobus

Sve naravno ovisi o budžetu, pa vlasnici kako bi što više odvojili za sitne luksuze, puno posla oko čišćenja, pripreme, bojanja i slično preuzimaju na sebe.

Ilustracije radi mladi par iz Engleske, kupio je crveni bus na kat za 2.500 £ sa prostornom površinom od cca 50m2.

Radilo se o klasičnom Volvo Plaxton modelu a u preuređenje su uložili otprilike još 15.000 £ uz godinu dana truda i rada.

Uz puno odricanja dobili su svoj i ne tako mali dom, u kojem imaju čak kadu, mali kamin i “walk in’ garderobu.

Život na kotačima autobus

Sanjati o stanu u bilo kojem dijelu nekog od engleskih gradova za 17.500 £ bilo bi nezamislivo.

Obzirom da je mladi par prije toga živio sa roditeljima, njima je ova promjena u svakom slučaju veliki napredak.

Život na kotačima autobus

Par svoj bus ne vozi često, ali ima tu mogućnost. Oni su se odlučili za opciju povoljnog najma parcele uz jezero, tako da svoj popodnevni čaj mogu piti na svježem zraku uz pecanje i uživanje u prirodi.

Renovacije naravno mogu biti i znatno skuplje, sve ovisno o materijalima i razini luksuza koju želite postići, pa ipak njihov plan i realizacija čine se sjajnima zar ne?

Biste li se odlučili na sličan pothvat?

Fun fact ; želite li vidjeti da li bi ovakav život bio po vašoj mjeri, provjerite dostupnost najma na stranicama poput Airbnb.

Tekst : Andreja Rezniček Mehun
Fotografije : Pinterest
Izvor : Insider.com
Theflow.hr

Www.TheFlow.hr

Možda će te zanimati

Dalmaland Fun Park
Kids Flow Rent & Travel

ZABAVA SE NASTAVLJA U DALMALANDU-PRIDRUŽI SE ZABAVI ZA KRAJ SEZONE!

Dalmaland Fun Park Zabava se nastavlja – i dalje uživamo u ljetnoj čaroliji, ali s novim twistom!  Novo radno vrijeme, postsezonske cijene i novi vikend događaji!  Spremni za još adrenalina, osvježenja i dodatnih prilika za stvaranje nezaboravnih uspomena? Ovog vikenda Dalmaland je spreman za naj-FUN verziju tebe!  Jer, znate što?! Sve je u znaku ZABAVE […]

Read More
Rent & Travel

Čarobna koliba – Najam raja usred šume Gorskog kotara

Komforna brvnara od 200 četvornih metara nudi smještaj za najviše osam osoba. U sklopu kuće nalaze se i vanjski bazen te finska sauna. Smještena na mirnom dijelu, s okućnicom od 7000 četvornih metara gdje se ljeti može uživati u mirisima lavande, boćanju i roštiljanju, a zimi u sanjkanju na vlastitoj stazi s mini-vučnicom, opijeni kuhanim […]

Read More
Mövenpick
Moj Zagreb Rent & Travel

Mövenpick Zagreb dočekuje prve goste

Accor, vodeća svjetska hotelijerska grupacija otvorila je svoj prvi hotel Mövenpick u Hrvatskoj. Mövenpick Zagreb poziva putnike iz cijelog svijeta da otkriju glavni grad Hrvatske i dožive nezaboravna iskustva. Zagreb je dobio novu poslovnu destinaciju inspiriranu poznatim izumiteljima. Ovo je prvi je hotel u Hrvatskoj ovog vodećeg međunarodnog premium brenda, poznat po oživljavanju švicarskog gostoprimstva […]

Read More