Život u autobusu

Posljednjih nekoliko godina sve popularniji način za stvaranje doma, posebno u nekim zemljama EU i SAD-a uključuje projekt preobrazbe autobusa u mobilne kuće.

Visoke cijene zemljišta i nekretnina pokrenuo je “trend” gdje mlade obitelji uz puno truda i određeno ulaganje, kreću u avanturu preobrazbe vozila u dom.

Uz remont motora može se dobiti dom na kotačima, sa kojim ćete ukoliko to želite moći i proputovati svijet.

Život na kotačima autobus

Posebno popularni za ovakve projekte zbog svog izgleda i prostranosti su “školski autobusi” duljine od 7 do 10 m. (20-35 stopa).

Obično su i dobre prosječne visine, te po preuređenju osiguravaju sav potreban komfor.

Parovi koji žive sami, često će zbog lakšeg manevriranja i parkiranja izabrati kraći bus, dok će obitelji sa više članova ili ljubimcima razmatrati buseve na kat.

Busevi mogu imati motor pozadi ili naprijed, što se također uzima u obzir, ovisno što želite postići sa dizajnom koji imate na umu.

Život na kotačima autobus

Iako neki stariji busevi imaju dosta kilometara iza sebe, dizelski motori mogu povući dosta. Pritom veći domovi ovog tipa možda će imati primarnu namjenu stanovanja, a manje putovanja, pa taj element nije svima bitan.

No čak i ako autobus ima “stari” motor, to nemora biti nerješiv problem. Osim kompletnog remonta, ponekad je isplativije ugraditi novi motor, na taj način mobilnom domu osigurava se dug život, koji opravdava svo ulaganje i trud.

Život na kotačima autobus

Kod ovakvih domova, domišljatost je ključni faktor, bitan je plan kako iskoristiti svaki kutak za ono najvažnije, što ugodnije spavanje, skladišni prostor, ili smještaj kućanskih aparata koji život čine lakšim.

Tržište za ovaj tip “života” sve više se razvio, te su i razine luksuza porasle, kao i mogućnosti koje su praktički bezbrojne.

Život na kotačima autobus

Sve naravno ovisi o budžetu, pa vlasnici kako bi što više odvojili za sitne luksuze, puno posla oko čišćenja, pripreme, bojanja i slično preuzimaju na sebe.

Ilustracije radi mladi par iz Engleske, kupio je crveni bus na kat za 2.500 £ sa prostornom površinom od cca 50m2.

Radilo se o klasičnom Volvo Plaxton modelu a u preuređenje su uložili otprilike još 15.000 £ uz godinu dana truda i rada.

Uz puno odricanja dobili su svoj i ne tako mali dom, u kojem imaju čak kadu, mali kamin i “walk in’ garderobu.

Život na kotačima autobus

Sanjati o stanu u bilo kojem dijelu nekog od engleskih gradova za 17.500 £ bilo bi nezamislivo.

Obzirom da je mladi par prije toga živio sa roditeljima, njima je ova promjena u svakom slučaju veliki napredak.

Život na kotačima autobus

Par svoj bus ne vozi često, ali ima tu mogućnost. Oni su se odlučili za opciju povoljnog najma parcele uz jezero, tako da svoj popodnevni čaj mogu piti na svježem zraku uz pecanje i uživanje u prirodi.

Renovacije naravno mogu biti i znatno skuplje, sve ovisno o materijalima i razini luksuza koju želite postići, pa ipak njihov plan i realizacija čine se sjajnima zar ne?

Biste li se odlučili na sličan pothvat?

Fun fact ; želite li vidjeti da li bi ovakav život bio po vašoj mjeri, provjerite dostupnost najma na stranicama poput Airbnb.

Tekst : Andreja Rezniček Mehun
Fotografije : Pinterest
Izvor : Insider.com
Theflow.hr

Www.TheFlow.hr

Možda će te zanimati

Women's days modniALMAnah
Rent & Travel

Women’s days by modniALMAnah na najistočnijem dijelu lijepe naše!

Prekrasan Ilok – grad u kojem Dunav ljubi nebo, a domaćini šire ruke kako bi vas ugostili i pokazali vam ono najljepše u svojem gradu bio je kulisa za 6.po redu Women’s days by modniALMAnah kojeg je osmislila stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko. Domaćini putovanja luksuzni Apartmani Dunavski san, svojim su položajem osigurali […]

Read More
Italija
Rent & Travel

Italija zemlja razglednica

Ako ste imali sreću posjetiti prekrasnu, nama susjednu Italiju, složiti ćete se da ta zemlja (i njezini ljudi) obiluje duhom, šarmom, odiše povješću, pozitivnom energijom, a gradovi bili veći ili manji tako su slikoviti, da većina fotografija sa vašeg odmora u Italiji nalikuje na razglednice. Ovu godinu ćemo zapamtiti po dominaciji Talijana na europskom nogometnom […]

Read More
Rent & Travel

Zračna luka Split u novom izdanju

Ove godine koja ipak ima nešto pozitivniji prizvuk, i otvara mogućnost putovanja, put nas je doveo u Zračnu Luku Split (Kaštela) Posljednjih nekoliko godina, radilo se na dogradnji i uređenju, ljeti vrlo prometnog zračnog terminala na području Resnik, udaljenog tek 6 km od Trogira, a 26 km od Splita. Prvi put ova zračna luka puštena […]

Read More