Božidar Savi – Ljubitelj dobrog zvuka koji je strast i posao spojio u jedno

Posjetili smo gospodina Božidara Savija u njegovoj slušaonici i izložbeno- prodajnom prostoru Rotary Audio na adresi Lavoslava Ružičke 2, u Zagrebu.

Božidar Savi cijenjen je i poznat u audiofilskoj zajednici koja okuplja strastvene obožavatelje multimedije i kvalitetne high-end opreme koju se na spomenutoj lokaciji može vidjeti, ali i čuti.

Božidar savi pakrac
Trafomatic Audio Tara
Sonus Faber Guarnieri Evolution

Prostor je to gdje s poštovanjem prema skulpturalnim primjercima opreme ulaze oni koji prepoznaju high-end uređaje, oni koji znaju kako dobar audiosustav  pridonosi kvaliteti zvuka.

Mogu se tu vidjeti proizvodi svjetski poznatih brandova poput McIntosha, Sonus Fabera, Audio Researcha, Pass Labsa, Karan Acoustica, Focala, Devialeta, Kuzme, Avantgarde Acoustica, Trafomatic Audio te mnogih drugih, u prostoru tretiranom za uživanje u dobrom zvuku.

Božidar Savi

Gospodin Savi cijeni umjetnost pa je prostor dodatno oplemenio slikarskim radovima domaćih autora, a uz opremu nudi i lepezu vrijednih vinil izdanja nekih od najboljih izvođača iz svih rodova glazbe.. Posebna i rijetka izdanja uvijek su tražena roba među audiofilima.

Međutim dok se divite famoznim Avantgarde Acoustic Trio zvučničkom sustavu, koji zbog svog atraktivnog izgleda odmah privuče pažnju te pokušate ”spontanim” komplimentom počastiti domaćina i uspjeh njegove tvrtke, on će samo simpatično reći: ”Ma ja sam vam samo mali iz Pakraca”.

Božidar Savi pakrac

Upravo u ”njegovom” Pakracu imali smo prilike gostovati kao medijski partner desetog izdanja Multipaka. Kroz bogat program, osim brojnih radionica, predstavljanja knjige autora Milana Rupića, koncerta Psihomodopopa, posebno smo uživali u doživljaju glazbe puštane sa pomno složenih audiosustava izlagača iz (Hrvatske, Slovenije, Makedonije, BiH, Srbije, Engleske, Slovačke …)

Gosp. Savi osim što stoji iza renomiranih tvrtki Rotary Audio, Robertoshop, idejni je začetnik i jedan od organizatora (uz Muzej grada Pakraca i Gradsku knjižnicu Pakrac) Multipaka, najvećeg multimedijalnog događaja u ovom dijelu Europe koji se održava svakog Lipnja u Pakracu, rodnom gradu organizatora.

”To je manifestacija koju ja ”dajem” mom gradu, za djecu Pakraca, za mlade da se druže i sudjeluju u nečem posebnom” reći će Gosp. Savi, te nastaviti ; ” U ova užurbana vremena sve se dešava u velikim gradovima a ja osobno mislim da i male sredine jednako kvalitetno imaju što pokazati te da mogu pružiti jako zanimljiv sadržaj.

Svatko od nas posebno voli svoj rodni grad. Živio u njemu ili ne. Iako, zbog posla kojima se bavim, veći dio tjedna živim u Zagrebu, praktički svaki vikend provodim u rodnom gradu. Tu se družim s ljudima iz različitih struktura koji vode Pakrac i s kojima redovito razgovaram kako poboljšati i uljepšati život u njemu. Jedan od plodova takvih razgovora je i Multipak, priredba koja je nastala kao plod moje ljubavi prema dobro reproduciranoj glazbi, posla kojim se bavim, ali prije svega iz ljubavi prema rodnom gradu i želji da se u njemu bolje i ljepše živi.

Zorana Unković – umjetnica

Multipak svoj program smješta u centru Pakraca, točnije u prostoru Robertoshopa, Muzeja grada Pakraca i Gradske knjižnice, a većina posjetitelja odsjeda u Hotelu Pakrac kao i hotelima i smještajnim kapacitetima u obližnjem Lipiku i Daruvaru.

Atmosfera na Multipaku sjajna je, toliko ispunjena pravim entuzijazmom, povezanosti među ljudima iz audiofilske sfere. Točno možete osjetiti duh zajedništva i veliko zanimanje za sve što je u ponudi. Domaćini će Vas dočekati sa puno topline, a pozitiva vlada i među posjetiteljima i izlagačima koji rado ističu kako se odlično provode u Pakracu.

Rotary Audio i Obrt ”Roberto” kao glavni sponzori brinu se za svoje posjetitelje te smo se svi odlično družili i prilikom okrepe uz multigrah i craft pivo koje organizator osigurava za sve prisutne.

Gospodina Savija tijekom nekoliko dana trajanja Multipaka 10 (31. 05. – 04. 06.), moglo se vidjeti kako stalno biciklom obilazi lokacije izložbe u Pakracu, provjeravajući kako su se gosti smjestili i snašli, je li pozornica spremna za koncert, imaju li svi što im treba…

Međutim ipak smo ga uspjeli uhvatiti kako bi porazgovarali i ponudili našim čitateljima kratki rezime sjajne karijere i mišljenja kroz ovaj intervju.

 1. Savi, hvala Vam na vremenu i pozivu. Sunčan dan danas, ali eto i odličan odaziv posjetitelja. Jeste li zadovoljni, je li sve išlo po planu?

Hvala Vama na dolasku u naš mali, lijepi grad Pakrac. Naravno da sam zadovoljan.

Za sada ide sve po planu – savršeno. Istina, u takvoj velikoj organizaciji, u kojoj sudjeluje puno ljudi, ne ide sve uvijek sasvim glatko, ali na kraju se sve posloži. Na zadovoljstvo nas organizatora i svih sudionika.

 1. Recite nam za početak kako bi vi opisali Multipak i kako ste se odlučili stvoriti ovakvu manifestaciju koja doživljava već deseto izdanje?

Multimedija u Pakracu ili popularnije – Multipak, jedno je od najvažnijih gradskih događanja kojima se Pakrac prezentira kao grad kulture, glazbe i dobrih vibracija koje se osjećaju na svakom koraku. Za vrijeme Multipaka Pakrac je jedan od najbolje ozvučenih gradova na svijetu i mjesto susreta za brojne posjetitelje koji pohode ovaj naš gradić u zapadnoj Slavoniji u potrazi za onim što ne mogu čuti ni vidjeti nigdje drugdje. Tjedan je to u kojemu Pakrac diše jednu sasvim drugačiju energiju, tjedan u kojemu kroz različite programe i aktivnosti, prošetaju vrhunski glazbenici, književnici, predavači, umjetnici, dokumentarni filmovi i neizostavni audiofili i izlagačihi-fi opreme. Multipak je rezultat odlične i dugogodišnje suradnje Muzeja grada Pakraca, Gradske knjižnice Pakrac i Božidara Savija – Robertoshopa, pod pokroviteljstvom i uz podršku Grada Pakraca.

Projekt koji je krenuo 2012. godine kao zajednički impuls navedenih organizatora koji su htjeli dokazati kako male sredine mogu biti velike i kako, uvjetno rečeno, mali gradovi mogu biti pokretači velikih i vrhunskih stvari. Kvalitetni sadržaji – hi-fi oprema, glazbeni, filmski, likovni, književni  – okosnica su koja se od 2012. godine nadograđuje kroz program koji je iz godine u godinu kvalitetniji i atraktivniji.

One618 zvučnici Made in Croatia

 1. Koja imena poznata iz Multimedije ste ove godine ugostili na Multipaku?

Kao i svake godine ugostili smo odličnu ekipu iz Makedonije, koji svojom postavom privuku najveću pozornost publike, svojom prepoznatljivom izložbenom terasom na kojoj se osjeti ”domaćinska” gostoljubivost.

Veselin Teoharov- Vlasnik Teoharov Audio

Ove godine bila je zanimljiva slučajnost da smo imali dvojnika Davora Gobca u centru Pakraca, naš dobro poznati Saša, iz Trafomatic Audia kao da je brat blizanac poznatog rokera.

Jelena Hihlik, Božidar Savi i Monika Lucić Fider – organizatori Multipaka
 1. Ove godine u bogatom programu, prisustvovali smo i predstavljanju knjige autora Milana Rupića koji je re-izdanje svoje poznate knjige ”O dobrom zvuku”( kako ga ostvariti i zadržati) pripremio upravo za Multipak 10. Kako je došlo do te suradnje i o kakvoj se zapravo knjizi radi?

S Milanom Rupićem poznajem se od samog početka Multipaka, iako sam za njega čuo kad sam se počeo baviti audiom, čitajući njegove članke u brojnim časopisima koji su kod nas izlazili. Tijekom vremena zbližili smo se kao prijatelji, ljudi sličnih svjetonazora i ljubitelji kvalitetno reproduciranog zvuka kao i uređaja za njegovu reprodukciju.

Knjiga „O dobrom zvuku“ prvi puta je izašla 1995. Odoljevši svim promjenama koje su se kroz četvrt stoljeća događale u svijetu audija, u gotovo nepromijenjenom obliku (samo uz dodatak poglavlja o digitalnom audiu, koji je autor prepustio napisati mladom kolegi Danijelu Modriću) u novoj opremi ponovno je izdana 25 godina kasnije, a na Multipaku 10 pojavilo se dotisak drugoga izdanja od prije dvije godine.

Milan Rupić autor knjige “O dobrom zvuku” i Zoran Mehun

Knjiga je tehnički priručnik pisan jezikom razumljivim svakom ljubitelju dobrog zvuka u kojem oni mogu saznati praktički sve o onom što stoji u podnaslovu knjige – kako pravilno koristiti uređaje za reprodukciju zvuka u stanu i kako slijedom toga ostvariti dobar zvuk i zadržati ga.

 1. Tijekom posjeta Multipaku osjeti se neki duh zajedništva među zaljubljenicima u multimediju i high-end, ali vidljivo je i da je to rezultat godina rada. Kada te vi ušli u ovaj svijet, recite nam nešto o svojim poslovnim početcima?

Ljubav prema glazbi i njezinoj što kvalitetnijoj reprodukciji, ne samo moja već i velikog dijela mojih prijatelja i poznanika, bila je pokretač svega. Pa tako i u mom slučaju, ulaska u poslovne sfere toga hobija. Prije nego sam utemeljio Robertoshop 1996 godine, radio sam kao DJ. Kako audiofili rado mijenjaju uređaje, došao sam na ideju da budem svojevrsni posrednik između onih koji žele prodati i onih koji žele kupiti (rabljeni) uređaj. Tako je, otprilike, sve i krenulo.

Danas sam ne samo posrednik već i distributer novih uređaja određenih uglednih tvrtki.

A sto se tiče atmosfere i duha zajedništva koje spominjete, nama ljubiteljima glazbe i dobrog zvuka to dođe kao prirodno, gotovo neprimjetljivo. Jer svi mi u tom hobiju se uz glazbu i zvuk družimo oduvijek. A što se tiče rada, bez neprestanog truda rezultata ne bi bilo. Sigurno ne na ovoj razini. To traži i odricanja, ali događaji kao što je Multipak dođu kao nagrada i kompenzacija za sve uloženo.

RGR Cables

 1. Pretpostavljamo da posjećujete i svjetske manifestacije i izložbe, koju bi preložili strastvenom audiofilu kao obavezno za posjetu, ili što ste u svijetu vidjeli da vas se osobito dojmilo?

Priroda moga posla jednostavno zahtijeva biti nazočan tamo gdje se okupljaju proizvođači najboljih audio uređaja na svijetu, ali i audiofili koji bi ih željeli posjedovati. Većina njih, ipak, koji bi ih željeli samo čuti (jer većina hihg-end uređaja je uistinu skupa) i podružiti se s istomišljenicima.

Nama najbliža i uz američki LVS (Las Vegas Show) najveća izložba/sajam vrhunske audio opreme je High_End u Münchenu i svakom bi audiofilu iskreno preporučio da je posjeti.

Kada vidite na jednom mjestu puno kolega koji se bave istim poslom kao ja pokušate upiti što više kako bi to mogao prenjeti na Multipak da bude još bolji, još kvalitetniji…

Osobito je kada se sretnemo na hodnicima sajmova pa mi komentiraju;  ”znam ja za vas, znam ja za Multipak”.

 1. Ovdje se može susresti puno ”audiofila” koji će to sa ponosom isticati, no kako bi vi nekome tko to možda (još) nije objasnili svojim riječima – Što je zapravo audiofil?

Kada bi se pojam „audiofil“ jednostavno preveo, to bi značilo „sakupljač zvukovnih dojmova“. I to nije daleko od toga što danas, u širem smislu, podrazumijevamo pod tim pojmom.

Dakle, najjednostavnije – audiofili su osobe koje toliko vole glazbu da je u svom prostoru žele čuti reproduciranu čim vjernije izvornom glazbenom predlošku. I za to su spremni odvojiti gotovo sva sredstva koja ime stoje na raspolaganju.

 1. Vi ste ekskluzivni distributer brojnih već spomenutih brendova ali je vrlo zanimljiva suradnja sa Trafomatic Audio , koji je za Vas dizajnirao special edition pojačalo, recite nam nešto o tome?

Prije tri godine počela je suradnja sa firmom Trafomatic Audio gdje su nam napravili ekskluzivno samo za nas intregrirano pojačalo koje smo nazvali ”Pakra”.

Dvije god.kasnije napravili smo noviji model Pakra 2.  (dostupno na Mulipaku i u Rotary Audio)

Pakra 2
Pakra 2/ Pakra 1
 1. Od bogate ponude koje imate u svojim prodajnim prostorima, šta svira trenutno kod vas u dnevnom boravku? Zanima nas i imate li omiljeni ”go to” No.1 album svih vremena?

Nemate dovoljno mjesta u članku (našalio se Božidar uz smjeh) da vam pobrojim sve što imam doma…ali moglo bi se reći da je dnevni boravak moj ”audiofilski raj”.

Što se glazbe tiče, moram priznati da ne mogu izdvojiti samo jedan album, to nemoguće, ali mogu izdvojiti recimo tri koja jako volim.

 1. Ry Cooder- Paris, Texas
 2. Doug Macleod – Whose Truth, Whose Lies ?
 3. Arabesque – Crystal Cable

10. Može se uočiti da među publikom a pretpostavljamo i vašim kupcima prevladavaju muškarci, međutim u kratkom razgovoru sa Vašom boljom polovicom istaknula je da je i ona ljubitelj ovog segmenta. Koliko je bitna podrška obitelji, da li vaši mlađi članovi obitelji imaju namjeru poći vašim stopama?

Da, dobro ste primijetili žene vole slušati glazbu ali je to uglavnom muški hobi ima izuzetaka ali rijetko. Kada je to strast i ljubav kao kod mene, obitelj to podržava i jednostavno svi slušamo glazbu, mislim da je razlika samo u ukusima i odabiru glazbe.

Lidija Bukač
 1. Kakvi su vaši planovi za budućnost vašeg poslovanja i vas osobno? Može li audiofil uopće ikada u mirovinu?

Budućnost poslovnog i osobnog se preklapaju, da ne kažem poklapaju. Osobno – volim glazbu, volim putovati, a to mi je i posao. Planovi su veliki, a mogu izdvojiti svoju želju da audiofiliju približim obali. Zapravo, sad sam vam dao ekskluzivu! Svjedoci smo turbulentnih vremena, tako da taj projekt ne ovisi samo o želji i volji. No, radimo na velikom projektu, pomičemo granice i vjerujemo da ćemo naići na razumjevanje lokalne zajednice i podršku svih audiofila i kupaca i  zastupnika i distributera. Mirovina ? Ha, ha, ha…

Gospodine Savi hvala Vam na razgovoru, do sljedećeg slušanja!

Hvala Vama, za kraj bi samo rekao “Let the music play“

Novinar/Fotograf : Andreja Rezniček Mehun

*dio fotografija preuzet je za potrebe članka iz osobne zbirke B.Savija

Možda će te zanimati

Simple And Logical │ Design Studio Davor Visković │ INTERVJU
To smo Mi

Intervju – Davor Visković │ Simple And Logical │ Design Studio

Davor Visković │ CEO and Lead Graphic Designer │ Kada ste se počeli baviti grafičkim dizajnom? Možete li nešto reći o svojim počecima? Rođen sam u Splitu, ali djetinjstvo sam proveo na otoku Hvaru, u Jelsi. Odrastajući uz more mogao sam vidjeti igre sunca, valova i promatrati brze promjene nastajućih oblika. Često bih se kao […]

Read More
Fit Flow Health Flow Naslovnica To smo Mi

3DBiomehanika- Intervju Marko Stepinac

Functional Patterns trening Hrvatska Marko Stepinac

Read More
Gastro To smo Mi

Valentina Tasić – Autorica fotografija koje pozivaju na gozbu

Ponovno smo za naše čitatelje pronašli osebujnu i inspirativnu osobu, kao glavnu protagonisticu našeg novog izdanja rubrike ”To smo mi”. Valentina Tasić, naša je ”cura sa mora” koja se sa svojom pričom javila iz Napulja u Italiji, gdje sada radi i živi sa suprugom i sinčićem. Valentina je dokaz da žene koje imaju motivacije i […]

Read More