Valentina Tasić – Autorica fotografija koje pozivaju na gozbu

Ponovno smo za naše čitatelje pronašli osebujnu i inspirativnu osobu, kao glavnu protagonisticu našeg novog izdanja rubrike ”To smo mi”.

Valentina Tasić

Valentina Tasić, naša je ”cura sa mora” koja se sa svojom pričom javila iz Napulja u Italiji, gdje sada radi i živi sa suprugom i sinčićem.

Valentina Tasić

Valentina je dokaz da žene koje imaju motivacije i talenta mogu živjeti svoje snove. Neograničena i ambiciozna, ova mlada žena ostvarila se kao dizajnerica interijera, kuharica, food blogger, fotografkinja, a sve to uz rad u farmaciji, te život supruge i majke.

valentina tasić
Valentina Tasić

Valentina koja tečno govori tri strana jezika, u budućnosti će se nesumnjivo ostvariti i kao  ”književnica”. O njezinom putu i trenutnom životu u Italiji, te planovima o stvaranju ”kuharice” pročitajte u ovom izdanju ”To smo mi”.

Valentina Tasić

1.Valentina, počinjemo razgovor pa nekako moramo spomenuti i Big Brother, vi ste bili dio poznate postave, Saša, Antonija,…kakvo je to za Vas bilo iskustvo?

Valentina T. – Davno je to bilo, prije nekih 17 godina . Sjećam se kad sam prvi put čula za riječ “Reality show” da mi je to bilo jako zanimljivo i nešto do tada neviđeno kod nas.. Obavezno sam htjela sudjelovati, što nikoga od mojih nije čudilo. Od djetinjstva sam bila sklona izazovima i lako prihvaćala novine.

Samo iskustvo je bilo super, odgovaralo je onome što sam i očekivala. Godila mi je tzv. „instant slava“ jer nisam smatrala da sudionicima realitija ikakva druga slava priliči, budući da se nije radilo o nikakvim posebnim talentima, samo osobnostima.

valentina tasić
Valentina Tasić

2. Vi ste imali svoje poduzeće u Hrvatskoj, ali ste u Italiju odselili na studij dizajna interijera, bavite li se danas tim poslom?

Valentina T.- Dizajn je oduvijek bio moja ljubav. Nakon srednje škole sam upisala arhitekturu, ali nisam bila dovoljno uporna, pa sam nakon dva semestra odustala od studija. Puno godina poslije sam ipak odlučila slijediti taj san, pa sam otišla na privatnu akademiju dizajna u Firencu i po završetku studija aplicirala za poslove te struke u Njemačkoj. Tako sam se iz vedra neba našla u Njemačkoj, gdje sam živjela i radila naredne četiri godine.

Valentina Tasić food blogger
Valentina Tasić

3. Vaš portfolio doista je zanimljiv, dizajner interijera, fotograf, blogger, kuharica? Uz to radite u obiteljskoj ljekarni i odgajate sina? Kako sve to uskladite?

Valentina T. – Hvala lijepa! Uvijek me posebno razveseli svaki kompliment upućen mom ”hobiju” fotografiji. Fotografija, kuhanje, recepti su nastali sasvim slučajno, bez prethodnih planova, a i bez nekog prethodnog dugog puta. Sve se to razvilo u jednom trenutku nakon što sam postala majka.

Na porodiljnom dopustu mi je nedostajao kreativni rad, ali s obzirom na okolnosti i ograničenja koja ima svaka majka malog djeteta, tražila sam kreativnost u onome što mi je u tom trenutku bilo dostupno. Profesionalni fotoaparat sam već odavno imala, ali slabo koristila. Bila je izvanredna prilika posvetiti se fotografiji, pomislila sam. Kako smo sin i ja većinu dana bili sami, moj dan se sastojao od biti majka, kuhati, čistiti i dočekivati muža s večerom. Obzirom na to nisam mogla fotografirati ni portrete, ni arhitekturu, ni slučajne prolaznike, krenula sam sa jabukama, narančama, palačinkama i slično …

Slike sam redovito objavljivala na Instagramu i veselila sam se svakom prikupljenom lajku. Dan mi je dobio neku novu dimenziju i ja sam se osjećala ispunjeno… Nakon nekog vremena smo odselili iz Njemačke u Italiju jer je muž preuzeo obiteljsku ljekarnu.

I to se sve odvijalo prebrzo. Od danas do sutra sam se našla s malim djetetom u Italiji daleko od obitelji, prijatelja i poznanika. Jedino što sam imala pored muža i sina, te što sam smatrala samo svojim, bila je fotografija.

Tako sam nastavila sve intenzivnije fotografirati, sve do dana kad mi je zazvonio telefon i nazvao me jedan od poznatih proizvođača gotove hrane. Tražio me da uslikam nekoliko fotografija za njegov brand. Ja sam bila više preplašena i začuđena, nego uzbuđena jer će netko platiti moje fotke ! Nakon toga su me počele kontaktirati i druge tvrtke, a uslijedio je i prvi radio intervju. Nisam mogla vjerovati da ću ”Ja” pričati o fotografiji i to u stranoj zemlji, na stranom jeziku….Ali da skratim priču, danas je fotografija u mom životu puno više od hobija, postala je posao, strast, ovisnost. Svaki dan fotografiram i odnedavno imam svoj studio.

valentina tasić food blogger
Valentina Tasić

4.  Koji posao je ono što vas sad najviše okupira?

Valentina T. – Nisam u potpunosti odgovorila na prethodno pitanje, pa ću sad ovdje spojiti odgovor. Prijepodne pomažem mužu u obiteljskoj ljekarni, unosim lijekove u kompjuter, vodim skladište, odnosno radim sve ono što može raditi netko tko nije farmaceut. Poslijepodne idem po sina u vrtić, pa započinje moj drugi posao – fotografija.

Definitivno najviše vremena zahtjeva fotografija, prvenstveno jer sama kuham, uređujem i fotkam hranu. Često pišem o podrijetlu hrane i dijelim legende i anegdote o hrani na Instagramu.  Moj sin je moj mali asistent, a ponekad samo kritičar ili vražićak, no odličan smo tandem i to sve dobro funkcionira. Ako baš kad imam ”deadline” ili klijente u studiju, zovem u pomoć babysitterku.

5. Koliko se život u Italiji razlikuje od Hrvatske?

Valentina T. – Ne razlikuje se tako puno. I u Hrvatskoj sam živjela na moru, a i sad živim na moru. Najveća razlika je u kuhinji. Talijanska kuhinja ima bezbroj recepata i mogućnosti, i čini mi se da sam tek ovdje procvjetala u smislu kulinarstva i hrane. Međutim Talijani su slični nama, tako da ne osjetim neku pretjeranu razliku.

6. Kako ste proveli vrijeme u lockdownu, da li je to utjecalo na vašu kreativnost?

Valentina T. – Lockdown za mene je bio katastrofalan. Gubitak slobode za mene je značilo gubitak smisla života. Teško sam prihvatila sva ograničenja, pa sam sve manje fotografirala u tom periodu, a sve više zabavljala sina, i sebe. Jedinu kreativnost koju sam imala tijekom lockdowna je organiziranje “bijelih noći”. To su bili dani u kojima sam organizirala prave partije u kući, ali jedini gosti su bili moj muž i sin. To je bila noć bez pravila. Sin je mogao biti budan do kada je htio, stan bi se pretvorio u bar, moj muž bi svirao, sin plesao, a ja bi dočarala atmosferu pravog bara ili restorana. Po završetku lockdowna imala sam sve rekvizite koji se mogu pronaći u baru… od starinske disko kugle, do shakera, čaša za sve moguće koktele…

Valentina tasić food blogger
Valentina Tasić

6. Vaš @apsolutvalentina instagram ima preko 11.000 pratitelja, bezbroj autorskih fotografija i recepata, što sljedeće kreativno planirate?

Valentina T. – U planu je kuharica. Znam da postoji milion kuharica, i da je tržište zasićeno, ali rodila se ta ideja da sve Napuljske recepte, priče o hrani i tradiciji – uobličim u knjigu.

7. Koji je vaš životni moto, nešto što vas inspirira i tjera dalje?

Valentina T. –  Volim život. Volim živjeti, sanjati, probati… moj moto je : samo nebo je granica!

Potpisujemo !

  • Novinar : Andreja Rezniček Mehun
  • Fotografije : Valentina Tasic Food Photography
follow #apsolutvalentina

www.theflow.hr

https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

Možda će te zanimati

Gastro Moj Zagreb

Baš Naš Sunset stigao je na Bundek i osvojio publiku

Uz vesele ritmove, puno smijeha i zabave, službeno je otvoreno posebno proljetno izdanje popularnog Baš Naš festivala. U zelenilu predivnog zagrebačkog parka Bundek, lipanj nije mogao bolje početi! Festival koji već sedam godina osvaja posjetitelje i društvene mreže, već je otvorenjem nove sezone pokazao zašto ga smatraju festivalom najbolje atmosfere. Brojni posjetitelji jedva su dočekali […]

Read More
ROŠTILJ ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU JYSK
Gastro

ROŠTILJ ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU OD BAMBUSA I KARTONA

U susret Dana planete Zemlje JYSK je predstavio prijenosni roštilj za jednokratnu upotrebu s manjom emisijom CO2 JYSKova sustavna briga o okolišu rezultirala je roštiljem za jednokratnu upotrebu CASUS. CASUS je izrađen isključivo od prirodnih materijala kao što su drvo, bambus, karton i lava kamenje. Uz iznimku kamenja lave, koje može pridonijeti plodnosti tla, cijeli […]

Read More
De'Longhi Eletta Explore
Gastro

Idemo na kavu nikad više neće značiti isto

Hrvatskim kavoljupcima predstavljen je aparat za kavu koji priprema popularne cold brew specijalitete koje će obožavati ovog proljeća U pozitivnoj i opuštenoj atmosferi uz zvukove violine otvorena je sezona uživanja u koktelima od kave. Za to je zaslužan De’Longhi, poznati talijanski brend vrhunskih uređaja za kavu koji je u zagrebačkom restoranu Eateria predstavio novi i […]

Read More