Italija zemlja razglednica

Italija

Ako ste imali sreću posjetiti prekrasnu, nama susjednu Italiju, složiti ćete se da ta zemlja (i njezini ljudi) obiluje duhom, šarmom, odiše povješću, pozitivnom energijom, a gradovi bili veći ili manji tako su slikoviti, da većina fotografija sa vašeg odmora u Italiji nalikuje na razglednice.

Ovu godinu ćemo zapamtiti po dominaciji Talijana na europskom nogometnom prvenstvu, ali i po pobjedi njihovog rock sastava Maneskin na Eurosongu.

Italija zemlja u obliku čizme, koja sa nama dijeli prekrasno Jadransko more, podjelila je sa svijetom i svoju famoznu kuhinju, pa nas pizza ili pasta, uvijek asocira na domovinu Italiju.

Osim toga Italija nam je dala i puno umjetnosti, glazbe te fantastičnu modu i dizajn.

Odlučite li se pisjetiti ovu divnu zemlju, uz ljude otvorena srca koji će vas pozdraviti sa zvonkim Ciao!!, sigurno ćete se dobro zabaviti.

Mi vam danas predstavljamo tri top fotogenične građevine iz različitih gradova Italije.

Rim coloseum italija

1. Coloseum/Kolosej – Rim

Iako Rim na svakom koraku nudi kulisu za fotku iz snova, i teško je odabrati samo jednu kada se u istom gradu nalaze Fontana di Trevi, Vatikan i Bazilika Sv.Petra, Panteon, rimski forum itd, itd…možda ipak amfiteatar Kolosej zauzima posebno mjesto.
Ponosni smo da i Hrvatska ima svoju Arenu u Puli, a rimski kolosej mogli bismo reći stariji je brat.
Gradnja ove monumentalne građevine započeta je (72.)za vrijeme vladavine Vespazijana, a dovršena 5 godina kasnije, kada je vlast preuzeo sin vladara Domicijan.
Uz 50.000 sjedećih mjesta, bilo je prostora za još 10.000 gledatelja.

Kakve bi samo priče mogao ispričati o slavnim vladarima Rima, gladijatorima, borbama i natejcanjima, raznim velikanina koji su prošli kroz ovu fantastičnu građevinu.(?)

*2007. Kolosej je proglašen 7.svjetskim čudom.

Pisa italija kosi toranj

2. Kosi toranj – Pisa

Dio katedralnog kompleksa u Pisi datira iz 1173 godine kada je gradnja započela. Zaustavljena je zbog poniranja tla, da bi se nastavila 1275, kada se toranj pokušavalo tako reći ispraviti.
Toranj sa 7 katova, visok 55 m, od 1990 do 2001 nije bio otvoren za javnost jer se pokušavalo sanirati naginjanje. Postignuta je korekcija od 45 cm pa je toranj opet otvoren za posjete.
Iako to vjerojatno nitko nije očekivao, upravo to što se ovaj toranj “nakosio” donjelo mu je svjetsku slavu.
Posljednjih godina postao je jedan od top instagram lokacija koji je preplavljen slikama foto montaža ljudi koji npr. podupiru toranj.

*prema novijim studijama toranj se pripusuje Diotisalviju, iako se prvotno povezivalo sa umjetnikom Bonannom Pisanom zbog pronalaska njegovog brončanog odljeva u podnožju građevine.

Rialto most Venecija

3. Rialto most – Venecija

Venecija – grad na vodi, poznata povijesna luka, Europska kraljica karnevala, nudi svojim posjetiteljima nezaboravno iskustvo uz pregršt atrakcija.
Na spomen Gondole – većina će odmah reći Venecija! Slavan je to grad, i doista jedinstven.
Rodni grad avanturiste Giacoma Casanove, o kojem je u Veneciji sniman film, poznat je i kao grad ljubavi,…

Venecija godinana nudi neiscrpnu inspiraciju filmašima koji u ovom gradu snimaju, ali i predstavljaju svoje filmove na Venecijanskom festivalu. Najstariji festival na svijetu (od 1932), pobjednicina dodjeljuje nagradu “Zlatni Lav”.


* Most Rialto izgrađen 1588. prema projektu Antonia da Ponte , najstariji je i najpoznatiji od četiri mosta u Veneciji koji omogućava pješački prelaz preko kanala Grande.

Koja je vama omiljena talijanska destinacija?

TheFlow.hr
Izvor Wikipedia
Napisala : Andreja Rezniček Mehun
Foto/Pinterest
Foto/Pixabay

Možda će te zanimati

Women's days modniALMAnah
Rent & Travel

Women’s days by modniALMAnah na najistočnijem dijelu lijepe naše!

Prekrasan Ilok – grad u kojem Dunav ljubi nebo, a domaćini šire ruke kako bi vas ugostili i pokazali vam ono najljepše u svojem gradu bio je kulisa za 6.po redu Women’s days by modniALMAnah kojeg je osmislila stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko. Domaćini putovanja luksuzni Apartmani Dunavski san, svojim su položajem osigurali […]

Read More
Rent & Travel

Život u autobusu

Posljednjih nekoliko godina sve popularniji način za stvaranje doma, posebno u nekim zemljama EU i SAD-a uključuje projekt preobrazbe autobusa u mobilne kuće. Visoke cijene zemljišta i nekretnina pokrenuo je “trend” gdje mlade obitelji uz puno truda i određeno ulaganje, kreću u avanturu preobrazbe vozila u dom. Uz remont motora može se dobiti dom na […]

Read More
Rent & Travel

Zračna luka Split u novom izdanju

Ove godine koja ipak ima nešto pozitivniji prizvuk, i otvara mogućnost putovanja, put nas je doveo u Zračnu Luku Split (Kaštela) Posljednjih nekoliko godina, radilo se na dogradnji i uređenju, ljeti vrlo prometnog zračnog terminala na području Resnik, udaljenog tek 6 km od Trogira, a 26 km od Splita. Prvi put ova zračna luka puštena […]

Read More