HOLISTIČKI POGLED NA LJUDSKO BIĆE

Možda se prvo pitate, što to uopće znači holistički? Holistički=cjelovit. Dakle, mogli bismo u naslovu također napisati, Cjelovit pogled na ljudsko biće.

Što bi to točno značilo? Da ljude gledamo kao multidimenzionalna bića. A to bi pak značilo da čovjek nije sazdan samo od svoga fizičkog tijela, nego da njegovo postojanje čini nešto više od toga.

U grubo, postoje barem četiri aspekta ljudskog postojanja. To su fizički, mentalni, emocionalni i energetski. Mogli bismo napisati i ovako, ljudsko biće sastoji se od barem četiri tijela, neka su manje suptilna i gušća pa ih možemo vidjeti i prostim okom (naše fizičko tijelo), a neka su više suptilna i ne možemo ih vidjeti nego više osjetiti ( naše mentalno i emocionalno tijelo).

Naše energetsko tijelo prožima naše fizičko i proteže se dosta daleko izvan fizičkog tijela. Sa energetskim tijelom povezani smo sa svime unutar i svime oko sebe, ono je prvo koje percipira našu okolinu.

Znate onaj osjećaj kada upoznajete novu osobu i odmah osjetite ili privrženost toj osobi ili odbojnost. Nekada osobu ne morate niti upoznati već ju „pročitate“ i sa nekoliko metara udaljenosti. Vaša energetska tijela su se prožela i vi odmah znate da li ste na istoj valnoj duljini.

Sa ovime možete lako eksperimentirati, kada se nađete u nekom prostoru, „isključite“svoje fizičko poimanje svijeta ( dakle zatvorite oči) i „promatrajte“ prostor oko sebe svojim energetskim tijelom. Možda ćete se iznenaditi kakve sve senzacije doživite. Da se vratimo na naše ostale aspekte.

Naš fizički aspekt nam je prilično jasan, jer kako smo ustanovili, njega vidimo. Ali niti naš fizički aspekt nije tako jednostavan jer mi ustvari vidimo samo vanjštinu, a fizički dio čine i dijelovi koje ne vidimo ( mišići, kosti, organi, živci….) Kroz naše fizičko tijelo mi također percipiramo svijet oko nas i to kroz dobro nam poznata osjetila- vid, njuh, sluh,okus i dodir.

Također naše tijelo je dimenzija kroz koju djeluju naši instinkti, impulsi i naša aktivnost.

Naše emocionalno tijelo je carstvo naših emocija i želja. Također kroz naše emocionalno tijelo djeluje naša intuicija. Emocionalno tijelo je to koje sve ono što naše energetsko tijelo „odskenira“ prenosi u naše fizičko tijelo. Kao što u samom nazivu možemo vidjeti ( e-motion- e kao energija, motion=kretanje, dakle emocije su energija u pokretu).

Promotrite i sami, kad ste zabrinuti da li vas „stisne“ u želucu, kad vas je strah da li vam se „grče“ crijeva, kad ste tužni da li vas „žari“ u prsima i „stišće u grlu? Mogli bismo reći da emocionalno tijelo „prevodi“ našem fizičkom tijelu što smo enegetski doživjeli.

Naše mentalno tijelo čine naše misli i naša uvjerenja. Naše mentalno tijelo će sve ono što smo emocijama „proživjeli“ i „unjeli“ u tijelo provući kroz svoj filter uvjerenja i zamisli i tako u mozgu „složiti sliku“, što se to ustvari nama događa i što prema tome trebamo odlučiti napraviti.

Zbog toga često naš um „iskrivi“ sliku i događaj koji se desio jer većine naših uvjerenja nismo svijesni. Nakon što naš um odluči što napraviti, poveže se sa našim fizičkim tijelom koje onda to pretvara u neku akciju.

Kroz sve ovo što sam ovdje izložila, nadam se da sam barem malo približila kompleksnost ljudskog postojanja, a također i povezanost svih tijela kroz međusobnu interakciju. Postanimo stoga svijesni da ne možemo odvojiti niti naše emocije, niti naše misli od našeg fizičkog i energetskog.

Sve se prožima i sve utječe jedno na drugo. Niti jedno nije važnije od onog drugog. Možda ćete nakon ovog članka malo drugačije gledati na sebe, a i ljude oko vas. Promotrimo se cjelovito.

Autor : Blaženka Golik

Holistički Wellness Centar O3

www.wellnesso3.com

Facebook Holistički Wellness Centar 03

Instagram Holistički Wellness Centar 03

HWCO3

Www.theflow.hr

Možda će te zanimati

1_Greencajt konferencija
Health Flow

Greencajt postaje prvi ugljično neutralan festival!

U doba rastuće digitalne pismenosti, svijest o opasnostima od cyber prijetnji postaje bitnija nego ikada. AI tehnologija ubrzano postaje dio svakodnevice, a pitanje CO2 neutralnosti nameće se kao ključna tema kao odgovor na klimatske promjene. Greencajt Festival ne samo da postavlja standarde u industriji, već i prepoznaje važnost usklađivanja sa suvremenim izazovima, stvarajući put prema […]

Read More
Više od UV zaštite uz Eucerin SUN njegu za lice
Fashion & Beauty Health Flow

Više od UV zaštite uz Eucerin SUN njegu za lice

Većina nas razmišlja o zaštiti kože od sunca samo tijekom ljeta. No, UV zrake mogu oštetiti kožu tijekom cijele godine, čak i za oblačnih dana. Stoga je važno osigurati zaštitu ne samo ljeti, već svakodnevno. Lice, ruke i dekolte najviše su izloženi suncu, pa dugotrajna izloženost može imati negativne posljedice. Eucerin Sun zaštita kože lica […]

Read More
Greencajt atmosfera
Health Flow

Greencajt festival najavljuje nove programske zvijezde!

         Malo više od mjesec dana dijeli nas do početka četvrtog Greencajta, najvećeg regionalnog festivala održivosti koji će okupiti brojne domaće i međunarodne stručnjake iz različitih ESG područja djelovanja. Brojne teme bit će aktualizirane kako bi čuli razmišljanja i potaknuli raspravu između velikog broja govornika koji će sudjelovati na konferenciji. Jedan od njih je Søren […]

Read More