HOLISTIČKI POGLED NA LJUDSKO BIĆE

Možda se prvo pitate, što to uopće znači holistički? Holistički=cjelovit. Dakle, mogli bismo u naslovu također napisati, Cjelovit pogled na ljudsko biće.

Što bi to točno značilo? Da ljude gledamo kao multidimenzionalna bića. A to bi pak značilo da čovjek nije sazdan samo od svoga fizičkog tijela, nego da njegovo postojanje čini nešto više od toga.

U grubo, postoje barem četiri aspekta ljudskog postojanja. To su fizički, mentalni, emocionalni i energetski. Mogli bismo napisati i ovako, ljudsko biće sastoji se od barem četiri tijela, neka su manje suptilna i gušća pa ih možemo vidjeti i prostim okom (naše fizičko tijelo), a neka su više suptilna i ne možemo ih vidjeti nego više osjetiti ( naše mentalno i emocionalno tijelo).

Naše energetsko tijelo prožima naše fizičko i proteže se dosta daleko izvan fizičkog tijela. Sa energetskim tijelom povezani smo sa svime unutar i svime oko sebe, ono je prvo koje percipira našu okolinu.

Znate onaj osjećaj kada upoznajete novu osobu i odmah osjetite ili privrženost toj osobi ili odbojnost. Nekada osobu ne morate niti upoznati već ju „pročitate“ i sa nekoliko metara udaljenosti. Vaša energetska tijela su se prožela i vi odmah znate da li ste na istoj valnoj duljini.

Sa ovime možete lako eksperimentirati, kada se nađete u nekom prostoru, „isključite“svoje fizičko poimanje svijeta ( dakle zatvorite oči) i „promatrajte“ prostor oko sebe svojim energetskim tijelom. Možda ćete se iznenaditi kakve sve senzacije doživite. Da se vratimo na naše ostale aspekte.

Naš fizički aspekt nam je prilično jasan, jer kako smo ustanovili, njega vidimo. Ali niti naš fizički aspekt nije tako jednostavan jer mi ustvari vidimo samo vanjštinu, a fizički dio čine i dijelovi koje ne vidimo ( mišići, kosti, organi, živci….) Kroz naše fizičko tijelo mi također percipiramo svijet oko nas i to kroz dobro nam poznata osjetila- vid, njuh, sluh,okus i dodir.

Također naše tijelo je dimenzija kroz koju djeluju naši instinkti, impulsi i naša aktivnost.

Naše emocionalno tijelo je carstvo naših emocija i želja. Također kroz naše emocionalno tijelo djeluje naša intuicija. Emocionalno tijelo je to koje sve ono što naše energetsko tijelo „odskenira“ prenosi u naše fizičko tijelo. Kao što u samom nazivu možemo vidjeti ( e-motion- e kao energija, motion=kretanje, dakle emocije su energija u pokretu).

Promotrite i sami, kad ste zabrinuti da li vas „stisne“ u želucu, kad vas je strah da li vam se „grče“ crijeva, kad ste tužni da li vas „žari“ u prsima i „stišće u grlu? Mogli bismo reći da emocionalno tijelo „prevodi“ našem fizičkom tijelu što smo enegetski doživjeli.

Naše mentalno tijelo čine naše misli i naša uvjerenja. Naše mentalno tijelo će sve ono što smo emocijama „proživjeli“ i „unjeli“ u tijelo provući kroz svoj filter uvjerenja i zamisli i tako u mozgu „složiti sliku“, što se to ustvari nama događa i što prema tome trebamo odlučiti napraviti.

Zbog toga često naš um „iskrivi“ sliku i događaj koji se desio jer većine naših uvjerenja nismo svijesni. Nakon što naš um odluči što napraviti, poveže se sa našim fizičkim tijelom koje onda to pretvara u neku akciju.

Kroz sve ovo što sam ovdje izložila, nadam se da sam barem malo približila kompleksnost ljudskog postojanja, a također i povezanost svih tijela kroz međusobnu interakciju. Postanimo stoga svijesni da ne možemo odvojiti niti naše emocije, niti naše misli od našeg fizičkog i energetskog.

Sve se prožima i sve utječe jedno na drugo. Niti jedno nije važnije od onog drugog. Možda ćete nakon ovog članka malo drugačije gledati na sebe, a i ljude oko vas. Promotrimo se cjelovito.

Autor : Blaženka Golik

Holistički Wellness Centar O3

www.wellnesso3.com

Facebook Holistički Wellness Centar 03

Instagram Holistički Wellness Centar 03

HWCO3

Www.theflow.hr

Možda će te zanimati

Festival zdravlja
Health Flow Moj Zagreb

Zagrepčani uživali na trećem Festivala zdravlja uz poruku #uspori

Brojni posjetitelji protekli su vikend u Maksimiru iskoristili priliku da uz brojne radionice, panel-diskusije, savjetovanja s liječnicima i druženje na prekrasnoj livadi ispred Vidikovca provjere ili poboljšaju svoje zdravstveno stanje na trećem Festivalu zdravlja. Program je otvoren u petak zanimljivim panelom Ljepota u službi zdravlja, a otvorenju i koktel zabavi s prekrasnim pogledom na maksimirsku […]

Read More
Klimatska dijeta
Blog Health Flow

Znate li što je Klimatska dijeta?

Donosimo pojašnjenje ekološki prihvatljivog pristupa prehrani Život danas sve je više (opravdano) usmjeren prema spoznaji da ekologija nije ”nešto što treba doći na red”, nego hitna potreba. Ekologija nas mora zaokupiti, i usmjeriti prema problemima o kojima se još kao društvo nismo dovoljno osvijestili. Sve glasnije su poruke ekologa, i znanstvenika, te upozorenja da već […]

Read More
Greencajt festival
Blog Health Flow Moj Zagreb

Poznati svjetski govornici dolaze na pozornicu Greencajt festivala

Bivši savjetnik predsjednika Billa Clintona za klimatske promjene, sustainability managerica L’Oreala za cijelu Europu te najmlađa avanturistica koja je osvojila Mount Everest i Sjeverni pol neki su od protagonisti ovogodišnje Greencajt konferencije Najveći zeleni festival u regiji, od 2. do 5. lipnja u prostorima stare Tvornice električnih žarulja i Rougemarin Parka u Zagrebu, ugostit će […]

Read More