8 nevjerojatnih mjesta za posjetiti na Balkanu

Ako tražite pravi spoj egzotičnog i poznatog, razmislite o posjetu jednom od ovih osam nevjerojatnih mjesta na Balkanu na sljedećem europskom putovanju.

Balkan je dom nekih od naših omiljenih mjesta u cijelom svijetu. Fascinirala nas je složena povijest i kultura regije, rezultat njenog smještaja između Istoka i Zapada. Ovdje se može puno toga otkriti, a mnogi će posjetitelji otkriti da nisu bili svjesni važne uloge koju su balkanske zemlje imale na svjetskoj pozornici tijekom stoljeća.

Ovdje možete probati jedinstvenu kulturu, povijest i kuhinju u regiji na bilo kojem od sljedećih fascinantnih mjesta. Ipak, upozorenje: Vaš prvi posjet ostavit će vas gladnima za više iskustava koje balkanske zemlje mogu ponuditi!

A beautiful residential view in the Balkans
Rovinj, Hrvatska

Romantični Rovinj čudesan je srednjovjekovni ribarski gradić koji bi bio izvrsna baza za istraživanje hrvatske istarske regije. Rovinjem su stoljećima upravljali Rimljani, Bizantinci, Mlečani i Austrougari. Rovinj je popularan među europskim turistima ali nećete susresti mnogo Amerikanaca. Ovdje suglasnicima bogat hrvatski jezik poprima talijanski ritam.

Dominiran crkvom svete Eufemije na brežuljku iz 18. stoljeća, stari grad Rovinj obzidan šarmantni je labirint kaldrmisanih ulica. Šetajte lukom i marinom, ali izbjegavajte turističke restorane na rivi – umjesto toga potražite one skrivene u sporednim ulicama.

Iz Rovinja možete putovati na jug po istarskom poluotoku do Pule, gdje ćete pronaći netaknutiji kolizej od rimskog; Motovun, čiji je legendarni div nadahnuo knjigu za djecu i političku alegoriju; i Opatija, luksuzno odmaralište za političku elitu 19. i 20. stoljeća. Svakako naručite ukusne proizvode s tartufima u regiji i probajte njihovo neusporedivo vino Malvazija.

A market square in Split, Croatia

Split, Hrvatska

Često zasjenjen svojim popularnim susjedom, Dubrovnikom, Split se može pohvaliti prekrasnom Dioklecijanovom palačom na svojoj rivi. Ovo mjesto pod zaštitom UNESCO-a, na kojem je rimski car četvrtog stoljeća odlučio provesti mirovinu, jedino je takvo mjesto u kojem ljudi danas žive i rade.

Unutar zidina palače mogu se odabrati brojni smještaji, od malih privatnih gostionica do luksuznih butik hotela. Također možete objedovati u sjeni peristila palače – mjesta na kojem je lik iz Igre prijestolja doživio smrt.

Obiđite zidine palače i uđite u podrume u kojima je bila carska blagodat; zatim izađite kroz Zlatna vrata i protrljajte noge divovskom kipu Grgura Ninskog, koji je u 10. stoljeću slavio vjerske službe na hrvatskom jeziku.

The Dalmatian Islands in Korcula, Croatia

Korčula, Hrvatska

Dalmatinski otoci duž jadranske obale popularno su ljetno odredište za turiste. Preporučujemo da se odreknete gužve za autentičniji doživljaj Korčule.

Tvrdnja Korčule o slavi – koju osporava Venecija, koja se nalazi izravno preko mora – jest da je to rodno mjesto poznatog istraživača Marka Pola. Je li to istina ili ne nitko ne zna. Korčula je bila naseljena od razdoblja mezolitika.

Dok ste tamo, uživajte u tradicionalnim Moreškim plesovima mačeva i povijesnom klapskom pjevanju. Možda biste željeli unajmiti lađara i provesti idiličan dan ploveći između mnogih manjih otoka i Nacionalnog parka Mljet.

The Mostar bridge in Bosnia and Herzegovina

Mostar, Bosna i Hercegovina

Lijepi Mostar – s gracioznim mostom koji je izgrađen 1558. godine, uništen tijekom sukoba devedesetih, a kasnije i rekonstruiran – živa bajka.

Danas se možete kretati duž obale rijeke i gledati obnovljeni most s bilo kojeg broja vidikovca. Ako imate sreće, mogli biste svjedočiti jednom od mnogih ronilačkih natjecanja koja se održavaju na mostu!

Dok ste u gradu, ne propustite džamiju Cejvan Cehaj, koja je sagrađena 1552. godine i još uvijek nosi tragove topničkog granatiranja; Muslibegovićevu kuću; stari bazar Kujundziluk, nazvan po zlatarima koji su se tamo opskrbljivali svojom robom; i špiljski bar Ali-Baba, koji se koristio za spremanje municije i drugih potrepština tijekom rata.

Latinski Most in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Jedan od omiljenih glavnih gradova u Europi, Sarajevo će osvojiti vaše srce. Smješten na nekoliko brežuljaka, grad je osnovan u 15. stoljeću na mjestu koje je bilo okupirano još od pretpovijesti.

Izručeno tijekom rata devedesetih, Sarajevo se vratilo i postalo zvijezda u usponu balkanske regije u smislu ekonomskog rasta; turizam na tom području se kontinuirano povećava.

Ne propustite Latinski Most, most na kojem je nadvojvoda Franz Ferdinand ubijen 1914. godine; Sarajevsku pivovaru, koja je ostala otvorena tijekom rata devedesetih, nudeći besplatnu izvorsku vodu građanima koji su je se unatoč snajperskoj vatri domogli; čudesna sarajevska vijećnica s početka stoljeća, nedavno vraćena u nekadašnju slavu u mavarskom stilu; i Kuća inata, rezidencija (danas restoran) koja je premještena sa znatnim troškovima kako bi se uklopila u projekt Gradske vijećnice kad je vlasnik  odbio popustiti.

mjesta posjetiti balkanu Lukomir in Boznia and Herzegovina

Lukomir, Bosna i Hercegovina

Najviše i najudaljenije planinsko selo u cijeloj Bosni, Lukomir nije imao stratešku važnost za Srbe tijekom rata devedesetih, pa je tako ostao neozlijeđen.

Stoljećima naseljen seminomadskim muslimanskim stočarima, Lukomir postaje popularno odredište za eko-ture, smješten visoko iznad nekadašnjeg mjesta olimpijskih događaja na spustu na Bjelašnici. Glavna atrakcija ovdje je veličanstveni alpski teren, zajedno sa srednjovjekovnim stečcima tj. nadgrobnim spomenicima na groblju s pogledom na selo.

Mještani će vam ponuditi tradicionalnu bosansku kafu i ručno pletene proizvode. Glad možete umanjiti burekom, ukusnim pecivom od mesa ili sira, kuhanim u tavi od lijevanog željeza i posluženim sa svježim jogurtom u jedinom restoranu u gradu.

Prenoćioci mogu rezervirati sobu u hostelu, ali većina posjetitelja doći će u Lukomir u obilazak organizirano u manjim skupinama. Pristup gradu samostalno je težak zbog strmih, neravnih i primitivnih cesta.

mjesta posjetiti balkanu Kalemegdan in Belgrade, Serbia

Beograd, Srbija

Glavni grad Srbije, Beograd, nalazi se na ušću dviju rijeka, Dunava i Save. Ovo se strateško mjesto spominje u brojnim mitovima i legendama, uključujući onaj o Jasonu i Argonautima.

Jedna od glavnih atrakcija u Beogradu je Kalemegdan, drevna tvrđava obzidana s pogledom na vodene tokove sa strme obale. Obratite pažnju na srednjovjekovna vrata i izložbe vojne opreme u tvrđavi i ne propustite nedavno otkriveni tajni bunker koji je bivši predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito izgradio za svoju osobnu upotrebu.

Ostale točke interesa su susjedstvo Skadarlija, boemska enklava za umjetnike i intelektualce; Knez Mihailova, pješačka ulica izgrađena preko pristupne ceste iz rimskog doba; i Upitnik Kafana, tradicionalna srpska konoba koja sadrži balkansku kuhinju i starogradsku glazbu. Konoba je dobila svoje neobično ime nakon što su se lokalni vjerski čelnici usprotivili njezinom nekadašnjem imenu.

mjesta posjetiti balkanu Saint Alexander Nevsky Cathedral in Sofia, Bulgaria

Sofija, Bugarska

Životni i kozmopolitski grad, Sofija je obično posjetiteljevo prvo upoznavanje s Bugarskom, odredištem ispod radara čak i za balkanske zemlje. Međutim, područje je naseljeno još od doba paleolitika.

U Sofiji ćete naići na modernu atmosferu u pariškom stilu na pješačkom bulevaru Vitosha. Vidjet ćete i rimske arheološke iskopine duž nekoliko glavnih arterija u središtu grada.

Ne propustite povijesnu crkvu Saint Nedelya; katedralu Svetog Aleksandra Nevskog; Crkvu Svete Petke, pravoslavnu crkvu s prekrasnim freskama; i crkvu Svetog Jurja iz četvrtog stoljeća. Sofijska scena hrane i živahna zajednica umjetnosti i dizajna zaokružit će vaše iskustvo.

https://www.facebook.com/theflow.hr/

Možda će te zanimati

Dalmaland Fun Park
Kids Flow Rent & Travel

ZABAVA SE NASTAVLJA U DALMALANDU-PRIDRUŽI SE ZABAVI ZA KRAJ SEZONE!

Dalmaland Fun Park Zabava se nastavlja – i dalje uživamo u ljetnoj čaroliji, ali s novim twistom!  Novo radno vrijeme, postsezonske cijene i novi vikend događaji!  Spremni za još adrenalina, osvježenja i dodatnih prilika za stvaranje nezaboravnih uspomena? Ovog vikenda Dalmaland je spreman za naj-FUN verziju tebe!  Jer, znate što?! Sve je u znaku ZABAVE […]

Read More
Rent & Travel

Čarobna koliba – Najam raja usred šume Gorskog kotara

Komforna brvnara od 200 četvornih metara nudi smještaj za najviše osam osoba. U sklopu kuće nalaze se i vanjski bazen te finska sauna. Smještena na mirnom dijelu, s okućnicom od 7000 četvornih metara gdje se ljeti može uživati u mirisima lavande, boćanju i roštiljanju, a zimi u sanjkanju na vlastitoj stazi s mini-vučnicom, opijeni kuhanim […]

Read More
Rent & Travel

Život u autobusu

Posljednjih nekoliko godina sve popularniji način za stvaranje doma, posebno u nekim zemljama EU i SAD-a uključuje projekt preobrazbe autobusa u mobilne kuće. Visoke cijene zemljišta i nekretnina pokrenuo je “trend” gdje mlade obitelji uz puno truda i određeno ulaganje, kreću u avanturu preobrazbe vozila u dom. Uz remont motora može se dobiti dom na […]

Read More