Vječna Barbie

Vječna Barbie

Na Američkom Međunarodnom sajmu igračaka u New Yorku, 9. ožujka 1959. prvi put je predstavljena lutka Barbie.Taj se datum često spominje kao službeni Barbiein rođendan.

Vječna Barbie
Ruth Handler inspiraciju za najpopularniju lutku svih vremena, dobila je gledajući svoju kćer Barbaru kako se igra papirnatim lutkicama. Većina lutki tog vremena nalikovale su na bebe i djecu, a Batbara je svoje papirnate lutkice oblačila kao odrasle.

Vječna Barbie

Ruth je preradila lutku koju je kupila u njemačkoj pod imenom Bild Lilli te je poslužila kao predložak za izradu Mattel Barbie.

Vječna Barbie

Od prve Barbie proizvedene u Japanu koja je bila odjevena u kupaći kostim sa kosom u pony repu, pa do danas ova lutka je imala razne uloge.
Bila je princeza, surferica, sirena, mladenka, doktorica, te se susrela i sa raznim kopijama a popularnost joj nije opala kroz godine.

Kasnije je dobila i dečka (Ken doll, 1961), mlađu sestru (Skipper) te brojne prijateljice ( Teresa, Nikki, Christie, Summer, itd.) te je kroz godine postala prava ‘trenseterica’.

Procijenjuje da je Barbie lutki do danas prodano preko milijardu u svijetu.

Barbie je također i popularna igračka u svijetu kolekcionara, a rijetke Barbie lutke dosežu cijene od više tisuća dolara. Spomenuta originalna Barbie u kupaćem kostimu iz 1959 godine prodana je na aukciji za 27.450$, dok je npr. specijalna Stefani Canturi Barbie (2010) postigla cijenu od nevjetojatnih 302,500$ obzirom da je nosila ogrlicu od pravih dragulja.

Popularne su i Barbie lutkice izrađene prema predlošku slavnih dama, poput onih legendarnih glumica Marilyn Monroe, Grace Kelly, Audrey Hepburn ili recimo povjesnih osoba poput Marie Antoinette.

Disney junakinje u izvedbi Mattel-a među najpopularnijim su kod odabira savršene lutke za naše djevojčice, a tvrtku Mattel 2014 Disney kupuje za vrtoglavu cifru od nekoliko bil.$

Zanimljivost : Dokaz da je Barbie više od lutkice dokazuje i činjenica da ima puno ime i prezime koje glasi Barbie Millicent Roberts.

Vječna Barbie kod nas poznata i kao Barbika danas slavi 63 rođendan, Sretan rođendan!

Napisala : Andreja Rezniček Mehun
@andyremeh
#barbie #barbiedoll #mattel #ruthhandler
Photo credits pixabay pinterest

Možda će te zanimati

Velika seka sveznalica maja šuput fisher & price
Kids Flow

FISHER-PRICE PREDSTAVIO
SURADNJU VELIKE SEKE SVEZNALICE I MAJE ŠUPUT

Maja Šuput je prva poznata osoba na svijetu koja je posudila glas jednoj od najpopularnijih dječjih igračaka na svijetu – Velikoj Seki Sveznalici. Najdraža bebina igračka sada je još veća i namijenjena je djeci u dobi od 18 do 36 mjeseci. Glas Maje Šuput, pjevačice i vlasnice brenda Majushka, djecu vodi u svladavanje motoričkih vještina, […]

Read More
Lidl skuhaj priče svoje
Book Flow Gastro Kids Flow

SKUHAJ PRIČE SVOJE

Lidlov novi program lojalnosti – personalizirana dječja kuharica Trgovački lanac Lidl Hrvatska predstavio je suradnju s Tvornicom snova na projektu Skuhaj priče svoje – pričo-kuharica. Riječ je o jedinstvenoj personaliziranoj knjizi za djecu koju će Lidlovi kupci moći preuzeti besplatno uz sakupljanje bodova uz kupnju. Princip skupljanja bodova je jako jednostavan – svi oni koji […]

Read More
froddo ivančica
Fashion & Beauty Kids Flow

Nova jesen-zima 2022/23. kolekcija – Prirodna udobnost kroz ljepotu održivih cipela

Oduvijek stvaramo obuću koja brine o zdravlju čovjeka i očuvanju prirode. U našem dizajnu primjenjujemo načela estetike, funkcionalnosti i kvalitete s fokusom na održivu proizvodnju i odabir prirodnih materijala. Stvaranjem Froddo obuće promičemo siguran i zdrav razvoj djece, već od prvih koraka, pa kroz sve faze odrastanja. Uz to, cijenimo blagodati prirode i s velikim […]

Read More