Vječna Barbie

Vječna Barbie

Na Američkom Međunarodnom sajmu igračaka u New Yorku, 9. ožujka 1959. prvi put je predstavljena lutka Barbie.Taj se datum često spominje kao službeni Barbiein rođendan.

Vječna Barbie
Ruth Handler inspiraciju za najpopularniju lutku svih vremena, dobila je gledajući svoju kćer Barbaru kako se igra papirnatim lutkicama. Većina lutki tog vremena nalikovale su na bebe i djecu, a Batbara je svoje papirnate lutkice oblačila kao odrasle.

Vječna Barbie

Ruth je preradila lutku koju je kupila u njemačkoj pod imenom Bild Lilli te je poslužila kao predložak za izradu Mattel Barbie.

Vječna Barbie

Od prve Barbie proizvedene u Japanu koja je bila odjevena u kupaći kostim sa kosom u pony repu, pa do danas ova lutka je imala razne uloge.
Bila je princeza, surferica, sirena, mladenka, doktorica, te se susrela i sa raznim kopijama a popularnost joj nije opala kroz godine.

Kasnije je dobila i dečka (Ken doll, 1961), mlađu sestru (Skipper) te brojne prijateljice ( Teresa, Nikki, Christie, Summer, itd.) te je kroz godine postala prava ‘trenseterica’.

Procijenjuje da je Barbie lutki do danas prodano preko milijardu u svijetu.

Barbie je također i popularna igračka u svijetu kolekcionara, a rijetke Barbie lutke dosežu cijene od više tisuća dolara. Spomenuta originalna Barbie u kupaćem kostimu iz 1959 godine prodana je na aukciji za 27.450$, dok je npr. specijalna Stefani Canturi Barbie (2010) postigla cijenu od nevjetojatnih 302,500$ obzirom da je nosila ogrlicu od pravih dragulja.

Popularne su i Barbie lutkice izrađene prema predlošku slavnih dama, poput onih legendarnih glumica Marilyn Monroe, Grace Kelly, Audrey Hepburn ili recimo povjesnih osoba poput Marie Antoinette.

Disney junakinje u izvedbi Mattel-a među najpopularnijim su kod odabira savršene lutke za naše djevojčice, a tvrtku Mattel 2014 Disney kupuje za vrtoglavu cifru od nekoliko bil.$

Zanimljivost : Dokaz da je Barbie više od lutkice dokazuje i činjenica da ima puno ime i prezime koje glasi Barbie Millicent Roberts.

Vječna Barbie kod nas poznata i kao Barbika danas slavi 63 rođendan, Sretan rođendan!

Napisala : Andreja Rezniček Mehun
@andyremeh
#barbie #barbiedoll #mattel #ruthhandler
Photo credits pixabay pinterest

Možda će te zanimati

Dan ružičastih majica
Kids Flow

Dan ružičastih majica

Dan borbe protiv zlostavljanja je godišnji događaj koji se održava u Kanadi i drugim dijelovima svijeta, gdje ljudi nose košulje ružičaste boje kako bi se suprotstavili maltretiranju. Inicijativa je pokrenuta u Kanadi, gdje se svake godine održava posljednje srijede u veljači. Simbolika dana su ružičaste majice, a razlog tomu je životna priča dječaka koji je […]

Read More
Dav Pilkey: Čovpas i gospodar buha
Book Flow Kids Flow

Novi strip-roman o omiljenom junaku Čovpasu

Dav Pilkey: Čovpas i gospodar buha Od autora svjetskog hita „Kapetana Gaćeše“, dolazi peti nastavak hit-serije strip-romana o omiljenom junaku Čovpasu. Ova urnebesna avantura prepuna zabave i akcije klincima će kroz neodoljive ilustracije otkriti da li je Čovpas je pronašao savršenog pomoćnika. Novi naslov „Čovpas i gospodar buha“ nije samo priča o dobru i zlu, […]

Read More
David Walliams: Zvijer iz Buckinghamske palače
Book Flow Kids Flow

Nova duhovita avantura iz pera omiljenog dječjeg autora

David Walliams: Zvijer iz Buckinghamske palače „Zvijer iz Buckinghamske palače“ je nova fantastično duhovita pripovijest autora multimilijunskih bestselera Davida Walliamsa. Autor i u ovom romanu pomiče granice svoje genijalnosti kojoj ne mogu odoljeti generacije mladih čitatelja. Njegov najnoviji roman, „Zvijer iz Buckinghamske palače“, odmah je dospio na prvo mjesto ljestvica čitanosti. Tamo se nalazio više […]

Read More