Vječna Barbie

Vječna Barbie

Na Američkom Međunarodnom sajmu igračaka u New Yorku, 9. ožujka 1959. prvi put je predstavljena lutka Barbie.Taj se datum često spominje kao službeni Barbiein rođendan.

Vječna Barbie
Ruth Handler inspiraciju za najpopularniju lutku svih vremena, dobila je gledajući svoju kćer Barbaru kako se igra papirnatim lutkicama. Većina lutki tog vremena nalikovale su na bebe i djecu, a Batbara je svoje papirnate lutkice oblačila kao odrasle.

Vječna Barbie

Ruth je preradila lutku koju je kupila u njemačkoj pod imenom Bild Lilli te je poslužila kao predložak za izradu Mattel Barbie.

Vječna Barbie

Od prve Barbie proizvedene u Japanu koja je bila odjevena u kupaći kostim sa kosom u pony repu, pa do danas ova lutka je imala razne uloge.
Bila je princeza, surferica, sirena, mladenka, doktorica, te se susrela i sa raznim kopijama a popularnost joj nije opala kroz godine.

Kasnije je dobila i dečka (Ken doll, 1961), mlađu sestru (Skipper) te brojne prijateljice ( Teresa, Nikki, Christie, Summer, itd.) te je kroz godine postala prava ‘trenseterica’.

Procijenjuje da je Barbie lutki do danas prodano preko milijardu u svijetu.

Barbie je također i popularna igračka u svijetu kolekcionara, a rijetke Barbie lutke dosežu cijene od više tisuća dolara. Spomenuta originalna Barbie u kupaćem kostimu iz 1959 godine prodana je na aukciji za 27.450$, dok je npr. specijalna Stefani Canturi Barbie (2010) postigla cijenu od nevjetojatnih 302,500$ obzirom da je nosila ogrlicu od pravih dragulja.

Popularne su i Barbie lutkice izrađene prema predlošku slavnih dama, poput onih legendarnih glumica Marilyn Monroe, Grace Kelly, Audrey Hepburn ili recimo povjesnih osoba poput Marie Antoinette.

Disney junakinje u izvedbi Mattel-a među najpopularnijim su kod odabira savršene lutke za naše djevojčice, a tvrtku Mattel 2014 Disney kupuje za vrtoglavu cifru od nekoliko bil.$

Zanimljivost : Dokaz da je Barbie više od lutkice dokazuje i činjenica da ima puno ime i prezime koje glasi Barbie Millicent Roberts.

Vječna Barbie kod nas poznata i kao Barbika danas slavi 63 rođendan, Sretan rođendan!

Napisala : Andreja Rezniček Mehun
@andyremeh
#barbie #barbiedoll #mattel #ruthhandler
Photo credits pixabay pinterest

Možda će te zanimati

Priprema za školu
Kids Flow

Počinje škola! Jeste li spremni?

Priprema za 1 razred Vaše dijete uskoro čeka veliki dan početka škole? Uzbuđenje je tim veće ako kreće u prvi razred.Prvog dana uzbuđeni prvašići upoznati će  svoju učiteljicu i nove prijatelje sa kojima će dijeliti školsku klupu. Također će se malo kroz zabavno druženje upoznati sa svojom školom i učionicom, a često stariji razredi pripreme […]

Read More
Marsupia ljetni kampovi
Kids Flow Moj Zagreb

Marsupia ljetni kampovi

Zašto su kampovi dobri za djecu Postoji više razloga zašto omogućiti djetetu boravak u kampu, bilo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Boravak u kampu odlična je prilika za druženje s vršnjacima i upoznavanje novih prijatelja. U kampu su djeca u sigurnim rukama i pod vodstvom stručnih osoba, te imaju jedinstvenu priliku isprobati razne igre […]

Read More
Kids Flow Moj Zagreb

Sve više i više zaposlenih roditelja suočava se s istim pitanjem tijekom školskih praznika – kuda s djetetom? MI IMAMO ODGOVOR!

ZAŠTO BAŠ PLES? Dokazano je da ples i pokret potiču: motorički razvoj zdravi razvoj tijela nevjerojatno razvijanje novih sinapsi pri kretanju razvoj inteligencije, kreativnosti, samosvjesnosti i samopouzdanja toleranciju u društvu i prihvaćanje smanjenje inertnosti i nasilja otvaranje prostora za izražavanje osjećaja koje su djeca u dobi kad odrastaju i sazrijevaju u nemogućnosti izraziti riječima Prednosti […]

Read More