Parkovi Tivolija u Copenhagenu – zabavni park iz snova

Zateknete li se ikad u danskoj prijestolnici, evo ideje s popisa mjesta za obilazak. “Tivoli gardens” – kultni je zabavni park od čijeg sadržaja je možda jos zabavnija njegova šarolika povijest.

Image result for Parkovi Tivoli u Kopenhagenu
Zabavom protiv politike

Otvoren davne 1843. godine, trenutno se smatra (barem tako Danci ponosno ističu) drugim najstarijim zabavnim parkom u svijetu. Na ideju otvaranja parka za zabavu ove vrste došao je vojni činovnik Georg Carstensen. Svoj novi projekt ovako je obrazložio kralju Kristijanu VIII: „Kada se ljudi zabavljaju, ne razmišljaju o politici.“

Image result for Parkovi Tivoli u Kopenhagenu


Na početak izgradnje parka nije se dugo čekalo. Vrlo brzo, u roku od nekoliko godina, egzotični nasadi, kazalište, teatar, restorani, kafići, šarenilo, lampice, vatromet, vrtuljci i najrazličitiji ukrasi ispunili su prostor namjenjen izgradnji.

Image result for Parkovi Tivoli u Kopenhagenu


Za glazbu na otvaranju pobrinuo se skladatelj Hans Christian Lumbye, zvan „Strauss Sjevera“. Klasične skladbe komponirao je samo za priredbe u zabavistu a i danas ih izvodi slavni simfonijski orkestar Tivoli.

Image result for Parkovi Tivoli u Kopenhagenu
Maštoviti spoj starog i novog

Od slavnih početaka do danas, glazbena podloga vremenom se mijenjala: u ljetnim mjesecima ovdje se organiziraju koncerti na kojima su do sada nastupali Beatlesi, Roxette, Sting, the Beach Boys, Kanye West i brojni drugi glazbenici.
Uvedeni su tehnički suvremenije naprave: tobogani, vlakovi smrti, kuće strave… Ali romantični duh 19. stoljeća ostao je sačuvan. Na umjetnom jezeru još uvijek plove brodovi a najpoznatija atrakcija parka je drveni tobogan iz 1914. godine. I još uvijek se koristi !


Parkove Tivolija posjetio je poznati pisac bajki, Hans Christian Andersen, a poslužio je kao inspiracija i Waltu Disneyu, velikanu svijeta crtanog filma. Disney je, oduševljen posjetom rekao svojoj supruzi: „Evo, ovako treba izgledati mjesto zabave!“

Image result for Parkovi Tivoli u Kopenhagenu
Priča koja se nastavlja

Namjera organizatora bila je da park neprestano usavršava načine igre i zabave, zbog čega je osnivač Georg poručio kako, „u tom smislu, park nikad neće biti dovršen“. Kasnije se time inspirirao i Walt Disney kada je za Disneyland izjavio istu stvar, objasnivši kako će park rasti dokle god postoji mašte u svijetu.S brojem od oko 4 i pol milijuna posjetilaca na godinu (broj stanovnika Hrvatske), Parkovi Tivoli, Danska su peti najposjećeniji tematski park u Europi. Pokušao ih je, svojevremeno kupiti slavni Michael Jackson, a danas je i sama riječ „tivoli“ u Skandinaviji sinonim za zabavni park.

Image result for Parkovi Tivoli u Kopenhagenu
Specijaliteti od Azije do Balkana

Uz to što ćete se u kopenhagenskom parku opustiti i zabaviti, alternativa moe biti i jednostavno uživanje u prirodi. Posjetioci koji cijene raskos boja “doci ce na svoje” upravo sada u jesen, ali brižljivo njegovane biljne vrste u parku nisu nista manje lijepe u bilo koje drugo godisnje doba. Ali ni to nije sve!

Image result for Parkovi Tivoli u Kopenhagenu
Image result for Parkovi Tivoli u Kopenhagenu
Image result for food copenhagen


Čeka vas jos i bogata ponuda hrane s danskim specijalitetima, zdravom hranom i veganskim menijima. U ponudi su jednako tako francuski bistro, azijski noodles, iznenađenja koja priprema Michelinov chef Henrik Yde…Vlasnik taverne Hercegovina je “nase gore list i utjesit ce sve koji u bijelom svijetu neplanirano požele okus svoga doma. Gostoprimstvo je, zahvaljujući domaćinu zajamčeno !

https://www.facebook.com/The-Flow-156642947687789/?ref=bookmarks

https://www.instagram.com/theflow.hr/?hl=en

https://www.theflow.hr/

Možda će te zanimati

Marsupia ljetni kampovi
Kids Flow Moj Zagreb

Marsupia ljetni kampovi

Zašto su kampovi dobri za djecu Postoji više razloga zašto omogućiti djetetu boravak u kampu, bilo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Boravak u kampu odlična je prilika za druženje s vršnjacima i upoznavanje novih prijatelja. U kampu su djeca u sigurnim rukama i pod vodstvom stručnih osoba, te imaju jedinstvenu priliku isprobati razne igre […]

Read More
Lopar festival skulptura od pijeska
Rent & Travel

Umjetnički spektakl na otoku Rabu

Na jednoj od najljepših hrvatskih plaža uskoro počinje Festival skulptura od pijeska Popularni festival na Rajskoj plaži iz godine u godinu okuplja sve veći broj umjetnika i turista u Lopar Rajska plaža u Loparu i ove će godine ugostiti svjetske i domaće umjetnike koji pripremaju izložbu prekrasnih kreacija napravljenih od pijeska. Novo izdanje popularnog Festivala […]

Read More
Kids Flow Moj Zagreb

Sve više i više zaposlenih roditelja suočava se s istim pitanjem tijekom školskih praznika – kuda s djetetom? MI IMAMO ODGOVOR!

ZAŠTO BAŠ PLES? Dokazano je da ples i pokret potiču: motorički razvoj zdravi razvoj tijela nevjerojatno razvijanje novih sinapsi pri kretanju razvoj inteligencije, kreativnosti, samosvjesnosti i samopouzdanja toleranciju u društvu i prihvaćanje smanjenje inertnosti i nasilja otvaranje prostora za izražavanje osjećaja koje su djeca u dobi kad odrastaju i sazrijevaju u nemogućnosti izraziti riječima Prednosti […]

Read More