Parkovi Tivolija u Copenhagenu – zabavni park iz snova

Zateknete li se ikad u danskoj prijestolnici, evo ideje s popisa mjesta za obilazak. “Tivoli gardens” – kultni je zabavni park od čijeg sadržaja je možda jos zabavnija njegova šarolika povijest.

Image result for Parkovi Tivoli u Kopenhagenu
Zabavom protiv politike

Otvoren davne 1843. godine, trenutno se smatra (barem tako Danci ponosno ističu) drugim najstarijim zabavnim parkom u svijetu. Na ideju otvaranja parka za zabavu ove vrste došao je vojni činovnik Georg Carstensen. Svoj novi projekt ovako je obrazložio kralju Kristijanu VIII: „Kada se ljudi zabavljaju, ne razmišljaju o politici.“

Image result for Parkovi Tivoli u Kopenhagenu


Na početak izgradnje parka nije se dugo čekalo. Vrlo brzo, u roku od nekoliko godina, egzotični nasadi, kazalište, teatar, restorani, kafići, šarenilo, lampice, vatromet, vrtuljci i najrazličitiji ukrasi ispunili su prostor namjenjen izgradnji.

Image result for Parkovi Tivoli u Kopenhagenu


Za glazbu na otvaranju pobrinuo se skladatelj Hans Christian Lumbye, zvan „Strauss Sjevera“. Klasične skladbe komponirao je samo za priredbe u zabavistu a i danas ih izvodi slavni simfonijski orkestar Tivoli.

Image result for Parkovi Tivoli u Kopenhagenu
Maštoviti spoj starog i novog

Od slavnih početaka do danas, glazbena podloga vremenom se mijenjala: u ljetnim mjesecima ovdje se organiziraju koncerti na kojima su do sada nastupali Beatlesi, Roxette, Sting, the Beach Boys, Kanye West i brojni drugi glazbenici.
Uvedeni su tehnički suvremenije naprave: tobogani, vlakovi smrti, kuće strave… Ali romantični duh 19. stoljeća ostao je sačuvan. Na umjetnom jezeru još uvijek plove brodovi a najpoznatija atrakcija parka je drveni tobogan iz 1914. godine. I još uvijek se koristi !


Parkove Tivolija posjetio je poznati pisac bajki, Hans Christian Andersen, a poslužio je kao inspiracija i Waltu Disneyu, velikanu svijeta crtanog filma. Disney je, oduševljen posjetom rekao svojoj supruzi: „Evo, ovako treba izgledati mjesto zabave!“

Image result for Parkovi Tivoli u Kopenhagenu
Priča koja se nastavlja

Namjera organizatora bila je da park neprestano usavršava načine igre i zabave, zbog čega je osnivač Georg poručio kako, „u tom smislu, park nikad neće biti dovršen“. Kasnije se time inspirirao i Walt Disney kada je za Disneyland izjavio istu stvar, objasnivši kako će park rasti dokle god postoji mašte u svijetu.S brojem od oko 4 i pol milijuna posjetilaca na godinu (broj stanovnika Hrvatske), Parkovi Tivoli, Danska su peti najposjećeniji tematski park u Europi. Pokušao ih je, svojevremeno kupiti slavni Michael Jackson, a danas je i sama riječ „tivoli“ u Skandinaviji sinonim za zabavni park.

Image result for Parkovi Tivoli u Kopenhagenu
Specijaliteti od Azije do Balkana

Uz to što ćete se u kopenhagenskom parku opustiti i zabaviti, alternativa moe biti i jednostavno uživanje u prirodi. Posjetioci koji cijene raskos boja “doci ce na svoje” upravo sada u jesen, ali brižljivo njegovane biljne vrste u parku nisu nista manje lijepe u bilo koje drugo godisnje doba. Ali ni to nije sve!

Image result for Parkovi Tivoli u Kopenhagenu
Image result for Parkovi Tivoli u Kopenhagenu
Image result for food copenhagen


Čeka vas jos i bogata ponuda hrane s danskim specijalitetima, zdravom hranom i veganskim menijima. U ponudi su jednako tako francuski bistro, azijski noodles, iznenađenja koja priprema Michelinov chef Henrik Yde…Vlasnik taverne Hercegovina je “nase gore list i utjesit ce sve koji u bijelom svijetu neplanirano požele okus svoga doma. Gostoprimstvo je, zahvaljujući domaćinu zajamčeno !

https://www.facebook.com/The-Flow-156642947687789/?ref=bookmarks

https://www.instagram.com/theflow.hr/?hl=en

https://www.theflow.hr/

Možda će te zanimati

Dalmaland Fun Park
Kids Flow Rent & Travel

ZABAVA SE NASTAVLJA U DALMALANDU-PRIDRUŽI SE ZABAVI ZA KRAJ SEZONE!

Dalmaland Fun Park Zabava se nastavlja – i dalje uživamo u ljetnoj čaroliji, ali s novim twistom!  Novo radno vrijeme, postsezonske cijene i novi vikend događaji!  Spremni za još adrenalina, osvježenja i dodatnih prilika za stvaranje nezaboravnih uspomena? Ovog vikenda Dalmaland je spreman za naj-FUN verziju tebe!  Jer, znate što?! Sve je u znaku ZABAVE […]

Read More
Velika seka sveznalica maja šuput fisher & price
Kids Flow

FISHER-PRICE PREDSTAVIO
SURADNJU VELIKE SEKE SVEZNALICE I MAJE ŠUPUT

Maja Šuput je prva poznata osoba na svijetu koja je posudila glas jednoj od najpopularnijih dječjih igračaka na svijetu – Velikoj Seki Sveznalici. Najdraža bebina igračka sada je još veća i namijenjena je djeci u dobi od 18 do 36 mjeseci. Glas Maje Šuput, pjevačice i vlasnice brenda Majushka, djecu vodi u svladavanje motoričkih vještina, […]

Read More
Rent & Travel

Čarobna koliba – Najam raja usred šume Gorskog kotara

Komforna brvnara od 200 četvornih metara nudi smještaj za najviše osam osoba. U sklopu kuće nalaze se i vanjski bazen te finska sauna. Smještena na mirnom dijelu, s okućnicom od 7000 četvornih metara gdje se ljeti može uživati u mirisima lavande, boćanju i roštiljanju, a zimi u sanjkanju na vlastitoj stazi s mini-vučnicom, opijeni kuhanim […]

Read More