Održana je I.Sportska olimpijada u Dubravi – I. OI Dubrava 2023. i stručno-znanstvena konferencija “Sport i zdravlje”

Održana je I.Sportska olimpijada u Dubravi - I. OI Dubrava 2023. i stručno-znanstvena konferencija "Sport i zdravlje" 2.12.2023. u Dubravi

Održana je Stručno-znanstvena konferencija “Sport i zdravlje” i I. Sportska olimpijada u Dubravi – I. OI Dubrava 2023., u organizaciji Vijeća Gradske četvrte Gornja Dubrava, Vijeća Gradske četvrti Donja Dubrava, Osnovne škole Granešina i odgojno-obrazovnih ustanova i sportskih klubova – partnera eventa.

Dubrava je s ponosom domaćin prvih Olimpijskih igara u Dubravi (I. OI Dubrava 2023), okupljajući odgojno-obrazovne ustanove, sportske klubove, stručnjake, znanstvenike, sportaše, udruge i građane u manifestaciji koja spaja sportsku, znanstvenu, javnozdravstvenu i edukativnu dimenziju, događaj koji potiče zajedništvo, inkluziju i promicanje zdravih stilova života. Isto tako, organizirana je i stručno-znanstvena konferencija pod nazivom “SPORT I ZDRAVLJE”, koja predstavlja značajan događaj u promicanju zdravog načina života, sportske izvrsnosti i edukacije o važnosti povezanosti između sporta i zdravlja.

Na svečanosti otvorenja, sudionike je pozdravio izaslanik Gradonačelnika Grada Zagreba, dr. Šani Samardžić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava gosp. Ilija Sliško te ravnatelj škole domaćina gosp. Marjan Vulić. Pozdravljeni su prisutni ugledni predstavnici društvenopolitičkog života, akademske zajednice, predstavnici udruga i sve ostali sudionici ovog događaja, te je izražena posebna zahvalnost na dolasku prof. dr. sc. Miljenku Šimpraga, predsjedniku Hrvatske zajednice inovatora, Zorici Gregurić, predsjednici Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara, vijećnici Vijeća Gradske četvrti Sesvete i članici Odbora za branitelje u Hrvatskom saboru, Ljiljani Hanžek, višoj savjetnici za tjelesnu i zdravstvenu kulturu Agencije za odgoj i obrazovanje te Domagoju Greguriću, načelniku III.Policijske postaje Dubrava.

U radnom dijelu Konferencije održano je niz znanstvenih i stručnih izlaganja eminentnih predavača: dr. Šani Samardžić, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Mario Culej, mag. cin., Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo policije, Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“, prof. dr. sc. Albert Marinculić, Melita Matašin Peranić, predsjednica Hrvatske udruga za psihoterapiju pokretom i plesom, mr.sc. Andreja Marcetić, Vijeće za prevenciju Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava, Džoni Marinčić, prof., Prehrambeno-tehnološka škola Zagreb, Ivana Pišćenec, mag. med. techn. i Martina Trnčević, mag. med. techn., Škola za medicinske sestre Vinogradska, Kristinka Lemaić, inž. stroj., Tomislav Bešlić prof., Industrijska strojarska škola, Mate Sabol mag. ing., Iva Bojčić, prof., Industrijska strojarska škola, Ružica Čerkez, mag. ing. prehr. tehnologije, Nutricentar Zagreb, prof.dr.sc. Jadranka Frece, Laboratorij za opću mikrobiologiju namirnica, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagreb, Rikardo Šetić, Be Healthy doo, doc. dr.sc. Marijo Baković, docent na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, voditelj Hrvatskog instituta za kineziologiju i Antonija Škegro, prof. Osnovna škola Retkovec. Moderator Konferencije bila je Iva Bojčić.

Održana je I.Sportska olimpijada u Dubravi - I. OI Dubrava 2023. i stručno-znanstvena konferencija "Sport i zdravlje" 2.12.2023. u Dubravi
Rikardo Šetić, Be Healthy doo

Na I. Sportskoj olimpijadi u Dubravi sudjelovao je 21 suradnik: odgojno-obrazovne ustanove, sportski klubovi i udruge: Osnovna škola Vjenceslava Novaka, Osnovna škola Ivana Mažuranića, Osnovna škola Marija Jurić Zagorka, Osnovna škola Retkovec, Prehrambeno-tehnološka škola Zagreb, Agronomska škole Zagreb, Škola za medicinske sestre Vinogradska, Industrijska strojarska škola, Osnovna škola Sesvetska Sela, Učenički dom Dora Pejačević, CeDePe Zagreb, Atletski sportski klub Sesvete, Košarkaški klub Dubrava, Nogometni klub Dubrava, Plivački klub Dubrava, Rukometni klub Dubrava, Taekwondo klub Dubrava, Šahovski klub Novi Zagreb, Škola nogometa DŠR Trnovčica, Policijska akademija “Prvi hrvatski redarstvenik” i Udruga zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara.

I. Sportska olimpijada u Dubravi okupila impresivan broj sudionika (njih 540) koji su sudjelovali u različitim disciplinama. Evo popisa disciplina u kojima su se natjecali: rukomet, nogomet, košarka, šah, atletika, plivanje i taekwondo. Osim toga, važno je napomenuti da su bile uključene i rekreativne aktivnosti za osobe s invaliditetom, kao i tradicionalni sportovi. Ovo široko područje disciplina pridonijelo je raznolikosti i uključenosti sudionika, omogućujući im da pronađu svoje interese i sudjeluju u sportskim aktivnostima koje vole.


Provedene su i javnozdravstvene aktivnosti (mjerenje tlaka, mjerenje šećera u krvi, izračun indeksa tjelesne mase (BMI), pružanje preporuka o pravilnoj prehrani). Na info-pultu djelatnici Policijske uprave zagrebačke i Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“, prikazali su demonstraciju uzimanja otisaka, korištenja oružja, a policijski pas je demonstrirao traženje uzoraka krvi, što dodatno pomaže u povećanju svijesti o sigurnosnim aspektima i radu policije.

Olimpijada i stručni skup odvijali su se istovremeno u periodu 9:00-14:00 sati na 6 lokacija škola i sportskih klubova gradskih četvrti Gornje i Donje Dubrave: Osnovna škola Granešina (škola i sportski tereni), Osnovna škola Vjenceslava Novaka, Osnovna škola Marije Jurić Zagorke, Taekwondo klub Dubrava i Osnovna škola Ivana Mažuranića. Ova raznolikost lokacija omogućila je sudionicima da sudjeluju u različitim sportskim aktivnostima i događanjima na više mjesta.

I. Sportska olimpijada u Dubravi, održana 2023. godine, predstavlja izvrsnu inicijativu koja integrira sportske, znanstvene i edukativne elemente kako bi pozitivno utjecala na zajednicu. Stručno-znanstvena konferencija “Sport i zdravlje” dodatno obogaćuje događanje pružanjem platforme za raspravu o važnim pitanjima u vezi s vezom između sporta i zdravlja. Suradnja s različitim partnerima dodatno jača događanje i osigurava njegovu uspješnost.


Program manifestacije usklađen je s dugoročnim ciljevima i vizijom razvoja Republike Hrvatske, kako je propisano Nacionalnom strategijom RH 2030. Ovo jamči da događanje podržava šire ciljeve društvenog razvoja, nadalje manifestacija podržava i pridonosi provedbi Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2022. do 2025. godine što ukazuje na inkluzivan pristup i važnost poticanja sudjelovanja svih članova zajednice, uključujući osobe s invaliditetom. Kroz kombinaciju sportskih aktivnosti, znanstvene rasprave i edukacije, manifestacija ima potencijal pozitivno utjecati na više aspekata društva.

To uključuje promicanje tjelesne aktivnosti i zdravog načina života, poticanje inkluzije kroz sportske događaje, te pružanje prilika za obrazovanje i informiranje. Ova sveobuhvatna inicijativa ima potencijal za dugoročni društveni utjecaj, posebno u pogledu promicanja zdravog načina života, inkluzije i obrazovanja. Njezin pozitivan doprinos zajednici i usklađenost s nacionalnim i lokalnim strategijama čine je vrijednim primjerom za ostale zajednice koje žele ostvariti slične ciljeve.

Više o eventu na:
https://web.facebook.com/profile.php?id=61550991429484
https://web.facebook.com/profile.php?id=61554224391539

Možda će te zanimati

1_Greencajt konferencija
Health Flow

Greencajt postaje prvi ugljično neutralan festival!

U doba rastuće digitalne pismenosti, svijest o opasnostima od cyber prijetnji postaje bitnija nego ikada. AI tehnologija ubrzano postaje dio svakodnevice, a pitanje CO2 neutralnosti nameće se kao ključna tema kao odgovor na klimatske promjene. Greencajt Festival ne samo da postavlja standarde u industriji, već i prepoznaje važnost usklađivanja sa suvremenim izazovima, stvarajući put prema […]

Read More
Više od UV zaštite uz Eucerin SUN njegu za lice
Fashion & Beauty Health Flow

Više od UV zaštite uz Eucerin SUN njegu za lice

Većina nas razmišlja o zaštiti kože od sunca samo tijekom ljeta. No, UV zrake mogu oštetiti kožu tijekom cijele godine, čak i za oblačnih dana. Stoga je važno osigurati zaštitu ne samo ljeti, već svakodnevno. Lice, ruke i dekolte najviše su izloženi suncu, pa dugotrajna izloženost može imati negativne posljedice. Eucerin Sun zaštita kože lica […]

Read More
Greencajt atmosfera
Health Flow

Greencajt festival najavljuje nove programske zvijezde!

         Malo više od mjesec dana dijeli nas do početka četvrtog Greencajta, najvećeg regionalnog festivala održivosti koji će okupiti brojne domaće i međunarodne stručnjake iz različitih ESG područja djelovanja. Brojne teme bit će aktualizirane kako bi čuli razmišljanja i potaknuli raspravu između velikog broja govornika koji će sudjelovati na konferenciji. Jedan od njih je Søren […]

Read More