Zagrebačka craft pekara predstavila omiljeni blagdanski desert

Zagrebačka craft pekara predstavila omiljeni blagdanski desert

Bread Club panetone krasi blagdanske stolove ovog Božića

Rijetko koji Božić može proći bez tradicionalnih delicija i punog stola, a jedna od njih zasigurno je panetone, tradicionalni desert koji nam u blagdansko vrijeme krasi stol poput najljepše skulpture, a nepca nam nagrađuje nježnom teksturom i punoćom okusa. No, malo je poznata prava priča o panetoneu, tipičnom božićnom desertu u Italiji.

Priča se da se panetone rodio na dvoru Ludovica il Mora u Milanu u 15. stoljeću. Bila je badnja večer kada je službenom kuharu obitelji Sforza nepovratno zagorio desert predviđen za kraljevsku gozbu. Kako bi spasio večeru, Toni, pomoćni kuhar odlučio je upotrijebiti mali kruh od kiselog tijesta koji je spremio za Božić. Obradio ga je dodajući brašno, jaja, grožđice, kandirano voće i šećer, održavajući tijesto laganim i prozračnim. Desert je dočekan s oduševljenjem obitelji Sforza te su ga odlučili nazvati „pan di Toni“.

Prava priča o panetoneu seže u srednji vijek kada je tradicija bila da se Božić slavi s puno bogatijim kruhom nego onim koji se koristio svakodnevno. Pasta madre (divlji kvasac) prvi se puta spominje u receptu milanskog kuhara Giovannija Felice Luraschija iz 1853. dok je forma današnjeg panetonea nastala je 20-ih godina prošlog stoljeća kada je Angelo Motta odlučio dodati maslac i staviti ga u papirnati kalup, kako se radi i danas.

Između raznih panetone kruhova na tržištu, kao poseban ukras na blagdanskom stolu izdvaja se panetone Bread Cluba. Njihova priprema panetonea na tradicionalan način, koristeći isključivo divlji kvasac, prepoznat će istančana nepca i ovih blagdana.

‘Blagdani su i za nas najljepši dio godine, a ima li išta ljepše od okupiti obitelj oko blagdanskog stola i poslužiti im nešto što sve veseli – panetone. Vođeni tom idejom, ove blagdane odlučili smo razveseliti sve ljubitelje tog posebnog deserta i napraviti uistinu poseban panetone, u kojem će sva naša čula uživati, od onog što ćete vidjeti do okusa i mirisa koje nećete tako brzo zaboraviti’ – rekla nam je Anamaria Palić, vlasnica Bread Cluba.

‘Postupak pripreme nam traje 36 sati. Prvih dan dvanaest sati pripremamo pasta madre (čvrsti divlji kvasac) nakon čega slijedi prvo miksanje tijesta. Nakon prve fermentacije (dizanja) u masi koja traje 12 sati, idući dan je spremno za drugo miksanje i dodavanje ostalih sastojaka. Tijesto ponovno fermentira u masi, da bi se naposljetku ručno obradilo i stavilo u papirnate kalupe nakon čega opet slijedi fermentacija te zbog toga govorimo o tri puta dizanom tijestu. 

Kako se radi o tijestu izuzetno bogatom maslacem i žumanjcima (preko 60%). Nakon pečenja potrebno je svaki panetone okrenuti naopako i pustiti ga da tako visi minimalno 10 sati.’ objasnio je postupak proizvodnje Andrija Pernar, suvlasnik Bread Cluba.

No, kako se velika pažnja pridavala samom proizvodu, tako se istovremeno vodila briga i o pakiranju. ‘Ideja je bila osmisliti ambalažu koja će se naći  na centralnom djelu svakog Božićnog stola. Crvena boja dominira dizajnom kao simbol Božića. Nakon nekoliko početnih skica odlučili smo se za uzorak jednostavnog, ali dominantnog oblika, koji se savršeno uklopio u Bread Club priču.’ rekla je Maja Šimunović, dizajnerica pakiranja panetonea.

Zlatno žuta boja, svilenkasta tekstura, kandirano voće natopljeno rumom i lagana aroma naranče odlike su tradicionalnog i zanatskog panetonea, a kako Bread Club panetone dolazi u posebnom blagdanskom pakiranju, on će uistinu i biti poput skulpture na blagdanskom stolu.

www.theflow.hr

https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

Možda će te zanimati

Femme station tvornica kulture
Fit Flow Life & Style Moj Zagreb

FEMME STATION – plesni event godine koji ne želite propustiti

Femme Station je event koji za cilj ima pružanje podrške ženama u području kulture i sporta – a što to dvoje bolje objedinjuje od plesa? Femme već 5. put okuplja ponajbolje plesače sa područja Balkana! Event se sastoji od plesnog natjecanja na kojem se dvadesetak koreografkinja iz raznih plesnih stilova bore za nagradu od 1500 […]

Read More
Dm ženska utrka
Fit Flow Health Flow Moj Zagreb

Više od 6.600 sudionika na jedanaestoj dm ženskoj utrci

Osigurano 20.956,50 eura za nabavu uređaja za KBC Sestre milosrdnice dm ženska utrka okupila je više od 6.600 trkača koji su promicali zdrav način života U subotu 10. lipnja 6.623 trkačica i malih trkača okupilo se na dm ženskoj utrci u Zagrebu kako bi promicali zdrav način života. Na jednom od najvećih sportskih druženja u […]

Read More
Gastro Moj Zagreb

Baš Naš Sunset stigao je na Bundek i osvojio publiku

Uz vesele ritmove, puno smijeha i zabave, službeno je otvoreno posebno proljetno izdanje popularnog Baš Naš festivala. U zelenilu predivnog zagrebačkog parka Bundek, lipanj nije mogao bolje početi! Festival koji već sedam godina osvaja posjetitelje i društvene mreže, već je otvorenjem nove sezone pokazao zašto ga smatraju festivalom najbolje atmosfere. Brojni posjetitelji jedva su dočekali […]

Read More