Ulične svjetiljke

Ulične svjetiljke

Svjetlo na kraju tunela

Svako razdoblje, ma kako se crnim činilo, ima svoje svijetle trenutke. Čak i sada, kada se pitanja o tome što će biti sutra sa zebnjom postavljaju, (2021 je veliki upitnik zar ne?) te se čini da je svijet ušao u neku mračnu zonu, uvijek postoji svjetlo, ono na kraju tunela..ulice.

Ulične svjetiljke
Foto Andreja Rezniček Mehun

Baš u ovo novo ”normalno” vrijeme, desi se da iz nekad užurbanog života, uđeš u razdoblje kada se pojam ”slobodno vrijeme” nekim čudom opet nađe na tvom rasporedu. Provodiš vrijeme u šetnji, ne gledaš na sat, ipak negdje u podsvijesti misliš ”Što će biti sutra, kakve su statistike?”

Foto Andreja Rezniček Mehun

Odmahneš glavom, i kažeš sebi “Neću crnjake danas, samo pozitiva!”. Možda ti se baš kao meni dogodi da ponovno primjećuješ te neke kulise grada. Kulise kraj kojih inače šutke projuriš, žureći na sastanak u centru..

Foto Andreja Rezniček Mehun

Ulične svjetiljke kao dio scene Zagreba

Sjetiš se kakva je zapravo velika famozna scena Zagreb, sa svim svojim divnim zgradama, kockastim putevima i bršljanom prekrivenim fasadama. Odigrale su se tu brojne priče, prošla su stoljeća, dok su zagrebačke svjetiljke treptavim svjetlom osvjetljavale tu veliku živu scenu.

Foto Andreja Rezniček Mehun

Zrnca povijesti

Znamo da su tu, ponekad ih primijetimo, ponekad samo prođemo kraj njih, ali koliko zapravo znamo o njima? U 19. stoljeću, kada je Zagreb bio povezan željeznicom sa Bečom i Trstom, bilo je u Zagrebu uljanica i petrolejki, njih svega desetak na Gornjem gradu. Zagreb sa tada 20.000 stanovnika, bio je grad sa sajmovima, mračnim makadamskim česticama, a većina kuća i slabo osvjetljenih ulica smjestila se na Gornjem gradu.

Foto Andreja Rezniček Mehun


Zagreb nov sjaj dobiva kada se 1863 god. postavljaju prve plinske svjetiljke. Gradska plinara Zagreb, među prvima u Europi (1862), postavila je plinske lanterne i uljanice. Zagreb se mijenja i razvija.
Kroz sljedećih 40 -50 godina stotine svjetiljki obasjale su grad. Sa Gradeca su se spustile niže, i obasjale Ribnjak, Novu Ves, Tkalčićevu i Vlašku ulicu.

Foto Andreja Rezniček Mehun

Uz svjetla lanterni u bolju budućnost

Iako se od tih vremena puno toga promijenilo i moderniziralo pojavom električne rasvjete, plinske lanterne na Gradecu su se zadržale do danas. Zagrebačka scena živi, a lanterne stvaraju romantičan štih tako specifičan za naš voljeni grad.


U foto galeriji pronaći će se i svjetiljke koje u sebi imaju štedljive žarulje, no svima je zajedničko da su ”vidjele” loših i dobrih dana. Ovi tihi svjedoci povijesti i čuvari budućnosti, podsjećaju na riječi velikog Krleže : ”Nigdar ni bilo, da ni nekak bilo”. Bile su i ostaju ponosno zagrebačko svjetlo na kraju tunela, ulice…

Text i fotografije : Andreja Rezniček Mehun (Andy ReMeh)
TheFlow 11/2020

Www.theflow.hr

Možda će te zanimati

Baš Naš Advent u Klovicevim dvorima
Moj Zagreb

Otkrivamo što vas sve čeka na dosad najvećem izdanju omiljenog BAŠ NAŠ Adventa

BAŠ NAŠ Advent na najčarobnijoj lokaciji Gornjeg grada s najljepšim pogledom na Zagreb se vraća! Kao manifestacija koja već pet godina nudi nezaboravno iskustvo i predivnu atmosferu tijekom cijelog adventskog razdoblja, omiljeni zagrebački advent priprema svoje najbolje izdanje. Pomno osmišljena gastro ponuda, najbolji koncerti, live nastupi omiljenih bendova i božićno uređenje popularne gornjogradske kulise, zasigurno […]

Read More
advent zAGREB 2022
Moj Zagreb

ADVENT ZAGREB 2022.

U organizaciji Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) te institucionalnih i privatnih partnera, višestruko nagrađivani Advent Zagreb ove godine će se održati u periodu od 26. studenog i trajat će, zajedno s novogodišnjim događanjima, do 7. siječnja 2023. Tako se, nakon dvije godine koje su bile obilježene ograničenjima zbog pandemije, Advent Zagreb vraća u […]

Read More
Nico's restoran Ban centar
Gastro Moj Zagreb

U ZAGREBU PREDSTAVLJENA NOVA ČAROLIJA PAŠTE KOJOJ JE NEMOGUĆE ODOLJETI

TALIJANSKI CHEF GREGORIO MANNUCCI TVORAC JE NOVOG ZIMSKOG RAJA ZA NEPCE U BISTROU NICOS Pašta je jelo koje je nebrojno puta proglašeno najomiljenijm u cijelom svijetu, a svojim bogatstvom okusa osvaja još od davnina. U moru raznovrsne ponude ove talijanske delicije, na zagrebačke tanjure stigla je zaista posebna ponuda pašti koje će osvojiti vaša nepca. […]

Read More