Ulične svjetiljke

Ulične svjetiljke

Svjetlo na kraju tunela

Svako razdoblje, ma kako se crnim činilo, ima svoje svijetle trenutke. Čak i sada, kada se pitanja o tome što će biti sutra sa zebnjom postavljaju, (2021 je veliki upitnik zar ne?) te se čini da je svijet ušao u neku mračnu zonu, uvijek postoji svjetlo, ono na kraju tunela..ulice.

Ulične svjetiljke
Foto Andreja Rezniček Mehun

Baš u ovo novo ”normalno” vrijeme, desi se da iz nekad užurbanog života, uđeš u razdoblje kada se pojam ”slobodno vrijeme” nekim čudom opet nađe na tvom rasporedu. Provodiš vrijeme u šetnji, ne gledaš na sat, ipak negdje u podsvijesti misliš ”Što će biti sutra, kakve su statistike?”

Foto Andreja Rezniček Mehun

Odmahneš glavom, i kažeš sebi “Neću crnjake danas, samo pozitiva!”. Možda ti se baš kao meni dogodi da ponovno primjećuješ te neke kulise grada. Kulise kraj kojih inače šutke projuriš, žureći na sastanak u centru..

Foto Andreja Rezniček Mehun

Ulične svjetiljke kao dio scene Zagreba

Sjetiš se kakva je zapravo velika famozna scena Zagreb, sa svim svojim divnim zgradama, kockastim putevima i bršljanom prekrivenim fasadama. Odigrale su se tu brojne priče, prošla su stoljeća, dok su zagrebačke svjetiljke treptavim svjetlom osvjetljavale tu veliku živu scenu.

Foto Andreja Rezniček Mehun

Zrnca povijesti

Znamo da su tu, ponekad ih primijetimo, ponekad samo prođemo kraj njih, ali koliko zapravo znamo o njima? U 19. stoljeću, kada je Zagreb bio povezan željeznicom sa Bečom i Trstom, bilo je u Zagrebu uljanica i petrolejki, njih svega desetak na Gornjem gradu. Zagreb sa tada 20.000 stanovnika, bio je grad sa sajmovima, mračnim makadamskim česticama, a većina kuća i slabo osvjetljenih ulica smjestila se na Gornjem gradu.

Foto Andreja Rezniček Mehun


Zagreb nov sjaj dobiva kada se 1863 god. postavljaju prve plinske svjetiljke. Gradska plinara Zagreb, među prvima u Europi (1862), postavila je plinske lanterne i uljanice. Zagreb se mijenja i razvija.
Kroz sljedećih 40 -50 godina stotine svjetiljki obasjale su grad. Sa Gradeca su se spustile niže, i obasjale Ribnjak, Novu Ves, Tkalčićevu i Vlašku ulicu.

Foto Andreja Rezniček Mehun

Uz svjetla lanterni u bolju budućnost

Iako se od tih vremena puno toga promijenilo i moderniziralo pojavom električne rasvjete, plinske lanterne na Gradecu su se zadržale do danas. Zagrebačka scena živi, a lanterne stvaraju romantičan štih tako specifičan za naš voljeni grad.


U foto galeriji pronaći će se i svjetiljke koje u sebi imaju štedljive žarulje, no svima je zajedničko da su ”vidjele” loših i dobrih dana. Ovi tihi svjedoci povijesti i čuvari budućnosti, podsjećaju na riječi velikog Krleže : ”Nigdar ni bilo, da ni nekak bilo”. Bile su i ostaju ponosno zagrebačko svjetlo na kraju tunela, ulice…

Text i fotografije : Andreja Rezniček Mehun (Andy ReMeh)
TheFlow 11/2020

Www.theflow.hr

Možda će te zanimati

Femme station tvornica kulture
Fit Flow Life & Style Moj Zagreb

FEMME STATION – plesni event godine koji ne želite propustiti

Femme Station je event koji za cilj ima pružanje podrške ženama u području kulture i sporta – a što to dvoje bolje objedinjuje od plesa? Femme već 5. put okuplja ponajbolje plesače sa područja Balkana! Event se sastoji od plesnog natjecanja na kojem se dvadesetak koreografkinja iz raznih plesnih stilova bore za nagradu od 1500 […]

Read More
Dm ženska utrka
Fit Flow Health Flow Moj Zagreb

Više od 6.600 sudionika na jedanaestoj dm ženskoj utrci

Osigurano 20.956,50 eura za nabavu uređaja za KBC Sestre milosrdnice dm ženska utrka okupila je više od 6.600 trkača koji su promicali zdrav način života U subotu 10. lipnja 6.623 trkačica i malih trkača okupilo se na dm ženskoj utrci u Zagrebu kako bi promicali zdrav način života. Na jednom od najvećih sportskih druženja u […]

Read More
Gastro Moj Zagreb

Baš Naš Sunset stigao je na Bundek i osvojio publiku

Uz vesele ritmove, puno smijeha i zabave, službeno je otvoreno posebno proljetno izdanje popularnog Baš Naš festivala. U zelenilu predivnog zagrebačkog parka Bundek, lipanj nije mogao bolje početi! Festival koji već sedam godina osvaja posjetitelje i društvene mreže, već je otvorenjem nove sezone pokazao zašto ga smatraju festivalom najbolje atmosfere. Brojni posjetitelji jedva su dočekali […]

Read More