Ulične svjetiljke

Ulične svjetiljke

Svjetlo na kraju tunela

Svako razdoblje, ma kako se crnim činilo, ima svoje svijetle trenutke. Čak i sada, kada se pitanja o tome što će biti sutra sa zebnjom postavljaju, (2021 je veliki upitnik zar ne?) te se čini da je svijet ušao u neku mračnu zonu, uvijek postoji svjetlo, ono na kraju tunela..ulice.

Ulične svjetiljke
Foto Andreja Rezniček Mehun

Baš u ovo novo ”normalno” vrijeme, desi se da iz nekad užurbanog života, uđeš u razdoblje kada se pojam ”slobodno vrijeme” nekim čudom opet nađe na tvom rasporedu. Provodiš vrijeme u šetnji, ne gledaš na sat, ipak negdje u podsvijesti misliš ”Što će biti sutra, kakve su statistike?”

Foto Andreja Rezniček Mehun

Odmahneš glavom, i kažeš sebi “Neću crnjake danas, samo pozitiva!”. Možda ti se baš kao meni dogodi da ponovno primjećuješ te neke kulise grada. Kulise kraj kojih inače šutke projuriš, žureći na sastanak u centru..

Foto Andreja Rezniček Mehun

Ulične svjetiljke kao dio scene Zagreba

Sjetiš se kakva je zapravo velika famozna scena Zagreb, sa svim svojim divnim zgradama, kockastim putevima i bršljanom prekrivenim fasadama. Odigrale su se tu brojne priče, prošla su stoljeća, dok su zagrebačke svjetiljke treptavim svjetlom osvjetljavale tu veliku živu scenu.

Foto Andreja Rezniček Mehun

Zrnca povijesti

Znamo da su tu, ponekad ih primijetimo, ponekad samo prođemo kraj njih, ali koliko zapravo znamo o njima? U 19. stoljeću, kada je Zagreb bio povezan željeznicom sa Bečom i Trstom, bilo je u Zagrebu uljanica i petrolejki, njih svega desetak na Gornjem gradu. Zagreb sa tada 20.000 stanovnika, bio je grad sa sajmovima, mračnim makadamskim česticama, a većina kuća i slabo osvjetljenih ulica smjestila se na Gornjem gradu.

Foto Andreja Rezniček Mehun


Zagreb nov sjaj dobiva kada se 1863 god. postavljaju prve plinske svjetiljke. Gradska plinara Zagreb, među prvima u Europi (1862), postavila je plinske lanterne i uljanice. Zagreb se mijenja i razvija.
Kroz sljedećih 40 -50 godina stotine svjetiljki obasjale su grad. Sa Gradeca su se spustile niže, i obasjale Ribnjak, Novu Ves, Tkalčićevu i Vlašku ulicu.

Foto Andreja Rezniček Mehun

Uz svjetla lanterni u bolju budućnost

Iako se od tih vremena puno toga promijenilo i moderniziralo pojavom električne rasvjete, plinske lanterne na Gradecu su se zadržale do danas. Zagrebačka scena živi, a lanterne stvaraju romantičan štih tako specifičan za naš voljeni grad.


U foto galeriji pronaći će se i svjetiljke koje u sebi imaju štedljive žarulje, no svima je zajedničko da su ”vidjele” loših i dobrih dana. Ovi tihi svjedoci povijesti i čuvari budućnosti, podsjećaju na riječi velikog Krleže : ”Nigdar ni bilo, da ni nekak bilo”. Bile su i ostaju ponosno zagrebačko svjetlo na kraju tunela, ulice…

Text i fotografije : Andreja Rezniček Mehun (Andy ReMeh)
TheFlow 11/2020

Www.theflow.hr

Možda će te zanimati

Gastro Life & Style Moj Zagreb

Ovu subotu Britanski trg postaje plesni podij, ne propustite RNB Confusion spektakl!

U subotu 16.12. od 18 sati RNB Confusion organizira adventsko druženje i ples na otvorenom – Britanac Block Party Ove godine proslavili su 20 godina postojanja, a samo u ovoj godini s njima je plesalo preko 15 000 mladih i gostovali su na najvećim regionalnim festivalima poput Exit, Weekend Media, LMF-a i Sea Stara. Riječ […]

Read More
BOOGIE LAB advent zagreb
Gastro Moj Zagreb

BOOGIE LAB KUĆICE HIT SU OVOG ADVENTA

KRONUTE I KROŠTULE ZAVOLJET ĆEMO NA PRVU Zagrebački Advent ove je godine bogatiji no ikada. Dvije nove lokacije posljednjih dana privlače pažnju, a kronuti i kroštule Boogie Laba već su postali hit koji želimo odmah probati. Na Fuliranju na Strossmayerovom trgu te na Zrinjevcu po prvi ćemo puta uživati u novim gastro hitovima. Kronut je […]

Read More
Teuta Boutique Salon Nova Ves 17, 10000, Zagreb 01 4667 195 teuta-salon.hr @teutasalon
Fashion & Beauty Life & Style Moj Zagreb

Otvorenje Teuta Boutique Salona u Zagrebu

Na ekskluzivnom partyju u centru grada okupile su se brojne poznate dame U Centru Kaptol obilježeno je svečano otvorenje Teuta Boutique Salona čija je vlasnica Teuta Mesaroš, jedna od najpoznatijih hrvatskih stilistica i koloristica za kosu. Novi salon smjestio se na adresi Nova Ves 17, prostire se na 300 metara kvadratnih. Iza ovog luksuznog i nesvakidašnjeg uređenja koji ostavlja […]

Read More