Ulične svjetiljke

Ulične svjetiljke

Svjetlo na kraju tunela

Svako razdoblje, ma kako se crnim činilo, ima svoje svijetle trenutke. Čak i sada, kada se pitanja o tome što će biti sutra sa zebnjom postavljaju, (2021 je veliki upitnik zar ne?) te se čini da je svijet ušao u neku mračnu zonu, uvijek postoji svjetlo, ono na kraju tunela..ulice.

Ulične svjetiljke
Foto Andreja Rezniček Mehun

Baš u ovo novo ”normalno” vrijeme, desi se da iz nekad užurbanog života, uđeš u razdoblje kada se pojam ”slobodno vrijeme” nekim čudom opet nađe na tvom rasporedu. Provodiš vrijeme u šetnji, ne gledaš na sat, ipak negdje u podsvijesti misliš ”Što će biti sutra, kakve su statistike?”

Foto Andreja Rezniček Mehun

Odmahneš glavom, i kažeš sebi “Neću crnjake danas, samo pozitiva!”. Možda ti se baš kao meni dogodi da ponovno primjećuješ te neke kulise grada. Kulise kraj kojih inače šutke projuriš, žureći na sastanak u centru..

Foto Andreja Rezniček Mehun

Ulične svjetiljke kao dio scene Zagreba

Sjetiš se kakva je zapravo velika famozna scena Zagreb, sa svim svojim divnim zgradama, kockastim putevima i bršljanom prekrivenim fasadama. Odigrale su se tu brojne priče, prošla su stoljeća, dok su zagrebačke svjetiljke treptavim svjetlom osvjetljavale tu veliku živu scenu.

Foto Andreja Rezniček Mehun

Zrnca povijesti

Znamo da su tu, ponekad ih primijetimo, ponekad samo prođemo kraj njih, ali koliko zapravo znamo o njima? U 19. stoljeću, kada je Zagreb bio povezan željeznicom sa Bečom i Trstom, bilo je u Zagrebu uljanica i petrolejki, njih svega desetak na Gornjem gradu. Zagreb sa tada 20.000 stanovnika, bio je grad sa sajmovima, mračnim makadamskim česticama, a većina kuća i slabo osvjetljenih ulica smjestila se na Gornjem gradu.

Foto Andreja Rezniček Mehun


Zagreb nov sjaj dobiva kada se 1863 god. postavljaju prve plinske svjetiljke. Gradska plinara Zagreb, među prvima u Europi (1862), postavila je plinske lanterne i uljanice. Zagreb se mijenja i razvija.
Kroz sljedećih 40 -50 godina stotine svjetiljki obasjale su grad. Sa Gradeca su se spustile niže, i obasjale Ribnjak, Novu Ves, Tkalčićevu i Vlašku ulicu.

Foto Andreja Rezniček Mehun

Uz svjetla lanterni u bolju budućnost

Iako se od tih vremena puno toga promijenilo i moderniziralo pojavom električne rasvjete, plinske lanterne na Gradecu su se zadržale do danas. Zagrebačka scena živi, a lanterne stvaraju romantičan štih tako specifičan za naš voljeni grad.


U foto galeriji pronaći će se i svjetiljke koje u sebi imaju štedljive žarulje, no svima je zajedničko da su ”vidjele” loših i dobrih dana. Ovi tihi svjedoci povijesti i čuvari budućnosti, podsjećaju na riječi velikog Krleže : ”Nigdar ni bilo, da ni nekak bilo”. Bile su i ostaju ponosno zagrebačko svjetlo na kraju tunela, ulice…

Text i fotografije : Andreja Rezniček Mehun (Andy ReMeh)
TheFlow 11/2020

Www.theflow.hr

Možda će te zanimati

Marsupia ljetni kampovi
Kids Flow Moj Zagreb

Marsupia ljetni kampovi

Zašto su kampovi dobri za djecu Postoji više razloga zašto omogućiti djetetu boravak u kampu, bilo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Boravak u kampu odlična je prilika za druženje s vršnjacima i upoznavanje novih prijatelja. U kampu su djeca u sigurnim rukama i pod vodstvom stručnih osoba, te imaju jedinstvenu priliku isprobati razne igre […]

Read More
Disney plus +
Moj Zagreb Movie Flow

LIKOVI IZ DISNEYA, STAR WARSA I MARVELA ‘OKUPIRALI’ MIMARU

Uz spektakularni 3D mapping show sinoć obilježen dolazak Disney+ platforme u Hrvatsku Ono što su fanovi u Hrvatskoj dugo priželjkivali, jučer je postalo stvarnost. Disney+ streaming platforma sa preko 900 filmova, 600 serijala te 180 ekskluzivnih originala od jučer je dostupna i kod nas. Tim povodom je na pročelju zagrebačkog Muzeja Mimara održan spektakularni 3D […]

Read More
Kids Flow Moj Zagreb

Sve više i više zaposlenih roditelja suočava se s istim pitanjem tijekom školskih praznika – kuda s djetetom? MI IMAMO ODGOVOR!

ZAŠTO BAŠ PLES? Dokazano je da ples i pokret potiču: motorički razvoj zdravi razvoj tijela nevjerojatno razvijanje novih sinapsi pri kretanju razvoj inteligencije, kreativnosti, samosvjesnosti i samopouzdanja toleranciju u društvu i prihvaćanje smanjenje inertnosti i nasilja otvaranje prostora za izražavanje osjećaja koje su djeca u dobi kad odrastaju i sazrijevaju u nemogućnosti izraziti riječima Prednosti […]

Read More