Tradicionalni Advent koji podsjeća na prave vrijednosti

Bota šare advent

Tradicionalni Advent i vrijednosti koje ovo doba predstavlja pomalo se sve više udaljuju od svog pravog značenja. Ovih dana prevladavaju iščekivanje, nada i budnost. Isto tako, cijelo vrijeme Adventa je i vrijeme koje posvećujemo obitelji, prijateljima i dragim ljudima. Restorani Bota Šare već su prepoznatljivo mjesto okupljanja, posebno u vrijeme Adventa.

U moru izvrsnih delicija, one pripremljene u restoranima Bota temelje se na tradicionalnim namirnicama, koje su koristili naši stari ali poboljšanih novim tehnikama pripreme . Bota ovog Adventa, na čarobno uređenoj terasi u ulici Kralja Zvonimira 124, priprema pravu adventsku bajku. Predlažu i nekoliko specijaliteta koji će nas itekako oduševiti. Oni su pravi dašak Juga uz mirise i okuse Jadrana.

Posebne tehnike odležavanja ribe

Veliki novitet je svakako Dry age-ing posebna tehnika odležavanja i dozrijevanja ribe u za to predviđenim posebnim frižiderima koji su ove jeseni stigli u Botu. Tu su tehniku razradili do savršenih detalja kako bi dobili najkvalitetnije okuse. Prirodan okus ribe dodatno je pojačan kroz proces odležavanja, a Botin sashimi od odležane divlje jadranske tune učinit će da vam rastu zazubice, dok će ukiseljeni motar koji pucketa pod zubima, svojim morskim okusom, vratiti uspomene na ljetne i sunčane dane.

Ragu od odležane jadranske tune s domaćom pastom delicija je dostojna blagdanskog stola. Do izražaja opet dolazi odležano meso jadranske tune u ovoj varijanti obogaćenog ukusnim umakom i dalmatinskim začinima.

Tanja Šare, mama obitelji, pripremila je Fritule od dimljenog morskog goluba kao posebno jelo koje možete pronaći samo u Bota restoranima. Aroma dimljene ribe koja se lagano nazire u svakom zalogaju otkriva sasvim nove bogate morske okuse. Slatki su pak zalogaji Dubrovačke torte te Rolada s kremom od dunje i oraha njihov su izbor za male gušte ovog Adventa.

Nakon delicija, čarobna terasa mjesto je opuštanja. Njom dominiraju biljke dubrovačkog podneblja, a ove godine posebno mjesto ima kraljica među njima – maginja. Ovo prekrasno zimzeleno stablo koje zimi daje primamljive plodove koji su izrazito bogati vitaminom C. Svo uređenje terase daje čaroliju prirodno ukrašenog drveta koje je okićeno crvenim kuglicama i trakicama.

Botin ovogodišnji Advent spoj je Mediterana, tradicije i obiteljskih vrijednosti.

Recept: Ragu od odležane dry age tune
tradicionalni advent

Sastojci:
-100 dkg fileta dry age tune
-maslinovo ulje 4 jušne žlice
-ružmarin grančica
-lovor listić
-peršin 2 grančice
-2 pice češnjaka
-1 glavica luka
-1 jušna žlica koncentrata rajčice
-2 dcl crnog pelješkog plavca malog
-Stonska sol i papar po želji
-domaća pasta
-40 dkg domaće paste

Priprema:
Na maslinovom ulju dobro prodinstati luk nasjeckan na kockice zatim dodati češnjak i tunu dinstati još 3 min te zaliti crnim vinom. Zatim dodati koncentrat rajčice i začine sol, papar, lovor i ružmarin te kuhati pola sata. Pred kraj dodati nasjeckani peršin.
Skuhati pastu te umutiti u gotov ragu.

Foto: Filip Popović

Možda će te zanimati

Gastro Moj Zagreb

Pivovara Medvedgrad kuha za dobar cilj – stiže Heroj ulice za ljude u potrebi 

Novo pivo s misijom pomaže udruzi Zagrebački humanitarci Ovih dana craft Pivovara Medvedgrad predstavlja novo pivo Heroj ulice, već treće u nizu humanitarnih piva, koja se u Pivovari Medvedgrad kuhaju od 2019. godine. Osim što osvajaju okusom, mijenjaju i stvarnost onima, kojima je pomoć najpotrebnija. Dok su piva Sretno dijete i Zeko je reko namijenjena udrugama, koje pomažu djeci i životinjama, […]

Read More
Gastro Life & Style

Hit kokteli ovoga ljeta – Barmasters Session donosi najnovije trendove iz mixology svijeta

Ako želite znati koji će to kokteli biti najpopularniji ovog ljeta, onda obratite pažnju na platformu Barmasters Session koja je predstavljena sinoć u Zagrebu IMAGE SOURCE: G3 Spirits S prvim danom proljeća G3 Spirits, jedan od najznačajnijih distributera premium pića u regiji, pokrenuo je po prvi puta novu platformu Barmasters Session powered by G3 Spirits koja donosi […]

Read More
Boogie lab advent
Gastro Moj Zagreb

Boogie Lab Kronut i Sourdough lasagne hit su ovogodišnjeg adventa, a posebno oduševljenje nose i njihovi signature kokteli

Zagrebački Advent već u prvim danima posjetile su stotine tisuća ljudi i rekordi se ruše. Među brojnim kućicama, one Boogieve pri samom su vrhu posjećenosti. Boogiev tim ove godine na dvije lokacije, Fuliranju i Fooling Around Zagreb, predstavlja jela i koktele koji su savršen bijeg od svakodnevne gastro ponude. Poseban hit su Kronut i Sourdough […]

Read More