Top 10 muških likova povijesnih dramskih serija

Povijesne dramske serije sa glavnim junacima zbog kojih bi rado putovali kroz vrijeme

Povijesne drame (Period drama) filmovi ili serije koje pričaju priču iz nekih davnih prošlih vremena, uvijek su zanimale publiku. Popularnost im niti danas ne opada, pa velike produkcijske kuće upravo na povijesnim serijama i filmovima stječu vojske poklonika. Protagonisti glavnih likova pak svjetsku slavu i prilike za velike karijere.

Među najuspješnijim je zasigurno Game of Thrones, koja praktički da je kategorija za sebe, te je u produkcijskom smislu “visoko postavila ljestvicu”. O aktraktivnim likovima predvođenim Jonom Snowom, i J.Lannisteru da ne govorimo.

Tu negdje na vrhu su su još recimo Dawnton Abbey, Peakey Blinders…zatim Španjolska princeza, Bijela kraljica,Vladarica, itd.

Ima također i dosta serija koje kombiniraju sadašnjost i prošlost, kao recimo dugovječna Jednom davno, Okus Krvi, Vampirski dnevnici, Otkrivanje vještica i The Otlander (Tuđinka)

Upravo posljednju spomenutu seriju posebno ćemo istaknuti jer izuzetno uspješna prvi put prikazana 2014g.ova serija prati priču glavne junakinje Claire vremenske putnice koja ljubav svog života pronalazi u prošlosti. Zaljubi se u Škota Jamiea Frasera (Sam Heughan) a njihova ljubav toliko je snažna da kroz godine odoljeva raznim iskušenjima. Serija je dobila nagrade kao najuzbudljivije tv ostvarenje, a snimljeno je preko 60 nastavaka.

Neznamo zašto, ali glavni glumci kada otputiju kroz vrijeme i uskoče u raskošne kostime, dobiju još nekoliko bodova više na “hot” ljestvici. Kožne hlače, plašt, mač, duga kosa,..da hvala. Odobreno.

Za nas već davne 1985, serija koja je doslovno prikovala publiku pred ekranima i rušila ljestvice gledanosti bila je “Sjever i Jug”. Pratila je građanski rat u Americi i borbu za ukidanje robovlasništa na pomalo romantiziran način, a već slavnom Patricku Swayze-ju donjela još ću popularnost.

Upravo to je receptura koja očito pali kod publike, ubaci dobre i loše, plemeniti cilj, likove koji sjajno izgledaju u kostimima, vječnu ljubav za koju se umire i imaš hit.

Stalno su producenti u potrazi za dobrim pričama, mnoge se baziraju na pisanim predlošcima, ili fikciji smještenoj u povijest.
Nije na odmet ubaciti pokojeg zmaja, možda vampira, malo magije ili pokoju legendu ispričanu na novi način.

Jane Austen (1775-1817) je među najčešće ekraniziranim autorima, pa tako čak imamo i film o samoj autorici (Anne Hathaway). Jane nije pisala o magiji, već o snazi ljubavi, onoj pravoj, i snažnim ponosnim ženama koje su stvorene da bi ih se poštivalo i smatralo jednakima.

Njezin roman “Ponos i predrasude” kontinuirano je zanimljiv i dobio je do sad već nekoliko ekranizacija. Colin Firth engleski glumac, toliko uvjerljivo je utjelovio “Mr.Darcy-ja” u seriji (1995) prema romanu Jane Austen, da je i u Dnevnicima Bridget Jones opet bio nitko drugi nego Darcy. Šutljivi, romantični lik, snažan kada treba, vjeran i nepokolebljiv.

No eto vratimo se na ranije spomenuru recepturu. Malo mistike nikad ne škodi zar ne? Tako su vjerojatno mislili tvorci nove verzije ove priče. Odlučili su da će se Sestre Benett, Mr.Darcy i njegov prijatelj Bingley u filmu Ponos i predrasude i zombiji, boriti osim za ljubav i protiv,..da dobro ste pročitali – zombija. Neznamo što bi Jane rekla na tu verziju iz 2016, ali koncept je ako ništa drugo “zanimljiv”.

Kome treba heroj iz davnina?
Imamo popis. Nema na čemu.

Ono na što bi se mi (ženski dio redakcije) danas ipak detaljnije osvrnuo su junaci povijesnih serija koji bi nas natjerali da sjednemo u vremeplov, čak iako znamo da u tom dijelu prošlosti nije bilo struje, šampona niti paracetamola.

Odlučili smo se za serije jer ima dosta “dobrog” materijala za pregledati, a filmove ćemo ovaj put staviti po strani.

Krenimo redom tj.sa kraja (iako realno gubitnika nema)

Nicholas Hoult

Br.10.( 2020-) The Great ( Velika) – Petar III
Nicholas Hoult

U seriji o Katarini Velikoj, Nicholas Hoult, glumi njezinog supruga vladara Rusije Petra III.
Serija je po mnogočemu drugačija, povijesno-moderna, uz raznoliku glumačku postavu, necenzuriranu okrutnost, dosta izmišljenih situacija, i crni humor.
Upravo i lik kojeg sjajno glumi Nicholas u biti je anti-junak.
Petar III prikazan je kao razmaženi, iskompleksirani, okrutni egoist, međutim pogled na prodorno plave oči ovog glumca nekako sve “ublaži”.

Sidney Parker

Br.9 (2019-) Sandition – Sidney Parker
(Prema romanu Jane Austen)

Theo James – glumio je u brojnim uspješnicama poput trilogije Različita, zatim Underworldu, te čak i drugoj povjesnoj uspješnici Downton Abbey. Tako je njegovo mjesto na popisu glumaca najatraktivnijih povjesnih likova itekako zasluženo.
Predstavljamo ga kao Sidneya Parkera, lika kojoj se prvo u pravoj maniri ovog žanra zaljubi u Charlotte, kojoj se prvo u raznim pametnim dijalozima suprostavlja.
Početna netrpeljivost, pretvori se u ljubav. Kako se ona uopće mogla koncentrirati na replike u razgovoru sa prezgodnim Theom pred sobom, ostaje misterij.

Br.8 (2016-2019) Victoria
Princ Albert – Tom Hughes

Serija kako i naslov otkriva prati život i period vladavine jedne od najuspješnijih engleskih kraljica Victorie I, dok mladi glumac Tom Hughes glumi njezinog supruga princa Alberta.

Poput pravog monarha, uz ponosan pogled i stav, Tom portretira upravo onakvog partnera kakvog svaka žena, bila kraljica ili ne- treba imati. On poštuje njezinu (važniju) ulogu, podupire ju i savjetuje, a obitelj mu je uvijek na prvom mjestu.

Francois Arnuld

Br.7(2011-2013) The Borgias – Cesare Borgia

Francois Arnuld

Francois Arnuld -bZgodni kanadsko – američki glumac glumio je Cesarea Borgia u ekranizaciji o životu zloglasne španjolsko- talijanske obitelji Borgia iz 13st. koji su bili spremni na sve u svojoj borbi za vlast. Mi pak nismo ostali ravnodušni na njegove renesansne uvojke…

Br.6 (2016-2019) Medici masters of Florence – Cosimo de Medici
Richard Madden

Škotski glumac najpoznatiji je po ulozi Robba Starka u Game of Thrones. Klasično zgodan Richard ima čini se upravo tu “crtu” potrebnu za povjesne likove.

U seriji MEDICI Vladari Firence Richard glumi glavu kuće Medici, bogate obitelji bankara koji se bore za napredak Firence i sukobljavaju sa drugom moćnom obitelji Albizzi.

Jonathan Rhys Meyers

Br.5 (2007-2010) The Tudors
Henrik VIII
Jonathan Rhys Meyers

Jonathan R.Meyers vjerojatno je najzgodniji Henrik uopće, što dobro služi svrsi “shvaćanja” lika koji ni po čemu ne djeluje kao pozitivac.
Izuzetno karizmatičan glumac daje uvid u život nekad mladog i snažnog kralja, njegov dekadentan život te kasnije polagano propadanje.

Br.4 (2015-2019) Poldark – Ross Poldark

Aidan Turner

Aidan Turner se (kako to pristojno reći) uvukao se u snove mnogih ljubiteljica žanra povjesnih drama.
U seriji snimanoj prema adaptiranoj za BBC (Debbie Horsfield) kapetan Poldark je pravi junak koji se bori za čast obitelji, svoju zemlju i ljubav.
Iako griješi, i povremeno nas ljuti, ostaje junak kojeg bodrimo do kraja.

Regé-Jean Page

Br.3 (2020-) Bridgerton – Simon Basset
Regé-Jean Page

Dovitljivi razgovori, pogledi koji vas gledaju u “dušu”, strast i romantika.
Kad pogledate šarmantnog Vojvodu od Hastingsa odmah bi kupili kartu u jednom smjeru za Bridgerton zar ne?
Hit serija uskoro započinje snimanje druge sezone u kojoj nažalost neće biti predivnog Regea. No nekako mislimo da će i bez ove serije biti jako zaposlen.

Tom Hardy

Br.2 (2017) Taboo – James Keziah Delaney
Tom Hardy

Mračna mini serija Taboo, ako ste ju oropustili, prikazuje život Jamesa Delaneya kojeg glumi Tom Hardy. Njegov lik neobičan je junak, koji iako se u osnovi bori protiv sistema i za pravdu u korupcijom zatrovanom društvu, ima i svoju poprilično mračnu stranu.
Tom, točnije njegov lik James, u mnogo scena izražava se bez puno izgovorenih riječi, dok njegov pogled ispod oboda cilindra jednostavno hipnotizira.

henry cavill

Br.1 (2019-) The Wicher – Geralt od Rivije
Henry Cavill

Henry Cavill,realno i kao pećinski pračovjek sa komadom krzna i kamenom u ruci dobro bi izgledao. Kako mu sjajno stoje povjesni kostimi uvjerili smo se i u Tudorima gdje je glumio Charlesa Brandona, a u međuvremenu obukao je i kostim Superman-a.
Međutim upravo u ulozi Witchera, mutanta-lovca na čudovišta, Henry potpuno transformiran, sa dugom svjetlom kosom aposlutno je neodoljiv.

Alexanderom Dreymonom

Bonus :

Svakako bi spomenuli i seriju “Posljednje kraljevstvo” sa prezgodnim Alexanderom Dreymonom, koji ponalo podsjeća na mladog Brada Pitta, stoga zapamite njegovo ime. Serija je snimana po predlošku “The Saxon Stories” (Bernarda Cornwella) a Alex glumi glavni lik imena Uthred.

Slažete li se sa našim izborima?

Theflow.hr
Tekst : Andreja Rezniček Mehun
Foto : Pinterest

Www.TheFlow.hr

https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

Možda će te zanimati

Life & Style Movie Flow

Tko je Vaš omiljeni Vodenjak?

Prema horoskopu kojega više manje svi volimo pročitati barem iz zabave, trenutno je vrijeme Vodenjaka, počevši od 20.01 do 19.02. Karakteristike ovog zračnog znaka su duhovita priroda, humanost, umjetnička crta i pozitiva. Galerija donosi theflow.hr popis poznatih i slavnih rođenih u periodu Vodenjaka. Ellen DeGeneres 26.01. Oprah Winfrey 29.01. Christian Bale 30.01. Harry Styles 01.02. […]

Read More
Life & Style Movie Flow

Johnny Depp – novi život nakon pobjede

John Christopher “Johnny” Depp II, rodio se 09.06.1963, u Kentuckyju SAD. Mladog Johnny Deppa kolega Nicolas Cage usmjerio je prema glumi, a neosporna karizma i talent donosi mu brojne filmske prilike. Iako “bezobrazno” zgodan Johnny je htio glumiti nekonvencionalne likove, što mu je kroz karijeru postala specijalnost. Ovaj zgodni glumac i miljenik žena bio je […]

Read More
Zvijezde hollywood godine
Fashion & Beauty Movie Flow

Zvijezde koje dokazuju da prave dame ne kriju svoje godine

Danas se više nego ikad prije radi na promociji prihvaćanja pojedinaca i razbijanja stereotipa. Velike modne kompanije za svoje revije sve više angažiraju modele raznih konfekcijskih brojeva, a plus size modeli su uobičajeni na pisti, kao i na editorijalima i u katalozima. Cilj je da svaka skupina žena bude zastupljena, te da se nedostižni ideali […]

Read More