Superman Čovjek od čelika

Superman Čovjek od čelika

A Superman je?

Superman je prvotno zamišljen 1932 godine kao stripovski fiktivni junak, kojeg je stvorio dvojac iz Clevelanda, američki pisac Jerry Siegel i kanadski umjetnik Joe Shuster.

Prvo izdanje objavio je Action comics 1938, te godinu kasnije i kao zasebno izdanje. Originalni stripovi i danas su kolekcionarski dragulji, te vrijede malo bogatstvo ako su dobro očuvani.

Superman Čovjek od čelika

Storyline

Priča započinje kada roditelji superdječaka kako bi ga spasili – lansiraju kapsulu sa svojim jedincem u svemir.

Dječaka koji će kada odraste biti “Čovjek od čelika”, na zemlji u njegovom svemirskom brodu pronalazi par farmera bez djece, te on postaje njihov sin Clark Kent.

Od djetinjstva svjestan da se razlikuje od drugih on skriva svoj pravi identitet, zastrašen svojim moćima. Moći kojima polako ovlada uključuju letenje, iznimnu snagu, super sluh, laserske oči i dah koji ledi.

Superman Čovjek od čelika

Više o sebi nauči i shvati kada kristalima koji su sa njim doputovali na zemlju izgradi ledeni dvorac, te čuje tajne poruke svojih pravih roditelja Lare i Jor-Ela.

Shvati i da mu zeleni kristal Kriptonit škodi – te slabi njegove moći. Kroz razne ekranizacije ovo je bio često prikazivan element i oružje njegovih neprijatelja.

Clark, odgojen od strane plemenitih roditelja Marthe i Jonathana Kenta, osjeća povezanost sa ljudima i želi pomoći.

Kako bi uvijek bio u centru zbivanja te tako pomagao ljudima, radi kao pomalo smotani novinar Daily Planeta, u imaginarnom gradu Metropolisu – gdje se zaljubi u kolegicu Lois Lane.

Među zlikovcima protiv kojih se borio ističu se najveći zemaljski neprijatelj zli genije Lex Luthor, te jedan preživjeli kriptonac General Zod.

Superman Čovjek od čelika

Puno je filmova, serija, animiranih izdanja ove priče snimljeno, a fanovi žanra uvijek traže još.

Iako se više glumaca okušalo u ovoj ulozi, Christopher Reeve koji je prvi put obukao Supermanovo odjelo 1978 godine, bio je dugo nedostižan ideal. Snimio je 5 filmova kao ovaj fantastičan lik.

Tragično je nastradao 1995, kada je pao sa konja i ostao paraliziran, što je doista ironična i tužna sudbina nekoga tko je portretirao neuništivog čovjeka i bio u naponu snage i slave.

Superman Čovjek od čelika

No Superman je trebao dalje, pa su se i drugi okušali u ovoj ulozi,…Tom Welling kao Teen verzija – u seriji “Smallwille” činio se kao prilično dobar izbor. (2001-2011).
Tada je Clark volio Lanu Lang (Kristin Kreuk), koja je bila njegova prva srednjoškolska simpatija.

No lista se nastavlja, jer realno Kal-El i ne stari baš kao prosječni čovjek.

Superman se vratio u filmu tog naziva “Superman Returns” a glavi lik glumio je Brandon Routh.
Isti glumac kasnije je postao drugi stripovski junak Dylan Dog, te se više nije vraćao Supermanu.

Od (pomalo) sladunjavog Deana Caina kojemu je partnerica bila možda i najljepša Lois, “kućanica” Teri Hatcher, prošlo je dosta vremena (1993-1997 godine).

Za novije generacije Henry Cavill uskrsnuo je Supermana 2013 godine na pravi način. Nakon “Man of Steele”, snimljen je niz sjajnih filmova DC-ja, “Liga pravde”, gdje je naš junak odmjerio snage sa Batmanom, i Wonder Woman, postao “mračan”, te se čak i vratio iz mrtvih.

Može li bolje od Henry-ja? Vidjeti ćemo…

Trenutno se emitira prva sezona TV serije “Superman&Lois” sa Tylerom Hoechlinom u crveno-plavom kostimu. (2021)

Istaknuli smo samo neke od glumaca koji su imali, može se reći i čast, biti “Superman” svoje genereacije.

Tko je bio Vaš omiljeni Kriptonac?

Superman Čovjek od čelika

Henry Cavill
Tyler Hoechlin
Christopher Reeve
Dean Cain
Brandon Routh
Tom Welling

Foto : @pinterest

Autor teksta : Andreja Rezniček Mehun

Www.TheFlow.hr

https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

Možda će te zanimati

Life & Style Movie Flow

Tko je Vaš omiljeni Vodenjak?

Prema horoskopu kojega više manje svi volimo pročitati barem iz zabave, trenutno je vrijeme Vodenjaka, počevši od 20.01 do 19.02. Karakteristike ovog zračnog znaka su duhovita priroda, humanost, umjetnička crta i pozitiva. Galerija donosi theflow.hr popis poznatih i slavnih rođenih u periodu Vodenjaka. Ellen DeGeneres 26.01. Oprah Winfrey 29.01. Christian Bale 30.01. Harry Styles 01.02. […]

Read More
Life & Style Movie Flow

Johnny Depp – novi život nakon pobjede

John Christopher “Johnny” Depp II, rodio se 09.06.1963, u Kentuckyju SAD. Mladog Johnny Deppa kolega Nicolas Cage usmjerio je prema glumi, a neosporna karizma i talent donosi mu brojne filmske prilike. Iako “bezobrazno” zgodan Johnny je htio glumiti nekonvencionalne likove, što mu je kroz karijeru postala specijalnost. Ovaj zgodni glumac i miljenik žena bio je […]

Read More
Zvijezde hollywood godine
Fashion & Beauty Movie Flow

Zvijezde koje dokazuju da prave dame ne kriju svoje godine

Danas se više nego ikad prije radi na promociji prihvaćanja pojedinaca i razbijanja stereotipa. Velike modne kompanije za svoje revije sve više angažiraju modele raznih konfekcijskih brojeva, a plus size modeli su uobičajeni na pisti, kao i na editorijalima i u katalozima. Cilj je da svaka skupina žena bude zastupljena, te da se nedostižni ideali […]

Read More