Slavko Sobin: Usudite se biti drugačiji; volite život, obitelj i prijatelje

Slavko sobin šapice knjige

Četveronožni junaci slikovnica „Šapice“ i „Šapice i tajna zelene loptice“ autora Slavka Sobina osvojili su zagrebačke ulice. U prostoru pizzerije Park održana je promocija dviju slikovnica koje su u rekordnom roku postale pravi hit među najmlađim čitateljima. To najbolje dokazuje da su Sobinove slikovnice bili drugi najprodavaniji dječji naslov na ovogodišnjem Interliberu.

Slavko sobin šapice knjiga

Ana Vukasović, nova urednica serijala, rekla je kako su Sobinove slikovnice tekstualno snažnije od većine dječjih naslova koji se danas objavljuju te dodala: „One se sastoje od malih narativnih vinjeta iz kojih se može izvući puno više od onoga što vidimo na prvu. Spoj ilustracija i teksta dobitna je kombinacija jer se iz njih izrodio čitav jedan mali svijet u kojeg svi možemo uroniti“, rekla je Vukasović.

Slavko sobin šapice knjiga

S obzirom na veliki uspjeh koji su postigle obje slikovnice, Vukasović smatra da ni sam autor nije svjestan koliko je kvalitetan kao pisac. „Sobin ima tu jednu dječju iskrenost i jednostavnost u načinu pisanja, a svaka rečenica skriva cijeli svemir. Dovoljno je hrabar da se dotakne nekih tema koje nisu često zastupljene, pogotovo u dječjoj književnosti, a opet ih iznese na jednostavan način koji će mališane, ali i nas starije, navesti na promišljanje i ukazati na ono što je danas zaista važno“, dodaje Vukasović.

Slavko sobin šapice knjiga

Vukasović smatra kako je jedna od najvećih kvaliteta ovih slikovnica upravo to da je svakim čitanjem iz njih moguće otkriti nešto novo, neku novu poruku, neki novi svijet i novu životnu lekciju. Možemo slobodno reći da su „Šapice“ neka vrst self-helpa za one najmlađe, no zadirući u važne životne teme, one odlaze i korak dalje.

Slavko sobin šapice knjiga

Da su „Šapice“ zaista posebne priznaje i ilustrator Patricio Alejandro Aguero Marino. „Ove dvije slikovnice možda su moje najbolje ilustracije koje sam do sada napravio. Sama ideja rodila se spontano i prirodno jer je Sobinov tekst toliko divan, pun opisa i topline, da četveronožni junaci nisu mogli izgledati bolje. Ovo je najbolje od najboljeg“, rekao je Aguero.

Svaki autor zna da su oni najmlađi najveći kritičari. Zbog toga je, smatra Aguero, veoma važno kod njih probuditi one prave i iskrene emocije. „Kao ilustrator vodio sam se time da kod djece probudim osjećaj ljubavi prema životu, prijateljima, obitelji i životinjama. Svako dijete ili roditelj osjetit će empatiju prema onome što sve nas okružuje, i mislim da je to najveći dar koji sam kao ilustrator mogao dati“, zaključio je Aguero.

Glumac Slavko Sobin svojim pričama želi u svakom čitatelju probuditi onaj dobar osjećaj i da se svatko nakon čitanja osjeća sretno i tu pozitivnu energiju širi oko sebe. „U svakoj priči želim staviti naglasak da je u današnje vrijeme dobro biti drugačiji i različit i kako se zbog toga nitko ne treba sramiti ili osjećati loše. Na meni je kao autoru velika odgovornost da se poruke prenesu na pravi način. Svaki mali čitatelj je na neki način kao i moje maleno dijete“, rekao je Sobin.

Priznaje da je slab na brojne poruke koje dobije od roditelja i kaže da će nastaviti pisati sve dok će mu se djeca i roditelji javljati da uživaju u čitanju „Šapica“. Priznaje da mu je to najveći pokretač i inspiracija za pisanje, ali svaki nastavak uvijek će, kaže Sobin, nositi tri glavne poruke: „Život je lijep i kada je dobro, i kada je loše, jer život nije satkan samo od sreće. Potpuno je dobro biti različit. Najvažnija su prijateljstva i povezanosti s obitelji“, zaključio je Sobin.

Možda će te zanimati

Book Flow

Uznemirujuće krimi remek-djelo neponovljive Lucy Foley

Lucy Foley: Mala smrt Pariške ulice nikad nisu bile mračnije, opojnije ili zlokobnije. „Mala smrt“ opaki je i atmosferični triler u maniri Agathe Christie iz pera autorice velikih svjetskih hitova „Lovačka družina“ i „Popis uzvanika“. Treće uznemirujuće krimi remek-djelo neponovljive Lucy Foley prati priču šestero susjeda. Svi su sumnjivi i svi znaju nešto. Lucy Foley […]

Read More
Lidl skuhaj priče svoje
Book Flow Gastro Kids Flow

SKUHAJ PRIČE SVOJE

Lidlov novi program lojalnosti – personalizirana dječja kuharica Trgovački lanac Lidl Hrvatska predstavio je suradnju s Tvornicom snova na projektu Skuhaj priče svoje – pričo-kuharica. Riječ je o jedinstvenoj personaliziranoj knjizi za djecu koju će Lidlovi kupci moći preuzeti besplatno uz sakupljanje bodova uz kupnju. Princip skupljanja bodova je jako jednostavan – svi oni koji […]

Read More
Sapice-3-i-pas-koji-je-trcao-za-srecom-500pix
Book Flow

„Šapice i pas koji je trčao za srećom“ – nova slikovnica glumca Slavka Sobina

„Šapice i pas koji je trčao za srećom“ nova je slikovnica našeg popularnog glumca Slavka Sobina. Nakon velikog uspjeha slikovnica „Šapice“ i „Šapice i tajna zelene loptice“ koje su u rekordnom roku osvojile srca mališana i njihovih roditelja, objavljena je treća koji donosi nove priče neodoljive pseće družine. „Šapice i pas koji je trčao za […]

Read More