Recenzija – Audio pojačalo Yamaha AS3000

Kada ste audiofil, dan kada novi set zvučnika, ili pojačala, dolazi u dom, poseban je događaj.
Nakon dosta promišljanja, istraživanja i može se reći osluškivanja, odluka je pala.
Zvučnici i pojačalo su odabrani, montirani i testirani. Stoga vrijeme je za recenziju.

Recenzija - Audio pojačalo Yamaha AS3000

Posebna prinova u “dnevnom boravku” obitelji jednog audiofila je sistem Yamaha AS3000 integrirano pojačalo.
Nećemo pisati o standardnim karakteristikama, “brojke” možete pronaći na stranicama proizvođača.
Pričati ćemo o (mom) osobnom subjektivnom dojmu. Pojačalo je izrađeno u najboljoj maniri “high end” pojačala kao Luxman 509x (želja je ponekad jedno, a mogućnosti drugo…) Pri izboru sam se vodio slijedećom, osnovnom željom zadržavanja kućnog kina i stereo sistema zajedno.

Recenzija - Audio pojačalo Yamaha AS3000

U užem izboru prilagođenom mogućnostima našli su se, Denon A110 AV uz receiver, NAD T778, Rega Atheos , Hegel 190 i Yamaha AS3000. Poslušano sve od toga dijelom u trgovinama, i u domovima “istomišljenika” zaključio sam da mi se Yamaha najviše svidjela, što zvukovno jer je izrađena u AB klasi, što kvalitetom izrade jer je napravljena “old school” od duplog bakrenog okvira, i aluminijskim pločama (prednja 8mm gornja 6 mm).
Na kutiji je pisalo 28.5 kg, a unutra osim pojačala, daljinskog, kabela i malo stiropora doista i nije bilo ničeg drugog. Znači 28 kg čistog zadovoljstva!

Recenzija - Audio pojačalo Yamaha AS3000

Zvukovno je Yamaha AS3000 detaljna analitična, neutralna, dinamična sa odličnom kontrolom basa čak i kad bas iz krešenda stane u tihu izvedbu, mumljanja nema.

Recenzija - Audio pojačalo Yamaha AS3000

Srednje tonsko područje je fantastično.

Klavir, gitara, saxofon, ili glas zvuče prirodno i vrlo definirano. Slušali smo fenomenalnu Adele “Love Song” i Chrisa Jonesa “Long After You Are Gone”, zbog vjernog prikaza gitare. Možete razaznati doslovno koje su žice korištene na gitari . Adelin glas je britvom izrezan, pozornica široka i duboka, a svi instrumenti su točno pozicionirani sa “puno zraka” između njih .

Saxofon Candy Dulfer i gitara Davea Stewarta ( Lily was here) su očaravajući da ih ne mogu prestati slušati. Neovisno o žanru, sve prolazi.

Lil Nas X & Billy Ray Cyrus “Old town road” bas dinamičan brz i kontroliran, visoki dobro ukomponirani ne strše i nemaju „harsh“, glas Billy Ray Cyrusa je savršeno hrapav.
Slušate li plesne Jax Jones “Breathe”, ili pak Billie Eilish “Bad Guy”, dinamikom i dubinom basa bi i mrtve natjeralo da malo nogom daju ritam i zaplešu. Dire Straitsi “You and your friend”, te legendarni Eric Clapton i njegova “Layla” uživo zvuče kao da su tu u sobi zbog izražene pozornice, gitare i glasa.

Uglavnom Yamaha AS 3000 zvuči točno, neutralno, detaljno sa puno zraka između instrumenata i nikad ne dolazi u cliping sa snagom, bez obzira koliko pojačali.

Kućnom kino sa zvukovno odličnim filmom Gladijator, u sceni gdje se borbena kola zabijaju u zid, zatresu od poda tako da supruga trči iz druge sobe i pita jel to opet potres (?!)
Oprosti draga…ne, nije smiješno.

Vizualno, pojačalo je ukomponirano sa dva velika VU metra koji će stariji audio fili posebno cijeniti, i drvenim pločama sa strane u crnom klavirskom laku.

Yamaha AS3000 se dobro uklopila sa mojim zvučnicima DAVONE SOLO koji osim pravim high end zvukom, osvajaju i izgledom i kvalitetom izrade. Privlače poglede čak i ljudi koji nisu audio fili. Zvučnici izrađeni od laminiranog , prešanog drveta u 10 slojeva, izduženog futurističkog izgleda, prava su skulptura.

Ukratko zadovoljan sam i mogu toplo preporučiti Yamahu AS3000 iako nema razvikano „High End“ ime.

Okvirna cijena : 5000€

Full sistem sastoji se od:
Stream sa TV Philips 55 Oled 803/12
Dvd/CD Pioneer DV 545
AV receiver Yamaha RXV 1300
Stereo int. Yamaha AS3000
Kablovi interkonect kimber PBJ
Van den Hull WAVE
Zvučnički i strujni DIY monster cable
Zvučnici:
Prednji par DAVONE SOLO
Centar Focal Cobalt 800 CC
Zadnji par Focal Cobalt 806
Sub Focal CUB

Gitara Yamaha

Tekst/Test : Zoran Mehun

Obrada teksta i foto/video: Andreja Rezniček Mehun

Www.TheFlow.hr

https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

Možda će te zanimati

Tech Flow

Walkman nekad i sad

Prvi Walkman bio je proizvod kompanije Sony i na tržište je plasiran 1979 godine. Generacije mladih tog razdoblja bile su spremne raditi cijelo ljeto ako treba i godinu, da si zarade za ovo čudo tehnike. Ako si sa naših prostora, tražila se veza u Njemačkoj, netko tko će ga donjeti “ispod sjedala” za Božić. Jer […]

Read More
Health Flow Home Design Tech Flow

Kako u 6 minuta do čistog i svježeg zraka u toplini vašeg doma

Jeste li znali da zrak u zatvorenom prostoru može biti od 2 do 5 puta zagađeniji od onoga vani? Uvriježeno je mišljenje kako se onečišćenje odnosi samo na zrak u vanjskim uvjetima i da smo u našim domovima sigurni. No, statistike pokazuju kako to često nije slučaj, pogotovo sad kad sve više vremena provodimo doma […]

Read More
bojler koji odabrati
Home Design Tech Flow

Koji je najbolji bojler za Vaš dom?

Vodič za kupovinu novog bojlera Kako izabrati bojler za Vaš dom? Vrijeme je za novi bojler! Novi energetski učinkoviti bojler može vam uštedjeti stotine kuna na vašem računu za grijanje svake godine! Iako nikada neće biti tako uzbudljivo kao što je kupnja novog automobila ili nečeg što vas stvarno usrećuje, kupnja novog bojlera je vjerojatno […]

Read More