Recenzija – Audio pojačalo Yamaha AS3000

Kada ste audiofil, dan kada novi set zvučnika, ili pojačala, dolazi u dom, poseban je događaj.
Nakon dosta promišljanja, istraživanja i može se reći osluškivanja, odluka je pala.
Zvučnici i pojačalo su odabrani, montirani i testirani. Stoga vrijeme je za recenziju.

Recenzija - Audio pojačalo Yamaha AS3000

Posebna prinova u “dnevnom boravku” obitelji jednog audiofila je sistem Yamaha AS3000 integrirano pojačalo.
Nećemo pisati o standardnim karakteristikama, “brojke” možete pronaći na stranicama proizvođača.
Pričati ćemo o (mom) osobnom subjektivnom dojmu. Pojačalo je izrađeno u najboljoj maniri “high end” pojačala kao Luxman 509x (želja je ponekad jedno, a mogućnosti drugo…) Pri izboru sam se vodio slijedećom, osnovnom željom zadržavanja kućnog kina i stereo sistema zajedno.

Recenzija - Audio pojačalo Yamaha AS3000

U užem izboru prilagođenom mogućnostima našli su se, Denon A110 AV uz receiver, NAD T778, Rega Atheos , Hegel 190 i Yamaha AS3000. Poslušano sve od toga dijelom u trgovinama, i u domovima “istomišljenika” zaključio sam da mi se Yamaha najviše svidjela, što zvukovno jer je izrađena u AB klasi, što kvalitetom izrade jer je napravljena “old school” od duplog bakrenog okvira, i aluminijskim pločama (prednja 8mm gornja 6 mm).
Na kutiji je pisalo 28.5 kg, a unutra osim pojačala, daljinskog, kabela i malo stiropora doista i nije bilo ničeg drugog. Znači 28 kg čistog zadovoljstva!

Recenzija - Audio pojačalo Yamaha AS3000

Zvukovno je Yamaha AS3000 detaljna analitična, neutralna, dinamična sa odličnom kontrolom basa čak i kad bas iz krešenda stane u tihu izvedbu, mumljanja nema.

Recenzija - Audio pojačalo Yamaha AS3000

Srednje tonsko područje je fantastično.

Klavir, gitara, saxofon, ili glas zvuče prirodno i vrlo definirano. Slušali smo fenomenalnu Adele “Love Song” i Chrisa Jonesa “Long After You Are Gone”, zbog vjernog prikaza gitare. Možete razaznati doslovno koje su žice korištene na gitari . Adelin glas je britvom izrezan, pozornica široka i duboka, a svi instrumenti su točno pozicionirani sa “puno zraka” između njih .

Saxofon Candy Dulfer i gitara Davea Stewarta ( Lily was here) su očaravajući da ih ne mogu prestati slušati. Neovisno o žanru, sve prolazi.

Lil Nas X & Billy Ray Cyrus “Old town road” bas dinamičan brz i kontroliran, visoki dobro ukomponirani ne strše i nemaju „harsh“, glas Billy Ray Cyrusa je savršeno hrapav.
Slušate li plesne Jax Jones “Breathe”, ili pak Billie Eilish “Bad Guy”, dinamikom i dubinom basa bi i mrtve natjeralo da malo nogom daju ritam i zaplešu. Dire Straitsi “You and your friend”, te legendarni Eric Clapton i njegova “Layla” uživo zvuče kao da su tu u sobi zbog izražene pozornice, gitare i glasa.

Uglavnom Yamaha AS 3000 zvuči točno, neutralno, detaljno sa puno zraka između instrumenata i nikad ne dolazi u cliping sa snagom, bez obzira koliko pojačali.

Kućnom kino sa zvukovno odličnim filmom Gladijator, u sceni gdje se borbena kola zabijaju u zid, zatresu od poda tako da supruga trči iz druge sobe i pita jel to opet potres (?!)
Oprosti draga…ne, nije smiješno.

Vizualno, pojačalo je ukomponirano sa dva velika VU metra koji će stariji audio fili posebno cijeniti, i drvenim pločama sa strane u crnom klavirskom laku.

Yamaha AS3000 se dobro uklopila sa mojim zvučnicima DAVONE SOLO koji osim pravim high end zvukom, osvajaju i izgledom i kvalitetom izrade. Privlače poglede čak i ljudi koji nisu audio fili. Zvučnici izrađeni od laminiranog , prešanog drveta u 10 slojeva, izduženog futurističkog izgleda, prava su skulptura.

Ukratko zadovoljan sam i mogu toplo preporučiti Yamahu AS3000 iako nema razvikano „High End“ ime.

Okvirna cijena : 5000€

Full sistem sastoji se od:
Stream sa TV Philips 55 Oled 803/12
Dvd/CD Pioneer DV 545
AV receiver Yamaha RXV 1300
Stereo int. Yamaha AS3000
Kablovi interkonect kimber PBJ
Van den Hull WAVE
Zvučnički i strujni DIY monster cable
Zvučnici:
Prednji par DAVONE SOLO
Centar Focal Cobalt 800 CC
Zadnji par Focal Cobalt 806
Sub Focal CUB

Gitara Yamaha

Tekst/Test : Zoran Mehun

Obrada teksta i foto/video: Andreja Rezniček Mehun

Www.TheFlow.hr

https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

Možda će te zanimati

Redmi note 11
Tech Flow

Zgrabi izazov – Redmi Note 11 serija dolazi – Online Launch Event

Xiaomi u 2022. ulazi globalnim predstavljanjem Redmi Note serije, koja je usmjerena k tome da vodeće tehnologije i nevjerojatne značajke učini još dostupnijima. Uvijek u potpunosti predani donošenju inovacija za sve korisnike, 2019. smo s našim telefonom Redmi Note 7 predstavili vodeću kameru od 48 MP. Uz Redmi Note 8, u seriju smo donijeli prvu […]

Read More
Tech Flow

ZABORAVITE NA NOVČANIK, PLAĆAJTE GARMIN SATOM

Garmin Pay™ je brz, siguran i praktičan način plaćanja na svim mjestima koja omogućuju beskontaktno plaćanje – sada uz Visa debitne kartice Zagrebačke banke Ponekad vam se dogodi da nemate novčanik ili telefon sa sobom dok ste na trčanju? Nema problema. Plaćajte putem Garmin sata i novčanik ostavite kod kuće ili u autu. Beskontaktno plaćanje […]

Read More
Xiaomi 11T
Tech Flow

Na hrvatskoj premijeri, Xiaomi predstavio stvaralačku seriju pametnih telefona 11T

Uz modele Xiaomi 11T i Xiaomi 11T Pro, predstavljen je i pametni telefon Xiaomi 11 Lite 5G NE, te uređaji iz Xiaomi ekosustava – pametni kuhinjski uređaj Smart Air Fryer 3.5L i bežične slušalice Redmi Buds 3 Zagreb, Hrvatska, 15. listopada 2021. – Globalni tehnološki lider Xiaomi, na hrvatskoj premijeri u Kaptol Boutique Cinema u […]

Read More