
Tko je gledao popularni crtani film Ratatouille, sjetit će se da je mali miš Chef osvojio strogog kulinarskog kritičara spremajući povrtno jelo iz francuske pokrajine Provanse – naziva Ratatouille.
Može se poslužiti kao predjelo ili glavno jelo, a mi ga predlažemo za ljetne dane, jer osnovni sastojci su ljetne namirnice ; rajčica, tikvice, patlidžan, te paprika i začinsko bilje.
Poželjno je izabrati žute i zelene tikvice, uz ljubičasti patlidžan i crvene rajčice kako bi jelo izgledalo šarenije.
Osnovni recept uključuje pripremu sosa. U posudu složite paprike, rajčice, i češnjak te zapecite. Očistite sjemenke, ogulite rajčice pa miksajte uz bosiljak, malo maslinovog ulja i vode, sol i papar.
Kremasti pripremljeni sos od rajčice i paprika rasporedite na dno posude za pečenje. Oprano povrće izrežite na tanke ploškice (rajčica, tikvice, patlidžan) te složite u krug ili redove. Složeno povrće, dobro začinite (sol, papar, maslinovo ulje). Možete dodati grančicu ružmarina ili lovorov list za pojačanu aromu.
Prekriveno folijom pecite na 185°C nekih sat vremena, a zatim otkriveno zapecite još 30 min. Ovo jelo poslužuje se toplo.
Et Voila Bon Appetit!
Tekst recepta @andyremeh @boxy.digital
Andreja Rezniček Mehun
Photo pixabay