Punjena paprika je jelo izuzetno popularno u većini zemalja istočne i srednje Europe, a posebno na području Balkana.
Ovo tradicionalno jelo prenosi se sa generacije na generaciju, te će se zasigurno naći u svojim raznim verzijama na trpezama u Bosni, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Srbiji, Bugarskoj, Crnoj Gori, itd.
Osnovni sastojci su : paprike, riža te začinjeno meso kojim se paprike pune. Međutim mogu biti i vegge varijante u kojima se paprike pune mješavinom povrća npr.graha, poriluka, kus-kusa i slično.
TheFlow donosi jednostavan recept za ovaj omiljeni kasno ljetni ručak, obzirom da na tržnicama svježe i mirisne paprike nedaju da im odolimo.
Sastojci :
500g mješanog mljevenog mesa
Mješavina začina (sol/papar)
Češnjak svježi 1/2 češnja
1 glavica crvenog luka
Biljno ulje dvije žlice
500 g pasirane rajčice
1 jaje srednje
1 žličica brašna
100 g nekuhane riža8 manjih paprika (babura)
1 žličica mješavine dalmatinski začin
3 dcl vode
*šećer
Recept :
1. Paprike smo oprali i odrezali kapicu sa peteljkom. Očistili smo pod vodom od sjemenki, te ih posušili papirnatim ubrusom.
2. Smjesu za punjenje pripremite tako da u zdjeli (rukama) izmješate meso koje ste posolili, popaprili, dodali sjeckani češnjak, neopranu rižu, i jaje koje će sve povezati.
3.Punite paprike tako da ih ne prepunite jer će smjesa tijekom kuhanja nabubriti.
Složite punjene paprike u širu posudu za kuhanje jednu uz drugu tako da je smjesa prema gore.
4. Sitno isjeckani crveni luk dinstajte na malo ulja, dodajte isjeckani bijeli luk, pa žlicu brašna. Kratko popržite te zalijte sa pasiranom rajčicom.
Umak začinite po solju i paprom, a po želji možete dodati i malo šećera.
Razblažite sa malo vode pa prelijte preko paprika tako da ih umak blago prekrije.
5. Kuhajte cca 90 min na laganoj vatri, a ako se umak jako reducira dodajte malo vode.
Za dodatni miris ljeta predlažemo da pospete dalmatinskim začinom.
Prilog :
Kod nas omiljeni prilog uz punjene paprike svakako je pire krumpir.
Ogulite 5 srednjih krumpira te ih skuhajte u slanoj vodi, cca 25 minuta.
Izmiksajte ili prognječite uz dodatak maslaca i mlijeka.
Nadamo se da će se ovo generacijama obožavano jelo uskoro naći i na Vašem stolu.
Dobar tek !
Recept i fotografije :
Andreja Rezniček Mehun
www.TheFlow.hr