Punjena paprika : Idealan ručak za kasno ljeto

punjena paprika recept

Punjena paprika je jelo izuzetno popularno u većini zemalja istočne i srednje Europe, a posebno na području Balkana.

Ovo tradicionalno jelo prenosi se sa generacije na generaciju, te će se zasigurno naći u svojim raznim verzijama na trpezama u Bosni, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Srbiji, Bugarskoj, Crnoj Gori, itd.

punjene paprike recept

Osnovni sastojci su : paprike, riža te začinjeno meso kojim se paprike pune. Međutim mogu biti i vegge varijante u kojima se paprike pune mješavinom povrća npr.graha, poriluka, kus-kusa i slično.

TheFlow donosi jednostavan recept za ovaj omiljeni kasno ljetni ručak, obzirom da na tržnicama svježe i mirisne paprike nedaju da im odolimo.

punjene paprike recept

Sastojci :

500g mješanog mljevenog mesa
Mješavina začina (sol/papar)
Češnjak svježi 1/2 češnja
1 glavica crvenog luka
Biljno ulje dvije žlice
500 g pasirane rajčice
1 jaje srednje
1 žličica brašna
100 g nekuhane riža

8 manjih paprika (babura)
1 žličica mješavine dalmatinski začin
3 dcl vode
*šećer

Recept :

1. Paprike smo oprali i odrezali kapicu sa peteljkom. Očistili smo pod vodom od sjemenki, te ih posušili papirnatim ubrusom.

2. Smjesu za punjenje pripremite tako da u zdjeli (rukama) izmješate meso koje ste posolili, popaprili, dodali sjeckani češnjak, neopranu rižu, i jaje koje će sve povezati.

3.Punite paprike tako da ih ne prepunite jer će smjesa tijekom kuhanja nabubriti.
Složite punjene paprike u širu posudu za kuhanje jednu uz drugu tako da je smjesa prema gore.

4. Sitno isjeckani crveni luk dinstajte na malo ulja, dodajte isjeckani bijeli luk, pa žlicu brašna. Kratko popržite te zalijte sa pasiranom rajčicom.
Umak začinite po solju i paprom, a po želji možete dodati i malo šećera.
Razblažite sa malo vode pa prelijte preko paprika tako da ih umak blago prekrije.

5. Kuhajte cca 90 min na laganoj vatri, a ako se umak jako reducira dodajte malo vode.
Za dodatni miris ljeta predlažemo da pospete dalmatinskim začinom.

Prilog :
Kod nas omiljeni prilog uz punjene paprike svakako je pire krumpir.
Ogulite 5 srednjih krumpira te ih skuhajte u slanoj vodi, cca 25 minuta.
Izmiksajte ili prognječite uz dodatak maslaca i mlijeka.

Nadamo se da će se ovo generacijama obožavano jelo uskoro naći i na Vašem stolu.

Dobar tek !

Recept i fotografije :
Andreja Rezniček Mehun
www.TheFlow.hr

Možda će te zanimati

Gastro

Influenceri su po prvi put u Hrvatskoj isprobali i odobrili – Beer&Paint

U jednoj ruci hladno Stella Artois pivo, a u drugoj paleta boja i kist. Možda zvuči nespojivo, ali radionica Beer&Paint i službeno je postala najzabavniji način druženja i opuštanja. Prvu takvu u Hrvatskoj, organizirala je Stella Artois i to na najboljoj mogućoj lokaciji za slikarsku inspiraciju. Na svojoj prepoznatljivoj galeriji s pogledom na cijeli Zagreb, […]

Read More
Polleo sport kraš čokolada
Fit Flow Gastro

Stigla je najjača čokolada na tržištu

Lideri u svojim industrijama, Kraš i Polleo Sport kreirali su recepturu za prvu proteinsku čokoladu u Europskoj uniji – Kraš Polleo Protein Iz jedinstvene kombinacije – čokoladne tradicije Kraša te fitness suvremenosti Polleo Sporta, proizašla je čokolada Kraš Polleo Protein– inovativna poslastica za sve čokoljupce! Razvoj nove čokolade nije nimalo lak posao. A ako je […]

Read More
Stropramen piknik
Gastro Moj Zagreb

Staropramen Piknik zove na druženje na novu lokaciju

Proljetna sezona druženja u prirodi i službeno počinje – otvorenjem dobro poznatog piknika na kojem se uvijek najbolje druži, pleše i uživa uz pivo i gastro novitete. Staropramen Piknik svoja vrata otvara 12. svibnja i to na najpopularnijoj zagrebačkoj lokaciji, u Rougemarin parku! Do 25. svibnja svi će posjetitelji moći uživati u hladnom Staropramen pivu, […]

Read More