Punjena paprika : Idealan ručak za kasno ljeto

punjena paprika recept

Punjena paprika je jelo izuzetno popularno u većini zemalja istočne i srednje Europe, a posebno na području Balkana.

Ovo tradicionalno jelo prenosi se sa generacije na generaciju, te će se zasigurno naći u svojim raznim verzijama na trpezama u Bosni, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Srbiji, Bugarskoj, Crnoj Gori, itd.

punjene paprike recept

Osnovni sastojci su : paprike, riža te začinjeno meso kojim se paprike pune. Međutim mogu biti i vegge varijante u kojima se paprike pune mješavinom povrća npr.graha, poriluka, kus-kusa i slično.

TheFlow donosi jednostavan recept za ovaj omiljeni kasno ljetni ručak, obzirom da na tržnicama svježe i mirisne paprike nedaju da im odolimo.

punjene paprike recept

Sastojci :

500g mješanog mljevenog mesa
Mješavina začina (sol/papar)
Češnjak svježi 1/2 češnja
1 glavica crvenog luka
Biljno ulje dvije žlice
500 g pasirane rajčice
1 jaje srednje
1 žličica brašna
100 g nekuhane riža

8 manjih paprika (babura)
1 žličica mješavine dalmatinski začin
3 dcl vode
*šećer

Recept :

1. Paprike smo oprali i odrezali kapicu sa peteljkom. Očistili smo pod vodom od sjemenki, te ih posušili papirnatim ubrusom.

2. Smjesu za punjenje pripremite tako da u zdjeli (rukama) izmješate meso koje ste posolili, popaprili, dodali sjeckani češnjak, neopranu rižu, i jaje koje će sve povezati.

3.Punite paprike tako da ih ne prepunite jer će smjesa tijekom kuhanja nabubriti.
Složite punjene paprike u širu posudu za kuhanje jednu uz drugu tako da je smjesa prema gore.

4. Sitno isjeckani crveni luk dinstajte na malo ulja, dodajte isjeckani bijeli luk, pa žlicu brašna. Kratko popržite te zalijte sa pasiranom rajčicom.
Umak začinite po solju i paprom, a po želji možete dodati i malo šećera.
Razblažite sa malo vode pa prelijte preko paprika tako da ih umak blago prekrije.

5. Kuhajte cca 90 min na laganoj vatri, a ako se umak jako reducira dodajte malo vode.
Za dodatni miris ljeta predlažemo da pospete dalmatinskim začinom.

Prilog :
Kod nas omiljeni prilog uz punjene paprike svakako je pire krumpir.
Ogulite 5 srednjih krumpira te ih skuhajte u slanoj vodi, cca 25 minuta.
Izmiksajte ili prognječite uz dodatak maslaca i mlijeka.

Nadamo se da će se ovo generacijama obožavano jelo uskoro naći i na Vašem stolu.

Dobar tek !

Recept i fotografije :
Andreja Rezniček Mehun
www.TheFlow.hr

Možda će te zanimati

Koykan
Gastro Moj Zagreb

Healthy Street Food priča zagrebačke franšize restorana

Sve je počelo 2012. godine kada je grupa prijatelja iz Zagreba odlučila svoju ljubav prema putovanjima i svjetskoj kuhinji podijeliti sa svojim sugrađanima, tako je nastao Koykan. “Ideju Koykana započeli smo s ciljem da svako jelo mora biti ukusno, svježe, zdravo, visoko kvalitetno, brzo pripremljeno i dostupno za svaki džep,” kaže Boro Milivojević, CEO i […]

Read More
Gastro Life & Style Moj Zagreb

Ovu subotu Britanski trg postaje plesni podij, ne propustite RNB Confusion spektakl!

U subotu 16.12. od 18 sati RNB Confusion organizira adventsko druženje i ples na otvorenom – Britanac Block Party Ove godine proslavili su 20 godina postojanja, a samo u ovoj godini s njima je plesalo preko 15 000 mladih i gostovali su na najvećim regionalnim festivalima poput Exit, Weekend Media, LMF-a i Sea Stara. Riječ […]

Read More
BOOGIE LAB advent zagreb
Gastro Moj Zagreb

BOOGIE LAB KUĆICE HIT SU OVOG ADVENTA

KRONUTE I KROŠTULE ZAVOLJET ĆEMO NA PRVU Zagrebački Advent ove je godine bogatiji no ikada. Dvije nove lokacije posljednjih dana privlače pažnju, a kronuti i kroštule Boogie Laba već su postali hit koji želimo odmah probati. Na Fuliranju na Strossmayerovom trgu te na Zrinjevcu po prvi ćemo puta uživati u novim gastro hitovima. Kronut je […]

Read More