
Ovih dana, kako nam je kretanje “donekle” ograničeno, imamo možda više vremena, nego prijašnjih godina za kuhinju i pripremu slastica.
Listamo “mamine ili bakine” bilježnice sa receptima u potrazi za sljedećim izazovom. No ako nam istu još nisu povijerile, dobar izvor za inspiraciju je “internet”. I mi smo vam na našem The Flow portalu, već ponudili nekoliko jednostavnih i popularnih recepata, a takav će biti i ovaj.
Današnja zvijezda dana u našoj kuhinji su “fritule”. Osobno doista neznamo nikoga tko ih ne voli, a kako se kaže “sto ljudi sto ćudi” pa svatko vjerojatno ima omiljenu verziju ove slastice.
Dostupni recepti nude više opcija za pripremu, sa ili bez jogurta, sa ili bez alkohola, sa ili bez sušenog voća…itd. Kod “nas doma” smo često pravili tzv. “pijane” u koje se dodaje rakija ili rum.
Dedi fritule nisu bile fritule, ako se u smjesu nije dodalo grožđice, dok oni najmlađi ipak najviše vole fritulu darežljivo prekriti čokoladnim namazom. Fritule su popularna slastica za Božić, ali slasni zalogaji, biti će rado viđeni na stolu u bilo koje doba godine.
Ukoliko ćete ove godine slaviti odlazak 2020 u toplini svog doma, (kao vjerujemo većina) uz klasične filmove poput “Batmana”, ili neku snimku koncerta, tople, slatke fritule uljepšati će večer. Stoga predlažemo da ih uvrstite na vaš “Novogodišnji meni”.
Naš recept je brzi recept koji provjereno svaki put uspije, a rezultat su “puflaste”, meke fritule, koje nestaju u trenu. Ostaje samo trag šećera u prahu, fini miris vanilje u zraku i želja za još jednom porcijom.
Što se kalorija tiče…hm… nemojmo misliti o njima, bar ne za “Novu Godinu”, bolje odluke tako i tako ćemo donjeti 01.01.2021 zar ne?
Sastojci
- 2 jajeta
- 1 čašica tekućeg jogurta (180g)
- 1 paketić praška za pecivo
- 2 paketića vanilin šećera
- 200g glatkog brašna
- prstohvat soli
- šećer u prahu za posipanje
- limunova korica
- ulje za prženje (biljno ili suncokret)
U posudi pijenjačom izlupajte jaja, te im dodajte 2 paketića vanilin šećera i porstohvat soli.
Dodajte postepeno brašno, prašak za pecivo, te jogurt. Dodajte malo limunove korice za aromu (nešpricani limun po mogućnosti). Kada dobijete glatku smjesu, kompaktnu koja klizi sa pjenjače ali nije prerijetka – tijesto je gotovo.
Ostavite ga malo sa strane, te u manjoj dubljoj posudi zagrijte dovoljno ulja da fritule “plivaju”. Kada je ulje vruće, žlicom spuštajte male “porcije” tijesta. Desertna žlica je dobra mjera.
Tijesto se uglavnom samo okrene, ali po potrebi provjerite i okrenite fritule, kako bi sa svih strana bile zlatno žute. Izvadite ih na salvetu, te ih poslužite posute šećerom u prahu, ili čokoladom.