“Puflaste” novogodišnje fritule by The Flow

fritule

Ovih dana, kako nam je kretanje “donekle” ograničeno, imamo možda više vremena, nego prijašnjih godina za kuhinju i pripremu slastica.

Listamo “mamine ili bakine” bilježnice sa receptima u potrazi za sljedećim izazovom. No ako nam istu još nisu povijerile, dobar izvor za inspiraciju je “internet”. I mi smo vam na našem The Flow portalu, već ponudili nekoliko jednostavnih i popularnih recepata, a takav će biti i ovaj.

Današnja zvijezda dana u našoj  kuhinji su “fritule”. Osobno doista neznamo nikoga tko ih ne voli, a kako se kaže “sto ljudi sto ćudi” pa svatko vjerojatno ima omiljenu verziju ove slastice.

fritule

Dostupni recepti nude više opcija za pripremu, sa ili bez jogurta, sa ili bez alkohola, sa ili bez sušenog voća…itd. Kod “nas doma” smo često pravili tzv. “pijane” u koje se dodaje rakija ili rum.

Dedi fritule nisu bile fritule, ako se u smjesu nije dodalo grožđice, dok oni najmlađi ipak najviše vole fritulu darežljivo prekriti  čokoladnim namazom. Fritule su popularna slastica za Božić, ali slasni zalogaji, biti će rado viđeni na stolu u bilo koje doba godine.

Ukoliko ćete ove godine slaviti odlazak 2020 u toplini svog doma, (kao vjerujemo većina) uz klasične filmove poput “Batmana”, ili neku snimku koncerta,  tople, slatke fritule uljepšati će večer. Stoga predlažemo da  ih uvrstite na vaš “Novogodišnji meni”.

Naš recept je brzi recept koji provjereno svaki put uspije, a rezultat su “puflaste”, meke fritule, koje nestaju u trenu. Ostaje samo trag šećera u prahu, fini miris vanilje u zraku i želja za još jednom porcijom. 

Što se kalorija tiče…hm… nemojmo misliti o njima, bar ne za “Novu Godinu”, bolje odluke tako i tako ćemo donjeti 01.01.2021 zar ne? 

fritule

Sastojci

  • 2 jajeta
  • 1 čašica tekućeg jogurta (180g)
  • 1 paketić praška za pecivo
  • 2 paketića vanilin šećera
  • 200g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu za posipanje
  • limunova korica
  • ulje za prženje (biljno ili suncokret) 

U posudi pijenjačom izlupajte jaja, te im dodajte 2 paketića vanilin šećera i porstohvat soli. 

Dodajte postepeno brašno, prašak za pecivo, te jogurt. Dodajte malo limunove korice za aromu (nešpricani limun po mogućnosti). Kada dobijete glatku smjesu, kompaktnu koja klizi sa pjenjače ali nije prerijetka – tijesto je gotovo. 

Ostavite ga malo sa strane, te u manjoj dubljoj posudi zagrijte dovoljno ulja da fritule “plivaju”. Kada je ulje vruće, žlicom spuštajte male “porcije” tijesta. Desertna žlica je dobra mjera.

Tijesto se uglavnom samo okrene, ali po potrebi provjerite i okrenite fritule, kako bi sa svih strana bile zlatno žute. Izvadite ih na salvetu, te ih poslužite posute šećerom u prahu, ili čokoladom.

Dobar tek ! 

 
Foto i tekst : Andreja Rezniček Mehun
www.The Flow.hr

https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

Možda će te zanimati

Boogie lab zagreb
Gastro Moj Zagreb

BOOGIE LAB, BISTRO, BAKERY I BAR NOVO JE COOL MJESTO U ZAGREBU

Otvara se najveći pekarski laboratorij u najluđoj atmosferi. Boogie Lab je bistro, pekarnica i bar koji se smjestio u novom kompleksu Park kneževa u Ulici Kneza Borne u Zagrebu. Na više od 450 m2 unutarnjeg prostora, te velike terase s dvorišne strane, prekrasne interpolacije koju potpisuju VMD I 3LHD studio, smjestio se Boogie Lab. Mjesto […]

Read More
Green cakes
Fit Flow Gastro Health Flow

Green cakes

GREEN CAKES se bavi razvojem, proizvodnjom i prodajom zdravih slastica. Naš je cilj podržati zdrav način prehrane i dokazati da zdravo može biti slatko i ukusno i to bez grižnje savjesti. GREEN CAKES slastice prilagođene su i osobama s dijabetesom, osobama s intolerancijom na gluten, osobama s intolerancijom na laktozu i drugim intolerancijama te svim […]

Read More
Recept : Pužići sa okusom pizze
Gastro

Recept : Pužići sa okusom pizze

Tijekom praznika volimo malo duže spavati i biti u pidjami. Praznična jutra su super prilika za pogledati kakav dobar film uz kavu ili čaj? No tada treba i nešto fino za prigristi. Doista nemože jednostavnije od finih pizza pužića, koji će nestati jednako brzo kao što smo ih i spremili. Za pripremu nam treba: Tijesto […]

Read More