“Puflaste” novogodišnje fritule by The Flow

fritule

Ovih dana, kako nam je kretanje “donekle” ograničeno, imamo možda više vremena, nego prijašnjih godina za kuhinju i pripremu slastica.

Listamo “mamine ili bakine” bilježnice sa receptima u potrazi za sljedećim izazovom. No ako nam istu još nisu povijerile, dobar izvor za inspiraciju je “internet”. I mi smo vam na našem The Flow portalu, već ponudili nekoliko jednostavnih i popularnih recepata, a takav će biti i ovaj.

Današnja zvijezda dana u našoj  kuhinji su “fritule”. Osobno doista neznamo nikoga tko ih ne voli, a kako se kaže “sto ljudi sto ćudi” pa svatko vjerojatno ima omiljenu verziju ove slastice.

fritule

Dostupni recepti nude više opcija za pripremu, sa ili bez jogurta, sa ili bez alkohola, sa ili bez sušenog voća…itd. Kod “nas doma” smo često pravili tzv. “pijane” u koje se dodaje rakija ili rum.

Dedi fritule nisu bile fritule, ako se u smjesu nije dodalo grožđice, dok oni najmlađi ipak najviše vole fritulu darežljivo prekriti  čokoladnim namazom. Fritule su popularna slastica za Božić, ali slasni zalogaji, biti će rado viđeni na stolu u bilo koje doba godine.

Ukoliko ćete ove godine slaviti odlazak 2020 u toplini svog doma, (kao vjerujemo većina) uz klasične filmove poput “Batmana”, ili neku snimku koncerta,  tople, slatke fritule uljepšati će večer. Stoga predlažemo da  ih uvrstite na vaš “Novogodišnji meni”.

Naš recept je brzi recept koji provjereno svaki put uspije, a rezultat su “puflaste”, meke fritule, koje nestaju u trenu. Ostaje samo trag šećera u prahu, fini miris vanilje u zraku i želja za još jednom porcijom. 

Što se kalorija tiče…hm… nemojmo misliti o njima, bar ne za “Novu Godinu”, bolje odluke tako i tako ćemo donjeti 01.01.2021 zar ne? 

fritule

Sastojci

  • 2 jajeta
  • 1 čašica tekućeg jogurta (180g)
  • 1 paketić praška za pecivo
  • 2 paketića vanilin šećera
  • 200g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu za posipanje
  • limunova korica
  • ulje za prženje (biljno ili suncokret) 

U posudi pijenjačom izlupajte jaja, te im dodajte 2 paketića vanilin šećera i porstohvat soli. 

Dodajte postepeno brašno, prašak za pecivo, te jogurt. Dodajte malo limunove korice za aromu (nešpricani limun po mogućnosti). Kada dobijete glatku smjesu, kompaktnu koja klizi sa pjenjače ali nije prerijetka – tijesto je gotovo. 

Ostavite ga malo sa strane, te u manjoj dubljoj posudi zagrijte dovoljno ulja da fritule “plivaju”. Kada je ulje vruće, žlicom spuštajte male “porcije” tijesta. Desertna žlica je dobra mjera.

Tijesto se uglavnom samo okrene, ali po potrebi provjerite i okrenite fritule, kako bi sa svih strana bile zlatno žute. Izvadite ih na salvetu, te ih poslužite posute šećerom u prahu, ili čokoladom.

Dobar tek ! 

 
Foto i tekst : Andreja Rezniček Mehun
www.The Flow.hr

https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

Možda će te zanimati

Gastro

Influenceri su po prvi put u Hrvatskoj isprobali i odobrili – Beer&Paint

U jednoj ruci hladno Stella Artois pivo, a u drugoj paleta boja i kist. Možda zvuči nespojivo, ali radionica Beer&Paint i službeno je postala najzabavniji način druženja i opuštanja. Prvu takvu u Hrvatskoj, organizirala je Stella Artois i to na najboljoj mogućoj lokaciji za slikarsku inspiraciju. Na svojoj prepoznatljivoj galeriji s pogledom na cijeli Zagreb, […]

Read More
Polleo sport kraš čokolada
Fit Flow Gastro

Stigla je najjača čokolada na tržištu

Lideri u svojim industrijama, Kraš i Polleo Sport kreirali su recepturu za prvu proteinsku čokoladu u Europskoj uniji – Kraš Polleo Protein Iz jedinstvene kombinacije – čokoladne tradicije Kraša te fitness suvremenosti Polleo Sporta, proizašla je čokolada Kraš Polleo Protein– inovativna poslastica za sve čokoljupce! Razvoj nove čokolade nije nimalo lak posao. A ako je […]

Read More
Stropramen piknik
Gastro Moj Zagreb

Staropramen Piknik zove na druženje na novu lokaciju

Proljetna sezona druženja u prirodi i službeno počinje – otvorenjem dobro poznatog piknika na kojem se uvijek najbolje druži, pleše i uživa uz pivo i gastro novitete. Staropramen Piknik svoja vrata otvara 12. svibnja i to na najpopularnijoj zagrebačkoj lokaciji, u Rougemarin parku! Do 25. svibnja svi će posjetitelji moći uživati u hladnom Staropramen pivu, […]

Read More