PRVO POSEBNO IZDANJE GAULT & MILLAU VODIČA ZA ZAGREB I OKOLICU

GAULT & MILLAU ZAGREB

PRVO POSEBNO IZDANJE GAULT & MILLAU VODIČA ZA ZAGREB I OKOLICU

Grad Zagreb i okolica dobili su svoje prvo izdanje svjetskog gastronomskog vodiča Gault & Millau Croatia – Zagreb i okolica/and surroundings 2022. Promocija je održana uz svečanu dodjelu priznanja chefovima najboljih zagrebačkih restorana.

GAULT&MILLAU VODIČA ZA ZAGREB I OKOLICU
Promocija vodica Gault Millau Zagreb i okolica
Nagradjeni Chefovi
Restoran Apetit by Marin Rendic

Na inicijativu Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) te u suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije (TZZŽ), Zagreb i njegov prsten dobili su vlastito izdanje jednog od najrelevantnijih gastronomskih vodiča na svijetu – Gault & Millau (GM). Tako je, po prvi puta u povijesti, objavljeno dvojezično (hrvatsko/englesko) izdanje vodiča koji sadrži recenzije i fotografije 100 restorana, konoba, zalogajnica, POP lokala i slastičarnica Zagreba i okolice. Taj široki raspon uvrštenja ugostiteljskih objekata temelji se na GM motu „luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni“.

GAULT & MILLAU  ZAGREB
Promocija vodica Gault Millau Zagreb i okolica
Tvrtko Sakota, Chef i vlasnik restorana Nav
Restoran Apetit by Marin Rendic

Svečanoj promociji vodiča i proglašenju najboljih chefova prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, g. Luka Korlaet, koja je izjavio: „Drago mi je da je Grad Zagreb stupio u Gault & Millau obitelj što je iznimno priznanje zagrebačkoj gastronomskoj sceni. Nadam se da će priznanje koje je ovime uručeno zagrebačkoj gastronomiji podići vidljivost Grada Zagreba i popularizirati poslove vezane uz sektor gastronomije. Gastronomija je usko vezana uz doživljaj turista o destinaciji i predstavlja važan dio iskustva koji turistu ostane po povratku s putovanja i slici destinacije koju širi među poznanicima i prijateljima. Nadam se da smo ovime započeli jednu dugu zajedničku priču i veselim se budućim zanimljivim vremenima razvoja zagrebačke gastronomske scene.“

GAULT & MILLAU  ZAGREB
Promocija vodica Gault Millau Zagreb i okolica
Ivana Alilovic (direktorica TZ Zagrebacke zupanije) i Monika Udovicic (ravnateljica Uprave za sustav turistickih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove)
Restoran Apetit by Marin Rendic

Ispred Ministarstva turizma i sporta RH, predstavljanje vodiča podržala je i gđa Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove koja je poručila: „Gastronomija i enologija važan su motiv turista prilikom odabira destinacije te je bitno dodatno razvijati taj segment turističke ponude. Zato nam je jako drago da je u 2021. čak više od 400 hrvatskih restorana uvršteno u izdanje gastronomskog vodiča Gault & Millau, a ovo prvo posebno izdanje za Zagreb i okolicu dodatno valorizira ne samo zagrebačku, već i kontinentalnu gastro ponudu naše zemlje. Hrvatska kontinuirano gradi imidž prepoznatljive gastro destinacije bazirane na izuzetnoj raznolikosti i autentičnosti regionalnih gastronomskih identiteta, a u razdoblju pred nama cilj nam je još više poticati i kvalitetnije prezentirati enologiju i gastronomiju kako bismo dodatno obogatili ukupnu turističku ponudu tijekom cijele godine. Čestitam chefovima na današnjim priznanjima, koje će im vjerujem biti dodatni poticaj u daljnjoj kvaliteti rada.“

GAULT & MILLAU  ZAGREB
Promocija vodica Gault Millau Zagreb i okolica
Martina Bienenfeld – direktorica TZGZ, Luka Korlaet (zamjenik gradonacelnika Grada Zagreba)
Restoran Apetit by Marin Rendic

Ovom prigodom, direktorica TZGZ, gđa Martina Bienenfeld, također je izjavila: „Raduje me da je na inicijativu TZGZ, svjetlo dana ugledao ovaj cijenjeni svjetski gastro vodič s tradicijom dugom gotovo 60 godina. Čestitam svim našim ugostiteljima koji su zasluženo uvršteni u prvo zagrebačko izdanje, čime se dodatno valorizira gastro ponuda našeg grada. Posebne čestitke upućujem i za 11 nagrađenih zagrebačkih chefova te vjerujem da će im GM ocjene i priznanja biti poticaj da i dalje streme k izvrsnosti u stvaranju cjelokupnog gastronomskog doživljaja. Naime, upravo je ta vrsta doživljaja jedan od najvažnijih motiva dolaska naših gostiju u Zagreb i okolicu te razlog odabira pojedinog restorana.“

GAULT & MILLAU  ZAGREB
Promocija vodica Gault Millau Zagreb i okolica
Tvrtko Sakota, Chef i vlasnik restorana Nav
Restoran Apetit by Marin Rendic

Predstavljanju je nazočila direktorica GM za Hrvatsku, gđa Ingrid Badurina Danielsson, koja je poručila: „Gastronomska scena Zagreba i okolice posebno se razvila posljednjih godina te je grad dobio mnoštvo novih restorana s bogatom i raznovrsnom ponudom. Zasigurno još neki od njih zaslužuju mjesto u vodiču, ali zbog ograničenog broja nisu mogli biti uvršteni u ovogodišnji izbor tiskanog izdanja. No, bit će predstavljeni na GM webu na kojemu je dostupan i sadržaj vodiča za cijelu Hrvatsku, a godišnje bilježi čak 2,5 milijuna korisnika i 6 milijuna pregleda. Tiskano izdanje Gault & Millau Croatia 2022 za cijelu Hrvatsku izlazi 5. travnja 2022.“

Promocija vodiča završena je u svečanom tonu jer su proglašeni i najbolji chefovi Zagreba, a to su redom: Chef Tvrtko Šakota – NAV, Chefica Ana Grgić – Zinfandel’s i Le Bistro, Chef Matija Bogdan – ManO, Chef Hrvoje Kroflin – ManO2, Chef Bruno Vokal – Noel, Chef Marin Rendić – Bistro Apetit by Marin Rendić, Chef Ivo Sučević – Dubravkin put, Chefica Vesna Miletić – Tač, Chef Stipan Iličić – Balon, Chef Matija Bregeš – Baltazar, Chef Filip Horvat – TheAtrium by Filho

GAULT & MILLAU  ZAGREB
Promocija vodica Gault Millau Zagreb i okolica
Ingrid Badurina Danielsson (direktorica GM za Hrvatsku), Ivana Alilovic (direktorica TZ Zagrebacke zupanije), Luka Korlaet (zamjenik gradonacelnika Grada Zagreba), Monika Udovicic (ravnateljica Uprave za sustav turistickih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove) i Martina Bienenfeld (direktorica TZGZ)
Restoran Apetit by Marin Rendic

Podsjećamo, Gault & Millau jedan je od 2 najrelevantnija gastronomska vodiča na svijetu te jedan od najjačih brandova na međunarodnoj gastronomskoj sceni. Pokrenut 1965. u Francuskoj, vodič danas izlazi u dvadesetak zemalja, a posebno je poznat u Austriji, Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Švicarskoj, Sloveniji i dalekom Japanu. Vodič uživa veliki ugled među putnicima i turistima, ljubiteljima dobre hrane, koji s punim povjerenjem slijede njegove preporuke. Znaju da je riječ o nezavisnim, vjerodostojnim recenzijama anonimnih ocjenjivača koji posjećuju restorane i plaćaju svoje račune kao i svi ostali gosti. Njihov je glavni zadatak da korisnicima vodiča predoče ono što ih čeka u određenom ugostiteljskom objektu. Dobri poznavatelji lokalne gastronomske scene, hrane i terroira, prošli su GM obuku te restorane ocjenjuju prema detaljno razrađenoj metodologiji jedinstvenoj za sve zemlje u kojima vodič izlazi. Restorani smatraju da su ocjene, odnosno kuharske kape (toques), koje dodjeljuje GM znak prestiža, a posjetiteljima restorana prepoznatljive žute GM naljepnice jamče provjerenu kvalitetu jela i usluga.

Vodič je dostupan u prodaji od utorka 8. veljače na prodajnim mjestima Tisak media i kioscima Tiska.

Možda će te zanimati

Koykan
Gastro Moj Zagreb

Healthy Street Food priča zagrebačke franšize restorana

Sve je počelo 2012. godine kada je grupa prijatelja iz Zagreba odlučila svoju ljubav prema putovanjima i svjetskoj kuhinji podijeliti sa svojim sugrađanima, tako je nastao Koykan. “Ideju Koykana započeli smo s ciljem da svako jelo mora biti ukusno, svježe, zdravo, visoko kvalitetno, brzo pripremljeno i dostupno za svaki džep,” kaže Boro Milivojević, CEO i […]

Read More
Gastro Life & Style Moj Zagreb

Ovu subotu Britanski trg postaje plesni podij, ne propustite RNB Confusion spektakl!

U subotu 16.12. od 18 sati RNB Confusion organizira adventsko druženje i ples na otvorenom – Britanac Block Party Ove godine proslavili su 20 godina postojanja, a samo u ovoj godini s njima je plesalo preko 15 000 mladih i gostovali su na najvećim regionalnim festivalima poput Exit, Weekend Media, LMF-a i Sea Stara. Riječ […]

Read More
BOOGIE LAB advent zagreb
Gastro Moj Zagreb

BOOGIE LAB KUĆICE HIT SU OVOG ADVENTA

KRONUTE I KROŠTULE ZAVOLJET ĆEMO NA PRVU Zagrebački Advent ove je godine bogatiji no ikada. Dvije nove lokacije posljednjih dana privlače pažnju, a kronuti i kroštule Boogie Laba već su postali hit koji želimo odmah probati. Na Fuliranju na Strossmayerovom trgu te na Zrinjevcu po prvi ćemo puta uživati u novim gastro hitovima. Kronut je […]

Read More