PRVO POSEBNO IZDANJE GAULT & MILLAU VODIČA ZA ZAGREB I OKOLICU

GAULT & MILLAU ZAGREB

PRVO POSEBNO IZDANJE GAULT & MILLAU VODIČA ZA ZAGREB I OKOLICU

Grad Zagreb i okolica dobili su svoje prvo izdanje svjetskog gastronomskog vodiča Gault & Millau Croatia – Zagreb i okolica/and surroundings 2022. Promocija je održana uz svečanu dodjelu priznanja chefovima najboljih zagrebačkih restorana.

GAULT&MILLAU VODIČA ZA ZAGREB I OKOLICU
Promocija vodica Gault Millau Zagreb i okolica
Nagradjeni Chefovi
Restoran Apetit by Marin Rendic

Na inicijativu Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) te u suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije (TZZŽ), Zagreb i njegov prsten dobili su vlastito izdanje jednog od najrelevantnijih gastronomskih vodiča na svijetu – Gault & Millau (GM). Tako je, po prvi puta u povijesti, objavljeno dvojezično (hrvatsko/englesko) izdanje vodiča koji sadrži recenzije i fotografije 100 restorana, konoba, zalogajnica, POP lokala i slastičarnica Zagreba i okolice. Taj široki raspon uvrštenja ugostiteljskih objekata temelji se na GM motu „luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni“.

GAULT & MILLAU  ZAGREB
Promocija vodica Gault Millau Zagreb i okolica
Tvrtko Sakota, Chef i vlasnik restorana Nav
Restoran Apetit by Marin Rendic

Svečanoj promociji vodiča i proglašenju najboljih chefova prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, g. Luka Korlaet, koja je izjavio: „Drago mi je da je Grad Zagreb stupio u Gault & Millau obitelj što je iznimno priznanje zagrebačkoj gastronomskoj sceni. Nadam se da će priznanje koje je ovime uručeno zagrebačkoj gastronomiji podići vidljivost Grada Zagreba i popularizirati poslove vezane uz sektor gastronomije. Gastronomija je usko vezana uz doživljaj turista o destinaciji i predstavlja važan dio iskustva koji turistu ostane po povratku s putovanja i slici destinacije koju širi među poznanicima i prijateljima. Nadam se da smo ovime započeli jednu dugu zajedničku priču i veselim se budućim zanimljivim vremenima razvoja zagrebačke gastronomske scene.“

GAULT & MILLAU  ZAGREB
Promocija vodica Gault Millau Zagreb i okolica
Ivana Alilovic (direktorica TZ Zagrebacke zupanije) i Monika Udovicic (ravnateljica Uprave za sustav turistickih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove)
Restoran Apetit by Marin Rendic

Ispred Ministarstva turizma i sporta RH, predstavljanje vodiča podržala je i gđa Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove koja je poručila: „Gastronomija i enologija važan su motiv turista prilikom odabira destinacije te je bitno dodatno razvijati taj segment turističke ponude. Zato nam je jako drago da je u 2021. čak više od 400 hrvatskih restorana uvršteno u izdanje gastronomskog vodiča Gault & Millau, a ovo prvo posebno izdanje za Zagreb i okolicu dodatno valorizira ne samo zagrebačku, već i kontinentalnu gastro ponudu naše zemlje. Hrvatska kontinuirano gradi imidž prepoznatljive gastro destinacije bazirane na izuzetnoj raznolikosti i autentičnosti regionalnih gastronomskih identiteta, a u razdoblju pred nama cilj nam je još više poticati i kvalitetnije prezentirati enologiju i gastronomiju kako bismo dodatno obogatili ukupnu turističku ponudu tijekom cijele godine. Čestitam chefovima na današnjim priznanjima, koje će im vjerujem biti dodatni poticaj u daljnjoj kvaliteti rada.“

GAULT & MILLAU  ZAGREB
Promocija vodica Gault Millau Zagreb i okolica
Martina Bienenfeld – direktorica TZGZ, Luka Korlaet (zamjenik gradonacelnika Grada Zagreba)
Restoran Apetit by Marin Rendic

Ovom prigodom, direktorica TZGZ, gđa Martina Bienenfeld, također je izjavila: „Raduje me da je na inicijativu TZGZ, svjetlo dana ugledao ovaj cijenjeni svjetski gastro vodič s tradicijom dugom gotovo 60 godina. Čestitam svim našim ugostiteljima koji su zasluženo uvršteni u prvo zagrebačko izdanje, čime se dodatno valorizira gastro ponuda našeg grada. Posebne čestitke upućujem i za 11 nagrađenih zagrebačkih chefova te vjerujem da će im GM ocjene i priznanja biti poticaj da i dalje streme k izvrsnosti u stvaranju cjelokupnog gastronomskog doživljaja. Naime, upravo je ta vrsta doživljaja jedan od najvažnijih motiva dolaska naših gostiju u Zagreb i okolicu te razlog odabira pojedinog restorana.“

GAULT & MILLAU  ZAGREB
Promocija vodica Gault Millau Zagreb i okolica
Tvrtko Sakota, Chef i vlasnik restorana Nav
Restoran Apetit by Marin Rendic

Predstavljanju je nazočila direktorica GM za Hrvatsku, gđa Ingrid Badurina Danielsson, koja je poručila: „Gastronomska scena Zagreba i okolice posebno se razvila posljednjih godina te je grad dobio mnoštvo novih restorana s bogatom i raznovrsnom ponudom. Zasigurno još neki od njih zaslužuju mjesto u vodiču, ali zbog ograničenog broja nisu mogli biti uvršteni u ovogodišnji izbor tiskanog izdanja. No, bit će predstavljeni na GM webu na kojemu je dostupan i sadržaj vodiča za cijelu Hrvatsku, a godišnje bilježi čak 2,5 milijuna korisnika i 6 milijuna pregleda. Tiskano izdanje Gault & Millau Croatia 2022 za cijelu Hrvatsku izlazi 5. travnja 2022.“

Promocija vodiča završena je u svečanom tonu jer su proglašeni i najbolji chefovi Zagreba, a to su redom: Chef Tvrtko Šakota – NAV, Chefica Ana Grgić – Zinfandel’s i Le Bistro, Chef Matija Bogdan – ManO, Chef Hrvoje Kroflin – ManO2, Chef Bruno Vokal – Noel, Chef Marin Rendić – Bistro Apetit by Marin Rendić, Chef Ivo Sučević – Dubravkin put, Chefica Vesna Miletić – Tač, Chef Stipan Iličić – Balon, Chef Matija Bregeš – Baltazar, Chef Filip Horvat – TheAtrium by Filho

GAULT & MILLAU  ZAGREB
Promocija vodica Gault Millau Zagreb i okolica
Ingrid Badurina Danielsson (direktorica GM za Hrvatsku), Ivana Alilovic (direktorica TZ Zagrebacke zupanije), Luka Korlaet (zamjenik gradonacelnika Grada Zagreba), Monika Udovicic (ravnateljica Uprave za sustav turistickih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove) i Martina Bienenfeld (direktorica TZGZ)
Restoran Apetit by Marin Rendic

Podsjećamo, Gault & Millau jedan je od 2 najrelevantnija gastronomska vodiča na svijetu te jedan od najjačih brandova na međunarodnoj gastronomskoj sceni. Pokrenut 1965. u Francuskoj, vodič danas izlazi u dvadesetak zemalja, a posebno je poznat u Austriji, Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Švicarskoj, Sloveniji i dalekom Japanu. Vodič uživa veliki ugled među putnicima i turistima, ljubiteljima dobre hrane, koji s punim povjerenjem slijede njegove preporuke. Znaju da je riječ o nezavisnim, vjerodostojnim recenzijama anonimnih ocjenjivača koji posjećuju restorane i plaćaju svoje račune kao i svi ostali gosti. Njihov je glavni zadatak da korisnicima vodiča predoče ono što ih čeka u određenom ugostiteljskom objektu. Dobri poznavatelji lokalne gastronomske scene, hrane i terroira, prošli su GM obuku te restorane ocjenjuju prema detaljno razrađenoj metodologiji jedinstvenoj za sve zemlje u kojima vodič izlazi. Restorani smatraju da su ocjene, odnosno kuharske kape (toques), koje dodjeljuje GM znak prestiža, a posjetiteljima restorana prepoznatljive žute GM naljepnice jamče provjerenu kvalitetu jela i usluga.

Vodič je dostupan u prodaji od utorka 8. veljače na prodajnim mjestima Tisak media i kioscima Tiska.

Možda će te zanimati

Bota šare advent
Gastro

Tradicionalni Advent koji podsjeća na prave vrijednosti

Tradicionalni Advent i vrijednosti koje ovo doba predstavlja pomalo se sve više udaljuju od svog pravog značenja. Ovih dana prevladavaju iščekivanje, nada i budnost. Isto tako, cijelo vrijeme Adventa je i vrijeme koje posvećujemo obitelji, prijateljima i dragim ljudima. Restorani Bota Šare već su prepoznatljivo mjesto okupljanja, posebno u vrijeme Adventa. U moru izvrsnih delicija, one […]

Read More
Boogie lab advent
Gastro Moj Zagreb

Boogie Lab Kronut i Sourdough lasagne hit su ovogodišnjeg adventa, a posebno oduševljenje nose i njihovi signature kokteli

Zagrebački Advent već u prvim danima posjetile su stotine tisuća ljudi i rekordi se ruše. Među brojnim kućicama, one Boogieve pri samom su vrhu posjećenosti. Boogiev tim ove godine na dvije lokacije, Fuliranju i Fooling Around Zagreb, predstavlja jela i koktele koji su savršen bijeg od svakodnevne gastro ponude. Poseban hit su Kronut i Sourdough […]

Read More
Koykan
Gastro Moj Zagreb

Healthy Street Food priča zagrebačke franšize restorana

Sve je počelo 2012. godine kada je grupa prijatelja iz Zagreba odlučila svoju ljubav prema putovanjima i svjetskoj kuhinji podijeliti sa svojim sugrađanima, tako je nastao Koykan. “Ideju Koykana započeli smo s ciljem da svako jelo mora biti ukusno, svježe, zdravo, visoko kvalitetno, brzo pripremljeno i dostupno za svaki džep,” kaže Boro Milivojević, CEO i […]

Read More