Prosecco Days – vrhunska talijanska pjenušava vina u srcu Zagreba

Prosecco days zagreb vinoljupci

14. i 15. listopada u zagrebačkom hotelu Dubrovnik održat će se prvi poslovni vinski sajam Prosecco Days na kojem će svoje pjenušave perjanice prezentirati dvadeset talijanskih proizvođača Prosecca DOC. Neki od njih – poput Ville Sandi, Bottege i Astorie – već su poznati i etablirani na hrvatskom tržištu, no većina će pjenušavih vina imati svoju hrvatsku premijeru. Organizatori ovog događanja su udruga Vinoljupci i Talijansko hrvatska gospodarska komora uz potporu Veleposlanstva Republike Italije i Konzorcij za zaštitu imena Prosecco DOC iz Treviza.

Cilj ovog vinskog susreta je ojačati postojeće i stvoriti nove poslovne veze između proizvođača Prosecca DOC i hrvatskih vinskih profesionalaca, distributera, trgovaca i HoReCa sektora. Promenadno kušanje vina na rasporedu je oba sajamska dana u periodu od 12 do 18h. Osim predstavnika struke, u vrhunskom Proseccu DOC mogu uživati i svi ljubitelji pjenušavih vina, obzirom da je sajam otvoren za javnost.

Sajam će započeti stručnim predavanjem pod nazivom “ Prosecco DOC – prošlost, sadašnjost i budućnost“, koje će održati gđa Andrea Perkov, Generalna direktorica THGK, a tijekom kojeg će se prisutnima obratiti i direktor Konzorcija proizvođača Prosecca DOC g. Luca Giavi Na programu će se naći četiri stručne radionice koje će voditi najpoznatiji hrvatski vinski bloger Nenad Trifunović Vinopija. Prvog sajma održat će se i gala večera pod nazivom „Prosecco & Dijamanti“. Glavne zvijezde ove ekskluzivne priče bit će, naravno, vrhunska pjenušava vina, a uvažene goste očekuje i stručno predavanje o dijamantima, kao i mogućnost isprobavanja dragocjenog nakita, za koje će se pobrinuti jedan od partnera večere – Zlatarna Rodić. Za dobru hidriranost tijekom oba sajamska dana, brine se Romerquelle, voda-partner sajma.

Italija i Hrvatska susjedne su zemlje koje povezuju duga povijest gospodarske suradnje i snažne poslovne spone. Kada je riječ o proizvodnji, distribuciji i izvozu vina, brojke debelo pretežu u korist Talijana, svjetskih lidera na spomenutom području. Iako su popularni pjenušavci dobiveni od sorte glera u Hrvatskoj već dugo prisutni i vidljivi, prostora za tržišno širenje Prosecca DOC ima više nego dovoljno. Jedan od razloga koji navode na taj zaključak je opći porast popularnosti pjenušavih vina u Hrvatskoj kojem svjedočimo posljednjih nekoliko godina, kao i trend povećanja proizvodnje pjenušaca od strane domaćih vinara.

Na hrvatskom, ali i na ostalim tržištima, Prosecco DOC je zbog dobre cijene i stabilne kvalitete visoko kompetitivan u odnosu na druga pjenušava vina, poput, primjerice, francuskog šampanjca i španjolske cave. Nadamo se da će sajam Prosecco Days motivirati domaće vinare na udruženo tržišno djelovanje, a zatim i na zaštitu i brandiranje domaćih pjenušavih vina – o čemu uistinu mnogo možemo naučiti od Talijana.

U jednoj čaši pjenušca nalazi se navodno 33,3 milijuna mjehurića. Ovim putem pozivamo sve ljubitelje pjenušavaca da posjete sajam Prosecco Days 14. i 15. Listopada i zajedno s nama provjere istinistost ove tvrdnje 😊.

Ulaznice su dostupne putem Entrio sustava, a dodatne informacije o sajmu potražite na facebook.com/Vinoljupci.

Možda će te zanimati

Kenwood kuha
Gastro

Ovaj slasni kolačić s kremom od kestena i marmeladom od naranče s potpisom Mirjane Špoljar idealan je za kišna poslijepodneva

#KenwoodKuha …a njegovu je pripremu u subotu usavršilo osam timova kulinara #KenwoodKuha radionice, među kojima su bili i Mile Butorac, Zrinka Zekulić i Anita Vukušić Cervar Stigla je jesen, a to znači samo jedno – vrijeme je za umatanje u omiljenu dekicu i poslijepodnevni ritual uživanja u najdražem toplom napitku i kolačićima, sve dok je […]

Read More
punjena paprika recept
Gastro

Punjena paprika : Idealan ručak za kasno ljeto

Punjena paprika je jelo izuzetno popularno u većini zemalja istočne i srednje Europe, a posebno na području Balkana. Ovo tradicionalno jelo prenosi se sa generacije na generaciju, te će se zasigurno naći u svojim raznim verzijama na trpezama u Bosni, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Srbiji, Bugarskoj, Crnoj Gori, itd. Osnovni sastojci su : paprike, riža te […]

Read More
Cezar salata
Gastro

Cezar salata by TheFlow.hr

Jedna od najpopularnijih salata, koju ćete pronaći na jelovniku većine restorana nosi ime Cezar Salata, a dobila ga je po svom tvorcu – kuharu Caesareu Cardiniju. Porijeklom talijan Caesare je svoju i godinama kasnije slavnu salatu prvi put predstavio u Meksiku kamo je odselio. Bilo je to 1924 godine u restoranu Tijuana koji je Caesare […]

Read More