
Volite voćne kolače? Niste fan teških krema, preferirate prhke kolače? Onda je ova pita odličan izbor za vas.
Također vrlo je jednostavna za pripremu pa će i manje iskusan slastičar dobiti odličan rezultat.
Sastojci i priprema tijesta
400g glatkog brašna
200g maslaca
100g kiselog vrhnja
100g šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
prstohvat soli
2 jajeta
Korica limuna
Spojiti suhe sastojke, te zatim dodati naribani maslac, jaja i vrhnje, pa rukama umjesiti prhko tijesto. (pripaziti da je maslac hladan) Tijesto zamotati u plastičnu foliju i pustiti da odleži u hladnjaku pola sata.
Sastojci i priprema fila od jabuka
1,2 kg jabuka
100g šećera
100g usitnjenih badema
ekstrakt vanilije – žličica
rum – žličica
1,2 kg jabuka oguliti i naribati, zatim u posudi kratko pirjati uz dodatak 100g šećera, malo ruma,i ekstrakta vanilije. (Dodati po želji 100g usitnjenih badema)
Propirjati nekih 5 min, pa pustiti da se hladi.
Tijesto podjeliti na dva jednaka dijela pa razvaljati po mjeri posude za pečenje, koju ste prethodno namastili.
Prvu “koru” ispikati vilicom pa rasporediti fil od jabuka. Staviti drugu koru i također ispikati vilicom, te po potrebi malo utisnuti prstima i oblikovati. Možete gornju koru izrezati u trake kako bi napravili izgled “košare”, ili kao na našem primjeru uz pomoć modli dodati oblike od viška tijesta.
Staviti peći na 180°C 35 minuta.
Ohlađenu prhku pitu posuti šećerom u prahu.
Dobar tek želi Vam ekipa TheFlow.hr
Tekst i fotografije : Andreja Rezniček Mehun
Andreja Rezniček Mehun