Prhka pita sa jabukama

Prhka pita sa jabukama

Volite voćne kolače? Niste fan teških krema, preferirate prhke kolače? Onda je ova pita odličan izbor za vas.
Također vrlo je jednostavna za pripremu pa će i manje iskusan slastičar dobiti odličan rezultat.

Prhka pita sa jabukama

Sastojci i priprema tijesta

400g glatkog brašna
200g maslaca
100g kiselog vrhnja
100g šećera
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
prstohvat soli
2 jajeta
Korica limuna

Spojiti suhe sastojke, te zatim dodati naribani maslac, jaja i vrhnje, pa rukama umjesiti prhko tijesto. (pripaziti da je maslac hladan) Tijesto zamotati u plastičnu foliju i pustiti da odleži u hladnjaku pola sata.

Prhka pita sa jabukama

Sastojci i priprema fila od jabuka

1,2 kg jabuka
100g šećera
100g usitnjenih badema
ekstrakt vanilije – žličica
rum – žličica

1,2 kg jabuka oguliti i naribati, zatim u posudi kratko pirjati uz dodatak 100g šećera, malo ruma,i ekstrakta vanilije. (Dodati po želji 100g usitnjenih badema)
Propirjati nekih 5 min, pa pustiti da se hladi.

Tijesto podjeliti na dva jednaka dijela pa razvaljati po mjeri posude za pečenje, koju ste prethodno namastili.
Prvu “koru” ispikati vilicom pa rasporediti fil od jabuka. Staviti drugu koru i također ispikati vilicom, te po potrebi malo utisnuti prstima i oblikovati. Možete gornju koru izrezati u trake kako bi napravili izgled “košare”, ili kao na našem primjeru uz pomoć modli dodati oblike od viška tijesta.

Prhka pita sa jabukama
Staviti peći na 180°C 35 minuta.
Ohlađenu prhku pitu posuti šećerom u prahu.
Dobar tek želi Vam ekipa TheFlow.hr

Tekst i fotografije : Andreja Rezniček Mehun

Andreja Rezniček Mehun

Možda će te zanimati

Bota šare advent
Gastro

Tradicionalni Advent koji podsjeća na prave vrijednosti

Tradicionalni Advent i vrijednosti koje ovo doba predstavlja pomalo se sve više udaljuju od svog pravog značenja. Ovih dana prevladavaju iščekivanje, nada i budnost. Isto tako, cijelo vrijeme Adventa je i vrijeme koje posvećujemo obitelji, prijateljima i dragim ljudima. Restorani Bota Šare već su prepoznatljivo mjesto okupljanja, posebno u vrijeme Adventa. U moru izvrsnih delicija, one […]

Read More
Boogie lab advent
Gastro Moj Zagreb

Boogie Lab Kronut i Sourdough lasagne hit su ovogodišnjeg adventa, a posebno oduševljenje nose i njihovi signature kokteli

Zagrebački Advent već u prvim danima posjetile su stotine tisuća ljudi i rekordi se ruše. Među brojnim kućicama, one Boogieve pri samom su vrhu posjećenosti. Boogiev tim ove godine na dvije lokacije, Fuliranju i Fooling Around Zagreb, predstavlja jela i koktele koji su savršen bijeg od svakodnevne gastro ponude. Poseban hit su Kronut i Sourdough […]

Read More
Koykan
Gastro Moj Zagreb

Healthy Street Food priča zagrebačke franšize restorana

Sve je počelo 2012. godine kada je grupa prijatelja iz Zagreba odlučila svoju ljubav prema putovanjima i svjetskoj kuhinji podijeliti sa svojim sugrađanima, tako je nastao Koykan. “Ideju Koykana započeli smo s ciljem da svako jelo mora biti ukusno, svježe, zdravo, visoko kvalitetno, brzo pripremljeno i dostupno za svaki džep,” kaže Boro Milivojević, CEO i […]

Read More