31. SVJETSKI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA – ANIMAFEST ZAGREB 2021

animafest Zagreb

U Swanky Monkey Gardenu održana je konferencija za medije uoči početka 31. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2021 koji se od 7. do 12. lipnja odvija u Kinu SC, Kinu Tuškanac, Teatru &TD, na Ljetnoj pozornici Tuškanac te na drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini gotovo 350 filmova, gostuje više od 150 stranih autora, a uz prestižna natjecanja koja uključuju i dugometražne filmove te VR projekte tu su i veliki tematski blok posvećen ljubavi u animaciji, retrospektiva Ralpha Bakshija (Gospodar prstenova, Mačak Fritz, Gužva), dva Open-air vikend događanja, Animafest PRO sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VIII i masterclassovima, izložbeni program te Program za djecu i mlade.

animafest Zagreb
Članove žirija i ugledne goste, hrvatske filmove u međunarodnim i hrvatskim konkurencijama i detalje atraktivnih programa predstavili su umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice festivala Matea Milić i Paola Orlić, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba Milane Vuković Runjić Nikola Stojadinović, direktorica identiteta i komuniciranja Zagrebačke Majda Žujo, autori hrvatskih filmova u Animafestovim natjecanjima Bruno Razum i Marko Meštrović te autorica ovogodišnje ilustracije i špice Jelena Oroz.

Daniel Šuljić pozdravio je okupljene u ime festivala koji od 1972. godine predstavlja jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija koje grad Zagreb i Hrvatska nude svijetu. Stoga je za Animafest 2021, drugi najstariji svjetski festival u potpunosti posvećen animaciji, prijavljeno ukupno više od 1800 filmova. S posebnim zadovoljstvom Šuljić je naglasio trostruki broj uglednih inozemnih gostiju u odnosu na prošlo, pandemijsko izdanje te istakao 7 hrvatskih radova u najjačim međunarodnim konkurencijama: Vidiš li ih ti? Brune Razuma i The Raft Marka Meštrovića u Velikom natjecanju kratkometražnog filma, Kulu Sunčane Brkulj (koja nakon Animafesta nastupa na Annecyju) i 45” Lucije Oroz u Natjecanju studentskog filma (oba s Akademije likovnih umjetnosti), Dislokacije braće Popović i Aqualia Vladislava Kneževića u Natjecanju VR animacije, Crni vuk, bijeli vuk Ivane Guljašević Kuman u Natjecanju filmova za djecu. Spomenuo je i estonski film Roda kojega je koautorica Lucija Mrzljak. Predstavljanje i podržavanje domaće scene jedna je od najvažnijih uloga Animafesta – rekao je Šuljić. Natjecanje hrvatskog filma sadrži 23 naslova.

Šuljić je izdvojio i imena neupitnih animacijskih klasika i prijatelja festivala svih generacija koji se ove godine natječu u Zagrebu: Joanne Quinn, Tomasza Popakula, Alberta Vázqueza i Francka Diona, a skrenuo je pozornost i na filmove Andreja Židkova (Sreća), Katarzyne Agopsowicz (Princ u slastičarnici), Mitcha McGlocklina (Zauvijek) te na prvi pakistanski film u gotovo pedesetogodišnjoj povijesti festivala – Swipe.

Šuljić je naveo kako će u žiriju Velikog natjecanja kratkometražnog filma biti prošlogodišnja dobitnica Grand Prixa, japansko-njemačka animatorica Shoko Hara, proslavljeni švicarski minimalist Michael Frei, jedan od najzanimljivijih i najplodnijih novih ruskih autora Saša Svirskij, mađarska redateljica mlađe generacije Nadja Andrasev te hrvatski redatelj i producent Draško Ivezić iz studija Adriatic Animation. Pred njima je težak zadatak ocjenjivanja 44 filma iz 24 zemlje. Hara i Andrasev dolazak u Zagreb iskoristit će i kako bi održale prezentacije o nastancima svojih filmova.

animafest Zagreb
Žiri za Natjecanja studentskog i hrvatskog filma objedinjen je te ga čine talijanska profesorica i kustosica Paola Bristot, umjetnički ravnatelj kosovskog festivala Anibar Petrit Gora i hrvatski autor i producent Denis Alenti. Natjecanje studentskog filma broji 45 filmova, a selekcijom, baš kao i u slučaju Velikog natjecanja, dominira Francuska sa svoje dvije slavne škole (Gobelins i Atelier de Sèvres). Uz djela iz najbolje škole animacije kojoj se priređuje i retrospektiva sa slobodnim ulazom (Luzern), ističu se poljski filmovi iz Łódźa i Poznanja. Studentski su filmovi u pravilu kraći i neposredniji u svome pristupu, skloniji zaigranosti i eksperimentu. Od 840 prijava u natjecanje ih je prošlo nešto više od 5% što je pokazatelj jačine konkurencije – kazao je Šuljić. Sve projekcije Natjecanja studentskog filma besplatne su zahvaljujući sponzorstvu Zagrebačke banke, koja je pokrovitelj i Nagrade Dušan Vukotić, kao i prvog Open-air vikend događanja u dvorištu ALU.

Ponosni smo što, sada već tradicionalno, podržavamo festival koji se od samih početaka nametnuo kao jedan od ključnih festivala animacije u svijetu. Zagrebačka banka dugogodišnji je pokrovitelj mnogobrojnih festivala i kulturnih događanja, što je danas važnije nego ikad. Animafest je mjesto na kojem posjetitelji svih uzrasta mogu pronaći nešto za sebe. U vremenu kada nam svima fali ovakvih događanja, posebice mladima, veseli nas i što ćemo omogućiti besplatan ulaz na sve projekcije Natjecanja studentskog filma te podržati nagradu za Najbolji studentski film. Čestitamo na sjajno osmišljenom i bogatom programu i želimo vam još jedan uspješan festival – izjavila je Majda Žujo iz Zagrebačke banke.

Već tradicionalna izložba Behind The Scenes (Iza kulisa) koja okuplja ekskluzivne likovne making of radove autora Velikog natjecanja (odazvalo ih se 32) i problematizira animaciju u galerijskom kontekstu ove je godine proširena i na sudionike Natjecanja studentskog filma (30 autora i autorica) te s ukupno 62 autora doživljava svoj zenit, pa se osim u Galeriji ULUPUH odvija i u Galeriji SC – napomenula je kustosica izložbi Paola Orlić.

Matea Milić predstavila je Veliko natjecanje dugometražnog filma i 6 monumentalnih djela koja su redom nastajala godinama ili čak desetljećima, koristeći u pravilu više tehnika u okviru jednoga rada. Prvo među njima oskarovski je kandidat WolfWalkers (r. Tomm Moore i Ross Stewart) iz irskog studija Cartoon Saloon čiji će članovi održati i online making of izlaganje. Milić je posebno istakla ruski avangardni kolažni spektakl Nos ili zavjera odmetnika legendarnog Andreja Hržanovskog koji je film započeo još u vrijeme Hruščova i s osobnom dozvolom Dmitrija Šostakoviča čiju operu prema Gogoljevom predlošku animira. Pažnju privlači i Elulu – čileanski film Gabriela Verduga Sota također ostvaren mješavinom tehnika, ali kao djelo jednoga autora koji će se u Zagrebu i predstaviti. Autobiografska groteska Uništi to i odlazi iz ovog grada Mariusza Wilczyńskog oduševila je najvažnije svjetske medije te je programirana u večer otvaranja Animafesta. Psihodelični američki Cryptozoo u Zagreb, zajedno sa svojim autorom Dashom Shawom, stiže sa Sundancea. Program upotpunjuje i novi poetski film kvebeškog majstora Félixa Dufour-Laperrièrea Arhipelag. Svi se filmovi prikazuju dva puta.

Središnji retrospektivni program Majstori animacije posvećen je Ralphu Bakshiju – dobitniku Nagrade za životno djelo Animafesta 2021. Zbog visoke dobi on neće osobno preuzeti nagradu, ali će putem videoveze održati predavanje i razgovarati s publikom u srijedu 9. lipnja u 22 sata u Teatru &TD. Uz njegovo najpoznatije djelo – kultnog, lascivnog i satiričnog Mačka Fritza temeljenog na stripu Roberta Crumba (nedjelja, 6. 6, Dvorište ALU, 21 sat) – Animafest 2021 u elitnom terminu s ponosom prikazuje i velebni ep Gospodar prstenova (subota 12. 6. u 21 sat, Kino SC) te Bakshijev kritički najbolje primljeni film Gužva (četvrtak 10. 6., 15:30, Kino SC) koji upotpunjuje sliku o ovom beskompromisnom velikanu stvaralačke slobode čiji je utjecaj na globalne trendove (pa tako i na Petera Jacksona) bio i ostao nemjerljiv. U retrospektivnim programima Animafesta 2021 zaslužno mjesto pripada i Zagrebačkoj školi crtanog filma – Borivoj Dovniković Bordo ovoga je puta posegnuo u 1973.

Paola Orlić naglasila je kako su za Natjecanje VR animacije koje se odvija u Galeriji SC svakoga dana od 11 do 19 sati okupljeni svi najsuvremeniji uređaji koji omogućuju prikaz ove vrste umjetnosti te kako su neki sudionici najavili i vlastite jedinstvene proširene instalacije.

Daniel Šuljić predstavio je opsežni tematski program posvećen ljubavi u animaciji – temi koja zaokuplja svakog čovjeka, pa tako i stvaraoce animiranog filma. Od klasičnih, ozbiljnih i duhovitih prikaza “kronologije ljubavi” (prvi susret, vrhunac i prekid), preko autora i autorica koji su profesionalnu suradnju izdigli i na privatnu razinu, do erotike kojom danas, kada je njezino prikazivanje slobodnije i prihvaćenije, caruje ženska perspektiva – riječ je o 3 cjeline i 8 programa. Šuljić je podcrtao i neke od svojih najdražih majstora “crtane zaljubljenosti”: Alexandrea Alexeieffa i Claire Parker, Joy Batchelor i Johna Halasa, Olgu i Priita Pärna, Abija Feijóa i Reginu Pessou, Ivanu Bošnjak i Thomasa Johnsona, Renatu Gąsiorowsku i Lori Malépart-Traversy.

Animafest je već godinama Zagrepčanima prepoznatljiv i po svojim Open-air događanjima: ovoga proljeća očekuju nas dva vikend-druženja. Prvo je na rasporedu 4., 5. i 6. lipnja u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti (Ilica 85), svakoga dana od 21 sat. U petak 4. 6. predstavljaju se najbolji diplomski radovi ALU-a. Subota 5. 6. posvećena je nagrađenim filmovima prošlogodišnjeg Animafesta, a nedjelja 6. 6. ludim sedamdesetima i Mačku Fritzu. Drugi Open air vikend poklapa se s vrhuncem i završetkom festivala, 11., 12. i 13. 6. na Ljetnoj pozornici Tuškanac, svakoga dana od 21:30. U petak 11. 6. daju se WolfWalkersi (primjereni djeci), u subotu 12. 6. gledamo slavodobitnika Annecyja, raskošni francuski obiteljski vestern Calamity (primjeren djeci), a u nedjelju 13. 6. “Best of Animafest Zagreb 2021” donosi filmove koji su večer ranije primili nagrade.

O Animafestovim projekcijama na otvorenom, ali i njegovu koncentričnom širenju iz centra prema gradskim centrima za kulturu (Dubravka, Trešnjevka, Maksimir, Peščenica, Sesvete, Travno) gdje se, uz Kino Tuškanac, dijelom i na otvorenom odvija atraktivan i besplatan Obiteljski program govorio je Nikola Stojadinović.

Grad Zagreb je osnivač Animafesta tako da smo u njemu uvijek svi zajedno. Grad se ne miješa u programski dio – od organizatora svake godine očekuje i dobije samo to da je festival prisutan u cijelom gradu, ne samo u centru, već i po mnogim kvartovima. Također je važno da je program sveobuhvatan, od Zagrebačke škole crtanog filma do najnovijih VR radova i gaming industrije. I Animafest to doista jest – sveobuhvatni festival na koji smo izuzetno ponosni – kazao je Stojadinović.

Perjanica Animafest PRO-a međunarodni je simpozij o suvremenoj animaciji Animafest Scanner VIII (8. i 9. 6., Kino Tuškanac), također besplatan i otvoren za javnost. Uvodno predavanje održat će dobitnik Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije Xavier Kawa-Topor. PRO segment čine i masterclassovi, predavanja i prezentacije, kao i intenzivna radionica za razvoj regionalnih videoigara i promocije triju knjiga.

Matea Milić istakla je kako se ove godine projekcije Natjecanja filmova za djecu odvijaju uživo u kinodvoranama, ali i kako je njihovo praćenje omogućeno i putem online poveznice koju će primiti svi registrirani nastavnici i odgojitelji. Hibridnom formom želi se ovaj program, kojeg oblikuje medijska psihologinja Martina Peštaj klasifikacijom prema uzrastu, približiti što većem broju najdražih Animafestovih gledatelja. Program za djecu i mlade u 2021. godini sadrži gotovo 100 filmova i najvećim se dijelom odvija u Kinu Tuškanac. Za djecu su također prikladni filmovi WolfWalkers i Calamity.

Milić je najavila i gostovanje izbora iz bogatog festivalskog programa u Ljetnom kinu Bačvice u Splitu (11. i 12. 6.) i Art kinu u Rijeci (12. i 13. 6.).

Pri kraju konferencije za medije okupljenima su se obratili i Bruno Razum te Marko Meštrović.
U smislu vremena, rad na filmu bio je petoljetka, jedan slatko-gorki proces. Ne bih otkrivao previše o temi. Mogu samo reći da je kompleksnija od prošlog filma i da je atmosfera mračnija od Tajnog laboratorija Nikole Tesle – rekao je Razum o Vidiš li ih ti?.

Ja sam podvojena ličnost između glazbenika i animatora koja neprestano bježi iz uloge u ulogu. Konačno sam jedno i drugo spojio. Rad na filmu bio je izazovan i trajao je praktično od završetka Ciganjske 2004. Riječ je o mojoj kontemplaciji o tome kako vidim svijet kada sam s Cinkušima na pozornici – kazao je Meštrović o filmu The Raft.
Na konferenciji za medije predstavljene su i špica te ilustracija Animafesta 2021 hrvatske autorice Jelene Oroz.

Ljeto, ljeto. Mi animatori uglavnom smo osuđeni na mrak, ali ove zime svima su nam glave bile negdje drugdje, a tijela u kućama i stanovima. Nastanak ilustracije u početku je bio spontan, ali kako sam sve više crtala, približavala sam se ljetu – rekla je Oroz o svojim inspiracijama. Autorice vizualnog identiteta festivala su Ana Kunej i Alma Šavar iz Studija Kuna zlatica.

***

Ulaznice i festivalske iskaznice mogu se kupiti online na: animafest.kupiulaznicu.hr, na: ulaznice.hr za projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac, kao i tijekom festivala na blagajnama Kina SC i Kina Tuškanac. Festivalski paket od 250 kuna uključuje iskaznicu s kojom se ulazi na sve projekcije (osim svečanog otvaranja i projekcija na Ljetnoj pozornici Tuškanac) i promotivne materijale Animafesta. Iskaznica se podiže u Uredu za akreditacije u predvorju Kina SC od 1. lipnja. Redovna ulaznica za velika natjecanja kratkometražnog i dugometražnog filma te za projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac stoji 30 kuna, a za sve ostale programe 25 kuna. Ulaz na projekcije Natjecanja studentskog filma, programe koji su posebno označeni u rasporedu, Animafest PRO te na popratna događanja je besplatan.

Www.TheFlow.hr

https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

Možda će te zanimati

Jelusick u petak u Tvornici kulture
Life & Style Moj Zagreb

Jelusick u petak u Tvornici kulture započinje turneju koja stiže i u Južnu Ameriku!

Posljednje ulaznice za spektakl su u prodaji! Jelusick u petak u Tvornici kulture započinje turneju koja stiže i u Južnu Ameriku!   ULAZNICE: https://www.entrio.hr/event/jelusick-u-tvornici-kulture-17232    Čekanju uskoro dolazi kraj! Bend Jelusick, predvođen Dinom Jelusićem, u petak 12. travnja stiže u Tvornicu kulture u kojoj će održati koncert o kojem će Zagreb još dugo pričati! Jelusick u Tvornicu stiže na krilima […]

Read More
ben fogle greencajt
Blog Health Flow Moj Zagreb

Ben Fogle dolazi u Hrvatsku!

Globalno poznati istraživač i tv zvijezda, ovogodišnji je govornik na Greencajt festivalu.   Britanski televizijski novinar svjetskog glasa, istraživač i autor, Ben Fogle, prvo je veliko programsko ime koje najavljuje četvrti Greencajt festival u Zagrebu. Festival koji je postao sinonim za promicanje održivosti i zelene budućnosti, ugostit će Foglea kao jednog od ključnih govornika koji […]

Read More
Moj Zagreb

Festival svjetla Zagreb 2024.

U organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) i partnera te uz podršku Grada Zagreba, od 20. do 24. ožujka, u glavnom gradu Hrvatske će se po šesti put održati Festival svjetla Zagreb. Tako će svi posjetitelji, tijekom pet dana, moći obići ukupno 29 atrakcija na 24 lokacije koje će najaviti dolazak toplijih i dužih dana […]

Read More