Pas Vam laje na zvono na vratima? Evo što možete učiniti

Kako naučiti psa da ne laje na zvuk zvona na vratima?

Image may contain: 2 people

Najbolje vrijeme za treniranje poželjnog ponašanja kod vrata je kada pas ili štene prvi put uđe u vaš dom. Ako psa ne učite vama poželjnom ponašanju, onda će on raditi upravo ono što njemu ima najviše smisla.

No photo description available.

Najbolje bi bilo nabaviti uređaj za daljinsko zvonjenje na vratima i koristiti ga za učenje psa ponašanju koje želite, prvo bez osoba s druge strane vrata. Tako ćete povezati zvuk zvona s poželjnim ponašanjem.

No photo description available.

Možete naučiti psa da na taj zvuk dotrči do vas. Druga opcija je da ga naučite da mirno sjedi kad čuje taj zvuk ili da legne. Ideja je da ga naučite tom ponašanju kako biste izbjegli jurcanje k vratima i uznemiravanje gostiju.

No photo description available.

Nakon što je pas naučio da vas posluša kad mu date zapovijed, vrijeme je da isto poželjno ponašanje pokaže i prema gostima. Neka osoba koju pas dobro poznaje uđe kroz vrata. Neka se pripremi da će pas reagirati uzbuđeno i u početku neka ignorira psa.

No photo description available.

Tek kasnije, kada pas sjedne, neka postupno pozdravi psa mirnim maženjem po leđima ili prsima. Veoma je bitno da ta osoba ne bude pretjerano uzbuđena jer će to pas osjetiti te će se takav osjećaj i na njega prenijeti.

No photo description available.

Prvo dresirajte psa da pozdravlja ljude koje poznaje. Zatim ga upoznajte s nepoznatim osobama koje su prijateljski nastrojene. Neka vam poznata osoba pomogne na sljedeći način: neka priđe psu, ali samo izvan dosega za skakanje i neka sačeka nekoliko sekundi.

No photo description available.

Ako je pas u prošlosti vježbao zapovijed “sjedi”, onda će sigurno sjesti, a zauzvrat neka vaš gost nagradi psa poslasticom ili ga nježno pomazi. Ako pas ipak poskoči od uzbuđenja, neka se gost vrati nekoliko koraka unazad i pričeka da pas sjedne i mirno sačeka poslasticu ili maženje.

No photo description available.

Psi su individue, baš kao i ljudi. Poštujete osobnost vašeg psa i vježbajte poželjna ponašanja. Tako ćete biti sigurni da će vaš past izrasti u sretno, dobro obučeno biće koje u nazočnosti drugih ljudi osjeća sigurnost. Takva opuštenost će smanjiti prilike da pas bespotrebno opet zalaje na vaše poznanike.

No photo description available.

All Photos curtesy of Dogs and Doors

www.theflow.hr

https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

Možda će te zanimati

Festival pasa svih rasa_07_08_10 (3)
Moj Zagreb Pets Flow

Zagrebački festival pasa – “a Place to Be” za Vas i Vašeg omiljenog kućnog ljubimca!

Simbolično, uoči Svjetskog dana zaštita životinja, prvi zagrebački festival pasa „izbacio“ je program i najavio zabavan vikend koji je pred nama! Trg dr. Franje Tuđmana, 07. i 08. listopada ugostit će Festival pasa svih rasa i postati oaza za sve njuške, njihove vlasnike i one koji to tek žele postati, a s obzirom na najavljeni […]

Read More
Blagdani ljubimci
Pets Flow

Blagdani i ljubimci

Blagdan Božića i slavlje Nove godine je vrijeme kada zavlada posebno raspoloženje, a radost donosi i stil koji je tipičan za taj period. Samo za vaš užitak, rastopite se malo od dragosti pri pogledu na preslatke ljubimce u svojim najboljim blagdanskim izdanjima. Ljubimci žele mirne blagdane! Također TheFlow Vas želi podsjetiti i/informirati sve (koji možda […]

Read More
Mačji dan
Pets Flow

Mačji dan

Međunarodni dan mačaka obilježava se 8. 8. svake godine. Dan je to za podizanje svijesti o mačkama i učenje o načinima kako im pomoći i zaštititi ih. Razmišljate li o nabavi ljubimca i možda želite micu, ljetni mjeseci su period kada puno napuštenih mačića završi u skloništima, i to ono koji su imali više sreće, […]

Read More