Znate li da je ovo vrijeme i sezona agruma?
U našoj obitelji zahvaljujući trudu starijih generacija, djedu i baki, u vrtu na prekrasnom Čiovu, već godinama uživamo u plodovima limuna, mandarina i naranči.
I baš, kao da žele podsjetiti da njima virusi nemogu ništa, naša stabla agruma su i ove godine dala puno ploda.
Uz pravilnu pohranu, uživamo i dodajemo ih kolačima,te raznim jelima, kroz duže razdoblje.
Kako nisu tretirani kemikalijama, te su dozrijeli pod toplim mediteranskim suncem, najviše ih ipak volimo iskoristiti u svježem soku, punom vitamina C..
Donosimo mali recept za pripremu.
“Energy bomb” by theflow.hr
- 8 limuna
- 2 naranče
- 150g šećera
- 1,5 lit obične vode
- Po želji svježa metvica
Limune i naranče presjeći i procjediti uz pomoć cijedila za agrume/citruse. Dodati vodu i šećer, sve dobro promiješati kako bi se šećer otopio i spremno je za posluživanje. Čaše možete ukrasiti kriškom narandže ili limuna, a možete dodati i list metvice. (Napitak spremljen u hladnjaku možete poslužiti i drugi dan)
Porijeklo agruma
Agrumi (lat.citrusi) porijeklom su sa područja tropske i suptropske jugoistočne Azije. Agrumi su najčešće manja stabla ili grmovi koji daju plodove bogate vitaminom C, a sjajna koža sadrži esencijalna ulja. Agrumi se prerađuju u sokove ili marmelade, ali većina ovo omiljeno zimsko voće konzumira svježe.
Najpoznatije vrste agruma su : limun, limeta, grejp, i gorka naranča.
Veliki “C”
Vitamin C poznati je antioksidans, topiv u vodi a možemo ga naći u voću i povrću. Vrlo je bitan “booster” kod jačanja imuniteta, te je jedan od najpoznatijih vitamina, pa se esencija koristi u raznim suplementima i farmaceutskim proizvodima. Čest je sastojak i u kozmetičkim, ili proizvodima za kućanstvo. Popularan je “naš” vitamin C, a istraživanja redovito daju nove informacije o korisnosti, ljekovitosti ili raznolike mogućnosti primjene. Za većinu nas ipak, pri spomenu na vitamin C prva asocijacija je limun. A limun je već generacijama “obavezan” prilikom borbe protiv prehlade kad krene sezona “virusa”. Ova sezona malo je drugačija, i iako prvenstveno savjetujemo nošenje maske i distancu, te higijenu ruku, čaša našeg “Energy bomb” napitka sigurno nije naodmet. Ljeti obožavamo hladnu limunadu, dok zimi nekako nemožemo zamisliti čaj bez limuna.
No, da li ste znali?
Česta navika je u čaj staviti limun, i iako mnogi vole opojni miris i okus limuna, manje je poznato da se C vitamin razgradi na temp.preko 60°, pa od limuna u vrućem čaju baš i nema previše koristi. Stoga ako želite iskoristiti blagodat ovog vitamina najbolje ga je piti uz hladna ili mlaka pića.
Agrumi na blagdanskom stolu
Kada je vrijeme kolača limun i naranča zasigurno će biti među sastojcima. Prhki keksi sa limunom, čokoladna torta sa narančom, ili možda baklava? Ukoliko ćete poslužiti ribu, teško da će proći bez kriške limuna, a limunov sok će začiniti vašu francusku salatu potrebnom svježinom.
Tekst/Foto/Recept/Napisala : Andreja Rezniček Mehun