Oldies but Goldies – Pet filmova koje nikako ne smijete propustiti

oldies filmova

Jonathan Demme, Američki filmski redatelj, scenarist i producent najpoznatiji je po filmu ‘Kad jaganjci utihnu’, ali u karijeri je snimio još brojna ostvarenja kojih bi se svakako vrijedilo prisjetiti.

Kada je 26. travnja u 73. godini preminuo Jonathan Demme, Hollywood je ostao bez velikog i važnog redatelja koji je stvarao kroz pet desetljeća i čiji je rad nemoguće podvesti pod jedan žanrovski nazivnik. Radio je trilere, komedije, dokumentarce i koncertne filmove, a njegov je rad istovremeno raznolik, ali i visoko profiliran.

Snimio je dvadesetak igranih filmova i jednako toliko dokumentaraca, a ovih pet njegovih filmova ne biste smjeli propustiti.

oldies filmova 10 Scary Dialogues That Won't Let You Sleep Tonight - MyGoodTimes

Kad jaganjci utihnu (1991.)

Iako nije bio prvi autor koji je Hannibala, književni lik Thomasa Harrisa, pretvorio u filmski lik, Demme je za ovaj film dobio veliko priznanje osvojivši pet najvažnijih Oscara – najbolji film, glumac, glumica, redatelj i scenarij.

Film i dalje ima sposobnost zalediti vam krv u žilama, a posebno je upečatljiva njegova psihološka dubina i kompleksnost te činjenica da je, netipično za ono vrijeme, u prvom planu ženska glavna uloga – fenomenalna Jodie Foster kao Clarice Starling.

oldies filmova Stop Making Sense: The Little Details You Might Have Missed
Stop Making Sense (1984.)

Gotovo nitko prije, ali ni poslije Demmea nije uspio uhvatiti živost i energiju glazbenog nastupa uživo kao što je to njemu uspjelo u filmu “Stop Making Sense”, koncertnom filmu o Talking Headsima.

S hitovima kao što su “Psycho Killer”, “Burning Down the House” i “Once in a Lifetime”, ovaj film je savršen spoj glazbe, filmske umjetnosti i humora. Ne smijete propustiti!

oldies filmova Slobodna Dalmacija - ČUDESNA DJEVOJKA Melanie divlja u srcu
Čudesna djevojka (1986.)

Mračna romantična komedija u kojoj briljiraju Jeff Daniels i Melanie Griffith. Radnja je jednostavna, ali očaravajuća.

Slobodoumna žena “kidnapira” mladog yuppieja za pustolovni vikend, ali zabava brzo postaje opasna kada se pojavi njezin bivši suprug kojemu nije do šale. Zabavno, duhovito, šarmantno.

oldies filmova Blu-ray Review: MELVIN AND HOWARD (1980) - cinematic randomness

Melvin and Howard (1980.)

Odličan film o ekscentričnom milijarderu Howardu Hughesu bio je jedan od Demmeovih prvih uspjeha. On propituje odnos Hughesa i Melvina Dummara, a ta neobična priča govori o tome kako instant celebrity brzo stekne brojne prijatelje.

Mary Steenburgen je osvojila Oscara za ulogu Melvinove prve supruge, a Bo Goldman za scenarij. Sjajan film.

 

oldies filmova Philadelphia and AIDS: Looking Past the Pedantry | The Artifice

Philadelphia (1993.)

Dvije godine nakon što je film “Kad jaganjci utihnu” pomeo Oscare, Tom Hanks je za ulogu u “Philadelphiji” osvojio svoj prvi zlatni kipić za ulogu odvjetnika koji se bori s diskriminacijom zbog toga što je HIV pozitivan. Film je učinio jako mnogo na micanju stigme koja se u ono vrijeme vezala uz HIV-pozitivne bolesnike, a o njegovoj popularnosti govori i podatak da je zaradio više od 200 milijuna dolara na kino blagajnama.

“Željeli smo doći do ljudi koji ne znaju ništa o AIDS-u, o ljudima koji s podozrenjem gledaju na bolesnike”, izjavio je Demme 1994. za Rolling Stone. Itekako mu je uspjelo.

Www.TheFlow.hr

https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

Možda će te zanimati

Life & Style Movie Flow

Tko je Vaš omiljeni Vodenjak?

Prema horoskopu kojega više manje svi volimo pročitati barem iz zabave, trenutno je vrijeme Vodenjaka, počevši od 20.01 do 19.02. Karakteristike ovog zračnog znaka su duhovita priroda, humanost, umjetnička crta i pozitiva. Galerija donosi theflow.hr popis poznatih i slavnih rođenih u periodu Vodenjaka. Ellen DeGeneres 26.01. Oprah Winfrey 29.01. Christian Bale 30.01. Harry Styles 01.02. […]

Read More
Life & Style Movie Flow

Johnny Depp – novi život nakon pobjede

John Christopher “Johnny” Depp II, rodio se 09.06.1963, u Kentuckyju SAD. Mladog Johnny Deppa kolega Nicolas Cage usmjerio je prema glumi, a neosporna karizma i talent donosi mu brojne filmske prilike. Iako “bezobrazno” zgodan Johnny je htio glumiti nekonvencionalne likove, što mu je kroz karijeru postala specijalnost. Ovaj zgodni glumac i miljenik žena bio je […]

Read More
Zvijezde hollywood godine
Fashion & Beauty Movie Flow

Zvijezde koje dokazuju da prave dame ne kriju svoje godine

Danas se više nego ikad prije radi na promociji prihvaćanja pojedinaca i razbijanja stereotipa. Velike modne kompanije za svoje revije sve više angažiraju modele raznih konfekcijskih brojeva, a plus size modeli su uobičajeni na pisti, kao i na editorijalima i u katalozima. Cilj je da svaka skupina žena bude zastupljena, te da se nedostižni ideali […]

Read More