Njezino veličanstvo – ”Francuska salata!”

francuska salata

Popularna “francuska” nezaobilazna je u blagdansko vrijeme, i mnogima omiljena tradicijska delikatesa. Ono što je možda manje poznato, je da ova salata prvotno nazvana “Ruska salata”, datira iz 1860god. Tada je prvi put ponuđena u Moskovskom restoranu “ERMITAŽ”, a pripremio ju je ruski kuhar (belgijskog porijekla) Lucien Olivier.

francuska salata
Francuska salata by TheFlow

U raznim europskim zemljama ova salata biti će prepoznata kao ruska, francuska ili Oliverova salata.

Izvorni recept ostao je tajna, te se kroz vremena koja su povijesno bila obilježena ratovima i periodima krize, dosta promijenio. Pretpostavlja se da je izvorni recept imao puno više sastojaka, no ljudi su prema mogućnostima neke skuplje namirnice, zamijenili pristupačnijim.

U većini inačica, ova omiljena slana salata u osnovi se sastoji se od mješavine povrća (mrkva, krumpir, grašak), kiselih krastavaca i majoneze. Postoje međutim i verzije sa jajima, ili mesnim dodatcima kobasicama, šunkom pa i piletinom.

Francuska salata by TheFlow

Francusku kakva je od kod nas popularna, jednostavno je pripremiti. Odlično paše uz domaći kruh, i npr. kuhanu šunku, ali ako se za vašim blagdanskim stolom nađe netko tko nije ljubitelj mesa, francuska će biti odličan izbor, obzirom da se u Hrvatskoj tradicionalno spravlja bez mesa.

Ako smo vas uspjeli inspirirati, u nastavku smo za vas pripremili jednostavan recept.

Na našim društvenim mrežama, možete nam komentirati da li ste probali naš recept ili nam odajte vaš trik za savršenu francusku salatu.


Francuska salata by TheFlow

Recept ”Francuska by TheFlow”

Sastojci :

1 pakiranje mješavine zamrznutog graška i mrkve 450g.

Krumpir 350g.

Kiseli krastavci 200g

Sol, papar

1 žličica senfa

2 žlice kiselog vrhnja

250g majoneze (3 jastučića)

Sok limuna

Zelena jabuka po želji

Dodatno za opciju sa jajima – 5 jaja srednje veličine

Priprema :

Mješavinu graška i mrkve skuhati prema uputi na pakiranju, odnosno 10-15 min u kipućoj blago posoljenoj vodi. Paralelno kuhati krumpir (kako se ne bi raspao) cca 20min na umjerenoj vatri, provjeriti vilicom da je dovoljno omekšao, ocjediti i ostaviti da se ohladi.

Ocjediti i ohladiti grašak i mrkvu, a krumpir oguliti i izrezati na kokice.

Po želji za svježinu dodati malo nasjeckane jabuke.

Za ljubitelje opcije sa jajima – tvrdo skuhati 5 jaja , ohlađena jaja izrezati na kockice.

Ohlađene, nasjeckane sastojke staviti u posudu za serviranje, te preliti sa mješavinom senfa, majoneze, i vrhnja. Dodati sol i papar, sok limuna, te sve promiješati i rashladiti. Prilikom posluživanje predlažemo ukrasiti listom peršina.

Ponudite svježu francusku uz platu sira, sa domaćim kruhom, ili kao prilog hladnim narescima, kuhanoj šunki ili pečenju.

Dobar tek !

Tekst/fotografije/recept : Andreja Rezniček Mehun

Prosinac 2020, theflow.hr

www.The Flow.hr
https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

Možda će te zanimati

Green cakes
Fit Flow Gastro Health Flow

Green cakes

GREEN CAKES se bavi razvojem, proizvodnjom i prodajom zdravih slastica. Naš je cilj podržati zdrav način prehrane i dokazati da zdravo može biti slatko i ukusno i to bez grižnje savjesti. GREEN CAKES slastice prilagođene su i osobama s dijabetesom, osobama s intolerancijom na gluten, osobama s intolerancijom na laktozu i drugim intolerancijama te svim […]

Read More
Recept : Pužići sa okusom pizze
Gastro

Recept : Pužići sa okusom pizze

Tijekom praznika volimo malo duže spavati i biti u pidjami. Praznična jutra su super prilika za pogledati kakav dobar film uz kavu ili čaj? No tada treba i nešto fino za prigristi. Doista nemože jednostavnije od finih pizza pužića, koji će nestati jednako brzo kao što smo ih i spremili. Za pripremu nam treba: Tijesto […]

Read More
Nico's restoran Ban centar
Gastro Moj Zagreb

U ZAGREBU PREDSTAVLJENA NOVA ČAROLIJA PAŠTE KOJOJ JE NEMOGUĆE ODOLJETI

TALIJANSKI CHEF GREGORIO MANNUCCI TVORAC JE NOVOG ZIMSKOG RAJA ZA NEPCE U BISTROU NICOS Pašta je jelo koje je nebrojno puta proglašeno najomiljenijm u cijelom svijetu, a svojim bogatstvom okusa osvaja još od davnina. U moru raznovrsne ponude ove talijanske delicije, na zagrebačke tanjure stigla je zaista posebna ponuda pašti koje će osvojiti vaša nepca. […]

Read More