Njezino veličanstvo – ”Francuska salata!”

francuska salata

Popularna “francuska” nezaobilazna je u blagdansko vrijeme, i mnogima omiljena tradicijska delikatesa. Ono što je možda manje poznato, je da ova salata prvotno nazvana “Ruska salata”, datira iz 1860god. Tada je prvi put ponuđena u Moskovskom restoranu “ERMITAŽ”, a pripremio ju je ruski kuhar (belgijskog porijekla) Lucien Olivier.

francuska salata
Francuska salata by TheFlow

U raznim europskim zemljama ova salata biti će prepoznata kao ruska, francuska ili Oliverova salata.

Izvorni recept ostao je tajna, te se kroz vremena koja su povijesno bila obilježena ratovima i periodima krize, dosta promijenio. Pretpostavlja se da je izvorni recept imao puno više sastojaka, no ljudi su prema mogućnostima neke skuplje namirnice, zamijenili pristupačnijim.

U većini inačica, ova omiljena slana salata u osnovi se sastoji se od mješavine povrća (mrkva, krumpir, grašak), kiselih krastavaca i majoneze. Postoje međutim i verzije sa jajima, ili mesnim dodatcima kobasicama, šunkom pa i piletinom.

Francuska salata by TheFlow

Francusku kakva je od kod nas popularna, jednostavno je pripremiti. Odlično paše uz domaći kruh, i npr. kuhanu šunku, ali ako se za vašim blagdanskim stolom nađe netko tko nije ljubitelj mesa, francuska će biti odličan izbor, obzirom da se u Hrvatskoj tradicionalno spravlja bez mesa.

Ako smo vas uspjeli inspirirati, u nastavku smo za vas pripremili jednostavan recept.

Na našim društvenim mrežama, možete nam komentirati da li ste probali naš recept ili nam odajte vaš trik za savršenu francusku salatu.


Francuska salata by TheFlow

Recept ”Francuska by TheFlow”

Sastojci :

1 pakiranje mješavine zamrznutog graška i mrkve 450g.

Krumpir 350g.

Kiseli krastavci 200g

Sol, papar

1 žličica senfa

2 žlice kiselog vrhnja

250g majoneze (3 jastučića)

Sok limuna

Zelena jabuka po želji

Dodatno za opciju sa jajima – 5 jaja srednje veličine

Priprema :

Mješavinu graška i mrkve skuhati prema uputi na pakiranju, odnosno 10-15 min u kipućoj blago posoljenoj vodi. Paralelno kuhati krumpir (kako se ne bi raspao) cca 20min na umjerenoj vatri, provjeriti vilicom da je dovoljno omekšao, ocjediti i ostaviti da se ohladi.

Ocjediti i ohladiti grašak i mrkvu, a krumpir oguliti i izrezati na kokice.

Po želji za svježinu dodati malo nasjeckane jabuke.

Za ljubitelje opcije sa jajima – tvrdo skuhati 5 jaja , ohlađena jaja izrezati na kockice.

Ohlađene, nasjeckane sastojke staviti u posudu za serviranje, te preliti sa mješavinom senfa, majoneze, i vrhnja. Dodati sol i papar, sok limuna, te sve promiješati i rashladiti. Prilikom posluživanje predlažemo ukrasiti listom peršina.

Ponudite svježu francusku uz platu sira, sa domaćim kruhom, ili kao prilog hladnim narescima, kuhanoj šunki ili pečenju.

Dobar tek !

Tekst/fotografije/recept : Andreja Rezniček Mehun

Prosinac 2020, theflow.hr

www.The Flow.hr
https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

Možda će te zanimati

Bota šare advent
Gastro

Tradicionalni Advent koji podsjeća na prave vrijednosti

Tradicionalni Advent i vrijednosti koje ovo doba predstavlja pomalo se sve više udaljuju od svog pravog značenja. Ovih dana prevladavaju iščekivanje, nada i budnost. Isto tako, cijelo vrijeme Adventa je i vrijeme koje posvećujemo obitelji, prijateljima i dragim ljudima. Restorani Bota Šare već su prepoznatljivo mjesto okupljanja, posebno u vrijeme Adventa. U moru izvrsnih delicija, one […]

Read More
Boogie lab advent
Gastro Moj Zagreb

Boogie Lab Kronut i Sourdough lasagne hit su ovogodišnjeg adventa, a posebno oduševljenje nose i njihovi signature kokteli

Zagrebački Advent već u prvim danima posjetile su stotine tisuća ljudi i rekordi se ruše. Među brojnim kućicama, one Boogieve pri samom su vrhu posjećenosti. Boogiev tim ove godine na dvije lokacije, Fuliranju i Fooling Around Zagreb, predstavlja jela i koktele koji su savršen bijeg od svakodnevne gastro ponude. Poseban hit su Kronut i Sourdough […]

Read More
Koykan
Gastro Moj Zagreb

Healthy Street Food priča zagrebačke franšize restorana

Sve je počelo 2012. godine kada je grupa prijatelja iz Zagreba odlučila svoju ljubav prema putovanjima i svjetskoj kuhinji podijeliti sa svojim sugrađanima, tako je nastao Koykan. “Ideju Koykana započeli smo s ciljem da svako jelo mora biti ukusno, svježe, zdravo, visoko kvalitetno, brzo pripremljeno i dostupno za svaki džep,” kaže Boro Milivojević, CEO i […]

Read More