Njezino veličanstvo – ”Francuska salata!”

francuska salata

Popularna “francuska” nezaobilazna je u blagdansko vrijeme, i mnogima omiljena tradicijska delikatesa. Ono što je možda manje poznato, je da ova salata prvotno nazvana “Ruska salata”, datira iz 1860god. Tada je prvi put ponuđena u Moskovskom restoranu “ERMITAŽ”, a pripremio ju je ruski kuhar (belgijskog porijekla) Lucien Olivier.

francuska salata
Francuska salata by TheFlow

U raznim europskim zemljama ova salata biti će prepoznata kao ruska, francuska ili Oliverova salata.

Izvorni recept ostao je tajna, te se kroz vremena koja su povijesno bila obilježena ratovima i periodima krize, dosta promijenio. Pretpostavlja se da je izvorni recept imao puno više sastojaka, no ljudi su prema mogućnostima neke skuplje namirnice, zamijenili pristupačnijim.

U većini inačica, ova omiljena slana salata u osnovi se sastoji se od mješavine povrća (mrkva, krumpir, grašak), kiselih krastavaca i majoneze. Postoje međutim i verzije sa jajima, ili mesnim dodatcima kobasicama, šunkom pa i piletinom.

Francuska salata by TheFlow

Francusku kakva je od kod nas popularna, jednostavno je pripremiti. Odlično paše uz domaći kruh, i npr. kuhanu šunku, ali ako se za vašim blagdanskim stolom nađe netko tko nije ljubitelj mesa, francuska će biti odličan izbor, obzirom da se u Hrvatskoj tradicionalno spravlja bez mesa.

Ako smo vas uspjeli inspirirati, u nastavku smo za vas pripremili jednostavan recept.

Na našim društvenim mrežama, možete nam komentirati da li ste probali naš recept ili nam odajte vaš trik za savršenu francusku salatu.


Francuska salata by TheFlow

Recept ”Francuska by TheFlow”

Sastojci :

1 pakiranje mješavine zamrznutog graška i mrkve 450g.

Krumpir 350g.

Kiseli krastavci 200g

Sol, papar

1 žličica senfa

2 žlice kiselog vrhnja

250g majoneze (3 jastučića)

Sok limuna

Zelena jabuka po želji

Dodatno za opciju sa jajima – 5 jaja srednje veličine

Priprema :

Mješavinu graška i mrkve skuhati prema uputi na pakiranju, odnosno 10-15 min u kipućoj blago posoljenoj vodi. Paralelno kuhati krumpir (kako se ne bi raspao) cca 20min na umjerenoj vatri, provjeriti vilicom da je dovoljno omekšao, ocjediti i ostaviti da se ohladi.

Ocjediti i ohladiti grašak i mrkvu, a krumpir oguliti i izrezati na kokice.

Po želji za svježinu dodati malo nasjeckane jabuke.

Za ljubitelje opcije sa jajima – tvrdo skuhati 5 jaja , ohlađena jaja izrezati na kockice.

Ohlađene, nasjeckane sastojke staviti u posudu za serviranje, te preliti sa mješavinom senfa, majoneze, i vrhnja. Dodati sol i papar, sok limuna, te sve promiješati i rashladiti. Prilikom posluživanje predlažemo ukrasiti listom peršina.

Ponudite svježu francusku uz platu sira, sa domaćim kruhom, ili kao prilog hladnim narescima, kuhanoj šunki ili pečenju.

Dobar tek !

Tekst/fotografije/recept : Andreja Rezniček Mehun

Prosinac 2020, theflow.hr

www.The Flow.hr
https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

Možda će te zanimati

Gastro Life & Style Moj Zagreb

Ovu subotu Britanski trg postaje plesni podij, ne propustite RNB Confusion spektakl!

U subotu 16.12. od 18 sati RNB Confusion organizira adventsko druženje i ples na otvorenom – Britanac Block Party Ove godine proslavili su 20 godina postojanja, a samo u ovoj godini s njima je plesalo preko 15 000 mladih i gostovali su na najvećim regionalnim festivalima poput Exit, Weekend Media, LMF-a i Sea Stara. Riječ […]

Read More
BOOGIE LAB advent zagreb
Gastro Moj Zagreb

BOOGIE LAB KUĆICE HIT SU OVOG ADVENTA

KRONUTE I KROŠTULE ZAVOLJET ĆEMO NA PRVU Zagrebački Advent ove je godine bogatiji no ikada. Dvije nove lokacije posljednjih dana privlače pažnju, a kronuti i kroštule Boogie Laba već su postali hit koji želimo odmah probati. Na Fuliranju na Strossmayerovom trgu te na Zrinjevcu po prvi ćemo puta uživati u novim gastro hitovima. Kronut je […]

Read More
Tonic Huljić i Maraska Zadar Madre badessa likeri rakije
Gastro

Madre Badessa- najnovije mediteranske rakije i likeri by Tonči Huljić i Maraska Zadar

Tonči Huljić i Maraska Zadar predstavili novu liniju mediteranskih rakija i likera Madre Badessa U predivnom prostoru La Grme, Maraska Zadar predstavila je u suradnji s Tončijem Huljićem brand mediteranskih rakija i likera Madre Badessa zagrebačkoj publici. Događanje je bilo u duhu dalmatinske spize, atmosfere, šušura i vrhunskih rakija i likera, a nisu ga propustile niti […]

Read More