Popularna “francuska” nezaobilazna je u blagdansko vrijeme, i mnogima omiljena tradicijska delikatesa. Ono što je možda manje poznato, je da ova salata prvotno nazvana “Ruska salata”, datira iz 1860god. Tada je prvi put ponuđena u Moskovskom restoranu “ERMITAŽ”, a pripremio ju je ruski kuhar (belgijskog porijekla) Lucien Olivier.
U raznim europskim zemljama ova salata biti će prepoznata kao ruska, francuska ili Oliverova salata.
Izvorni recept ostao je tajna, te se kroz vremena koja su povijesno bila obilježena ratovima i periodima krize, dosta promijenio. Pretpostavlja se da je izvorni recept imao puno više sastojaka, no ljudi su prema mogućnostima neke skuplje namirnice, zamijenili pristupačnijim.
U većini inačica, ova omiljena slana salata u osnovi se sastoji se od mješavine povrća (mrkva, krumpir, grašak), kiselih krastavaca i majoneze. Postoje međutim i verzije sa jajima, ili mesnim dodatcima kobasicama, šunkom pa i piletinom.
Francusku kakva je od kod nas popularna, jednostavno je pripremiti. Odlično paše uz domaći kruh, i npr. kuhanu šunku, ali ako se za vašim blagdanskim stolom nađe netko tko nije ljubitelj mesa, francuska će biti odličan izbor, obzirom da se u Hrvatskoj tradicionalno spravlja bez mesa.
Ako smo vas uspjeli inspirirati, u nastavku smo za vas pripremili jednostavan recept.
Na našim društvenim mrežama, možete nam komentirati da li ste probali naš recept ili nam odajte vaš trik za savršenu francusku salatu.
Recept ”Francuska by TheFlow”
Sastojci :
1 pakiranje mješavine zamrznutog graška i mrkve 450g.
Krumpir 350g.
Kiseli krastavci 200g
Sol, papar
1 žličica senfa
2 žlice kiselog vrhnja
250g majoneze (3 jastučića)
Sok limuna
Zelena jabuka po želji
Dodatno za opciju sa jajima – 5 jaja srednje veličine
Priprema :
Mješavinu graška i mrkve skuhati prema uputi na pakiranju, odnosno 10-15 min u kipućoj blago posoljenoj vodi. Paralelno kuhati krumpir (kako se ne bi raspao) cca 20min na umjerenoj vatri, provjeriti vilicom da je dovoljno omekšao, ocjediti i ostaviti da se ohladi.
Ocjediti i ohladiti grašak i mrkvu, a krumpir oguliti i izrezati na kokice.
Po želji za svježinu dodati malo nasjeckane jabuke.
Za ljubitelje opcije sa jajima – tvrdo skuhati 5 jaja , ohlađena jaja izrezati na kockice.
Ohlađene, nasjeckane sastojke staviti u posudu za serviranje, te preliti sa mješavinom senfa, majoneze, i vrhnja. Dodati sol i papar, sok limuna, te sve promiješati i rashladiti. Prilikom posluživanje predlažemo ukrasiti listom peršina.
Ponudite svježu francusku uz platu sira, sa domaćim kruhom, ili kao prilog hladnim narescima, kuhanoj šunki ili pečenju.
Dobar tek !
Tekst/fotografije/recept : Andreja Rezniček Mehun
Prosinac 2020, theflow.hr