Najbolji filmovi 2020.

NAJBOLJI FILMOVI 2020

NAJBOLJI FILMOVI 2020 RECENZIJA: Bong Joon-ho: “Parazit” – u govnima do grla! – Music Box –  Glazbeni portal
Film godine i jedan od filmova desetljeća – “Parazit”

Različite vrste obiteljskog zajedništva i ljubavi u bitnoj interakciji s različitim klasnim pozicijama velika je tema filma, predstavljena uzbudljivim stilom koji povezuje visoku vizualnu sofisticiranost s naracijom progresivnog usložnjavanja, a u završnici emocionalni intenzitet dosiže istodobno tužan i utješan vrhunac. Film godine i jedan od filmova desetljeća.

NAJBOLJI FILMOVI 2020 Sam Mendes On '1917,' A World War I Story Inspired By His Grandfather : NPR

1917, R: Sam Mendes

Na tragu Hitchcocka (“Konopac”) i Iñárritua (“Birdman”), ali izvedbeno još zahtjevnije, Mendes je snimio film o užasima Prvog svjetskog rata sugestijom jednog kadra, a naturalističku građu spojio je s mekom fotografijom i tako ratnim strahotama dao preljev bajkovitosti. Nepredvidiva priča o prijateljstvu, putovanju i požrtvovnosti, oduševljava i oblikovnošću i emocionalnošću.

NAJBOLJI FILMOVI 2020 Tipografic majuscul”. Spectacolul & filmul - Scena 9

Velika slova / Tipografic majuscul, R: Radu Jude

Spoj filma, kazališta i televizije u još jednom historiografski obilježenom eksperimentu važnog autora. Tema je slučaj maloljetnika koji je pisao parole protiv Ceauşescua i postao plijenom tajne službe, a Jude je izlaže kao svojevrsni sudski proces u kojem sve uključene strane dobivaju pravo glasa, no istina pritom ne postaje rašomonski relativna.

NAJBOLJI FILMOVI 2020 First Cow (@FirstCow) | Twitter

Prva krava / First Cow, R: Kelly Reichardt

Naturalistički protovestern prvakinje američke indie scene zbori o prijateljstvu dvojice nježnih manjinaca u grubom svijetu prirode gdje tek treba stvoriti vrt. Slučajni, ali vjerni prijatelji pokušavaju poduzetnički pothvat čijim zahtjevima njihove blage prirode nisu dorasle, pa završavaju tragično. Divan primjerak poetskog naturalizma.

NAJBOLJI FILMOVI 2020 Domangchin yeoja | Viennale

Žena koja je bježala / Domangchin yeoja, R: Sang-soo Hong

Naslovni lik spoznaje bitne stvari o sebi i ljudskim odnosima kroz niz susreta prikazanih dugim, jednostavno komponiranim kadrovima s tzv. unutarnjom montažom uglavnom ostvarenom zumiranjem. Hong je vjerojatno najistaknutiji “gramatičar” današnjice, onaj koji i dalje nastoji oko samog “jezika” filma (kao nekad Griffith, Godard ili Jancsó), a ovo je možda njegovo najbolje ostvarenje.

NAJBOLJI FILMOVI 2020 Liberté (2019) - Albert Serra - RoweReviews

Sloboda / Liberté, R: Albert Serra

Jedan od najradikalnijih suvremenih filmaša odlučio je kročiti na tlo srodno onom kojim je nekad hodao Pasolini sa “Salòm ili 120 dana Sodome”. Iako su vremena različita i šok ne može biti isti, Serra je svojim kaotično-hipnotičkim djelom ultrasporog ritma i izrazite artificijelnosti u prirodnom okruženju interesantno prikazao dekadentni svijet libertinaca krajem XVIII. stoljeća.

Zagreb Film Festival

Oaza, R: Ivan Ikić

Triptih o ljubavnom trokutu u domu za osobe s intelektualnim poteškoćama, pri čemu likove utjelovljuju stvarni štićenici doma, jedan je od najhrabrijih filmova s prostora bivše Jugoslavije zadnjih podosta godina. Decentan a sugestivan, nadasve atmosferičan, ovaj osebujan rad je poput svjetionika u mediokritetskom okružju ex-yu kinematografija.

MATER: Ni dovoljno ''svetski'', a ni dovoljno ''naše''

Mater, R: Jure Pavlović

Debitant Pavlović pokazao je kako se postupku snimanja kamerom “zalijepljenom” za protagonistovo tjeme i leđa može dati nova svježina, čak i kad nema grozničave drame holokausta kao u “Saulovom sinu”. Studija odnosa majke i kćeri jedan je od najboljih debija u (novijoj) povijesti hrvatske kinematografije.

Lahi, Hayop – Lav Diaz (2020) – The Art(s) of Slow Cinema

Genus pan / Lahi, hayop, R: Lav Diaz

Sporim ritmom stvorenim dugim statičnim kadrovima film politički angažirano pripovijeda o stradanju mekih od strane tvrdih, sebičnih, zlih, s tim da ni meki nisu nužno sasvim nevini. Zrna “Rašomona”, ponešto etnografije, natruhe fantastike, prozračna crno-bijela fotografija i dubinske kompozicije kadra vrline su još jednog Diazova ekstraordinarnog ostvarenja.

Quo Vadis, Aida? — prelude to a massacre | Financial Times

Quo vadis, Aida?, R: Jasmila Žbanić

Konzervativno režiran, ali izuzetno potresan, prvi film o srebreničkoj tragediji dostojan je svoje velike i delikatne teme. Uvjerljivo najbolje ostvarenje u opusu vodeće redateljice tzv. regije.

Www.TheFlow.hr

https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

Možda će te zanimati

Life & Style Movie Flow

Tko je Vaš omiljeni Vodenjak?

Prema horoskopu kojega više manje svi volimo pročitati barem iz zabave, trenutno je vrijeme Vodenjaka, počevši od 20.01 do 19.02. Karakteristike ovog zračnog znaka su duhovita priroda, humanost, umjetnička crta i pozitiva. Galerija donosi theflow.hr popis poznatih i slavnih rođenih u periodu Vodenjaka. Ellen DeGeneres 26.01. Oprah Winfrey 29.01. Christian Bale 30.01. Harry Styles 01.02. […]

Read More
Life & Style Movie Flow

Johnny Depp – novi život nakon pobjede

John Christopher “Johnny” Depp II, rodio se 09.06.1963, u Kentuckyju SAD. Mladog Johnny Deppa kolega Nicolas Cage usmjerio je prema glumi, a neosporna karizma i talent donosi mu brojne filmske prilike. Iako “bezobrazno” zgodan Johnny je htio glumiti nekonvencionalne likove, što mu je kroz karijeru postala specijalnost. Ovaj zgodni glumac i miljenik žena bio je […]

Read More
Zvijezde hollywood godine
Fashion & Beauty Movie Flow

Zvijezde koje dokazuju da prave dame ne kriju svoje godine

Danas se više nego ikad prije radi na promociji prihvaćanja pojedinaca i razbijanja stereotipa. Velike modne kompanije za svoje revije sve više angažiraju modele raznih konfekcijskih brojeva, a plus size modeli su uobičajeni na pisti, kao i na editorijalima i u katalozima. Cilj je da svaka skupina žena bude zastupljena, te da se nedostižni ideali […]

Read More