Miro Gavran predstavio knjigu odabranih drama

Miro Gavran

Najizvođeniji hrvatski pisac u Hrvatskoj i svijetu Miro Gavran predstavio je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog knjigu „Odabrane drame 2001.-2021.“. Dvadeset godina nakon objavljivanja kultnog naslova “Odabrane drame” (2001.), autor izlazi pred čitatelje s izborom od devet drama nastalih u protekla dva desetljeća („Glasnogovornik“, „Savršeni partner“, „Na kavici u podne“, „Svaki tvoj rođendan“, „Paralelni svjetovi“, „Tajna Grete Garbo“, „U očekivanju oca“, „Što da radim sa životom“ te „Kako ubiti predsjednika“), od kojih se pet prvi put tiska u knjizi.

miro gavran
Miro Gavran

Urednica knjige Hana Vunić istaknula je kako je u središtu ovih drama radnja i želja za fabuliranjem, i to fabuliranje govorom kao stvaralačkim materijalom književnosti. „Osim što je riječ o dramama koje pružaju sjajan materijal glumcima i redateljima za gradnju predstava, ovi su tekstovi bez sumnje zanimljivi i za čitanje, poput devet atraktivnih pripovijesti kojima se tematizira naša suvremenost“, dodala je Vunić.

Vječna emotivna pitanja koja muče čovjeka kao što su ljubav, mržnja, strah, strepnja ili čežnja Gavran je u svojim dramama »ispekao« do savršenstva, smatra Vunić i dodaje: „Davanje prednosti recepcijskom ne samo da se olakšava prihvat njegovih djela, nego ih to čini i posebnima. Gavranove drame još jednom su posvećene čitatelju, odnosno gledatelju, ma kakav on bio. Zato nimalo ne čudi da njegovi komadi i jesu prihvaćeni u tolikoj mjeri da neke sredine čak priređuju festivale Gavranovih kazališnih djela.“

miro gavran
Miro Gavran

Na promociji je sudjelovala i teatrologinja Mira Muhoberac koja je rekla da se Gavran u svojim dramama najčešće bazira na ljubavnim, obiteljskim i prijateljskim odnosima te da je zato prepoznatljiv publici. „Specifičan autorski rukopis, koji naizgled lagano, ležerno i površno a zapravo duboko zasijeca skalpelom naše svakodnevne situacije, brige, tegobe, strasti i emocije, a bazirano je na zavođenju i šarmiranju publike – i čitateljske i gledateljske, ali i na šarmiranju protagonista unutar drama“, zaključila je Muhoberac.

miro gavran

Na samom kraju predstavljanja, publici se obratio i autor Miro Gavran. „Riječ je o suvremenim tekstovima smještenima u novije vrijeme, a tematski zahvaćaju tri linije – obiteljske odnose, muško-ženske odnose te politiku, dok se u nekima sve troje isprepliće“, rekao je Gavran.
Autor je najavio kako će drame dobiti i strane prijevode. Drama „Glasnogovornik“ već je prevedena na njemački, „Na kavici u podne“ na engleski, a na češki se upravo prevodi „U očekivanju oca“.

Pogovor ovom vrijednom izdanju napisao je Venko Andonovski, vodeći suvremeni makedonski dramatičar, romanopisac, sveučilišni profesor i semiotičar kazališta.

miro gavran

Ulomke iz drama čitali su dramski umjetnici Mladena i Jakov Gavran, Dragan Despot i Ivan Glowatzky.

Www.TheFlow.hr

https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

Možda će te zanimati

Life & Style

Selena

Selena Quintanilla (Perez), rođena u Texasu, 16.04.1971, u svojoj najranijoj dobi počela je pjevati i nastupati. Vrlo rano, svi oko nje primijetili su da je Selena posebna. Imala je sve, ljepotu, talent, karizmu. Imala je ono nešto što “čini zvijezdu”. Prvi album snimila je kada je imala tek 9 godina. No nitko vjerojatno nije znao […]

Read More
dua lipa
Life & Style

Dua Lipa kraljica scene – Dua Lipa stage queen

Da li ste vi uzbuđeni baš onaj tren prije negoli Dua Lipa kroči na pozornicu. Znajući da će krenuti jedna od (brojnih) sjajnih pjesama, u kombinaciji sa njom koja uvijek izgleda fenomenalno. Jednostavno znaš, bit će super jer ona nikad ne promaši. Stil joj se razvijao kroz godine, kao i glazba, ali ona je uvijek […]

Read More
Bizz Flow Home Design Life & Style

Arhitektura “Knez” – za ostvarenje Vaših snova

Planirate  izgradnju kuće na moru, poslovnog objekta ili adaptaciju okoliša već postojeće?  Već prije nego započnete s potragom za arhitektom/projektantom, važno je da dobro definirate svoje želje. Napišite Vaš popis prostorija i kako želite da budu povezane te svoje hobije. Za ostvarenje Vaših želja i snova trebate stručnjaka, koji će vam tu ideju nacrtati, izraditi […]

Read More