MARILYN

Marilyn

Marilyn Monroe bila je američka filmska glumica, pjevačica, model i ikona pop kulture. Jedna od najpoznatijih lica Hollywooda i danas 60 godina nakon tragične smrti poznata je diljem svijeta.

Marilyn

Iako je bila prepoznatljiva po svojoj ljepoti i nenametljivom sexipilu, te komičarskom talentu, Marilyn se trudila ostvariti i kao “ozbiljna” glumica. U prerano prekinutoj karijeri osvojila je i nagradu Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu za film “Neki to vole vruće”.

Marilyn
Rodila se na današnji dan 1. lipnja 1926., Los Angeles, Kalifornija, SAD, kao Norma Jeane Baker. Nakon što ju je primjetio lovac na talente Ben Lyon predložio joj je promjenu imena u Marilyn,što ona prihvaća te dodaje majčino djevojačko prezime Monroe.

Marilyn

Kao mlada udala se ( prvi suprug James Dougherty) i radila je u tvornici, ali počinje raditi i kao pinup model. Kasnije se Norma u želji da uspije u showbiznisu razvodi od prvog supruga, i transformira u vrckavu platinastu plavušu. Postaje tražen model, te 1946 glumica 20th Century Foxa sa početnom tjednom plaćom od 125$.

Krenula je putem na kojem će postati legenda.
Kroz život tražila je sreću, i “veliku ljubav” često uz pogrešne partnere, (Joe DiMaggio, Arthur Miller, Marlon Brando) a djecu nikad nije imala.

Iako su joj često kroz karijeru zamjerali neozbiljnost na snimanjima, kašnjenja i sl., zbog čega su joj u više navrata pokušali zatvoriti vrata Hollywooda, Marylin je iskreno voljela svoju publiku i posao.
Druge glumice ( poput Janye Mansfield, Sheree North) bezuspješno su pokušavale doseći njezinu popularnost. Oni koji su je imali prilike bolje upoznati, u kasnijim izjavama nisu mogli poreći da je naoko bezazlena plavuša bila vrlo inteligentna, nadarena i neponovljiva.

Njezina veza sa publikom (uz talent) bilo je ono što ju je do kraja držalo na “vrhu”.

Pronađena je mrtva u svojoj kući 04. kolovoza 1962., Brentwood, Los Angeles.
Imala je 36 godina.
Detalji njezine smrti koji se navode kao slučajno samouobojstvo, do danas su predmet špekulacija zbog njezinih tadašnjih veza sa vrhom američke vlasti. (John i Robert Kennedy)

Iako nisu opstali kao par Joe DiMaggio bio joj je i kasnije u teškim trenutcima oslonac, te je upravo on organizirao njezin posljednji ispraćaj. Na njezinu grobu godinama su se mogle vidjeti bijele ruže, a vjerovalo se da ih je nosio upravo Joe koji ju nikad nije zaboravio te se nikad kasnije nije više oženio.

Marilyn

Za sve ljubitelje zlatnog doba filma, njezina ostavština su filmovi poput ; Niagara, Muškarci više vole plavuše, Neki to vole vruće, Kako se udati za milijunaša, Sedam godina vrijednosti, Nema biznisa do šoubiznisa, Autobusna postaja, Princ i plesačica, Neprilagođeni itd.

Zvijezda M.Monroe na holivudskoj Stazi slavnih i danas je jedna od najpopularnijih i najposjećenijih.

Zanimljivost :
Fotograf Tom Kelley snimuo je seriju golišavih fotografija mlade Marilyn dok je tražila posao. Slike otkupljuje Hugh Hefner te ih 1953. objavljuje u prvom izdanju Playboya.

Poznata izjava;
Na pitanje novinara što nosi u krevetu odlučno je odgovorila “Chanel No. 5”.

Marilyina priča vječan je izvor nadahnuća pa su se brojne glumice okušale u “njezinim cipelama”, a i pop ikone poput Madonne inspirirale su se njezinim likom.

Spomenimo samo neke filmove o M.M ;
Catherine Hicks  •  (1980)  “Marilyn: The Untold Story”
Paula Lane  •  (1989)  “Good Night, Sweet Marilyn”
Melody Anderson  •  (1993)  “Marilyn & Bobby: Her Final Affair”
Mira Sorvino  •  (1996)  “Norma Jean & Marilyn”
Michelle Williams  •  (2011)  “My Week With Marilyn”
Kelli Garner  •  (2015)  “The Secret Life of Marilyn Monroe”

Tekst napisala :
Andreja Rezniček Mehun
@andyremeh

Možda će te zanimati

Femme station tvornica kulture
Fit Flow Life & Style Moj Zagreb

FEMME STATION – plesni event godine koji ne želite propustiti

Femme Station je event koji za cilj ima pružanje podrške ženama u području kulture i sporta – a što to dvoje bolje objedinjuje od plesa? Femme već 5. put okuplja ponajbolje plesače sa područja Balkana! Event se sastoji od plesnog natjecanja na kojem se dvadesetak koreografkinja iz raznih plesnih stilova bore za nagradu od 1500 […]

Read More
Fdk omiš 2023
Life & Style

FDK: Poznate klape finalisti omiškog Festivala

Proteklog vikenda 7., 8. i 9. srpnja na Trgu Stjepana Radića, popularnoj maloj pjaci u Omišu, održane su tri izborne večer 57. Festivala dalmatinskih klapa. U njima je nastupilo 17 ženskih i 15 muških klapa koje su se borile za deset mjesta u završnim večerima. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu: Antonela Burić, mag.mus, klapski tenor Branko […]

Read More
Koralji
Home Design Life & Style

Koralji kao inspiracija u dizajnu

Koralji su životinje podmorja iz reda žarnjaka, a nazivaju se i anthozoa ili “cvjetajuća životinja”. Postoji preko 6000 vrsta koralja, u raznim bojama. U našem Jadranu postoji više od 50 različitih vrsta, a najpoznatiji je rubrum-crveni koralj. Zlarin je otok koji se kod nas najčešće povezuje sa koraljima, kroz povijest i Lastovo, dok se najveći […]

Read More