Manuel “Manolo” Blahnik Rodríguez

Manuel "Manolo" Blahnik Rodríguez

Manuel “Manolo” Blahnik Rodríguez španjolski je modni dizajner, rođen prije 78 god. (27.11.42) u Santa Cruz de la Palma. (Kanarsko otočje) Majka mu je bila Španjolka, a otac Čeh od kud i potječe prezime Blahnik.

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez
Manuel Manolo Blahnik Rodríguez

Kao dječaku a i kasnije, inspiracija je bila njegova majka koja je sama (nezadovoljna ponudom) izrađivala svoje cipele. Pritom je koristila saten, divne vrpce, pliš, kožu…

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez

Kasnije je svoju naobrazbu stekao na Ženevskom sveučilištu, iako su roditelji svog sina vidjeli u diplomaciji, Manolo se opredijelio za književnost.

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez store

Suđeno mu je međutim bilo da se bavi dizajnom, te je po preseljenju u Pariz “učio” i proučavao dizajn ( École des Beaux-Arts, i Louvre Art school).

Utjecaj na karijeru i razvoj ovog “umjetnika” imala je i Diana Vreeland tadašnja urednica američkog Voguea koja ga je savjetovala i “usmjerila” da se “specijalizira” za obuću.

Manuel Manolo Blahnik Rodríguez

Manolo je 1974 bio (tek) drugi muškarac na naslovnici britanskog Voguea, te je kroz karijeru primio brojne nagrade struke. Ima svoju vlastitu proizvodnju/tvornicu gdje nadzire sve procese i ručnu obradu, te trgovine diljem svijeta, a glavna “flagship” poslovnica se nalazi u Londonu (Chelsea).

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez

Danas, jedan je od najslavnijih dizajnera obuće u svijetu, a njegove “Manolice” umjetničko djelo, statusni simbol, i predmet želje praktički svake žene koja je modni poklonik.

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez kirsten dunst

Iako su njegove cipele često bile i dio kostima u poznatim filmovima ili serijama (The Twilight saga, Sex & the City, Gossip Girl), veliku pozornost je posvetio izradi obuće za Kirsten Dunst koja je glumila Marie Antoinette u istoimenom povijesnom spektaklu redateljice Sofie Coppola.

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez carrie bradshaw

Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) nosila je “kultne” kraljevski plave štikle sa kopčom na svom vjenčanju sa Mr.Big-om, te postavila novi trend za mladenke diljem svijeta.

Sam Manolo bio je “glavni lik” dokumentarnog film o filozofiji i radu ovog modnog umjetnika snimljenog 2017, pod nazivom “The Boy Who Made Shoes for Lizards” (redatelj Michael Roberts).

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez rihanna

Fun facts; Veliki majstor udružio je snage sa prekrasnom i poduzetnom Rihhanom, te su zajedno osmislili vrlo uspješne kolekcije čak tri puta.

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez rihanna

Veliku pozornost izazvale su visoke “denim” čizme sa remenom oko struka, koje je nosila Jennifer Lopez u svom videu “Ain’t your Mama” 2016.

www.manoloblahnik.com

www.Theflow.hr
Photo @pinterest
Napisala: Andreja Rezniček Mehun

Možda će te zanimati

BIPA Backstage
Fashion & Beauty

Proslavljen peti rođendan jedinstvenog koncepta BIPA Backstage

U zagrebačkom BIPA Backstage studiju održan je rođendanski party povodom pete godišnjice od otvorenja ovog jedinstvenog beauty koncepta Drogerijski lanac BIPA Hrvatska ove godine obilježava petu godišnjicu od otvorenja prvog BIPA Backstage studija u Zagrebu u kojem je, tom prigodom, jučer održan rođendanski party na kojem su prisustvovali brojni mediji, influenceri i poslovni partneri. Prvi […]

Read More
deichmann Brunch nova kolekcija
Fashion & Beauty

Vrijeme je da pokažemo boje uz proljetnu kolekciju obuće

Nova Deichmann kolekcija proljeće/ljeto priziva sunčane dane Nova Deichmann kolekcija proljeće/ljeto 2023. donosi pregršt boja u kišno sivilo koje nas posljednjih dana okružuje. U modernom ambijentu zagrebačkog Boing bara uz nove modele obuće i modnih dodataka govorilo se i o trendovima koji nas čekaju u nadolazećoj sezoni. Ljetnom kolekcijom Deichmann ponovno nudi veliki izbor trendi […]

Read More
NIVEA DERMA Skin Clear
Fashion & Beauty

Dosta ti je borbe s nečistom kožom?
Probaj surađivati s njom uz novu NIVEA DERMA Skin Clear liniju

Koliko ste puta čuli da muškarci, iako ne njeguju svoju kožu, imaju manje problema s njom? Upravo smo se ovim i sličnim mitovima pozabavili jučer na prvom regionalnom NIVEA eventu u Zagrebu na predstavljanju NIVEA DERMA Skin Clear linije u Cogitu i Uraniji. Na zanimljivoj i dinamičnoj panel diskusiji otkrili smo koliko je briga izvana […]

Read More