Manuel “Manolo” Blahnik Rodríguez

Manuel "Manolo" Blahnik Rodríguez

Manuel “Manolo” Blahnik Rodríguez španjolski je modni dizajner, rođen prije 78 god. (27.11.42) u Santa Cruz de la Palma. (Kanarsko otočje) Majka mu je bila Španjolka, a otac Čeh od kud i potječe prezime Blahnik.

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez
Manuel Manolo Blahnik Rodríguez

Kao dječaku a i kasnije, inspiracija je bila njegova majka koja je sama (nezadovoljna ponudom) izrađivala svoje cipele. Pritom je koristila saten, divne vrpce, pliš, kožu…

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez

Kasnije je svoju naobrazbu stekao na Ženevskom sveučilištu, iako su roditelji svog sina vidjeli u diplomaciji, Manolo se opredijelio za književnost.

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez store

Suđeno mu je međutim bilo da se bavi dizajnom, te je po preseljenju u Pariz “učio” i proučavao dizajn ( École des Beaux-Arts, i Louvre Art school).

Utjecaj na karijeru i razvoj ovog “umjetnika” imala je i Diana Vreeland tadašnja urednica američkog Voguea koja ga je savjetovala i “usmjerila” da se “specijalizira” za obuću.

Manuel Manolo Blahnik Rodríguez

Manolo je 1974 bio (tek) drugi muškarac na naslovnici britanskog Voguea, te je kroz karijeru primio brojne nagrade struke. Ima svoju vlastitu proizvodnju/tvornicu gdje nadzire sve procese i ručnu obradu, te trgovine diljem svijeta, a glavna “flagship” poslovnica se nalazi u Londonu (Chelsea).

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez

Danas, jedan je od najslavnijih dizajnera obuće u svijetu, a njegove “Manolice” umjetničko djelo, statusni simbol, i predmet želje praktički svake žene koja je modni poklonik.

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez kirsten dunst

Iako su njegove cipele često bile i dio kostima u poznatim filmovima ili serijama (The Twilight saga, Sex & the City, Gossip Girl), veliku pozornost je posvetio izradi obuće za Kirsten Dunst koja je glumila Marie Antoinette u istoimenom povijesnom spektaklu redateljice Sofie Coppola.

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez carrie bradshaw

Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) nosila je “kultne” kraljevski plave štikle sa kopčom na svom vjenčanju sa Mr.Big-om, te postavila novi trend za mladenke diljem svijeta.

Sam Manolo bio je “glavni lik” dokumentarnog film o filozofiji i radu ovog modnog umjetnika snimljenog 2017, pod nazivom “The Boy Who Made Shoes for Lizards” (redatelj Michael Roberts).

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez rihanna

Fun facts; Veliki majstor udružio je snage sa prekrasnom i poduzetnom Rihhanom, te su zajedno osmislili vrlo uspješne kolekcije čak tri puta.

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez rihanna

Veliku pozornost izazvale su visoke “denim” čizme sa remenom oko struka, koje je nosila Jennifer Lopez u svom videu “Ain’t your Mama” 2016.

www.manoloblahnik.com

www.Theflow.hr
Photo @pinterest
Napisala: Andreja Rezniček Mehun

Možda će te zanimati

Fashion & Beauty

Zigman – TheFlow tribute

Hrvatski dizajner Juraj Žigman svojim prepoznatljivim modelima, ponudio je nešto unikatno, pa je i svijet to prepoznao. Iz tog razloga naš dizajner koji stoji iza modnog branda Zigman, surađivao je sa nekim od najvećih svjetskih zvijezda današnjice. Podsjetimo se na neke od fantastičnih kreacija pogledom u galeriju. Jasno je, obzirom da poznajemo situaciju u kojoj […]

Read More
Fashion & Beauty

Bollywood Hollywood Beauty

Na izborima ljepote često se istaknu predstavnice Indije. Uspjeh na izborima ljepote pobjednice lansira u blještavilo Bollywooda, a u nekim slučajevima i Hollywooda… Trenutno možda najpoznatije indijske ljepotice su; Priyanka Chopra Jonas (38), bivša Miss World 2000, a danas supruga am. pjevača i glumca Nicka Jonasa, uspješno gradi karijeru u Hollywoodu, u serijama Quantico, i […]

Read More
Antonia Dora – pjevačica i influencerica, normalna do mješovita koža
Fashion & Beauty

Up close and personal o skincare-u – Antonia Dora

Što je za tebe njega kože? Oduvijek sam voljela sve te ženske “stvarčice” i jako pazim na njegu kože. Nikad ne preskačem jutarnju I večernju rutinu I nikad nisam zaspala da nisam skinula šminku. Antonia Dora – pjevačica i influencerica, normalna do mješovita koža Kako izgleda tvoja rutina? Imaš li neke favorite? Moja rutina se […]

Read More