Manuel “Manolo” Blahnik Rodríguez

Manuel "Manolo" Blahnik Rodríguez

Manuel “Manolo” Blahnik Rodríguez španjolski je modni dizajner, rođen prije 78 god. (27.11.42) u Santa Cruz de la Palma. (Kanarsko otočje) Majka mu je bila Španjolka, a otac Čeh od kud i potječe prezime Blahnik.

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez
Manuel Manolo Blahnik Rodríguez

Kao dječaku a i kasnije, inspiracija je bila njegova majka koja je sama (nezadovoljna ponudom) izrađivala svoje cipele. Pritom je koristila saten, divne vrpce, pliš, kožu…

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez

Kasnije je svoju naobrazbu stekao na Ženevskom sveučilištu, iako su roditelji svog sina vidjeli u diplomaciji, Manolo se opredijelio za književnost.

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez store

Suđeno mu je međutim bilo da se bavi dizajnom, te je po preseljenju u Pariz “učio” i proučavao dizajn ( École des Beaux-Arts, i Louvre Art school).

Utjecaj na karijeru i razvoj ovog “umjetnika” imala je i Diana Vreeland tadašnja urednica američkog Voguea koja ga je savjetovala i “usmjerila” da se “specijalizira” za obuću.

Manuel Manolo Blahnik Rodríguez

Manolo je 1974 bio (tek) drugi muškarac na naslovnici britanskog Voguea, te je kroz karijeru primio brojne nagrade struke. Ima svoju vlastitu proizvodnju/tvornicu gdje nadzire sve procese i ručnu obradu, te trgovine diljem svijeta, a glavna “flagship” poslovnica se nalazi u Londonu (Chelsea).

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez

Danas, jedan je od najslavnijih dizajnera obuće u svijetu, a njegove “Manolice” umjetničko djelo, statusni simbol, i predmet želje praktički svake žene koja je modni poklonik.

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez kirsten dunst

Iako su njegove cipele često bile i dio kostima u poznatim filmovima ili serijama (The Twilight saga, Sex & the City, Gossip Girl), veliku pozornost je posvetio izradi obuće za Kirsten Dunst koja je glumila Marie Antoinette u istoimenom povijesnom spektaklu redateljice Sofie Coppola.

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez carrie bradshaw

Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) nosila je “kultne” kraljevski plave štikle sa kopčom na svom vjenčanju sa Mr.Big-om, te postavila novi trend za mladenke diljem svijeta.

Sam Manolo bio je “glavni lik” dokumentarnog film o filozofiji i radu ovog modnog umjetnika snimljenog 2017, pod nazivom “The Boy Who Made Shoes for Lizards” (redatelj Michael Roberts).

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez rihanna

Fun facts; Veliki majstor udružio je snage sa prekrasnom i poduzetnom Rihhanom, te su zajedno osmislili vrlo uspješne kolekcije čak tri puta.

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez rihanna

Veliku pozornost izazvale su visoke “denim” čizme sa remenom oko struka, koje je nosila Jennifer Lopez u svom videu “Ain’t your Mama” 2016.

www.manoloblahnik.com

www.Theflow.hr
Photo @pinterest
Napisala: Andreja Rezniček Mehun

Možda će te zanimati

afrodita X LIFTING SHOT
Fashion & Beauty

Euforija oko Afroditinog X lifting shota širi se regijom! X shot – sretan ti 1. rođendan!

Euforija oko Afroditinog X lifting shota širi se regijom! X shot – sretan ti 1. rođendan! Afroditin serum s učinkom botoksa je potpuno zaludio cijelu Adria regiju! Gotovo da i nema osobe koja nije čula za Afroditin X LIFTING SHOT Afrodita Professional. Revolucionarni serum, koji upravo slavi svoj 1. rođendan, zbog iznimne potražnje već više […]

Read More
Više od UV zaštite uz Eucerin SUN njegu za lice
Fashion & Beauty Health Flow

Više od UV zaštite uz Eucerin SUN njegu za lice

Većina nas razmišlja o zaštiti kože od sunca samo tijekom ljeta. No, UV zrake mogu oštetiti kožu tijekom cijele godine, čak i za oblačnih dana. Stoga je važno osigurati zaštitu ne samo ljeti, već svakodnevno. Lice, ruke i dekolte najviše su izloženi suncu, pa dugotrajna izloženost može imati negativne posljedice. Eucerin Sun zaštita kože lica […]

Read More
bipa
Fashion & Beauty

BIPA predstavila brandove vlastite marke na proljetnom brunchu

Nove robne marke napokon su dostupne u Hrvatskoj Na jučerašnjem proljetnom brunchu BIPA je predstavila 14 brendova vlastite marke s kojima pokrivaju široke svakodnevne potrebe kupaca. Predstavljanje asortimana BIPA vlastitih marki održano je jučer, na prvi dan proljeća, u Cogito Uraniji uz prisustvo brojnih medija, influencera i poslovnih partnera koji su imali priliku iz prve ruke isprobati neke […]

Read More