Manuel “Manolo” Blahnik Rodríguez

Manuel "Manolo" Blahnik Rodríguez

Manuel “Manolo” Blahnik Rodríguez španjolski je modni dizajner, rođen prije 78 god. (27.11.42) u Santa Cruz de la Palma. (Kanarsko otočje) Majka mu je bila Španjolka, a otac Čeh od kud i potječe prezime Blahnik.

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez
Manuel Manolo Blahnik Rodríguez

Kao dječaku a i kasnije, inspiracija je bila njegova majka koja je sama (nezadovoljna ponudom) izrađivala svoje cipele. Pritom je koristila saten, divne vrpce, pliš, kožu…

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez

Kasnije je svoju naobrazbu stekao na Ženevskom sveučilištu, iako su roditelji svog sina vidjeli u diplomaciji, Manolo se opredijelio za književnost.

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez store

Suđeno mu je međutim bilo da se bavi dizajnom, te je po preseljenju u Pariz “učio” i proučavao dizajn ( École des Beaux-Arts, i Louvre Art school).

Utjecaj na karijeru i razvoj ovog “umjetnika” imala je i Diana Vreeland tadašnja urednica američkog Voguea koja ga je savjetovala i “usmjerila” da se “specijalizira” za obuću.

Manuel Manolo Blahnik Rodríguez

Manolo je 1974 bio (tek) drugi muškarac na naslovnici britanskog Voguea, te je kroz karijeru primio brojne nagrade struke. Ima svoju vlastitu proizvodnju/tvornicu gdje nadzire sve procese i ručnu obradu, te trgovine diljem svijeta, a glavna “flagship” poslovnica se nalazi u Londonu (Chelsea).

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez

Danas, jedan je od najslavnijih dizajnera obuće u svijetu, a njegove “Manolice” umjetničko djelo, statusni simbol, i predmet želje praktički svake žene koja je modni poklonik.

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez kirsten dunst

Iako su njegove cipele često bile i dio kostima u poznatim filmovima ili serijama (The Twilight saga, Sex & the City, Gossip Girl), veliku pozornost je posvetio izradi obuće za Kirsten Dunst koja je glumila Marie Antoinette u istoimenom povijesnom spektaklu redateljice Sofie Coppola.

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez carrie bradshaw

Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) nosila je “kultne” kraljevski plave štikle sa kopčom na svom vjenčanju sa Mr.Big-om, te postavila novi trend za mladenke diljem svijeta.

Sam Manolo bio je “glavni lik” dokumentarnog film o filozofiji i radu ovog modnog umjetnika snimljenog 2017, pod nazivom “The Boy Who Made Shoes for Lizards” (redatelj Michael Roberts).

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez rihanna

Fun facts; Veliki majstor udružio je snage sa prekrasnom i poduzetnom Rihhanom, te su zajedno osmislili vrlo uspješne kolekcije čak tri puta.

Manuel  Manolo Blahnik Rodríguez rihanna

Veliku pozornost izazvale su visoke “denim” čizme sa remenom oko struka, koje je nosila Jennifer Lopez u svom videu “Ain’t your Mama” 2016.

www.manoloblahnik.com

www.Theflow.hr
Photo @pinterest
Napisala: Andreja Rezniček Mehun

Možda će te zanimati

INFOBIP WORLDWIDE HOODIE
Fashion & Beauty Life & Style Tech Flow

PREDSTAVLJENI PRVI MODNI KOMAD IZ STREET STYLE KOLEKCIJE – INFOBIP WORLDWIDE HOODIE

Mate Rimac, Marko Bucić – Vanillaz, Nevena Rendeli među prvima istražili o čemu je riječ Infobip, vodeća regionalna IT kompanija u suradnji s mladim kanadskim dizajnerom hrvatskih korijena, Joshuom Čirjakom, osnivačem IUTD Studiosa, napravila je iskorak u street fashion segment te predstavila prvu Infobip Worldwide hoodicu. Limitirana serija inovativnih NFT hoodica proizvedena je u svega […]

Read More
Zvijezde hollywood godine
Fashion & Beauty Movie Flow

Zvijezde koje dokazuju da prave dame ne kriju svoje godine

Danas se više nego ikad prije radi na promociji prihvaćanja pojedinaca i razbijanja stereotipa. Velike modne kompanije za svoje revije sve više angažiraju modele raznih konfekcijskih brojeva, a plus size modeli su uobičajeni na pisti, kao i na editorijalima i u katalozima. Cilj je da svaka skupina žena bude zastupljena, te da se nedostižni ideali […]

Read More
Jesenski Högl party u NAMA-i
Fashion & Beauty

Jesenski Högl party u NAMA-i obilježio je više od 20 godina uspješne suradnje

Robna kuća Nama i poznati austrijski brend cipela Högl organizirali su event kojim su obilježili više od dva desetljeća suradnje Prijelazne jakne, toplija obuća i žuto lišće na ulicama Zagreba već su nam odavno najavili jesen, pa je njene tonove kultna zagrebačka robna kuća NAMA odlučila pretočiti u tematiku još jednog eventa. Ovoga puta riječ […]

Read More