
Proteklih dana imali smo jedan val hladnoće, a takvih dana, našem organizmu pašu jela koja nas mogu ugrijati.
Theflow je stoga spremio fino i brzo varivo od mahuna. Miris finog variva ispuniti će kuhinju, a obrok “na žlicu”, biti će odlična nagrada po dolasku kući sa posla.
Naravno uvijek savjetujemo da koristite što više svježih namirnica, međutim puno naših čitateljica i čitatelja, zaposleni su, možda i roditelji, u stalnoj borbi sa vremenom, te nemaju uvijek mogućnosti spremanja i nabave namirnica za složenije obroke.
Stoga smo za današnji recept koristili zamrznute mahune od LIDLA. Napomenuli bi da mahune nije poželjno prethodno odmrzavati !
Današnji recept neće vam oduzeti puno vremena za pripremu, a dobiti ćete hranjivi obrok, bogat povrćem.
Potrebni sastojci :
-
mahune žute ili zelene …500g (mi smo koristili “Freshona” žute mahune iz Lidla )
-
2 srednja krumpira
-
2 mrkve
-
jedan češanj češnjaka
-
glavica crvenog luka
-
žličica suhog kopra
-
sol – papar – crvena paprika – brašno
-
maslinovo ulje
-
povrtna kocka za juhu
1. Na maslinovom ulju desetak minuta prodinstati sitno sjeckani luk, sa mrkvom izrezanom na ploškice.
(Možete dodati i sitno sjeckanu svježu rajčicu po želji). Dodati prstohvat soli, malo papra i dvije desertne žličice slatke crvene paprike, i brašna, podliti vodom i promješati.
(10 minuta kuhanja)
2. Prilikom spremanja *zaprške*, paziti da povrće ne zagori, podliti sa vodom te, dodati na kockice izrezan i opran krumpir, te zatim mahune.
3. Dodati vode da prekrije sastojke, promiješati, te dodati umak od rajčice i povrtnu kocku za juhu. Kuhati na umjerenoj vatri, uz miješanje cca 25min.
Od začina pred kraj kuhanja dodajte sitno sjeckani češnjak i suhi kopar ili list lovora po želji. Sol i papar dodajte po potrebi nakon degustacije.
Jelo je spremno za posluživanje kada sve povrće omekša. Želimo dobar tek !
*Dodatni savjet* uz mahune možete poslužiti razne priloge, od pečenog jaja “na oko”, faširanaca ili kobasica.
Recept – text i fotografije ; Andreja Rezniček Mehun