Planirate u svoj dom i obitelj dovesti mačku? Saznajte što Vam je sve potrebno u našem kutku za mačkoljupce

mačka mačke

We love cats <3

Kod donošenja takve odluke, bitno je da ste svjesni da mačka nije plišana igračka. Mačka je živo biće sa svojim potrebama, osobnošću, te će biti dio Vaše obitelji možda i duže od petnaestak godina.

No Vi ste “cat person”, uzeli ste sve navedeno u obzir i sigurni ste. Čestitamo! Ova odluka zasigurno će Vam donjeti puno veselja i ljubavi koju mačke itekako znaju dati.

 

Nadamo se da ćete razmisliti o udomljavanju, jer skloništa u Hrvatskoj puna su napuštenih, malih i većih mačaka, koje tragaju za toplim domom.

Bez obzira kupujete li (pritom od ovlaštenog uzgajivača) ili ćete svog ljubimca udomiti iz azila, evo par savjeta oko nabavke opreme koju trebate imati prije nego maca stigne u Vaš dom :

 

mačka mačke
Mačka Mačke
 • Transporter

Bitan od prvog dana, radi lakšeg preuzimanja ljubimca, ali i kasnijeg odlaska na putovanja ili posjete veterinaru.

 • Hrana

Hrana se razlikuje ovisno o uzrastu mačke, da li je sterilizirana, itd. Postoji također i hrana namijenjena određenoj pasmini mačke, izbor mokre i suhe hrane, hrana za posebna medicinska stanja i slično.
Npr. za Vašu dugodlaku perzijanku, nabavite hranu baš za tu vrstu.

 • Posude za hranu i vodu

Uz hranu i vodu, potrebne su Vam posude ili hranilice, koje je poželjno staviti na podlogu.
Podloga će spriječiti veće rasipanje hrane.
Postoje automatske hranilice ili možete nabaviti zdjelice, ovisno o Vašim mogućnostima.

Maca će ionako biti zadovoljna ako ju redovito napunite, te njihov prostor održavate čistim.

 • Toalet za mace, lopatica i pijesak

Toalet može biti zatvoren ili otvoren. Neovisno za koji se odlučite, smjestite ga na poziciju koja je maci lako dostupna, te ga nemojte premještati. Mace su uredne životinje, imaju svoje navike i vole red.

 

mačka mačke
Mačka Mačke
 • Grebalica ili penjalica

Pobrinite se da svom mačjem ljubimcu, nabavite penjalicu/ grebalicu. Mačke se vole penjati na Više položaje i nagonski će grebati, pa neka to bude nešto što nije Vaš kauč ili omiljena kožna stolica 🙂 .
Iako to nije jamstvo da mace neće ostaviti trag i drugdje po Vašem kućanstvu, grebalica je nezaobilazna.

 

 • Igračke, mahalice, loptice

Posebno kod mačića, igra je bitan dio razvoja mačke.  Da bi Vaša mačka bila zdrava i i zadovoljna, treba i dovoljno aktivnosti. Posebno za mace koje žive u stanu, igra je najbolji način koji će zabaviti i Vas i Vašu mačku.

 • Mačja trava

Ona je bitna za zdravu probavu vaše mačke. Više savjeta potražite kod djelatnika u ZOO trgovini ili kod veterinara.

 

 • Mačji krevetić

Mačke su velike spavalice, i zasigurno će zadrijemati i na prozorskoj klupici, kauču ili Vašem krevetu ako to omogućite. No mace se vole “zavući” i u svoju kućicu ili krevetić, gdje će se osjećati sigurno i skriveno.

 

 • Ogrlica sa zvoncem / pločicom (tzv. name tag)

Ako vaša mačka još nije čipirana, dobra je ideja na ogrlicu, koja obično ima i zvonce, staviti  i pločicu sa imenom te kontaktom.

Možda se dogodi da maca odluta kroz slučajno otvorena vrata ili prozor, a ako na pločici ugravirate svoj broj, nalaznici će ju lakše vratiti doma.

Zvonce je također dobar način da locirate svog nestašnog mačića koji se eto baš odlučio skrivati u Vašem ormaru.

 

mačka mačke
Mačka Mačke
 • Njega dlake i kandži

Pravi mačkoljubac uživa u pogledu na svoju mačku, jer one imaju stav koji otkriva “znam da sam lijepa”. No mačkama, iako se same “peru”, ipak treba i čovjek da se dodatno pobrine za njihovu higijenu i zdravlje.

Osim šampona pogodnih za mačju dlaku i maramica za čišćenje uha/oka, obavezno nabavite i rukavicu za četkanje dlake, a ovisno o duljini dlake i četku.
Mačje kandže također potrebno je redovito podrezati, pa nabavite specijalne škare.

 • Mreže na prozorima

Zaštitite Vašu mačku od pada ili lutanja tako što ćete na prozore i balkone staviti zaštitne mreže.

Savjet plus :
Potražite veterinara u blizini, kako bi Vaša mačka primila sva potrebna cjepiva i veterinarsku pomoć po potrebi, a Vi savjete za ispravnu brigu.

Novinar : Andreja Rezniček Mehun
Foto : Burst by Shopfy

Www.TheFlow.hr

https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

Možda će te zanimati

Festival pasa svih rasa_07_08_10 (3)
Moj Zagreb Pets Flow

Zagrebački festival pasa – “a Place to Be” za Vas i Vašeg omiljenog kućnog ljubimca!

Simbolično, uoči Svjetskog dana zaštita životinja, prvi zagrebački festival pasa „izbacio“ je program i najavio zabavan vikend koji je pred nama! Trg dr. Franje Tuđmana, 07. i 08. listopada ugostit će Festival pasa svih rasa i postati oaza za sve njuške, njihove vlasnike i one koji to tek žele postati, a s obzirom na najavljeni […]

Read More
Blagdani ljubimci
Pets Flow

Blagdani i ljubimci

Blagdan Božića i slavlje Nove godine je vrijeme kada zavlada posebno raspoloženje, a radost donosi i stil koji je tipičan za taj period. Samo za vaš užitak, rastopite se malo od dragosti pri pogledu na preslatke ljubimce u svojim najboljim blagdanskim izdanjima. Ljubimci žele mirne blagdane! Također TheFlow Vas želi podsjetiti i/informirati sve (koji možda […]

Read More
Mačji dan
Pets Flow

Mačji dan

Međunarodni dan mačaka obilježava se 8. 8. svake godine. Dan je to za podizanje svijesti o mačkama i učenje o načinima kako im pomoći i zaštititi ih. Razmišljate li o nabavi ljubimca i možda želite micu, ljetni mjeseci su period kada puno napuštenih mačića završi u skloništima, i to ono koji su imali više sreće, […]

Read More