Juha od butternut tikvice

Juha od butternut tikvice

Jesen i hladnije vrijeme donosi među sezonske namirnice bundeve, tikve ili buće kako vam drago.

Jedna izuzetno hranjiva, kremasta juha, upravo od kraljice jeseni bundeve – pravi je obrok za prohladne kišne dane.

Mi smo za naš današnji recept odabrali butternut tikvu kao glavni sastojak.

Juha od butternut tikvice
Uz tikvu trebat će vam još i sljedeće;

1 Crveni i bijeli luk, 2 srednja krumpira, celer, 

2 veće mrkve, začini po želji. 

(Dovoljno za obiteljski ručak do 4 osobe) 

Juha od butternut tikvice
Nakon što ste tikvu očistili od kore, i sjemenki izrežite ju na kockice. Isto tako pripremite krumpir i mrkvu. Od celera možete koristiti korjen i stabljiku što također usitnite. 

U dubljoj posudi prodinstajte luk i češnjak pa zatim dodavajte redom navedeno povrće.

Podlijete vodom, začinite po želji (sol/papar/vegeta) zaklopite, te kuhajte na laganoj vatri dok sve ne omekša.(Pripazite da vode bude dovoljno da sve prekrije)

Juha od butternut tikvice
Skuhano povrće kojem ste dodali cca 1/2 lit vode – smiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu strukturu.

Po želji, prilikom serviranja dodajte po porciji žličicu vrhnja, a možete ukrasiti listom celera ili suhim sjemenkama bundeve.


Predlažemo poslužiti uz prepečeni kruh, ili kakav fini kuružnjak. 

Dobar tek želi Vam TheFlow.hr

Recept/Fotografije ; Andreja Rezniček Mehun

 

Možda će te zanimati

Bota šare advent
Gastro

Tradicionalni Advent koji podsjeća na prave vrijednosti

Tradicionalni Advent i vrijednosti koje ovo doba predstavlja pomalo se sve više udaljuju od svog pravog značenja. Ovih dana prevladavaju iščekivanje, nada i budnost. Isto tako, cijelo vrijeme Adventa je i vrijeme koje posvećujemo obitelji, prijateljima i dragim ljudima. Restorani Bota Šare već su prepoznatljivo mjesto okupljanja, posebno u vrijeme Adventa. U moru izvrsnih delicija, one […]

Read More
Boogie lab advent
Gastro Moj Zagreb

Boogie Lab Kronut i Sourdough lasagne hit su ovogodišnjeg adventa, a posebno oduševljenje nose i njihovi signature kokteli

Zagrebački Advent već u prvim danima posjetile su stotine tisuća ljudi i rekordi se ruše. Među brojnim kućicama, one Boogieve pri samom su vrhu posjećenosti. Boogiev tim ove godine na dvije lokacije, Fuliranju i Fooling Around Zagreb, predstavlja jela i koktele koji su savršen bijeg od svakodnevne gastro ponude. Poseban hit su Kronut i Sourdough […]

Read More
Koykan
Gastro Moj Zagreb

Healthy Street Food priča zagrebačke franšize restorana

Sve je počelo 2012. godine kada je grupa prijatelja iz Zagreba odlučila svoju ljubav prema putovanjima i svjetskoj kuhinji podijeliti sa svojim sugrađanima, tako je nastao Koykan. “Ideju Koykana započeli smo s ciljem da svako jelo mora biti ukusno, svježe, zdravo, visoko kvalitetno, brzo pripremljeno i dostupno za svaki džep,” kaže Boro Milivojević, CEO i […]

Read More