James Bond agent 007

James bond no time to die

Ian Fleming je novelist i autor knjige o britanskom tajnom MI6 agentu (1953), na čemu se bazira jedan od napoznatijih akcijskih filmskih serijala svih vremena. Bond filmovi su se razvijali i dobivali na kvaliteti,pa ni nagrade nisu izostale.

Agenta britanske krune, zavodnika sa brzim automobilom, pišoljem sa prigušivačem, te gospodina koji se bori u smokingu i pije martini , utjelovilo je kroz desetljeća više glumaca.

Dok se u kinima trenutno prikazuje dugo očekivani novi Bond naziva No time to die, u kojem Bonda posljednji put glumi Daniel Craig, obožavatelji sa nestrpljenjem očekuju tko će biti sljedeći !?

Mnogi poznati glumci poput Burta Reynoldsa, Liama Neesona ili pak Clinta Eastwooda ovu su ulogu odbili, pa ipak onima koji su je prihvatili zasigurno je odredila i unaprijedila karijeru.

Sada se kao kandidati spominju Regé-Jean, Page, Luke Evans, Henry Golding, John Boyega, Cillian Murphy, Tom Hardy, Richard Madden, mladi Spiderman Tom Holland, ali i neke glumice poput Suranne Jones npr.

James bond

Do trenutka konačne odluke, podsjetimo se tko su bili prethodnici u ovoj kultnoj ulozi.
Manje je poznato da je prvi crno-bijeli James Bond još daleke 1954 godine bio glumac Barry Nelson.

James bond
Nakon njega poznati i priznati eng.glumac David Niven pojavio se u drugoj inačici ekranizacije Casino Royale 1967.

James bond

Nakon toga ulogu agenta 007 preuzima više zamjećen George Lezenby, koji na neki način i postavlja ono što će Bond godinama ostati.
Ubojiti zavodnik.

James bond
Palicu je predao Seanu Connery-ju koji je bio stvoren za ulogu šarmantnog agenta, te ga mnogi navode kao najdražeg Bonda.


Uspješan je bio i Roger Moore, koji je snimio čak sedam filmova kao James Bond.

Već vremešnog Moorea zamjenio je Timothy Dalton, međutim nije uspio doseći isti rejting kao predhonici.


Sve se opet vratilo među block bustere kada je Bonda utjelovio odlični Pierce Brosnan koji se u ulozi agenta 007 fantastično snašao.


Posljednji u nizu, protagonist akcijski i produkcijski znatno većih Bond filmova je prvi plavokosi Bond – Daniel Craig.
Craig je uspješan glumac koji se pojavio u brojnim sjajnim filmovima, pa ipak najviše će ga gledatelja prepoznati upravo kao junaka ledenog pogleda kojeg je utjelovio pet puta prije zaslužene bondovske mirovine.

Zanimljivo je da je kultu ovog serijala znatno doprinjela i filmska glazba, koja je nerijetko nagrađivana najprestižnijim nagradama.

Bilo je tu mnogih odličnih pjesama uz već prepoznatljivu Bond temu kojom svaki film započinje…
Pjesma The spy who loved me(Carly Simon) zaradila je prvu Oscar nominaciju.

Slavni Tom Jones snimio je Thunderball, a spomenimo još Diamonds Are Forever (Shirley Bassey), song grupe Garbage The World is Not Enough, pa do novijih naslova.

Adele je za originalnu phesmu Skyfall iz istoimenog filma osvojila Oscara, kao i njezin zemljak Sam Smith koji je za svoju pjesmu Writing’s on the Wall, osim top pozicije na glazbenim ljestvicama, također nagrađen Oscarom (2015).

Posljednja u nizu je Billie Eilish sa pjesmom No time to die, koja je fenomenalno spojila svoj zvuk sa onim prepoznatljivo bondovskim.

Tko je vama najdraži Bond, te tko bi po vama bio dostojan nadljednik ili možda nasljednica?

Napisala: Andreja Rezniček Mehun @andyremeh
Photo: Pinterest @pinterest

Možda će te zanimati

Life & Style Movie Flow

Johnny Depp – novi život nakon pobjede

John Christopher “Johnny” Depp II, rodio se 09.06.1963, u Kentuckyju SAD. Mladog Johnny Deppa kolega Nicolas Cage usmjerio je prema glumi, a neosporna karizma i talent donosi mu brojne filmske prilike. Iako “bezobrazno” zgodan Johnny je htio glumiti nekonvencionalne likove, što mu je kroz karijeru postala specijalnost. Ovaj zgodni glumac i miljenik žena bio je […]

Read More
Zvijezde hollywood godine
Fashion & Beauty Movie Flow

Zvijezde koje dokazuju da prave dame ne kriju svoje godine

Danas se više nego ikad prije radi na promociji prihvaćanja pojedinaca i razbijanja stereotipa. Velike modne kompanije za svoje revije sve više angažiraju modele raznih konfekcijskih brojeva, a plus size modeli su uobičajeni na pisti, kao i na editorijalima i u katalozima. Cilj je da svaka skupina žena bude zastupljena, te da se nedostižni ideali […]

Read More
Disney plus +
Moj Zagreb Movie Flow

LIKOVI IZ DISNEYA, STAR WARSA I MARVELA ‘OKUPIRALI’ MIMARU

Uz spektakularni 3D mapping show sinoć obilježen dolazak Disney+ platforme u Hrvatsku Ono što su fanovi u Hrvatskoj dugo priželjkivali, jučer je postalo stvarnost. Disney+ streaming platforma sa preko 900 filmova, 600 serijala te 180 ekskluzivnih originala od jučer je dostupna i kod nas. Tim povodom je na pročelju zagrebačkog Muzeja Mimara održan spektakularni 3D […]

Read More