Dinastija Gucci kao potvrda veličine Lady Gage

Odličan redatelj uz vrhunske glumce receptura za uspjeh na kino balagajnama

Zahvaljući odličnom marketinškom planu i izvrsno smišljenim trailerima za film House of Gucci, (koji se kod nas prikazuje pod nazivom Dinastija Gucci), stvorio se interes oko ovog filma kakvom već dugo nismo svjedočili.

“Positive hype” oko nekog filma je pravo osvježenje nakon toliko neodržanih premijera zbog pandemije, koja je danak uzela i u filmskoj industriji.

Redatelj Ridley Scott okupio je fantastičnu ekipu, kako bi ekranizirao šokantnu priču o krahu jedne od najslavnijih obitelji iz modnog svijeta, milanske kuće Gucci.

Zvjezdana ekipa predvođena je sjajnom Lady Gagom, velikanima Alom Pachinom i Jeremy Ironsom, te Adamom Driverom, Jaredom Letom, Salmom Hayek i Jackom Hustonom.

Temeljeno na stvarnim događajima

Film je temeljen na knjižnom predlošku Sare Gey Forden (original.naslov ; Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed) a knjiga kao i ova filmska priča inspirirana je intrigama obitelji Gucci, te tragičnom smrti nasljednika Maurizia Guccija čije ubojstvo je naručila njegova bivša supruga Patrizia.

Gledajući film koji traje 2h i 38min, može se zaključiti da ima dobar ritam pa se vrijeme gubi, no ipak se stječe dojam nekih izgubljenih djelova i nelogičnih prijelaza.

Film je “jasan” ukoliko znate priču i detalje, pa si sami možete popuniti “rupe”, dok netko tko nezna ništa o “dinastiji Gucci” možda neće poloviti sve detalje na prvu.

Primjerice iako se “govori” o rastavi braka, nakon dramatične scene u kojoj Patrizia istu odbija, nije zapravo “jasno” da su u trenutku smrti Maurizia oni već službeno razvedeni.
Posebno obzirom da ona “ušeta” u Maurizijevu kuću nakon objave o smrti, iz koje samouvjereno izbaci njegovu tadašnju partnericu Paolu Franchi.

Također interesantno je da je bračni par Gucci imao dvije kćeri, Alessandru i mlađu Allegru koja se u filmu iz nekog razloga uopće ne spominje.

Tanka je granica između ljubavi i mržnje

No krenimo od početka…
Glavni protagonist je Patrizia Reggiani, mlada, lijepa i vrlo ambiciozna djevojka koja radi za svog očuha,(iako se u filmu stječe dojama da joj je otac) te sanja o glamuroznijem životu.

Slučajan susret sa Mauriziom Guccijem na jednoj zabavi promjeniti će Patriziji život. Zapravo bolje je reći ona će to učiniti sama, jer rezigniranom i pomalo smušenom Mauriziju potrebno je nešto usmjeravanja kako bi Patrizia ostvarila svoj san i postala Gucci.

Prikaz početka njihovog braka odaje dojam zaljubljenosti sa obje strane, obzirom da su radi svoje veze bili spremni na žrtvu. Maurizija naime otac izbaci iz kuće smatrajući Patriziju “sponzorušom”, zbog čega Maurizio tada tek student prava, počne zarađivati kao pomoćni radnik u firmi obitelji Reggiani. Mladi par živi jednostavno, no Patrizia ne ispušta primarni “cilj” iz vida.

Ime Gucci zapravo je sveti gral, a odmah je jasno da Patrizia drži do toga više od svog novog supruga “rođenog” Gucci, posebno u početku.

Predmet želje zvan Gucci

Nezainteresiran za posao i svoju moguću ulogu u obitelji, zapravo uz Patriziu, odnosno zahvaljujući njezinoj odlučnosti i ambiciji, naposljedku preuzima veću ulogu nakon smrti oca Rodolfa. (Jeremy Irons)

Iako njegov stric Aldo Gucci (Al Pacino), razočaran u sina Paola (Jared Leto) polaže sve nade u nećaka Maurizia, otvarajući mu vrata carstva, Maurizio zapravo nema konkretnu viziju, osobit interes niti potrebne managerske vještine.

Pritom je jedan od glavnih razloga zbližavanja Maurizia sa stricem činjenica da mlada gospođa Gucci i njezina predanost obitelji potpuno opčini Alda.

Sam Maurizio glavninu ideja zapravo crpi od supruge, koju možda upravo zbog kompleksa, novo stečenog osjećaja grandioznosti i vrijednosti vlastitog prezimena odluči (grubo) odbaciti, kao i ostale članove obitelji tj.strica i bratića.

Gospođa Gucci pak ne želi odustati od svoje “titule” bez borbe, čak preklinjanja i na kraju kad uvidi da je izgubila – osvete.

Patrizia kroz film uoprište i podršku nalazi u Pini (Salma Hayek) gatari koja “čitanjem sudbine” povlađuje Patriziji i podržava njezino pravo na sve što je “Gucci”.
Upravo Pina postaje produžena ruka osvete, preko koje Patrizija pokrene plan i pronađe egzekutore svog supruga.

Lady Gagi ova uloga stoji savršeno baš kao uska crvena haljina

Ukoliko ste film pogledali, te vam se svidio, usudili bi se “pogoditi” da je glavni razlog zasigurno “čudesna” Lady Gaga.
Sve što ona radi, radi tako predano, strastveno, autentično. Koliko je “velika” glumica jasno je u trenutcima kada u sceni sa “maestrom” Alom Pacinom nemožete skinuti pogled sa nje.

Način na koji se transformirala toliko je dobar, da nakon nekog vremena “zaboravite” da gledate Lady Gagu, obzirom da ste potpuno uvučeni u Patrizijin svijet. Gaga je još jednom pokazala svijetu koliko je nevjerojatno talentirana, ako je itko u to uopće više sumnjao.

Prema riječima ove zvijezde filma, koja je i sama talijanskog porijekla (pravo ime joj je Stefani Joanne Angelina Germanotta) tijekom snimanja filma ”živjela” je Patriziju. Niti nakon klape na setu, kada bi odlazila na odmor u hotel, nije izlazila iz lika. Velika je to psihološka žrtva i princip metodske glume, koja je dala izniman rezultat. Pazeći da bude što više autentična, Gaga je uz sebe imala i jezičnog stručnjaka, zbog čega fraze na talijanskom koje u filmu izgovara zvuče prirodno i neusiljeno.

Važno je zvati se Gucci

Al Pacino je maestralan, svaka scena u kojoj se pojavljuje ovaj sjajni glumac, lepeza je njegovih emocija, kreacije lika i iskaz vještine. Njegov lik Alda Guccija prikaz je pravog dinosaura modnog biznisa, talijana kojem je obitelj svetinja, a predanost istoj nakraju će ga skupo koštati i ”izbaciti iz igre”.

Moramo spomenuti Jareda Leta, koji je vizualno neprepoznatljiv, ali u “maski” svrstanoj među bolje odrađenim u posljednje vrijeme na filmu. Jared kao Paolo Gucci ne izgleda umjetno, a obzirom da se puno posvetio gestama, manerzmima, njega zapravo niti nema. Vidite i pratite samo kreaciju koja je Paolo.
Tragični i neshvaćeni Paolo čini i “komični detalj” filma. U trenutcima možda malo preglumljen ili pretjeran, uspjeva (više od drugih) izazvati “emocije” kod publike, te namijati i razbiti povremeno sporiji ritam filma.

Nekako ćete vjerojatno dublje suosjećati sa “čudakom” Paolom i njegovom željom da ga prepoznaju kao dizajnera, nego “pravom žrtvom” Maurizijem čijim “ubojstvom” se trajno odvaja ime branda Gucci od obitelji.

Početak kraja dinastije

Maurizia koji je svoj udio (50%) Guccija “prodao” tvrtki Investcorp za 170mil.$ – utjelovio je Adam Driver.
Pritom iznimno karizmatični Adam nije imao nimalo lak zdatak, te se možda povremeno nađe u sjeni ostalih kolega. Bitno je međutim reći da su drugi likovi puno energičniji i šarolikiji pa su i glumci imali više supstance za stvaranje od Adama Drivera.

Naposljetku recimo da je veteran Ridley Scott odradio solidan posao, no možda ne “vrhunski” kao kod nekih svojih drugih velikih filmova.
Zasigurno mu neide u prilog to što je bio angažiran na više projekata, pa je House of Gucci usprkos duljini, ostao djelomično “nedorečen”. Okupivši ovako sjajnu ekipu čini se da je Ridley “dao” samim glumcima više prostora za osobnu režiju, a koliko je to dobro ostaje za prosuditi…

Zalljučili bi time da je Dinastija Gucci film koji je izazvao veliki interes javnosti, te će se nesumnjivo naći i u utrci za razne filmske nagrade. Osim što nudi odlične izvedbe glumačke ekipe, posebno Lady Gage, film donosi priču koja je toliko nevjerojatna da je praktički teško povjerovati da se temelji na stvarnim događajima.
Također bismo pohvalili odabir glazbe, prvenstveno hit Blondie “Heart of Glass” koji se sjajno uklapa u priču i vizual filma.

TheFlow ovom naslovu dodjeljuje 4 od 5 zvjezdica, uz napomenu da je Dinastija Gucci film koji morate pogledati još u 2021.
Film se u kinima prikazuje od 24.11. pa eto ideje za izlazak.

Extra Fact
Patrizia Reggiani ex.Gucci osuđena je na 29, smanjeno na 26 godina zatvora, zbog organizacije ubojstva bivšeg supruga. Uhićena je 2 godine nakon samog zločina, zahvaljujući anonimnoj prijavi policiji. Na sudu je osuđena uz bivšu prijateljicu Pinu, te dvojicu unajmljenih ubojica.
Iz zatvora je izašla nakon odsluženih 18 godina, danas ima 73 godine i živi u Milanu.

Poznati citat : Bolje je plakati u Rolls Royceu, nego biti sretan na biciklu.

Recenziju napisala : Andreja Rezniček Mehun
Foto : Getty images, Celebs_of_World

Možda će te zanimati

Life & Style Movie Flow

Tko je Vaš omiljeni Vodenjak?

Prema horoskopu kojega više manje svi volimo pročitati barem iz zabave, trenutno je vrijeme Vodenjaka, počevši od 20.01 do 19.02. Karakteristike ovog zračnog znaka su duhovita priroda, humanost, umjetnička crta i pozitiva. Galerija donosi theflow.hr popis poznatih i slavnih rođenih u periodu Vodenjaka. Ellen DeGeneres 26.01. Oprah Winfrey 29.01. Christian Bale 30.01. Harry Styles 01.02. […]

Read More
Life & Style Movie Flow

Johnny Depp – novi život nakon pobjede

John Christopher “Johnny” Depp II, rodio se 09.06.1963, u Kentuckyju SAD. Mladog Johnny Deppa kolega Nicolas Cage usmjerio je prema glumi, a neosporna karizma i talent donosi mu brojne filmske prilike. Iako “bezobrazno” zgodan Johnny je htio glumiti nekonvencionalne likove, što mu je kroz karijeru postala specijalnost. Ovaj zgodni glumac i miljenik žena bio je […]

Read More
Zvijezde hollywood godine
Fashion & Beauty Movie Flow

Zvijezde koje dokazuju da prave dame ne kriju svoje godine

Danas se više nego ikad prije radi na promociji prihvaćanja pojedinaca i razbijanja stereotipa. Velike modne kompanije za svoje revije sve više angažiraju modele raznih konfekcijskih brojeva, a plus size modeli su uobičajeni na pisti, kao i na editorijalima i u katalozima. Cilj je da svaka skupina žena bude zastupljena, te da se nedostižni ideali […]

Read More