Čokolatijer Francuz Claude Krajner oduševio je svojim čokoladnim desertom i najavio gurmansku poslasticu sezone – gala svečanost Goût de/Good France u Esplanadi

Good France u znaku čokolade

Čokolatijer Claude Krajner stigao je u Zagreb i u restoranu Zinfandel’s zagrebačkog hotela Esplanade pred brojnom publikom predstavio svoj poznati čokoladni desert mousse od gorke čokolade s mediteranskom narančom. Na masterclassu, koji je bio popunjen do posljednjeg mjesta, ovaj šarmantni Francuz hrvatskog podrijetla brojnim je hrvatskim slastičarima, chefovima i predstavnicima medija pokazao postupak, nove trendove i tehnike u pripremi čokoladnih slastica. Masterclass i druženje s čokolatijerom zajednički su organizirali Veleposlanstvo Francuske Republike u Zagrebu, Francuski institut, festival Taste the Mediterranean i domaćin hotel Esplanade, a sve u povodu globalne gurmanske inicijative Good France koja se nakon više od godinu dana stanke uzrokovane pandemijom ponovno vraća u restorane, ovaj put u listopadu. Ovo globalno gurmansko slavlje uvršteno je 2015. godine na popis nematerijalne baštine UNESCO-a zahvaljujući talentiranim chefovima koji se uključuju u projekt u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Zagrebački restoran Zinfandel’s već šestu godinu zaredom svojim gostima priređuje gala večeru na francuski način te se tako pridružuje tisućama uzvanika diljem svijeta koji na isti dan slave francusko kulinarsko umijeće.

https://www.theflow.hr/cokolatijer-francuz-claude-krajner-odusevio-je-svojim-cokoladnim-desertom-i-najavio-gurmansku-poslasticu-sezone-gala-svecanost-gout-de-good-france-u-esplanadi/

Koncept večere Goût de/Good France dobro je prihvaćen, o čemu govori i znatan porast broja restorana koji se iz godine u godinu priključuju projektu. Inicijativa je nadahnuta Augusteom Escoffierom koji je 1912. godine prvi put organizirao „les Dîners d’Épicure”. Goût de/Good France preuzeo je tu divnu ideju da bi povezao restorane diljem svijeta, a začetnikom se smatra poznati francuski chef Alain Ducasse te Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodnog razvoja Francuske. Ove godine Good France slavi se četiri dana, između 14. i 22. listopada, u nekoliko restorana diljem Hrvatske. Ovogodišnja priča u središte pozornosti stavlja pokrajinu Val de Loire, poznatu po umijeću lagodnog i dobrog življenja. Poseban naglasak je na održivoj gastronomiji, a u tu priču savršeno se uklapa restoran Zinfandel’s, koji je nedavno primio prestižnu zelenu Michelinovu zvjezdicu za održivi koncept. Francuska glazba, dobrodošlica uz vrhunski šampanjac Moët & Chandon, pet sljedova autentičnih delicija s potpisom chefice Ane Grgić Tomić, selekcija francuskih vina, božanstven čokoladni desert u izvedbi Claudea Krajnera i pokloni kozmetičke kuće L’Occitane en Provence dio su ovogodišnje gala proslave koja se održava u četvrtak 21. listopada u Zinfandel’su.

Claude Krajner poseban je gost ovogodišnje gala svečanosti u Zinfandel’su, gdje će zajedno sa cheficom Anom Grgić Tomić pripremati večeru na francuski način. Ovaj šarmantni Francuz hrvatskog podrijetla proglašen je jednim od 50 najboljih čokolatijera u Francuskoj. To priznanje, kao i titulu Maître Artisan Chocolatier dobio je 2015. godine, kada je postao i članom prestižne kulinarske akademije Académie Nationale de Cuisine. Zanat je pekao u najboljim pariškim restoranima, ali i na Kanarskim otocima gdje je bio slastičar. Stalni je predavač na uglednoj kulinarskoj školi Villa des Chefs u Aix-en-Provenceu te je autor personaliziranih čokoladnih proizvoda za prestižne tvrtke kao što su Kartell, Swarovski i Palais des Thés.

Valja istaknuti da je MasterClass vodila i moderirala gospođa Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala Taste the Mediterranean, koja je pritom istaknula: “Chocolatier Claude Krajner gostovao je na nedavnom festivalu Taste the Mediterranean u Splitu, zajedno s ostalim francuskim chefovima iz udruge Gourméditerranée iz Marseillea. Naš festival surađuje s njima već duže vremena, jer nam je zajednički cilj predstaviti i promovirati mediteransku prehranu. Baš kao i manifestacija Goût de France, koja je pokrenuta nakon ulaska francuske gastronomije na Unescov popis nematerijalne kulturne baštine, tako smo i Festival Taste the Mediterranean pokrenuli nakon uvrštenja hrvatske mediteranske prehrane na isti Unescovu popis svjetske kulturne baštine.“

https://www.theflow.hr/cokolatijer-francuz-claude-krajner-odusevio-je-svojim-cokoladnim-desertom-i-najavio-gurmansku-poslasticu-sezone-gala-svecanost-gout-de-good-france-u-esplanadi/

U četvrtak 21. listopada 2021. Ana i Claude pripremaju večeru na francuski način, a neke od francuskih delicija imali su prilike kušati i uzvanici masterclassa. Večera tako započinje dobrodošlicom uz vrhunski šampanjac Moët & Chandon Brut Impérial i privlačne francuske mini zalogaje u Esplanade Lounge baru, a Ana za uvod priprema praline s tamnom čokoladom i guščjom jetrom, marinirane kruške s tradicionalnim aromatičnim plavim sirom i pečenim orasima te frangipane od badema. Slijedi gala večera od pet sljedova: tarte Tatin od ljutike i sira brie uz pesto od ružmarina, nazaobilazan klasik francuske kuhinje: puževi u umaku od Pernoda i maslaca sa začinskim biljem, posluženi uz heljdu s kremom od češnjaka, francuska juha bouillabaisse sa šafranom i dagnjama te prsa biserke sous vide s tartufima, guščjom jetrom i kremom od celera. Sve su to autentični okusi koji će odvesti goste na pravo gastronomsko putovanje Francuskom. Gost večeri Claude Krajner za ovu će priliku kreirati neodoljivi mousse od gorke čokolade s mediteranskom narančom, koji će savršeno zaokružiti doživljaj.

„Veselim se nastavku ove globalne inicijative i suradnji sa chefom Claudeom Krajnerom na našoj gala večeri u Zinfandel’su na kojoj su sva mjesta popunjena gotovo za jedan dan. Sigurna sam da će gosti uživati u njegovim čokoladnim kreacijama”, istaknula je Ana te dodala: „Ciljevi večere Good France uključuju povezivanje s lokalnim proizvođačima, etičko ugostiteljstvo i kuhanje bez stvaranja otpada, te učenje o okusima. Na svemu tome već godinama radimo, a to je prepoznao i Michelin te je nedavno dodijelio restoranu Zinfandel’s prvu zelenu zvjezdicu u Hrvatskoj“.

Cijena večere iznosi 680 kn po osobi, a uključuje šampanjac dobrodošlice uz male zalogaje, te pet sljedova jela uz kavu/čaj i petit fours. Pomno odabrana selekcija francuskih vina, šampanjca, likera i konjaka naplaćuje se prema konzumaciji. Odabir francuske glazbe potpisuje DJ Jurki, a poklone za uzvanike osigurava francuska kozmetička kuća L’Occitane en Provence.

Restoran je za gala večeru popunjen te se rezervacije više ne primaju.

• Jelovnik za gala večeru Good France: MENU

O chefici Ani Grgić Tomić

Ova mlada ali iskusna šefica već je gotovo devet godina na čelu Zinfandel’sa, jednog od najboljih restorana u Hrvatskoj, kao i šarmantnog francuskog Le Bistroa te Esplanade Cateringa. Ana nastavlja slijediti tradiciju Esplanadine kuhinje, prateći pritom svjetske trendove u vrhunskoj gastronomiji. Njezini kreativni i maštoviti jelovnici posljednjih su godina zadivili brojne goste i poznate osobe iz svijeta estrade te članove kraljevskih obitelji poput švedskoga kralja i kraljice, japanskoga princa i princeze, princa Saudijske Arabije, kraljevskoga para iz Danske i mnogih drugih koji nisu ostali ravnodušni na Aninu domišljatost u pripremi jela. Ana je primila niz priznanja za osobnost, izvrsnost i stil kuhanja. Prestižne publikacije nominirale su je za ženu godine i osobu godine, a njezin je rižoto 2013. i 2016. godine u poznatom vodiču Guida Gallo uvršten među 101 najbolji rižoto u svijetu. Anin stil pripreme jela i njezina osobnost doveli su je do sudjelovanja u poznatoj kulinarskoj televizijskoj emisiji Celebrity MasterChef u ulozi članice žirija. Uz to, Ana ponosno nosi titulu ambasadorice projekta Fish Forward u Hrvatskoj u inicijativi WWF-a (Svjetska organizacija za zaštitu prirode), da bi svojim primjerom utjecala na svijest potrošača o globalnim ekološkim i socijalnim posljedicama potrošnje proizvoda ribarstva. Ana je imenovana i velikim kuharom sutrašnjice po izboru vodiča Gault&Millau, s posebnim naglaskom na poštovanje sezonalnosti i kvalitete namirnica te konzistentna i pažljivo dorađena jela. Njezinu gastronomsku virtuoznost i kreativnost prepoznalo je i međunarodno udruženje gastronoma Chaîne des Rôtisseurs, koje u više od 80 država spaja ljubitelje i entuzijaste gastronomskog uživanja i kulinarskih umjetnosti. Restoranu Zinfandel’s 2021. godine dodijeljena je Michelinova zelena zvjezdica za gastronomiju i održivost, što je dodatno potvrdilo zalaganje chefice za održivu budućnost gastronomije.

Možda će te zanimati

Koykan
Gastro Moj Zagreb

Healthy Street Food priča zagrebačke franšize restorana

Sve je počelo 2012. godine kada je grupa prijatelja iz Zagreba odlučila svoju ljubav prema putovanjima i svjetskoj kuhinji podijeliti sa svojim sugrađanima, tako je nastao Koykan. “Ideju Koykana započeli smo s ciljem da svako jelo mora biti ukusno, svježe, zdravo, visoko kvalitetno, brzo pripremljeno i dostupno za svaki džep,” kaže Boro Milivojević, CEO i […]

Read More
Gastro Life & Style Moj Zagreb

Ovu subotu Britanski trg postaje plesni podij, ne propustite RNB Confusion spektakl!

U subotu 16.12. od 18 sati RNB Confusion organizira adventsko druženje i ples na otvorenom – Britanac Block Party Ove godine proslavili su 20 godina postojanja, a samo u ovoj godini s njima je plesalo preko 15 000 mladih i gostovali su na najvećim regionalnim festivalima poput Exit, Weekend Media, LMF-a i Sea Stara. Riječ […]

Read More
BOOGIE LAB advent zagreb
Gastro Moj Zagreb

BOOGIE LAB KUĆICE HIT SU OVOG ADVENTA

KRONUTE I KROŠTULE ZAVOLJET ĆEMO NA PRVU Zagrebački Advent ove je godine bogatiji no ikada. Dvije nove lokacije posljednjih dana privlače pažnju, a kronuti i kroštule Boogie Laba već su postali hit koji želimo odmah probati. Na Fuliranju na Strossmayerovom trgu te na Zrinjevcu po prvi ćemo puta uživati u novim gastro hitovima. Kronut je […]

Read More