Cezar salata by TheFlow.hr

Cezar salata

Jedna od najpopularnijih salata, koju ćete pronaći na jelovniku većine restorana nosi ime Cezar Salata, a dobila ga je po svom tvorcu – kuharu Caesareu Cardiniju.

Cezar salata
Porijeklom talijan Caesare je svoju i godinama kasnije slavnu salatu prvi put predstavio u Meksiku kamo je odselio. Bilo je to 1924 godine u restoranu Tijuana koji je Caesare tamo otvorio.

Salata je nastala spontano, pred gostima restorana, uz kreativno korištenje namirnica koje je imao. Pa tako i danas sastojci u dostupnim receptima variraju.

Cezar salata
Vjeruje se da je u kreiranju salate sudjelovalo i osoblje restorana, ali i brat spomenutog Caesarea – Alex koji je kasnije u recepturu dodao poznati Worcestershire umak. No osnovni sastojci ove salate uglavnom su : krutoni i rimska salata, upotpunjeno dodatcima poput jaja, parmezana, češnjaka, uz preljev od maslinovog ulja i limete te dodatak senfa.

Cezar salata
TheFlow.hr vam ovaj put donosi recept za Cezar salatu sa dodatkom piletine, kao odličnu ideju za jednostavno jelo dok još uvijek traje vruće ljeto.

Fina i aromatična uz dodatak piletine biti će hranjiv i zdrav obrok za ručak ili večeru.

Sastojci za 2 osobe:

1. Kruh za krutone (pola manjeg kruha)
2. Češnjak (češanj 2 kom)
3. Maslinovo ulje 0.10 L
4. File piletine (izrezano na trakice) 300g
5. Rimska (zelena) salata (glavica)
6. Sol/papar/ mljevena paprika
7. Jaje ( za žumanjak)
8. Senf Dijon 2 žličice
9. Limun srednji
10. 100 g parmezana ( naribanog)

Dodaci za po želji : Cherry rajčice, luk, Worcestershire umak te usitnjeni inćuni za dodatak preljevu.

1. Priprema kruha (mi smo koristili 1/2 francuza od 400 g)
Izrežite na kockice, stavite u lim za pečenje, prelijte maslinovim uljem, začinite solju i paprom pa pospite mljevenom paprikom.
Zapecite u pećnici na 200°C 7-10 minuta tako da postanu hrskavi.
(Ako nemate pećnicu zapecite krutone u tavi na maslacu)

2. Opranu salatu izrežite na nešto šire trakice.
(Ako ćete dodati cherry rajčice presjecite ih na pola, a volite li dodatnu ljutinu upotpunite salatu crvenim ili mladim lukom)

3. Pileći file isjeckan na trakice ili kockice, začinite mješavinom začina po želji te lagano prepecite na grill tavi dok ne dobije lijepu zlatno rumenu boju (10-12 min biti će dovoljno kod usitnjenih komada).

4. Pripremite preljev tako da pomješate nasjeckan i usitnjen češnjak, sol i papar, limunov sok, žumanjak te dijon senf.

Sve sjedinite pa dodajte maslinovo ulje.
Uzmite veću zdjelu pa izmješajte preljev sa salatom. Servirajte porcije u dublji tanjur, te dodajte (tople) krutone i piletinu. Pospite listićima ribanog parmezana.

Ova verzija toplo/hladne Cezar salate zasigurno će biti odličan obrok, istovremeno lagan, ali i hranjiv.

Dobar tek!

www.TheFlow.hr
Tekst; Andreja Rezniček Mehun
Photo : Burst, Pixabay

Možda će te zanimati

Kenwood kuha
Gastro

Ovaj slasni kolačić s kremom od kestena i marmeladom od naranče s potpisom Mirjane Špoljar idealan je za kišna poslijepodneva

#KenwoodKuha …a njegovu je pripremu u subotu usavršilo osam timova kulinara #KenwoodKuha radionice, među kojima su bili i Mile Butorac, Zrinka Zekulić i Anita Vukušić Cervar Stigla je jesen, a to znači samo jedno – vrijeme je za umatanje u omiljenu dekicu i poslijepodnevni ritual uživanja u najdražem toplom napitku i kolačićima, sve dok je […]

Read More
Prosecco days zagreb vinoljupci
Gastro

Prosecco Days – vrhunska talijanska pjenušava vina u srcu Zagreba

14. i 15. listopada u zagrebačkom hotelu Dubrovnik održat će se prvi poslovni vinski sajam Prosecco Days na kojem će svoje pjenušave perjanice prezentirati dvadeset talijanskih proizvođača Prosecca DOC. Neki od njih – poput Ville Sandi, Bottege i Astorie – već su poznati i etablirani na hrvatskom tržištu, no većina će pjenušavih vina imati svoju […]

Read More
punjena paprika recept
Gastro

Punjena paprika : Idealan ručak za kasno ljeto

Punjena paprika je jelo izuzetno popularno u većini zemalja istočne i srednje Europe, a posebno na području Balkana. Ovo tradicionalno jelo prenosi se sa generacije na generaciju, te će se zasigurno naći u svojim raznim verzijama na trpezama u Bosni, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Srbiji, Bugarskoj, Crnoj Gori, itd. Osnovni sastojci su : paprike, riža te […]

Read More