Cezar salata by TheFlow.hr

Cezar salata

Jedna od najpopularnijih salata, koju ćete pronaći na jelovniku većine restorana nosi ime Cezar Salata, a dobila ga je po svom tvorcu – kuharu Caesareu Cardiniju.

Cezar salata
Porijeklom talijan Caesare je svoju i godinama kasnije slavnu salatu, prvi put predstavio u Meksiku kamo je odselio. Bilo je to 1924 godine u restoranu Tijuana koji je Caesare tamo otvorio.

Salata je nastala spontano, pred gostima restorana, uz kreativno korištenje namirnica koje je imao. Pa tako i danas sastojci u dostupnim receptima variraju.

Cezar salata
Vjeruje se da je u kreiranju salate sudjelovalo osoblje restorana, ali i brat spomenutog Caesarea – Alex, koji je kasnije u recepturu dodao poznati Worcestershire umak. No osnovni sastojci ove salate uglavnom su : krutoni i rimska salata, upotpunjeno  jajima, parmezanom, češnjakom, uz preljev od maslinovog ulja i limete, sa dodatkom senfa.

Cezar salata
TheFlow.hr vam ovaj put donosi recept za Cezar salatu sa piletinom, kao odličnu ideju za jednostavno jelo dok još uvijek traje vruće ljeto.

Fina i aromatična uz dodatak piletine biti će hranjiv i zdrav obrok za ručak ili večeru.

Sastojci za 2 osobe:

1. Kruh za krutone (pola manjeg kruha)
2. Češnjak (češanj 2 kom)
3. Maslinovo ulje 0.10 L
4. File piletine (izrezano na trakice) 300g
5. Rimska (zelena) salata (glavica)
6. Sol/papar/ slatka mljevena paprika
7. Jaje ( za žumanjak)
8. Senf Dijon 2 žličice
9. Limun srednji
10. 100 g parmezana ( naribanog)

Dodaci za po želji : Cherry rajčice, luk, Worcestershire umak te usitnjeni inćuni za dodatak preljevu.

1. Priprema kruha (mi smo koristili 1/2 francuza od 400 g)
Izrežite na kockice, stavite u lim za pečenje, prelijte maslinovim uljem, začinite solju i paprom, pa pospite mljevenom paprikom.
Zapecite u pećnici na 200°C, 7-10 minuta tako da postanu hrskavi.
(Ako nemate pećnicu zapecite krutone u tavi na maslacu)

2. Opranu salatu izrežite na nešto šire trakice.
(Ako ćete dodati cherry rajčice presjecite ih na pola, a volite li dodatnu ljutinu upotpunite salatu crvenim ili mladim lukom)

3. Pileći file isjeckan na trakice ili kockice, začinite mješavinom začina po želji, te lagano prepecite na grill tavi dok ne dobije lijepu zlatno rumenu boju. (10-12 min biti će dovoljno kod usitnjenih komada).

4. Pripremite preljev tako da pomiješate nasjeckan i usitnjen češnjak, sol i papar, limunov sok, žumanjak te dijon senf.

Sve sjedinite pa dodajte maslinovo ulje.
Uzmite veću zdjelu, pa izmiješajte preljev sa salatom. Servirajte porcije u dublji tanjur, uz (tople) krutone i piletinu. Pospite listićima ribanog parmezan sira.

Ova verzija toplo/hladne Cezar salate zasigurno će biti odličan obrok, istovremeno lagan, ali i hranjiv.

Dobar tek!

www.TheFlow.hr
Tekst; Andreja Rezniček Mehun
Photo : Burst, Pixabay

Možda će te zanimati

Koykan
Gastro Moj Zagreb

Healthy Street Food priča zagrebačke franšize restorana

Sve je počelo 2012. godine kada je grupa prijatelja iz Zagreba odlučila svoju ljubav prema putovanjima i svjetskoj kuhinji podijeliti sa svojim sugrađanima, tako je nastao Koykan. “Ideju Koykana započeli smo s ciljem da svako jelo mora biti ukusno, svježe, zdravo, visoko kvalitetno, brzo pripremljeno i dostupno za svaki džep,” kaže Boro Milivojević, CEO i […]

Read More
Gastro Life & Style Moj Zagreb

Ovu subotu Britanski trg postaje plesni podij, ne propustite RNB Confusion spektakl!

U subotu 16.12. od 18 sati RNB Confusion organizira adventsko druženje i ples na otvorenom – Britanac Block Party Ove godine proslavili su 20 godina postojanja, a samo u ovoj godini s njima je plesalo preko 15 000 mladih i gostovali su na najvećim regionalnim festivalima poput Exit, Weekend Media, LMF-a i Sea Stara. Riječ […]

Read More
BOOGIE LAB advent zagreb
Gastro Moj Zagreb

BOOGIE LAB KUĆICE HIT SU OVOG ADVENTA

KRONUTE I KROŠTULE ZAVOLJET ĆEMO NA PRVU Zagrebački Advent ove je godine bogatiji no ikada. Dvije nove lokacije posljednjih dana privlače pažnju, a kronuti i kroštule Boogie Laba već su postali hit koji želimo odmah probati. Na Fuliranju na Strossmayerovom trgu te na Zrinjevcu po prvi ćemo puta uživati u novim gastro hitovima. Kronut je […]

Read More