Jedna od najpopularnijih salata, koju ćete pronaći na jelovniku većine restorana nosi ime Cezar Salata, a dobila ga je po svom tvorcu – kuharu Caesareu Cardiniju.
Porijeklom talijan Caesare je svoju i godinama kasnije slavnu salatu, prvi put predstavio u Meksiku kamo je odselio. Bilo je to 1924 godine u restoranu Tijuana koji je Caesare tamo otvorio.
Salata je nastala spontano, pred gostima restorana, uz kreativno korištenje namirnica koje je imao. Pa tako i danas sastojci u dostupnim receptima variraju.
Vjeruje se da je u kreiranju salate sudjelovalo osoblje restorana, ali i brat spomenutog Caesarea – Alex, koji je kasnije u recepturu dodao poznati Worcestershire umak. No osnovni sastojci ove salate uglavnom su : krutoni i rimska salata, upotpunjeno jajima, parmezanom, češnjakom, uz preljev od maslinovog ulja i limete, sa dodatkom senfa.
TheFlow.hr vam ovaj put donosi recept za Cezar salatu sa piletinom, kao odličnu ideju za jednostavno jelo dok još uvijek traje vruće ljeto.
Fina i aromatična uz dodatak piletine biti će hranjiv i zdrav obrok za ručak ili večeru.
Sastojci za 2 osobe:
1. Kruh za krutone (pola manjeg kruha)
2. Češnjak (češanj 2 kom)
3. Maslinovo ulje 0.10 L
4. File piletine (izrezano na trakice) 300g
5. Rimska (zelena) salata (glavica)
6. Sol/papar/ slatka mljevena paprika
7. Jaje ( za žumanjak)
8. Senf Dijon 2 žličice
9. Limun srednji
10. 100 g parmezana ( naribanog)Dodaci za po želji : Cherry rajčice, luk, Worcestershire umak te usitnjeni inćuni za dodatak preljevu.
1. Priprema kruha (mi smo koristili 1/2 francuza od 400 g)
Izrežite na kockice, stavite u lim za pečenje, prelijte maslinovim uljem, začinite solju i paprom, pa pospite mljevenom paprikom.
Zapecite u pećnici na 200°C, 7-10 minuta tako da postanu hrskavi.
(Ako nemate pećnicu zapecite krutone u tavi na maslacu)2. Opranu salatu izrežite na nešto šire trakice.
(Ako ćete dodati cherry rajčice presjecite ih na pola, a volite li dodatnu ljutinu upotpunite salatu crvenim ili mladim lukom)3. Pileći file isjeckan na trakice ili kockice, začinite mješavinom začina po želji, te lagano prepecite na grill tavi dok ne dobije lijepu zlatno rumenu boju. (10-12 min biti će dovoljno kod usitnjenih komada).
4. Pripremite preljev tako da pomiješate nasjeckan i usitnjen češnjak, sol i papar, limunov sok, žumanjak te dijon senf.
Sve sjedinite pa dodajte maslinovo ulje.
Uzmite veću zdjelu, pa izmiješajte preljev sa salatom. Servirajte porcije u dublji tanjur, uz (tople) krutone i piletinu. Pospite listićima ribanog parmezan sira.
Ova verzija toplo/hladne Cezar salate zasigurno će biti odličan obrok, istovremeno lagan, ali i hranjiv.
Dobar tek!
www.TheFlow.hr
Tekst; Andreja Rezniček Mehun
Photo : Burst, Pixabay