Cezar salata by TheFlow.hr

Cezar salata

Jedna od najpopularnijih salata, koju ćete pronaći na jelovniku većine restorana nosi ime Cezar Salata, a dobila ga je po svom tvorcu – kuharu Caesareu Cardiniju.

Cezar salata
Porijeklom talijan Caesare je svoju i godinama kasnije slavnu salatu, prvi put predstavio u Meksiku kamo je odselio. Bilo je to 1924 godine u restoranu Tijuana koji je Caesare tamo otvorio.

Salata je nastala spontano, pred gostima restorana, uz kreativno korištenje namirnica koje je imao. Pa tako i danas sastojci u dostupnim receptima variraju.

Cezar salata
Vjeruje se da je u kreiranju salate sudjelovalo osoblje restorana, ali i brat spomenutog Caesarea – Alex, koji je kasnije u recepturu dodao poznati Worcestershire umak. No osnovni sastojci ove salate uglavnom su : krutoni i rimska salata, upotpunjeno  jajima, parmezanom, češnjakom, uz preljev od maslinovog ulja i limete, sa dodatkom senfa.

Cezar salata
TheFlow.hr vam ovaj put donosi recept za Cezar salatu sa piletinom, kao odličnu ideju za jednostavno jelo dok još uvijek traje vruće ljeto.

Fina i aromatična uz dodatak piletine biti će hranjiv i zdrav obrok za ručak ili večeru.

Sastojci za 2 osobe:

1. Kruh za krutone (pola manjeg kruha)
2. Češnjak (češanj 2 kom)
3. Maslinovo ulje 0.10 L
4. File piletine (izrezano na trakice) 300g
5. Rimska (zelena) salata (glavica)
6. Sol/papar/ slatka mljevena paprika
7. Jaje ( za žumanjak)
8. Senf Dijon 2 žličice
9. Limun srednji
10. 100 g parmezana ( naribanog)

Dodaci za po želji : Cherry rajčice, luk, Worcestershire umak te usitnjeni inćuni za dodatak preljevu.

1. Priprema kruha (mi smo koristili 1/2 francuza od 400 g)
Izrežite na kockice, stavite u lim za pečenje, prelijte maslinovim uljem, začinite solju i paprom, pa pospite mljevenom paprikom.
Zapecite u pećnici na 200°C, 7-10 minuta tako da postanu hrskavi.
(Ako nemate pećnicu zapecite krutone u tavi na maslacu)

2. Opranu salatu izrežite na nešto šire trakice.
(Ako ćete dodati cherry rajčice presjecite ih na pola, a volite li dodatnu ljutinu upotpunite salatu crvenim ili mladim lukom)

3. Pileći file isjeckan na trakice ili kockice, začinite mješavinom začina po želji, te lagano prepecite na grill tavi dok ne dobije lijepu zlatno rumenu boju. (10-12 min biti će dovoljno kod usitnjenih komada).

4. Pripremite preljev tako da pomiješate nasjeckan i usitnjen češnjak, sol i papar, limunov sok, žumanjak te dijon senf.

Sve sjedinite pa dodajte maslinovo ulje.
Uzmite veću zdjelu, pa izmiješajte preljev sa salatom. Servirajte porcije u dublji tanjur, uz (tople) krutone i piletinu. Pospite listićima ribanog parmezan sira.

Ova verzija toplo/hladne Cezar salate zasigurno će biti odličan obrok, istovremeno lagan, ali i hranjiv.

Dobar tek!

www.TheFlow.hr
Tekst; Andreja Rezniček Mehun
Photo : Burst, Pixabay

Možda će te zanimati

Green cakes
Fit Flow Gastro Health Flow

Green cakes

GREEN CAKES se bavi razvojem, proizvodnjom i prodajom zdravih slastica. Naš je cilj podržati zdrav način prehrane i dokazati da zdravo može biti slatko i ukusno i to bez grižnje savjesti. GREEN CAKES slastice prilagođene su i osobama s dijabetesom, osobama s intolerancijom na gluten, osobama s intolerancijom na laktozu i drugim intolerancijama te svim […]

Read More
Recept : Pužići sa okusom pizze
Gastro

Recept : Pužići sa okusom pizze

Tijekom praznika volimo malo duže spavati i biti u pidjami. Praznična jutra su super prilika za pogledati kakav dobar film uz kavu ili čaj? No tada treba i nešto fino za prigristi. Doista nemože jednostavnije od finih pizza pužića, koji će nestati jednako brzo kao što smo ih i spremili. Za pripremu nam treba: Tijesto […]

Read More
Nico's restoran Ban centar
Gastro Moj Zagreb

U ZAGREBU PREDSTAVLJENA NOVA ČAROLIJA PAŠTE KOJOJ JE NEMOGUĆE ODOLJETI

TALIJANSKI CHEF GREGORIO MANNUCCI TVORAC JE NOVOG ZIMSKOG RAJA ZA NEPCE U BISTROU NICOS Pašta je jelo koje je nebrojno puta proglašeno najomiljenijm u cijelom svijetu, a svojim bogatstvom okusa osvaja još od davnina. U moru raznovrsne ponude ove talijanske delicije, na zagrebačke tanjure stigla je zaista posebna ponuda pašti koje će osvojiti vaša nepca. […]

Read More