Cezar salata by TheFlow.hr

Cezar salata

Jedna od najpopularnijih salata, koju ćete pronaći na jelovniku većine restorana nosi ime Cezar Salata, a dobila ga je po svom tvorcu – kuharu Caesareu Cardiniju.

Cezar salata
Porijeklom talijan Caesare je svoju i godinama kasnije slavnu salatu, prvi put predstavio u Meksiku kamo je odselio. Bilo je to 1924 godine u restoranu Tijuana koji je Caesare tamo otvorio.

Salata je nastala spontano, pred gostima restorana, uz kreativno korištenje namirnica koje je imao. Pa tako i danas sastojci u dostupnim receptima variraju.

Cezar salata
Vjeruje se da je u kreiranju salate sudjelovalo osoblje restorana, ali i brat spomenutog Caesarea – Alex, koji je kasnije u recepturu dodao poznati Worcestershire umak. No osnovni sastojci ove salate uglavnom su : krutoni i rimska salata, upotpunjeno  jajima, parmezanom, češnjakom, uz preljev od maslinovog ulja i limete, sa dodatkom senfa.

Cezar salata
TheFlow.hr vam ovaj put donosi recept za Cezar salatu sa piletinom, kao odličnu ideju za jednostavno jelo dok još uvijek traje vruće ljeto.

Fina i aromatična uz dodatak piletine biti će hranjiv i zdrav obrok za ručak ili večeru.

Sastojci za 2 osobe:

1. Kruh za krutone (pola manjeg kruha)
2. Češnjak (češanj 2 kom)
3. Maslinovo ulje 0.10 L
4. File piletine (izrezano na trakice) 300g
5. Rimska (zelena) salata (glavica)
6. Sol/papar/ slatka mljevena paprika
7. Jaje ( za žumanjak)
8. Senf Dijon 2 žličice
9. Limun srednji
10. 100 g parmezana ( naribanog)

Dodaci za po želji : Cherry rajčice, luk, Worcestershire umak te usitnjeni inćuni za dodatak preljevu.

1. Priprema kruha (mi smo koristili 1/2 francuza od 400 g)
Izrežite na kockice, stavite u lim za pečenje, prelijte maslinovim uljem, začinite solju i paprom, pa pospite mljevenom paprikom.
Zapecite u pećnici na 200°C, 7-10 minuta tako da postanu hrskavi.
(Ako nemate pećnicu zapecite krutone u tavi na maslacu)

2. Opranu salatu izrežite na nešto šire trakice.
(Ako ćete dodati cherry rajčice presjecite ih na pola, a volite li dodatnu ljutinu upotpunite salatu crvenim ili mladim lukom)

3. Pileći file isjeckan na trakice ili kockice, začinite mješavinom začina po želji, te lagano prepecite na grill tavi dok ne dobije lijepu zlatno rumenu boju. (10-12 min biti će dovoljno kod usitnjenih komada).

4. Pripremite preljev tako da pomiješate nasjeckan i usitnjen češnjak, sol i papar, limunov sok, žumanjak te dijon senf.

Sve sjedinite pa dodajte maslinovo ulje.
Uzmite veću zdjelu, pa izmiješajte preljev sa salatom. Servirajte porcije u dublji tanjur, uz (tople) krutone i piletinu. Pospite listićima ribanog parmezan sira.

Ova verzija toplo/hladne Cezar salate zasigurno će biti odličan obrok, istovremeno lagan, ali i hranjiv.

Dobar tek!

www.TheFlow.hr
Tekst; Andreja Rezniček Mehun
Photo : Burst, Pixabay

Možda će te zanimati

Gastro Moj Zagreb

Baš Naš Sunset stigao je na Bundek i osvojio publiku

Uz vesele ritmove, puno smijeha i zabave, službeno je otvoreno posebno proljetno izdanje popularnog Baš Naš festivala. U zelenilu predivnog zagrebačkog parka Bundek, lipanj nije mogao bolje početi! Festival koji već sedam godina osvaja posjetitelje i društvene mreže, već je otvorenjem nove sezone pokazao zašto ga smatraju festivalom najbolje atmosfere. Brojni posjetitelji jedva su dočekali […]

Read More
ROŠTILJ ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU JYSK
Gastro

ROŠTILJ ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU OD BAMBUSA I KARTONA

U susret Dana planete Zemlje JYSK je predstavio prijenosni roštilj za jednokratnu upotrebu s manjom emisijom CO2 JYSKova sustavna briga o okolišu rezultirala je roštiljem za jednokratnu upotrebu CASUS. CASUS je izrađen isključivo od prirodnih materijala kao što su drvo, bambus, karton i lava kamenje. Uz iznimku kamenja lave, koje može pridonijeti plodnosti tla, cijeli […]

Read More
De'Longhi Eletta Explore
Gastro

Idemo na kavu nikad više neće značiti isto

Hrvatskim kavoljupcima predstavljen je aparat za kavu koji priprema popularne cold brew specijalitete koje će obožavati ovog proljeća U pozitivnoj i opuštenoj atmosferi uz zvukove violine otvorena je sezona uživanja u koktelima od kave. Za to je zaslužan De’Longhi, poznati talijanski brend vrhunskih uređaja za kavu koji je u zagrebačkom restoranu Eateria predstavio novi i […]

Read More