Cezar salata by TheFlow.hr

Cezar salata

Jedna od najpopularnijih salata, koju ćete pronaći na jelovniku većine restorana nosi ime Cezar Salata, a dobila ga je po svom tvorcu – kuharu Caesareu Cardiniju.

Cezar salata
Porijeklom talijan Caesare je svoju i godinama kasnije slavnu salatu, prvi put predstavio u Meksiku kamo je odselio. Bilo je to 1924 godine u restoranu Tijuana koji je Caesare tamo otvorio.

Salata je nastala spontano, pred gostima restorana, uz kreativno korištenje namirnica koje je imao. Pa tako i danas sastojci u dostupnim receptima variraju.

Cezar salata
Vjeruje se da je u kreiranju salate sudjelovalo osoblje restorana, ali i brat spomenutog Caesarea – Alex, koji je kasnije u recepturu dodao poznati Worcestershire umak. No osnovni sastojci ove salate uglavnom su : krutoni i rimska salata, upotpunjeno  jajima, parmezanom, češnjakom, uz preljev od maslinovog ulja i limete, sa dodatkom senfa.

Cezar salata
TheFlow.hr vam ovaj put donosi recept za Cezar salatu sa piletinom, kao odličnu ideju za jednostavno jelo dok još uvijek traje vruće ljeto.

Fina i aromatična uz dodatak piletine biti će hranjiv i zdrav obrok za ručak ili večeru.

Sastojci za 2 osobe:

1. Kruh za krutone (pola manjeg kruha)
2. Češnjak (češanj 2 kom)
3. Maslinovo ulje 0.10 L
4. File piletine (izrezano na trakice) 300g
5. Rimska (zelena) salata (glavica)
6. Sol/papar/ slatka mljevena paprika
7. Jaje ( za žumanjak)
8. Senf Dijon 2 žličice
9. Limun srednji
10. 100 g parmezana ( naribanog)

Dodaci za po želji : Cherry rajčice, luk, Worcestershire umak te usitnjeni inćuni za dodatak preljevu.

1. Priprema kruha (mi smo koristili 1/2 francuza od 400 g)
Izrežite na kockice, stavite u lim za pečenje, prelijte maslinovim uljem, začinite solju i paprom, pa pospite mljevenom paprikom.
Zapecite u pećnici na 200°C, 7-10 minuta tako da postanu hrskavi.
(Ako nemate pećnicu zapecite krutone u tavi na maslacu)

2. Opranu salatu izrežite na nešto šire trakice.
(Ako ćete dodati cherry rajčice presjecite ih na pola, a volite li dodatnu ljutinu upotpunite salatu crvenim ili mladim lukom)

3. Pileći file isjeckan na trakice ili kockice, začinite mješavinom začina po želji, te lagano prepecite na grill tavi dok ne dobije lijepu zlatno rumenu boju. (10-12 min biti će dovoljno kod usitnjenih komada).

4. Pripremite preljev tako da pomiješate nasjeckan i usitnjen češnjak, sol i papar, limunov sok, žumanjak te dijon senf.

Sve sjedinite pa dodajte maslinovo ulje.
Uzmite veću zdjelu, pa izmiješajte preljev sa salatom. Servirajte porcije u dublji tanjur, uz (tople) krutone i piletinu. Pospite listićima ribanog parmezan sira.

Ova verzija toplo/hladne Cezar salate zasigurno će biti odličan obrok, istovremeno lagan, ali i hranjiv.

Dobar tek!

www.TheFlow.hr
Tekst; Andreja Rezniček Mehun
Photo : Burst, Pixabay

Možda će te zanimati

Gastro

Influenceri su po prvi put u Hrvatskoj isprobali i odobrili – Beer&Paint

U jednoj ruci hladno Stella Artois pivo, a u drugoj paleta boja i kist. Možda zvuči nespojivo, ali radionica Beer&Paint i službeno je postala najzabavniji način druženja i opuštanja. Prvu takvu u Hrvatskoj, organizirala je Stella Artois i to na najboljoj mogućoj lokaciji za slikarsku inspiraciju. Na svojoj prepoznatljivoj galeriji s pogledom na cijeli Zagreb, […]

Read More
Polleo sport kraš čokolada
Fit Flow Gastro

Stigla je najjača čokolada na tržištu

Lideri u svojim industrijama, Kraš i Polleo Sport kreirali su recepturu za prvu proteinsku čokoladu u Europskoj uniji – Kraš Polleo Protein Iz jedinstvene kombinacije – čokoladne tradicije Kraša te fitness suvremenosti Polleo Sporta, proizašla je čokolada Kraš Polleo Protein– inovativna poslastica za sve čokoljupce! Razvoj nove čokolade nije nimalo lak posao. A ako je […]

Read More
Stropramen piknik
Gastro Moj Zagreb

Staropramen Piknik zove na druženje na novu lokaciju

Proljetna sezona druženja u prirodi i službeno počinje – otvorenjem dobro poznatog piknika na kojem se uvijek najbolje druži, pleše i uživa uz pivo i gastro novitete. Staropramen Piknik svoja vrata otvara 12. svibnja i to na najpopularnijoj zagrebačkoj lokaciji, u Rougemarin parku! Do 25. svibnja svi će posjetitelji moći uživati u hladnom Staropramen pivu, […]

Read More