Dok nas jagode svojim neodoljivim mirisom privlače na štandove domaćih prodavača/uzgajivača, mi razmišljamo o receptima. U našoj maniri tražimo i isprobavamo opcije koje su ujedno jednostavne za pripremu, sa jamčeno finim retultatima.
Za pripremu ove torte (ili kolača) ovisno kakav kalup odaberete, biti će vam potrebno;
4 srednje velika jajeta
200g šećera
200g brašna za kolače
1 prašak za pecivo
100ml vode
100ml ulja
1*mjerica Jagoda
2 vrećice crvenog preljeva za torte
+ šećer i voda prema uputi na omotuDodatno : šlag za ukrašavanje po želji, iako je torta i bez šlaga vrlo svježa i slatka.
Prvo je za pripremu biskvita potrebno odvojiti žumanjke i bjelanjke.
Potom miksati u jednoj posudi bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg.
U drugoj posudi izmiksati šećer i jaja, te dodati ostale mokre i suhe sastojke.
Prvo dodati ulje i vodu, izmiksati pa umješati lagano usipavajući mješavinu brašna i praška za pecivo.
U “žutu” smjesu lagano žlicom umješati snijeg od bjelanjaka.
Mi smo koristili silikonski okrugli kalup za torte a vi možete kvadratični ili standardni sa obručem.
Važno je premazati odabrani kalup sa maslacem ili uljem kako bi se biskvit lakše odvojio nakon pečenja.
Kod pečenja dosta ovisi o tome koliko poznajete svoju pećnicu, ali bisvit je u osnovi brzo gotov. Poznati trik je provjeriti sa čačkalicom, pa ako je suha – bisvit je pečen.
Naš biskvit pečen je na srednjoj rešetci – 180°C cca 18 min.
Na ohlađeni biskvit složite jagode izrezane na ploškice. Mi smo oko bisvita stavili omot za torte kako se preljev ne bi izlio, a možete koristiti i obruč kalupa za torte.
Pripremite preljev za torte prema uputi na omotu. Pritom budite strpljivi i nemojte lijevati dok se dovoljno ne zgusne.
Kako je vidljivo u receptu koristili smo 2 pakiranja,.. što možemo nama je taj “žele” baš fin,pa ga volimo imati malo više…
Finalni korak je preljev za torte ravnomjerno rasporediti preko jagoda, i spremiti tortu na hladno kako bi se stisnula. Najbolje preko noći u hladnjak.
Poslužite uz kavu i po želji malo šlaga za “dobro jutro” i idealan početak dana.
U Slast!
The Flow
Priprema/Tekst/Foto ; Andreja Rezniček Mehun