Brončani konjanici Zagreba

Simbolika iza položaja konja u prikazu poznatih jahača.

Jeste li znali da se konj našeg bana Jelačića zvao Emir?

Konja je na poklon ban dobio od Bihaćkog Mahmud – bega Bašića. Konja kojeg su opisali kao “rasnog bijelca” ban je jahao i u pohodima, ali i na svom ustoličenju 1848 godine.

Brončani konjanici Zagreba

Autoru spomenika koji i danas krasi glavni zagrebački trg, Antonu Dominiku Fernkornu, Emir je poslužio kao model, pa tako ban i njegov konj ostaju zajedno u vječnosti (od 1866 godine kada je kip napravljen).

No tu dolazimo do još jedne zanimljivosti. One koja govori o tome da položaj nogu konja brončanih spomenika, ima svoju simboliku, tj. (navodno) “govori” o tome kako je konjanik okončao svoj život.

Ukoliko konj stoji sa obje noge na tlu, znači da je njegov jahač umro prirodnom smrću.

Brončani konjanici Zagreba

Takav spomenik možemo vidjeti ispred ulaza Kamenitih vrata, na Trgu Braće hrvatskog zmaja, a radi se o spomeniku Sv.Jurja iz 1906 godine, djelu austrijskih kipara Windera i Kompatschera.

Propeti konj, sa obje noge podignute, upućuje na to da je je njegov jahač (možda) stradao u bitci.

Primjer toga u Zagrebu je drugi kip posvećen “Sv.Juraju”, smješten kod HNK.

Brončani konjanici Zagreba

Ovaj drugi spomenik prikazuje trenutak borbe, kada se Sv.Juraj prema legendi braneći neki grad borio sa zmajem. U priči zmaja naposljetku porazi, te oslobađa princezu, koja je zmaju ponuđena kao žrtva.
Kako se radi o legendama, interpretacija se donekle razlikuje.

Brončani konjanici Zagreba

Još jedan poznati konjanik Hrvatski kralj Tomislav također jaše konja, a pouzdanih činjenica o vladaru za kojeg se navodi da je vladao do 928 godine, te da ga je naslijedio Trpimir, nema previše.

Brončani konjanici Zagreba

Ipak tvorac spomenika Robert Frangeš-Mihanović, autor brončane statue iz 1933. ovjekovječio ga je kao konjanika, koji je ako se osvrnemo na simboliku, podlegao ranama zadobivenim u borbi.

Upravo tako “prikazan” je i naš ban Jelačić, gdje jedna podignuta noga njegovog konja Emira, šalje istu poruku. Na slavnom vojskovođi banu Jelačiću, brojni junački pohodi ostavili su traga, te je nakon dužeg bolovanja napustio ovaj svijet.

Međutim brončani konjanici naše povijesti, grada, zemlje – ponosno ostaju, prkose, poziraju.
Podsjećaju na minula vremena, kao suvenir, kao savršena foto razglednica.

Foto / Tekst
Andreja Rezniček Mehun

www.TheFlow.hr

https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

Možda će te zanimati

Baš Naš Advent u Klovicevim dvorima
Moj Zagreb

Otkrivamo što vas sve čeka na dosad najvećem izdanju omiljenog BAŠ NAŠ Adventa

BAŠ NAŠ Advent na najčarobnijoj lokaciji Gornjeg grada s najljepšim pogledom na Zagreb se vraća! Kao manifestacija koja već pet godina nudi nezaboravno iskustvo i predivnu atmosferu tijekom cijelog adventskog razdoblja, omiljeni zagrebački advent priprema svoje najbolje izdanje. Pomno osmišljena gastro ponuda, najbolji koncerti, live nastupi omiljenih bendova i božićno uređenje popularne gornjogradske kulise, zasigurno […]

Read More
advent zAGREB 2022
Moj Zagreb

ADVENT ZAGREB 2022.

U organizaciji Grada Zagreba, Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) te institucionalnih i privatnih partnera, višestruko nagrađivani Advent Zagreb ove godine će se održati u periodu od 26. studenog i trajat će, zajedno s novogodišnjim događanjima, do 7. siječnja 2023. Tako se, nakon dvije godine koje su bile obilježene ograničenjima zbog pandemije, Advent Zagreb vraća u […]

Read More
Nico's restoran Ban centar
Gastro Moj Zagreb

U ZAGREBU PREDSTAVLJENA NOVA ČAROLIJA PAŠTE KOJOJ JE NEMOGUĆE ODOLJETI

TALIJANSKI CHEF GREGORIO MANNUCCI TVORAC JE NOVOG ZIMSKOG RAJA ZA NEPCE U BISTROU NICOS Pašta je jelo koje je nebrojno puta proglašeno najomiljenijm u cijelom svijetu, a svojim bogatstvom okusa osvaja još od davnina. U moru raznovrsne ponude ove talijanske delicije, na zagrebačke tanjure stigla je zaista posebna ponuda pašti koje će osvojiti vaša nepca. […]

Read More