AIR CHARGE – REVOLUCIJA KOJU SMO ČEKALI

Kinezi predstavili novu tehnologiju – mobitele uskoro više nećemo uopće morati stavljati na punjač


Image result for Mi Air Charge Technology

Nažalost, još uvijek nema informacija kad bi ova revolucionarna tehnologija biti komercijalno dostupna

Kineska tehnološka tvrtka Xiaomi službeno je najavila svoju novu tehnologiju – ‘Mi Air Charge’, odnosno bežični sustav punjenja za koji tvrde da može puniti uređaje “u radijusu od nekoliko metara”. Više uređaja može se puniti snagom od 5 W, a pritom fizičke prepreke neće smanjiti učinkovitost punjenja.

Image result for Mi Air Charge Technology
Iz Xiaomija poručuju da će tehnologija moći puniti više uređaja u isto vrijeme, dakle vaše mobitele, fitness narukvice, zvučnike, lampe i tablete. Cilj je učiniti “dnevne sobe bežičnima”, odnosno otkloniti potrebu za kablovima.

Image result for Mi Air Charge Technology air charge xiaomi

Ipak, iz kineske tvrtke potvrdili su da nijedan njihov komercijalni proizvod ove godine neće sadržavati tu tehnologiju i odbili su dati vremenski okvir u kojem možemo očekivati tu revolucionarnu tehnologiju.

Evo kako bi ‘Mi Air Charge’ tehnologija trebala funkcionirati.

“Osnova punjenja na daljinu leži u pozicioniranju prostora i prijenosu energije. Xiaomijeva samorazvijena izolirana stanica za punjenje ima ugrađene antene s pet antena koje mogu točno detektirati lokaciju pametnog telefona. Bazna stanica sastavljena je od 144 antene koje u okolinu i direktno u uređaje ispuštaju elektromagnetske valove milimetarskog spektra”, objasnili su iz tvrtke.

Image result for Mi Air Charge Technology air charge xiaomi

I sami pametni telefoni moraju biti spremni za ovu tehnologiju pa je Xiaomi razvio minijaturne antene za mobitele, slične onima koje se nalaze u samoj postaji, samo manje. Tako ‘svjetionička antena’ prenosi informacije i položaju pametnog telefona s malom potrošnjom energije. S druge strane, prihvatni antenski sustav pretvara signal milimetarskog vala u električnu energiju.

air charge xiaomi

Inače, ovaj prototip nije prvi slučaj bežičnog punjača na daljinu. Prije šest godina tvrtka Energous dobio je nagradu za najbolji uređaj na CES-u, najvećem sajmu potrošačke elektronike, no još uvijek nije stigao na tržište.

Iz Xiaomija poručuju da njihov ‘Mi Air Charge’ nije znanstvena fantastika te da ćemo ubrzo moći puniti više malih uređaja odjednom, čak i kroz zidove.

 

Www.TheFlow.hr

https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

Možda će te zanimati

Xiaomi 11T
Tech Flow

Na hrvatskoj premijeri, Xiaomi predstavio stvaralačku seriju pametnih telefona 11T

Uz modele Xiaomi 11T i Xiaomi 11T Pro, predstavljen je i pametni telefon Xiaomi 11 Lite 5G NE, te uređaji iz Xiaomi ekosustava – pametni kuhinjski uređaj Smart Air Fryer 3.5L i bežične slušalice Redmi Buds 3 Zagreb, Hrvatska, 15. listopada 2021. – Globalni tehnološki lider Xiaomi, na hrvatskoj premijeri u Kaptol Boutique Cinema u […]

Read More
Tech Flow

Walkman nekad i sad

Prvi Walkman bio je proizvod kompanije Sony i na tržište je plasiran 1979 godine. Generacije mladih tog razdoblja bile su spremne raditi cijelo ljeto ako treba i godinu, da si zarade za ovo čudo tehnike. Ako si sa naših prostora, tražila se veza u Njemačkoj, netko tko će ga donjeti “ispod sjedala” za Božić. Jer […]

Read More
Tech Flow

Recenzija – Audio pojačalo Yamaha AS3000

Kada ste audiofil, dan kada novi set zvučnika, ili pojačala, dolazi u dom, poseban je događaj. Nakon dosta promišljanja, istraživanja i može se reći osluškivanja, odluka je pala. Zvučnici i pojačalo su odabrani, montirani i testirani. Stoga vrijeme je za recenziju. Posebna prinova u “dnevnom boravku” obitelji jednog audiofila je sistem Yamaha AS3000 integrirano pojačalo. […]

Read More