Znamenitosti Medvednice PLANINARSKE STAZE ZAGREBAČKE GORE

znamenitosti medvednice

medvednica veternica rudnik medvedgradMEDVEDGRAD

Stari grad sagrađen u 13. stoljeću (1249. – 1254. g.) nakon provale Tatara 1242. g. smješten je na južnim padinama planine Medvednice, na brdu Mali Plazur, na visini od 593 m. Takav smještaj pružao je odličan položaj za nadzor okolice i omogućavao je kontrolu prometnih putova prema Slavoniji i Turopolju.

Ime je dobio po samoj planini Medvednici, a u brojnim ispravama spominje se u različitoj mađarsko-slavenskoj terminologiji. Medvedgradska je tvrđava teško oštećena u potresu 1590. godine pa su je 1602. napustili njeni posljednji stanovnici.

Na Medvedgradu se nalazi ranogotička kapelica sv. Filipa i Jakova i Oltar domovine, spomenik palim hrvatskim vojnicima u Domovinskom ratu. S Medvedgrada se pruža prekrasan pogled na Zagreb, koji je uz pogled iz Sljemenske žičare najbolje mjesto za promatranje Zagreba noću.

medvednica veternica rudnik medvedgradRUDNIK ZRINSKI

Povijest rudarstva u Rudniku Zrinski otpočinje 1527. godine. Višegodišnjim radom brojnih rudara nastali su brojni hodnici koje se danas može razgledati. Rudnik Zrinski bio je rudnik minerala olovnog sjajnika.

Rudnik je dobio ime po hrvatskom plemiću, Petru Zrinskom čija je obitelj stoljećima bila vlasnik mnogih posjeda diljem Hrvatske.

Kralj Matija Korvin dodijelio je 1463. godine grofu Petru Zrinskom kraljevsku rudarsku povlasticu koja njemu i njegovu potomstvu omogućava da na svim svojim posjedima otvore rudnike zlata, srebra i drugih kovina. Ta povlastica omogućila je Zrinskima rudarenje na Medvednici na području “Rudarskog vrta”, a Vama posjet podzemlju Zagrebačke gore.

Tijekom cijele godine temperatura u rudniku iznosi 12°c, stoga se preporuča slojevita odjeća i sportska obuća.

medvednica veternica rudnik medvedgradŠPILJA VETERNICA

Zbog svojih je ukupnih vrijednosti Veternica još 1979. godine zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode. Veternica je po svojoj duljini četvrta špilja u Hrvatskoj. Duga je 7128 m a samo prvih 380 m špilje uređeno je za posjetitelje.

Ime je dobila po struji zraka (kajkavski: veter) koji se javlja na ulazu. Ulaz u špilju leži na 320 m apsolutne visine. Sastoji se od glavnih kanala (2622 m) i zamršenoga sustava vodoravnih hodnika, kanala i dvorana.

U završnom dijelu špilje teče potok, koji ponire na Ponikvama. Ukupno je registrirano oko 15 vodenih tokova koji teku po kanalima špilje.

U Veternici su nađeni ostaci 70-ak vrsta životinja (špiljski medvjed, špiljski lav i leopard, špiljska hijena, nosorog, pragovedo, golemi jelen, divlja mačka i dr.), te kremeni artefakti (šiljci, strugala, bodeži).

U zimskom razdoblju špilja je zatvorena zbog hibernacije šišmiša.

Tijekom cijele godine temperatura u špilji iznosi 10°c, stoga se preporuča slojevita odjeća i sportska obuća.

SAKRALNI OBJEKTI I OSTALI SPOMENICI

Www.TheFlow.hr

https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

Možda će te zanimati

1_Greencajt konferencija
Health Flow

Greencajt postaje prvi ugljično neutralan festival!

U doba rastuće digitalne pismenosti, svijest o opasnostima od cyber prijetnji postaje bitnija nego ikada. AI tehnologija ubrzano postaje dio svakodnevice, a pitanje CO2 neutralnosti nameće se kao ključna tema kao odgovor na klimatske promjene. Greencajt Festival ne samo da postavlja standarde u industriji, već i prepoznaje važnost usklađivanja sa suvremenim izazovima, stvarajući put prema […]

Read More
Moj Zagreb

Metaklapa i Zagrebačka filharmonija – Glazbeni doživljaj za sve obožavatelje Iron Maidena

Kako zvuče klasici Iron Maidena u izvedbi orkestra Zagrebačke filharmonije i Metaklape možete poslušati 3. svibnja 2024. u 19.30 sati u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Zagrebačka filharmonija i Metaklapa održat će koncert na kojem će na jedinstven način uvezati tradicionalnu dalmatinsku, heavy metal i klasičnu glazbu. Pjesme najvećeg heavy metal sastava svih vremena […]

Read More
Više od UV zaštite uz Eucerin SUN njegu za lice
Fashion & Beauty Health Flow

Više od UV zaštite uz Eucerin SUN njegu za lice

Većina nas razmišlja o zaštiti kože od sunca samo tijekom ljeta. No, UV zrake mogu oštetiti kožu tijekom cijele godine, čak i za oblačnih dana. Stoga je važno osigurati zaštitu ne samo ljeti, već svakodnevno. Lice, ruke i dekolte najviše su izloženi suncu, pa dugotrajna izloženost može imati negativne posljedice. Eucerin Sun zaštita kože lica […]

Read More