Majstor Derner Ivica – ČUVAR INSTRUMENATA

derner ivica klavir štimer štimanje radina instrumenti majstor popravak

Umjetnička radionica za usluge izrade, restauracije, popravak, funkcionalne obrade mehanika, stručnu procjenu, konzerviranje, demontiranje i montiranje sa stručnim pomagalom, savjetovanje i ugađanje (štimanje) glazbenih instrumenata s klavijaturom, pružiti će Vam sve što trebate kako bi se u Vašem poslovnom, privatnom ili javnom prostoru ponovno čuli savršeni tonovi.

derner ivica klavir štimer štimanje radiona instrumenti majstor popravak
Ivica Derner “doktor” za klavire, pianina, orgulje….

Orgulje Derner

Orguljarsko-glazbalarska radionica Majstora Derner Ivana, koji je zanat učio od 1965. do 1969. godine kod tvrtke Heferer, postoji već 47 godina, tijekom kojih je prikupljeno pregršt znanja i referenci mnoštva zadovoljnih klijenata čijim prostorima odjekuju skladni zvuci njihovih instrumenata.

derner ivica klavir štimer štimanje radiona instrumenti majstor popravak

Gospodin Derner polozio je majstorski ispit 1969. godine, te nastavio raditi u tvrtki Heferer šest godina.

derner ivica klavir štimer štimanje radiona instrumenti majstor popravak

Vlastiti Obrt otvorio je 1974.godine s nazivom “IZRADA GLAZBENIH INSTRUMENATA-S KLAVIJATUROM-IVAN DERNER”, te svojim znanjem i iskustvom dugogodišnjeg rada sa glazbenim školama, župnim uredima, općinama, poglavarstvima stvorio životni put u izradi  novih harmoniuma, štimanjem, restauracijom i rekonstrukcijom orgulja, glasovira, pianina harmonika i ostalih instrumenata.

derner ivica klavir štimer štimanje radiona instrumenti majstor popravak

Od 2009.g. obrt se nastavlja kada preuzima njegov sin također Majstor Derner Ivica koji je diplomirao u Zagrebu glazbalarsku struku i nastavlja sa tradicijom umjetnosti izrade novih harmoniuma sa elektromotorom, restauracijom, rekonstrukcijom, ugađanjem (štimanjem) orgulja, klavira, pianina, harmonika i ostalih instrumenata.

derner ivica klavir štimer štimanje radiona instrumenti majstor popravak

Više informacija o tome kako uloviti Majstora Ivicu Dernera u njegovom gustom rasporedu saznajte na www.glazbalar-iderner.hr

derner ivica klavir štimer štimanje radiona instrumenti majstor popravak

Poslovni partneri su mu glazbene škole, crkve, KUD-ovi, tamburaški sastavi, odvjetnici, stomatolozi…
FERIČANCI

Glazbene škole na području pet slavonskih županija omogućuju besplatno učenje glazbe za svoje učenike.

No kada se dijelovi glazbenih instrumenta potroše, devastiraju ili unište, postoje majstori koji vraćaju instrumente u ispravno stanje.

Ivica Derner iz Feričanaca jedini je na području Našica i okolice, i jedan od trojice u istočnoj Hrvatskoj koji održava glazbene instrumente.

On je popravljač, ugađač, restaurator i graditelj glazbala. U svakom slučaju, ‘‘doktor‘‘ za glazbene instrumente. Održava klavire, pianina, čembala i harmonike u 28 glazbenih i osnovnih škola, od Vukovara do Bjelovara te popravlja, servisira, ugađa i restaurira orgulje i harmonije u 30-ak crkvi, od Babine Grede do Vrbovca.

Ivica Derner restaurira klavir Petrof 
Ivica Derner restaurira klavir

Nove harmonije izradio je za crkve u Feričancima, Beničancima i Šljivoševcima te tamburice za KUD-ove u Beljevini i Feričancima, ali i za udruge Hrvata u Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Belgiji i Irskoj. Surađuje i s kulturno-umjetničkim društvima u Jelisavcu, Markovcu, Našicama, Osijeku, Virovitici i Slavonskom Brodu te tamburaškim sastavima iz Đakova, Vukovara i Vinkovaca. Uz svećenike, muzealce i glazbenike, poslovni partneri su mu i odvjetnici, stomatolozi, obrtnici…

Obavlja i usluge procjene glazbala. U svakom slučaju, Ivica Derner radi dobro.

“Klaviri, crkvene i električne orgulje, harmonije, pianina, violine, tamburice, gitare, harmonike i popravljam, ugađam i restauriram. Izrađujem harmonije, tamburice i violine, potpuno ručno, no zainteresiranih nema. Najviše posla imam s klavirima i pianinima, a prvi put sam se uhvatio restauracije harfe i citre”

– priča Ivica Derner (45) u svojoj maloj, starinski opremljenoj radionici koju je naslijedio od oca od kojeg je obrt preuzeo 2009. godine. Ivičin otac, koji je zanat učio u tvrtki Heferer, u kojoj je nekoliko godina radio, obrt je otvorio 1974. te se uglavnom bavio popravkom orgulja te štimanjem klavira, pianina i harmonija.

 

“Oduvijek sam znao da ću naslijediti oca koji svoje umirovljeničke dane provodi svirajući violinu, tamburicu i harmonij. Moje dvije sestre sviraju klavir i orgulje i jedna radi kao profesorica u školi. Učio sam od oca, ali nakon školovanja u Zagrebu i stjecanja majstorske diplome, iskustvo sam stekao tijekom dugogodišnjeg rada. Izučio sam i za reguliranje mehanike klavira i pianina te za kompletnu restauraciju”

– kaže Ivica, dok ‘‘pipka‘‘ po klaviru marke Petrof. Restauracija će trajati najmanje dva mjeseca, jer treba zamijeniti stare zahrđale žice i rasušenu mehaniku, a onda i ugoditi klavir. Dijelove za klavir nabavlja u Njemačkoj, a često neke napravi i ručno. Još se, kaže Ivica, nije pojavio problem koji je ostao neriješen. A problemi u zvuku klavira mogu biti izazvani kvarom u bilo kojem od tisuću drvenih, čeličnih ili metalnih dijelova. Ivica upozorava i na problem nelegalne konkurencije.

“Nije mi krivo što imam obrt i što moram plaćati obveze, ali mi smetaju pojedinci koji na crno ugađaju. Instrumente nikada ne očiste, nikada ne obrade i ne reguliraju mehaniku, nego samo ugađaju. Kada nastane problem s instrumentom, onda mušterije dolaze meni da ga uklonim. Kako bih utvrdio problem te otklonio kvar, primjerice klavira, moram instrument rastaviti do najsitnijih dijelova. Za to je potrebno mnogo vremena i truda. No nijednu mušteriju nisam odbio”

– zaključuje Ivica, kojeg krasi dobar sluh, razvijene mehaničke sposobnosti i spretnost.

Restauracija 12.500 eura
U radionici su ugađani i popravljani instrumenti raznih vrijednosti. Cijena usluga štimanja raritetnih klavira ili pianina je (do 100 godina starosti) 1500 kuna, a mlađih 750 kuna. Restaurirao je i klavir marke Blüthner, koji se nalazi u Zavičajnom muzeju Našice na kojem je skladala Dora Pejačević. No i klavir koji je stariji od ovog muzejskog primjerka jedne našičke obitelji. Restauracija je koštala 12.500 eura.

Kontakt

Ivica Derner
Kolodvorska 5, Feričanci 31512
Hrvatska

E-mail: igiderner1@gmail.com
Mob: 385/97 77 87 348

www.glazbalar-iderner.hr

Facebook Izrada glazbenih instrumenata Ivica Derner

www.theflow.hr

https://www.instagram.com/theflow.hr/

https://www.facebook.com/theflow.hr/

Možda će te zanimati

Fit Flow Health Flow Naslovnica To smo Mi

3DBiomehanika- Intervju Marko Stepinac

Functional Patterns trening Hrvatska Marko Stepinac

Read More
Gastro To smo Mi

Valentina Tasić – Autorica fotografija koje pozivaju na gozbu

Ponovno smo za naše čitatelje pronašli osebujnu i inspirativnu osobu, kao glavnu protagonisticu našeg novog izdanja rubrike ”To smo mi”. Valentina Tasić, naša je ”cura sa mora” koja se sa svojom pričom javila iz Napulja u Italiji, gdje sada radi i živi sa suprugom i sinčićem. Valentina je dokaz da žene koje imaju motivacije i […]

Read More
make up
Fashion & Beauty To smo Mi

Maja Banić – sa make up kistom do zvijezda

U ovom izdanju rubrike ”To smo mi” zadovoljstvo mi je bilo ugostiti Maju Banić. Maja je naša poznata vizažistica, iza koje je uspješna dugogodišnja karijera. Prvo što morate zamjetiti kada upoznate Maju, je jedna topla energija koja iz nje isijava. Toplina tako prirođena našim ljudima sa Juga. Maja trenutno živi i radi u Splitu, a […]

Read More